Zlato Arkony. Kniha druhá

Zlato Arkony. Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160832/bmid_zlato-arkony-ii-38G-160832.jpg 4 227 28

Černokněžník a jeho vlčí průvodce sbírají odvahu a sílu pro boj s nevídaným protivníkem. Do útesů Arkony buší krvavý příboj, ve vodách vnitřního zálivu se cosi probouzí a vysoko nad ostrovem krouží tajemný bílý krkavec. Schyluje se k válce bohů. Zlato Arkony 2 je epickým vyvrcholením dvoudílného románu, kterým pokračují dobrodružství Černého Rogana a vlka Goryvlada. Juraj Červenák, nejúspěšnější autor historické fantasy na Slovensku a v Česku, vás zve na další výpravu do světa slovanských hrdinů, bohů a démonů.... celý text

Přidat komentář

marco026
19.01.2024 3 z 5

Posledných cca 150 strán parádnych (čítal som súborné vydanie), ale stále si myslím, že ide o najslabšieho černokňažníka. Za mňa zbytočne rozdelené do dvoch častí.

Lolila
08.11.2023 4 z 5

Zhrniem obidve časti Arkony:
Jednoducho vydarená oddychovka od Červenáka .....:-)


Maud22
02.11.2021 5 z 5

Situace je fakt vážná, neboť hlavní elfská čarodějnice za cenu děsné oběti povolala na svět to nejstrašnější severské zlo. Bojí se ho i Goryvlad, takže je to opravdu silný kalibr. Chvílemi mám o Rogana i o Gorju strach. Co já vím, co si spisovatel usmyslí a kterou postavu nechá odvést do Navu... Naštěstí se rodí i noví hrdinové. Bitevní vřava, úskoky, lsti a zrada jsou na denním pořádku, tečou potoky krve, bojiště pokrývají vnitřnosti. Ale pri Velesových kopytoch, Perunových guliach a Moreniných kostiach bylo to skvělé čtení! :-)

bleekemolen
29.09.2021 3 z 5

Nevim, jestli to bylo knihou samotnou nebo faktem, ze jsem se Roganem trochu presytil.. Nejak jsem se nemohl do tohoto dilu dostat, unikaly mi souvislosti, neustale jsem musel konzultovat mapku Rujany, abych mel jasno, kde se zrovna dej odehraval. Udalosti, mista a charaktery totiz poskakuji jako divoka kobyla pokousana vzteklym klokanem. Zatim nejslabsi Cervenak..

slawa.cap
14.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Naprosto ve stejném duchu jako první díl - jak taky jinak - jen ke konci se mi zdálo, že ztrácí dech, ale možná to bylo tím, že jsem neměl čas číst a nebo tím že jsem si příběh vlastně ničím neprokládal.
Nepřítel, s jakým se Rogan ještě nesetkal a ze všech fantasy které jsem četl asi nejsilnější záporák. Možná by se mi líbil epičtější souboj, i když konečné zúčtování je asi nejlogičtější možností jak se s příběhem vypořádat. Příběh plný zvratů a kdykoliv se na "plátně" objevil někdo koho jsem si dokázal představit jako vládce Rujány, co nevidět si zase umřel. Ale ve finále nakonec pro mně zvítězila asi nejsympatičtější možnost.

Mezi životem a smrtí :
Vlastně celkem povedená povídka, ale ten začátek a Gorjovo věčné fňukání mně dost odrazovalo. Začátek mi moc připomínal Ďurovu povídku "Noc šelem" přesto se nakonec celý příběh ubíral jinou cestou.

Tenhle nápad vydat fanfikce spolu s knihou autora mi přijde velmi vlídný k fanouškům a pokud má autor možnost trochu se k tomu vyjádřit může to být i zajímavé rozšíření universa.

Ondra_Selcak
04.10.2020 5 z 5

Parádní fantasy. Perfektní děj, napětí a za mě velké plus jsou pohanští bohové.

Peter73
15.09.2020 3 z 5

Druhý diel oproti prvému trochu sklamal. Veľké množstvo postav, dej nejasný, opisy bitiek dobré, drsné dialógy bojové scény dobré. Podľa mňa táto kniha vznikla pred "kapitánom Báthorym", aj keď bola vydaná neskôr. Červenákov štýl písania ešte nie je taký vybrúsený ako v jeho posledných knihách. ( preto o hviezdu menej, keby som čítal skôr + 1 hviezda)

yerry
14.01.2020 4 z 5

Zatiaľ čo sa predchádzajúci diel odohrával poväčšinou na pevnine, v tomto je to už len samotný ostrov Rujana. Mytologické prvky samozrejme nechýbajú, tentokrát som si však viac užil tie zo severského panteónu.

Autor tu trochu pritvrdil a dejové linky viac zamotal, čo príbehu prospelo. Zdá sa mi, že Roganov spoločník vlk Goryvlad má mierne navrch a odsúva samotného Rogana trochu do úzadia. Dejovo pokračuje román v zaužívaných koľajach, teda množstvo odťatých končatín, krvi, slizu, všakovakého maglajzu, smradu a samozrejme Velesových gulí a chlpatej rite nesmie chýbať.

Tento zväzok sa mi páčil o čosi viac ako ten predchádzajúci. Príjemné odpočinkové čítanie pre takmer všetky vekové kategórie ;)

K slovenskému prekladu poviedky Medzi životom a smrťou od Věry Mertlíkovej: ****

Ženská autorka sa v poviedke nezaprie. Napodiv aj napriek lyrickým vsuvkám, príbehu to vôbec neublížilo, naopak. Živa ako náprotivok Moreny je rovina, ktorú ešte Červenák nepoužil, ale to je jeho chyba, nie chyba autorky.

Poznámka: Niekedy sú tie zbytočné preklady českých autorov do slovenčiny (v tomto prípade Artis Omnis, 2013) a naopak dosť krkolomné. Strácajú na autentickosti a otrocký preklad mení význam niektorých slov, tento nevynímajúc :(

cheruvim
20.09.2019 4 z 5

Uvital by some menej infantility. Bohovia a bohyne, napriklad Cernoboh a Morena by si zasluzili vyrazne vyspelejsi, vznesenejsi prejav. Ide o vysoko vyvynute duchovne bytosti a nie premudlerych stampgastov v krcme na Patronke.

lumpíkcz
16.05.2019 5 z 5

Sohlasím se šuplem :-)

špulo
25.06.2018 4 z 5

Proste Červenákovská oddychovka...

Ladys
15.05.2018 5 z 5

Fjúúú! Tak to byla jízda!
Fakt perfektní nářez!!!! Od začátku prvního dílu až do poslední strany dílu tohoto.
Každého věc, ale nechápu tu kritiku tady.
Červenák je především o fantasy, historii a akci, akci, akci.
Zlato Arkony II je ještě vybroušenější, než díl první. Více všeho. Bitev, úkladů, podrazů, mordů, useknutých hlav a sexu. Historie pravda trošku míň, ale i tak člověk koukne do dávných časů.
A to všechno jede takovým šupem, že je radost na knihu mít čas a hltat stránku za stránkou až jsem byl na konci překvapen, že už není co číst.

OlafSveinsson
02.01.2018 5 z 5

Druhý díl, děj nabírá na obrátkách, potoky krve se slévají do řek a jezer, spojenectví se tvoří a rozpadají rychleji než Krutomor setne pět hlav. V celé knize není snad jediné místo, kde příběh zpomalí, vše se odehrává v neskutečném tempu a knihu nejde odložit, dokud vše neskončí.

JohnnieStewe
18.11.2017 5 z 5

Fanúšikovi Rogana sa dostane do rúk epickejšie, prepracovanejšie dielo, ktoré je akoby iné ako predchádzajúce. Dej nie je taký lineárny, opisy bojov sa zdajú brutálnejšie, milostné scény obscénnejšie, všetko samozrejme presiaknuté dávkou mágie. Zaujímavé je zakomponovanie severskej mytológie a posun Rogana (avizovaný autorom na začiatku knihy) "od potulného lovca démonov k zákulisnému manipulátorovi."

Miro.slav
26.10.2017 5 z 5

Aj záverečný diel venujúci si polabským Slovanom je skvelý. Síce z toho necítiť tú tajomnú iskru undergroundu, ktorú má úplne prvý paperbackový Černokněžník, ale to vôbec nevadí. Opäť sme svedkami nadupanej akcie, super prostredia, zrád, intríg, súbojov a všetkého, čo k tomu patrí. Odporúčam.

LadyKet
07.07.2017 5 z 5

Autor má opravdu čtivý styl vyprávění. Ráda si přečtu další jeho knihy.

Torgal
28.09.2016 3 z 5

Dvojka pokračuje presne v duchu prvej časti, čiže sa opäť dočkáme predovšetkým šťavnatých opisov porcovania ľudí i besov („Vypúlil oči, no vzápätí mu vystrekli z hlavy a z dier po nich vyšľahli plamene.“). Nonstop akcia sa mi ale ku koncu už začala dosť zajedať, zvoľnenie tempa a pokojnejšia pasáž by mi prišla k duhu. Na druhú stranu potešila väčšia nepredvídateľnosť, keď krachujú vytýčené plány a umierajú významné postavy, ba dokonca i nevinné deti. Kvôli akčnému stereotypu (a utnutému záveru) ale aj tak idem s hodnotením nižšie ako minule. 7-/10

ElisR1
30.08.2016 5 z 5

Ještě lepší, než předchozí část. Můžu jedině doporučit, byla to skvělá kniha.

matufran
04.07.2016 4 z 5

Rozdělit román na dvě knihy bylo nejenom dobrým marketingovým tahem, ale opravdu epickým vyvrcholením. Když už se zdá, že je příběh završen vyvstane problém, který se musí řešit. Za mě palec hore.

avalonek
29.02.2016 5 z 5

Dočteno.A je mi strašně smutno,že musim opustit Rogana a Gorju.Je to opravdu luxusní počteníčko.Má to vše co má taková kniha mít.Perfektní děj,napětí i ta láska se tam dostala. Byla sem ráda,ze tam byli vykresleni naši pohanští bohové a že se do toho necpe žádný trapný křesťanství.Jediný co mě trošku zklamalo byl konec,zdálo se mi to takový hrozně utnutý najednou.Ale jinak opravdu úžasný a ráda se k tomu zase jednou vrátim.