Český krtek v CIA

Český krtek v CIA https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262958/mid_cesky-krtek-v-cia-Zup-262958.jpg 4 128 30

Cesta Karla Köchera z STB přes americké tajné služby do Prognostického ústavu. Karel Köcher je jediným špionem někdejšího východního bloku a pravděpodobně i jediným zahraničním agentem vůbec, kterému se podařilo proniknout do CIA. Jeho kontroverzní příběh nebyl v české literatuře faktu dosud popsán. Köcher byl vysazen do USA v roce 1965 se zdánlivě nesplnitelným úkolem infiltrovat se do amerických zpravodajských služeb. Doprovázen svou krásnou ženou Hanou, získal v Americe pověst antikomunisty, pracoval u Zbigniewa Brzezinského a v roce 1973 mu CIA skutečně nabídla místo v jednom ze svých nejtajnějších oddělení. Mise byla splněna. V roce 1984 manžele Köcherovy zatkla FBI. Jeho přátelé žasli: jak tenhle výstřední chlapík, který se vždycky choval přesně opačně, než by se nenápadný agent měl chovat, mohl být komunistický špion? Köcher dostal doživotní trest, v roce 1986 byl ale vyměněn za sovětského disidenta Anatolije Ščaranského. „Za Köchera bychom vyměnili tři Ščaranské,“ prohlásil později šéf KGB Vladimir Krjučkov. Jiný generál KGB Čecha ale předtím označil za agenta Američanů. Köcher po návratu domů působil v Prognostickém ústavu a stále žije ve vile u Prahy. Jeho někdejší nadřízení si nejsou dodnes jisti: Pro koho vlastně pracoval? Kniha vznikla na základě mnoha rozhovorů autora s Karlem Köcherem, který souhlasil s neautorizovaným „životopisem“. Nejde ovšem o osobní zpověď jednoho z nejúspěšnějších vyzvědačů 20. století, nýbrž o napínavou a barvitou reportáž, kde je špionova výpověď konfrontována s jeho odtajněnými spisem, nikdy nepublikovanými názory expertů včetně hlavního historika CIA, vyprávěním desítek svědků, bývalých Köcherových „řídících orgánů“ i Američanů, kterým se „prvního krtka v CIA“ podařilo odhalit. Autor vyrazil do USA po špionových stopách, v Rusku navázal kontakt s důstojníkem KGB, který ho měl na starosti. Kniha obsahuje bohatou fotografickou přílohu.... celý text

Přidat komentář

vladimir5170
30.08.2023 4 z 5

Tím, že [Kárl Koučr] odmítl z pochopitelných důvodů sdělit všechny své akce a dále z důvodů, že ne všichni zúčastnění se mohli nebo chtěli vyjádřit, je kniha zakončena, jak je zakončena. Když navíc sledujeme průběh výpovědí, ze kterých jasně plyne, že asi v tomto byznysu lžou úplně všichni, tak se jeví, že autor z tématu vymlátil maximum. A to navíc za situace, kdy jsou některé dokumenty nedostupné a jak vidno, některé teprve začínají být nebo budou nedostupné. Takto z celého příběhu KK vychází jako bezohledný, byť inteligentní nervous-ultraegoista. Kdyby však vyzradil vše, co prováděl, dost možná by jeho hodnocení bylo ještě daleko horší... Autorsky podáno slušně.

Koza3
23.08.2023 2 z 5

Hus. Komenský. Smetana. Cimrman. Tohle se objevilo na tabuli v legendárním filmu Jára Cimrman ležící, spící. Nějak podobně zní i kniha, kdy Kocher si připadá jako velikán českých dějin, ale jeho důležitost je pochybná. Můžeme asi říct, že je to velký oportunista, narcista a egoista, kterému peníze nesmrdí. Já vždycky hodnotím biografie dvěma atributy. První je samotný život a úspěchy protagonisty a druhý atribut je jak se to autorovi povedlo nacpat na papír. U krtka musím to první číslo přiblížit k nule, protože mě protagonista neskutečně iritoval. Jeho "zásluhy" jsou pochybné, jeho motivy ještě podivnější. Snaží se vysvětlit své důvody, ale za každým "správným" rozhodnutím cítím peníze a vlastní obohacení. Za mě je ten člověk amorální zm*d, který prodá i vaši matku. Druhý atribut, tedy zpracování autora hodnotím průměrně. Oceňuji až bakalářskou analýzu, kdy musel projít neskutečným množstvím materiálů, aby tomu dal nějakou hlavu a patu. Nehledě na to, že spousta dokumentů je stále tajných a není k nim přístup, takže jsme konfrontování často dvěmi, třemi tvrzeními a musíme si udělat vlastní názor, jak to vlastně ve skutečnosti mohlo být. Co však čtivost sráží je neustálé tvrzení, že Kocher je velice inteligentní a rafinovaný. Kdybych si dal v PDF verzi CTRL+F a vyhledal slovo "inteligentní" vyskočí mi tak tisíc výskytů. Já o tom nepochybuji, že to byla bedna, ale číst to pořád dokola a hnát jeho ego ještě takto knižně mi bylo proti srsti. Četl jsem to na dovolené a žena jen kroutila hlavou, protože jsem neustále tvrdil, že se to nedá číst, ale snažil jsem se to dokopat do konce. Povedlo se, knihu odkládám někam do archivu.


gorre
20.08.2023 4 z 5

Autor sepsal úctyhodný soubor informací ze života kultovního československého špióna. Kniha popisuje napínavé momenty ze světa tajných služeb velmi čtivě, takže ani příliš nevadí, že někteří další přímí aktéři oněch událostí je v jiných knihách interpretují zcela jinak :) Drobná výtka se týká pouze autorova ostentativně angažovaného postoje (například věta: Muž který obelstil detektor CIA, selhal na polygrafu estébáků), kdy je Köcher vzhledem ke své příslušnosti k předlistopadové rozvědce, Ševelou neustále shazován. Tento všudypřítomný prvek je poměrně rušící a svým způsobem i komický. Přes tyto výhrady je však "Český krtek v CIA" výborným dílem, možná nejlepším v tomto žánru za poslední roky. Všem milovníkům literatury faktu a špionážní tematiky lze jen doporučit.

Mánička178
12.04.2023 4 z 5

Svět špionáže a tajemno kolem špionů mě neskutečně fascinuje, proto jsem příběh Karla Köchera slupla doslova jako malinu. Radost mi udělalo, že kniha je pěkně tlustá, slibovala podrobnost hned na první pohled, obsahuje spoustou fotek, rozhovorů. Pan autor předvedl skvělou investigativní práci, musel projít stohy archivních materiálů, obepsat desítky lidí. Zajímalo by mě, jak dlouho na knize pracoval, moc ráda bych s ním o tom všem pokecala, vážně moc zajímavé! Co se týče Karla Köchera a jeho ženy - ti mi nebyli sympatičtí ani trochu, ale svým způsobem je celá ta historie kolem nich tak záhadná, rozmlžená... Pořád zde visí tolik otazníků, které ovšem pro nás zřejmě zůstanou navždy nezodpovězeny... :)

Swissman
04.01.2023 4 z 5

Nečetlo se mi to tak dobře jako Kmentův Erwin van Haarlem, nicméně i přes počet stran kniha nenudila. Stejné je to s hlavní postavou - i zde Köcher prohrává s Jelínkem. Příběh je to velmi zajímavý a kniha mě bavila mnohem víc, než filmový dokument.

Sandik
23.03.2022 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o vcelku absurdním příběhu. Karel Köcher sice skutečně jako agent StB pronikl do CIA a zjevně dosti nerad z ní vynášel nějaké ty informace, celé to ale přesto působí spíše jako neuvěřitelně amatérský pokus, který dotyčným nějakým podivným omylem "vyšel"... Celkový dojem: 80%

parxel
18.01.2022 4 z 5

Při psaní tohoto komentáře jsem hodně přemýlel o tom, co mi tato kniha dala. Pokud bych ji hodnotil pouze po literární stránce, tak jí nemám co vytknout. Podle mého názoru odvedl Vladimír Ševela kus poctivé investigativní práce a podařilo se mu poodkrýt cestu bývalého agenta STB až do CIA.

Životní příběh Karla Köchera a jeho osobnost ve mne vzbuzují velmi rozporuplné pocity. Dodnes je sporný jeho přínos v oblasti špionáže, neboť není zcela známý rozsah informací, které se mu podařilo ze CIA vynést. Nicméně ruská KGB si ho cenila a byla ochotná zprostředkovat jeho výměnu.

Zajímavostí je, že některé informace zůstávají i nadále tajné. Stále tedy s jistotou nevíme, kdo nakonec identitu Karla Köchera vyzdradil americkým úřadům. Další zajímavostí je skutečnost, že některé spisy, ze kterých Vladimír Ševela vycházel, byly na žádost USA opět utajeny. To vyvolává řadu otázek a spekulací. Zdá se, že příběh českého krtka ještě stále není definitivně uzavřený.

Případným čtenářům doporučuji podívat se na dokument "RINO - Příběh špióna". V závěru Karel Köcher pokládá sám sobě otázku "Kdyby jste se mne zeptali, zda bych do toho šel znovu?" a přesvědčivě odpovídá "Rozhodně ne". A to podle mého názoru dodává celému příběhu hořkou pachuť. Sám hlavní protagonista si uvědomuje, že to za to nestálo. Mně osobně to velmi ladí s pocitem, kterým jsem měl po dočtení knihy. Je to vlastně příběh o promarnění vlastního potenciálu a domnívám se, že si to Karel Köcher velmi dobře uvědomuje.

Auto999
09.06.2021 5 z 5

Naprosto neuvěřitelný příběh Karla Köchera. Velmi čtivá kniha. Köcher musel byl velmi inteligentní a snažil se toho samozřejmě využít k svému prospěchu. Nebýt krtků v KGB a hlavně Jana Fily (krtek CIA v STB) který Köchera prozradil, tak se mohl dostat Köcher v CIA opravdu velmi vysoko. Ale i tak prožil léta v USA opravdu naplno a oproti občanům žijícím v ČSSR v té době si žil královsky.

TwoFace
19.03.2021 4 z 5

Knize by prospělo o třetinu zkrátit, na konci už vysloveně kulhá, i kvůli samotnému Köcherovi. Každopádně velice zajímavé čtení.

MildeZ
06.03.2021 4 z 5

Zmáknuto jako audiokniha a zajímavý životní příběh ;-)

Rihatama
05.03.2021

Příběh komunistického špiona Karla Köchera a jeho kariéra v USA vedoucí nakonec až do řad CIA je nesporně zajímavý. Novinář Vladimír Ševela odvedl obrovský kus práce v rozkrývání kroků Köchera alias Rino etc. a jeho manželky Hany. Rozhovory vede nejen se samotným K.K., ale i s desítkami dalších přímých svědků. Obraz K.K. tak vyznívá realisticky a nejspíš se Köcherovi finální vyznění knihy moc nelíbí.

Za sebe mohu říct, že bych uvítala mnohem kratší zpracování. Köcher sice asi je nejúspěšnější český estébácký špion. Taky je to ambiciózní elegán s pronikavou inteligencí, vypracovanou postavou, znalostí jazyků nebo třeba nadměrným sexuálním apetytem. A přece je podle mne především bezskrupulózní parchant, který se neštítí ničeho, hraje především na sebe, aby ukojil své vlastní ego, levice nebo pravice. Názorově tak lavíruje a své politické veletoče, zrady a udání vysvětluje zklamáním z té či oné strany.

Muselo to být právě megalomanské ego Köchera, že jej zlákala vidina knihy o vlastní osobě. Já bych byla mnohem raději, kdyby něco takového "o mně" nevyšlo. Kniha je navíc téměř výhradně o osobě K.K. (a lidech kolem něj) a pouze okrajově o jeho vyzvědačské činnosti, která by mě zajímala mnohem víc, než osoba samotného Köchera. V Československu jej STB nakonec upíchla do profláknutého prognosťáku, neboli Jakešovy věštírny, kam jej podle "zneuznaného a nenáviděného" K.K. STB uklidila. No, zjevně to nebylo nejhorší umístění, vezmeme-li v úvahu následné vysoké státní posty většiny (všech?) jeho zaměstnanců. Kniha není špatná, je za ní vidět hodně práce. Ale uvítala bych trochu jiné pojetí a hlavně mě nesmírně zfrustrovala postava stále žijícího K.K., který škodil, dokud měl síly. Nebo škodí stále...? Sociální média mohou být silným nástrojem a slovem se ublížit stejně, jako zbraní. Knihu proto nehodnotím, což ale neznamená hrubou kritiku autorovy práce.

tomsk
21.01.2021 5 z 5

Špionážní příběh, ovšem ze života. Je to autorem výborně zpracované, nicméně po přečtení knížky, mi v mysli zůstává spousta nezodpovězených otázek. Odpovědi na ně, se asi nikdy nedočkám a zůstanou uzamčené v archivech tajných služeb.

jan7760
02.12.2020 5 z 5

Zaujímavá sonda do obdobia studenej vojny a života špiónov. Rád by som vedel, či sa niekedy dozvieme, ako to všetko naozaj bolo.

Afilada
15.10.2020 5 z 5

Smekám před autorem, kniha je spojením literatury faktu a investigativní novinařiny.
Samotný dosud stále žijící Köcher (včetně své manželky) je fascinují a nejednoznačná postava, jeho životní příběh krásně maluje druhou polovinu 20. století, u nás, v USA i jinde.
Čechů, absolventů pražské matfyz, kteří byli doporučeni us vládě Kissingerem, mají doktorát z Columbie, byli vězněni na Pankráci, stali se oblíbencem šéfa KGB Andropova (!) , byli předsedou bytového družstva poblíž Central Parku, pohybovali se hluboko v CIA, byli odsouzeni v USA na doživotí, byli vyměněni v Berlíně za špičkového ruského disidenta atd. atd. skutečně není mnoho a spíše není žádný jiný.
Zajímavé je Köcherovo působení v Prognostickém ústavu ČSAV (zřízen a řízen KGB), zejména to, že jeho zdejší osobní složka se dochovala (!), zatímco složky kolegů - Klaus, Dlouhý, Kočárník, Komárek, Zeman, Dyba, Ježek, Ransdorf, Dolejš, Tůma a pod. byly v listopadu 1989 skartovány.................
Doporučuji.

Lilithes
10.05.2020 5 z 5

Skutečně skvělá investigativní práce pana Ševely, jen tak dál. Ani obdivný životopis, ani urážlivý... zkrátka faktický. Köchera můžete obdivovat, pohrdat jím, nesnášet ho, ale rozhodně nemůžete popřít, že byl velice schopný a prostě to dokázal. Jak se ukazuje, tak někdy sám sobě navzdory.

Marek.Sc
20.04.2020 5 z 5

Skutočný a neautorizovaný životopis jediného českého krtka, ktorý sa dostal do CIA. Vysadený komunistickou štátnou bezpečnosťou, má dokonalé krytie. Nespráva sa však utajene, ale vyhľadáva spoločnosť. K tomu všetkému mu pomáha jeho krásna manželka Hana. Etablujú sa v spoločnosti a podarí sa im vynášať tajné informácie až takého charakteru, že ich ocení sám Jurij Andropov. Köcher je inteligentný, vie niekoľko jazykov a je vyštudovaný matematik, jeho žena je zainteresovaná v obchode s diamantmi. A takto pôsobí niekoľko rokov v utajení. Zaradený v CIA do špeciálneho oddelenia odposluchov zahraničných aktivistov, diplomatov a záujmových osôb. Avšak podarí sa mu získať informácie, za ktoré musia niektorí ľudia v komunistickom bloku draho "zaplatiť". Vraví sa, že to bol top špión, ktorý pomohol narovnať váhy napätia v studenej vojne a to vo svetovom merítku. KGB si nevedela vynachváliť. Ale bolo všetko skutočne tak? Nebudem prezrádzať, všetko je v knihe.

werewolf88
12.02.2019 5 z 5

Kdo se opravdu zajímá o špionáž nebude zklamán. Výborná a velice čtivá kniha.

tomasblazek
02.08.2017 5 z 5

Velmi precizní kniha, velmi čtivá - samozřejmě pro toho, koho zajímají dějiny špionáže a studené války zvláště. Karel Köcher si vaše sympatie rozhodně nezíská. Četl jsem jedním dechem. Pro autora knihy Vladimíra Ševelu za tuto práci velký respekt.

kazatell
03.05.2017 4 z 5

Kniha sice sama o sobě na 4 hvězdy není, ale to jakou si s ní autor musel dát práci nejméně dvě přidává. Děj je často zamotaný a ani né v půlce vás věta: "k tomu se dostaneme později" začne otravovat. Každopádně fakta v knize obsažená jsou zajímavá a každý si dokáže udělat obrázek o tom, kdo byl Karel Kocher

marmar123
14.02.2017

nedočetl jsem, chybělo mi vyústění zápletek, fakta byla a nebyla podložená, špatná čtivost

Štítky knihy

tajné služby špionáž CIA Státní bezpečnost (StB) KGB dvojití agenti

Autorovy knížky

Vladimír Ševela
česká, 1965
2015  79%Český krtek v CIA

Kniha Český krtek v CIA je v

Právě čtených3x
Přečtených155x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených4x
Knihotéce60x
Chystám se číst66x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x