Čáry života

Čáry života https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330365/bmid_cary-zivota-Nnd-330365.jpg 4 917 200

Čáry života série

1. díl >

Zapomeň na svou čest. Musíš jen přežít! Nová knižní série od autorky Divergence. Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, v galaxii, v které mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Většina dokáže ze svého daru vytěžit to nejlepší, ale Akos a Cyra jsou kvůli němu zneužíváni. Cyra je sestrou tyrana, jenž vládne celému válečnickému národu, a má dar bolesti, kterou její bratr zneužívá k tyranizování svých nepřátel. Cyra však chce být něčím víc než nástrojem v bratrových rukách. Akos pochází z mírumilovného národa a je nadevše oddaný rodině. Když ho společně s bratrem zatknou vojáci vyslaní Cyrinou rodinou, snaží se jen o jediné – zachránit bratra na úkor vlastního bezpečí. Akos a Cyra stojí před rozhodnutím – pomoci si navzájem a možná přežít, nebo přinést jeden druhému neodvratnou zkázu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Carve The Mark , 2017


více info...

Přidat komentář

Thalin
11.03.2024 1 z 5

Tak tohle mě ale vůbec nechytlo. Od autorky jsem četla jiné knihy a tam jsem takový problém se začít neměla. Přišlo mi, že se nic neděje, pořád se jen kroužilo okolo a tak od půlky jsem začala přeskakovat. Od začátku je navíc čtenář vržen do překombinovaného děje a musí se nějak zorientovat, což mi to nudné čtení vůbec neusnadňovalo. Nebavilo mě to a další díl určitě číst nebudu.

ElessaRiverbow
28.02.2024 3 z 5

Od autorky jsem už četla Divergenci, která byla fajn, takže jsem se na její další knihu celkem těšila. Ze začátku to bylo trošku matoucí - všechny ty jména a názvy mi vůbec nechtěly lézt do hlavy. Postupem čtení se to ale naštěstí zlepšilo. Další věc, která mi vadila, byly dlouhé kapitoly, kvůli kterým se mi to špatně četlo. Navíc se tam tak zhruba polovinu knihy téměř nic nedělo, takže jsem dokonce i párkrát přemýšlela, že to s knihou vzdám. Nakonec se to někdy po polovině rozjelo a začalo to být zajímavé. Pokud je něco, co autorce vážně jde, je to psaní brutálních scén. Akose jsem celou knihu moc nemusela, Cyra byla celkem sympatická. Vývoj jejich vztahu byl fajn. Jsem hodně zvědavá na pokračování.


Karina_
11.01.2024 4 z 5

Dlouho jsem váhala, jaké dám hodnocení, kniha se mi totiž líbila, jen jsem se v ní neskutečně ztracela. Přisuzuji to ovšem vše nepozornosti a proto knihu hodnotím 4/5.

Nathally
06.11.2023 3 z 5

Knížka se mi bohužel četla blbě, narozdíl od Divergence, od které jsem se nemohla odtrhnout. Děj byl zdlouhavý a skoro o ničem. Na začátku jsem se ztrácela a hned mě to odrazovalo. Jsem zvědavá na druhý díl.

bajulda
26.08.2023 4 z 5

Čtivá YA knížka, která mě dokázala pohltit po pár stranách. Děj měl dynamiku od prvních stran a krásnou gradaci (lehce předvídatelnou) až dokonce. Cyra mi přirostla k srdci. Kniha nepřináší hluboké myšlenky, ale pěkným příběhem a zajímavým světem pohladí po duši. Je určena mladším čtenářů a za mě obsah splňuje vše, co má.

Fidibus
02.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Akos má zvláštní dar negovat dar ostatních a je po oznámení osudů unesen z domova a po výcviku dán za sluhu princezně, která má kvůli svému daru, jímž zabíjí a udržuje tak bratrovu královskou moc, bolesti. Pokusí se zachránit Akose tím, že ho vrátí domů, i když on nechtěl odejít kvůli svému bratrovi-jasnovidci, jehož ovládá král. Na konci se vrací se spojenci, aby osvobodil Cyru a pomstil se.
Originální námět, název podle vyrývání čar na ruce - připomínka zabitých. Trochu zdlouhavé, ale ke konci se děj stupňuje. Začátek mi naopak přišel divný, zbytečný.

Malinali
30.07.2023 2 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Přišlo mi, že se stále nic moc neděje. Pořád hodně omáčky. Tato série nic moc pro mně nebude :(

Artep071
07.06.2023 4 z 5

Tak to bylo velmi dobré. Těším se na pokračování.

Petra-1
22.04.2023 5 z 5

Jsem moc ráda, že mě místní hodnocení neodradilo, protože se mi kniha opravdu moc líbila. Krásný vývoj vztahů, krásné vykreslení postav a zajímavý nápad s vesmírným proudem a jeho dary/prokletí. A ta obálka je prostě nádherná a čáry života mají opravdu hodně symbolický význam.

Lucia0
08.01.2023 5 z 5

Pekna kniha

E.T.007
26.04.2022 5 z 5

Skvelé! Bolo to zaujímavé, napínavé, no super. Úplne ma to pohltilo. Odporúčam všetkými desiatimi.

Verry_h
10.04.2022 5 z 5

Nečekala jsem nic extra a knihu jsem si koupula jen proto, že byla ve slevě. Ve výsledku jsem ale byla ohromená. Skvělý děj i postavy a celý propracovaný svět a rozdílné kultury jsou úžasně zpracované. Popravdě jsem se nemohla odtrhnout a po delší době mě něco doopravdy bavilo.

gambinka87
22.03.2022 4 z 5

Ze začátku bylo těžké se do děje zabrat, ale postupně člověk svět proudu poznával a konec měl zajímavý spád. Občas byly ale pasáže zbytečně zdlouhavé. Jsem zvědavá, jak bude pokračovat příběh v další knize

8211
08.02.2022 5 z 5

Prvních 50 stran těžká orientace, ale to asi na začátku každé knihy, pak už děj napínavý, čtivý, nechybí násilí, láska, napětí, za mě super scifi

Nikychlupova
11.12.2021 4 z 5

Příběh rozhodně dobrý. Boj zla a dobra. Děj byl napínavý a nechyběla ani láska. Ale místy jsem se ztracela, ale to bylo spiš mnou. Dávám čtyři hvězdičky.

Ennie
14.10.2021 3 z 5

Děj byl velmi zajímavý a poutavý. Avšak velkým mínusem byla zbytečná vata okolo. Chtělo by to hodně hodně vyškrtat. Zajímalo by mě, jak se to bude vyvíjet dále ale skrze ty nudné části se do dalšího dílu pouštět nebudu - stačilo by mi nějaké shrnutí...

alishek
29.09.2021 4 z 5

Knihu jsem přečetla velice rychle, děj měl spád a bavil mě pohled Akos/Cyra, vývoj jejich postav v prostředí, kde není vše, jak se zdá. Už se těším na druhý díl.

Luigi1
02.07.2021 5 z 5

Dějově napínavé ve které hrají jednu z hlavních Akos co by tyran který neumí snad nic jiného než používat násilí a Cyra která ma dar bolesti a Akos ji "využívá"ve svůj prospěch.

Jája92
16.06.2021 3 z 5

Ačkoliv kniha nepatří do žánru, který obvykle čtu, přesto jsem se pustila do čtení. První kapitoly mě příliš neoslovily a už jsem nabývala přesvědčení, že nakonec knihu odložím, ale nějakým způsobem jsem se prokousala přes nezáživné a zmatené části. Nebudu knihu srovnávat se sérií Divergence.
I přesto po přečtení díla, mě kniha nedokázala nadchnout natolik, abych prahla po přečtení dalšího dílu.

Lejčís
17.05.2021 4 z 5

Rothová má neuvěřitelnou vlastnot vytvořit perfektní funkční, propracovaný a uvěřitelný svět, ve kterém Vám bude naprosto vše dávat smysl. Všechny Vaše otázky budou zodpovězeny. A tenhle svět je jedním z těch, do kterých jsem se naprosto a totálně zamilovala, oslnil mě, což je u mě už opravdu co říct, protože tento svět má jisté fantasy prvky a fantasy opravdu prakticky vůbec nečtu. Jenže miluju Divergenci, takže od této autorky bych četla i nákupní seznam. Neskutečně jsem si oblíbila Cyru, její sílu, odhodlání a cit, kterým oplývala, přestože se musela vyrovat s tak těžkým životem, který jí osud připravil. Několikrát jsem si říkala, že bych chtěla být jako ona. Paradoxně jsem si to samé říkala i o Tris z Divergence, takže mi to jen potvrdilo, že Rothová umí napsat brilantní postavy, kterým zkrátka věřím naprosto vše.