Čajový Clipper

Čajový Clipper https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98303/cajovy-clipper-98303.jpg 4 8 7

Obsáhlá kronika skotské rodiny stavitelů lodí je situována převážně do 1. poloviny 19. století a podává zároveň obraz soudobého loďařství, námořnictví a obchodu. Román začíná dramatickým závěrem závodu čajových clipprů z Číny do Londýna v roce 1866, v nichž největšími favority jsou dva bratři ze skotského klanu Mackayů. Na výsledku závodu závisí další osud celé rodiny a autor se ve vyprávění vrací o třicet let zpátky nejen k historii rodiny Mackayů a k zakladateli jeho současné prosperity, ale také k historii světového loďařství. Výroba lodí v klanu Mackayů úzce souvisí s pašováním vhisky, kterou rodina po celé generace pálila a na jejíž distribuci byly zapotřebí rychlé a odolné lodě. Z původně pašeráckých lodí se ale během času stanou vyhledávaná plavidla, která se uplatňují především při obchodních cestách do Číny a Hongkongu, a jejich stavitelé se během několika desetiletí ze skotských vřesovišť dostávají mezi vážené a obávané obchodníky.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Teeclipper , 1998


více info...

Přidat komentář

André75
20.02.2021 4 z 5

Začátkem jsem se dost prokousával , později už to jde lépe a závody čajových clipperů jsou přímo strhující .Stojí za to ten začátek vydržet .

Adapa
07.02.2019 3 z 5

Čekal jsem od knihy více, mám rád historické ságy a anotace knížky mě dost nalákala. Pan Soyener toho má o problematice hodně nastudovaného, dokonalá znalost výroby whisky, zpracování čaje, lodních plachet apod. Ale zachází tak moc do detailů až to odrazuje až to ruší od čtení. Přijde mi, že ta knížka měla mnohem větší potenciál, dalo se to využít mnohem lépe. Knížka nabere děj, začne se to dobře číst a najednou to sklouzne do několika desítek mrtvých stran... Některé osoby dostanou dost prostoru, pak najednou zmizí. O některé osobě se zmíní na jednom dvou řádcích a najednou o o několik desítek stran se objeví na scéně bez dalšího upozornění.
Na dost místech jsem to chtěl vzdát, ale říkal jsem si, že je to škoda, že to musím dočíst.


tereza1198
19.05.2018

Tohle je jedna z mála knih, kterou jsem nedočetla. Těch 619 stran nahuštěného textu mi nevadilo, ale působilo to na mě nudně a nezáživně. Mít to do 400 stran, tak bych pokračovala. Takhle končím a říkám si, že to jednou možná zkusím znovu.

Vojslava
01.11.2015 4 z 5

Než jsem se prokousala skotskou Vysočinou, měla jsem skoro pocit, že to vzdám, ale jak hrdinové vypluli na moře, už to jen svištělo. Nakonec jsem si početla a i se něco přiučila. :-) Kdo má trpělivost na tlusté knížky, rozhodně nebude litovat.

Ladys
26.02.2014

Nedočetl jsem. Nechylo mě to. A přitom na to téma už jsem četl zajímavé romány, ale tenhle mě nevzal.

Dašička
10.07.2013 3 z 5

Nebylo to špatné, jen ten závod čajových clipprů je v podstatě až na konci knihy:) A celá kniha je vlastně ságou jednoho rodu, začátek knihy o výrobě whisky byl super, ale ten konec se celkem táhl.... dost technicky psaná kniha...koho technická fakta v knihách baví, ten si to užije:)

hankapimi
18.12.2012 5 z 5

Děj knihy je zasazen do doby, kdy velcí vlastníci pozemků násilím nutí příslušníky vlastního klanu opustit skotskou vrchovinu, aby udělali místo ovcím, jejichž chov přináší větší zisk. Klan Mackayů pálí ilegálně nejlepší whisky na vrchovině a k pašování whisky jsou zapotřebí co nejrychlejší lodě .Nejmladší syn rodiny nastoupí jako plavčík na pašeráckou loď, zatímco jeho bratr slouží na celnickém kutru, který pašeráky honí. Jeden zmizí v Americe jako stavitel lodí a druhý to dotáhne na kapitána britské flotily. Osudem Mackayů je moře, stavějí se odvážně kontruované clippry, štíhlé plachetnice a schyluje se k závodu čajových clipprů, který dopraví jako první novou úrodu čaje z Číny do Londýna...

Štítky knihy

19. století ságy stavitelé lodí historické romány

Autorovy další knížky

Johannes K. Soyener
německá, 1945
2007  90%Císařův stín
2003  80%Čajový Clipper

Kniha Čajový Clipper je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce10x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x