Byl Edvard Beneš vinen?

Byl Edvard Beneš vinen? https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224788/bmid_byl-edvard-benes-vinen-aCS-224788.jpg 5 18 3

V krátké eseji autor polemizuje s rozhodnutím prezidenta Edvarda Beneše v den, kdy podal abdikaci jako prezident a kdy jeho nerozhodnost způsobila převzetí moci komunisty ve státě v únoru 1948.

Přidat komentář

KejmlP
06.04.2021 4 z 5

Velmi dobré jako shrnutí toho, nakolik je běžné hodit složitý problém na jedinou osobu, a tím se zbavit vlastní viny. To platilo kdysi stejně jako dnes. Nikdy není vinen jen jedinec, a tady, zvláště v době nástupu komunistů k moci, když jim "demokraté" svojí hloupostí, krátkozrakostí a politickou tupostí umetli cestu, to platí pětinásob.
Beneš je hodně oblíbený cíl, a strefovat se do něj je dnes v módě. To, že Ferdinand Peroutka to jako jeden z prvních trefně shrnul, je záslužné. V pozdější době byla tato problematika zapracovávána do mnoha delších studií, a tak si troufám říct, že pokud se tématem Edvarda Beneše zabýváte déle, již jste se s většinou tezí setkali jinde. I tak se ale vyplatí si tuto útlou brožurku přečíst.

konicekbily
30.08.2018 5 z 5

Jeden z mnoha pohledů na jednání a konání našeho druhého prezidenta v kritických okamžicích Československa.


borsalino_csfd
04.01.2015 5 z 5

Ferdinand Peroutka vystihl nerozhodnost Edvarda Beneše v přelomových okamžicích ČSR velmi pregnantně a současně v literárním kabátku. Některé výroky jsou velmi velmi přesné, bohužel.

Štítky knihy

eseje

Kniha Byl Edvard Beneš vinen? je v

Přečtených22x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst13x
Chci si koupit4x