Bušidó - duch samuraje

Bušidó - duch samuraje https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344703/bmid_busido-duch-samuraje-Jtz-344703.jpg 4 22 10

Skutečně statečný muž je vždy klidný, nenechá se zaskočit, nic nenaruší vyrovnanost jeho ducha. V zápalu boje zachová klid. Zemětřesení jím neotřesou, směje se bouřím. Obdivujeme ho jako vskutku skvělého muže, jenž v zlověstné přítomnosti nebezpečí nebo smrti neztrácí rozvážnost, který v ohrožení života dokáže složit báseň. V komiksové verzi kultovní klasiky Bušidó ožívají tajemství života samurajů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Bushido: The Soul of the samurai , 2016


více info...

BeyondHorizon
BeyondHorizon
26.07.2022 1 z 5

Mám velký problém s tím, když kniha, která má být naučná, obsahuje zprzněné tvary cizích slov a nepoužívá správné termíny. Je zcela očividné, že překladatel není japanolog/neumí japonsky/neobtěžoval se ani zjistit si správnou českou transkripci, jinak by se nemohlo stát, aby se z daimjóa stal damijó či dajmjó (správná forma daimjó se objevila pouze jednou, do třetice všeho dobrého). O to je to horší, že japonština je jazyk s obrovským počtem homonym, a proto je správné zapsání slov kritické.
Také mi docela vadilo použítí slova harakiri spíš než seppuku. Ano, je to pro Zápaďáky známější a byl vysvětlen rozdíl z hlediska lingvistiky, ale už nebylo řečeno, že je mezi nimi docela rozdíl. Harakiri je samotný akt rozříznutí břicha - je to neformální akt, nemusí u toho být nikdo jiný a konatel musí čekat ve velkých bolestech, dokud nevykrvácí. Seppuku (píše se stejnými znaky s jiným čtením) mezitím označuje rituální obřad, kdy si samuraj rozřízne břicho a někdo druhý ho pak popraví mečem, aby netrpěl dlouho. Z toho vyplývá, že harakiri je spíše neformální slovo (čemuž se Japonci vyhýbají) a není to správný název pro obřad, o kterém byla v knize řeč.
A pokud už chci být pořádný hnidopich, postěžuju si ještě na náhodné použití znaků hned na začátku knihy. Nikde dál už se znaky nevyskytují a knihu pravděpodobně budou číst lidé, kteří neumí japonsky, tak jaký to tam mělo smysl?
Poslední rýpnutí: kresba byla v mých očích dosti ošklivá. Další minus.
Uznám, že jinak kniha podává dobře stravitelný, ač silně romantizovaný, přehled nejzákladnějších pohnutek bušidó, jde ale opravdu jen po nejpovrchnějším povrchu. Raději doporučuji přečíst si Bušidó - Cesta samuraje (Taira Šigesuke).

Jackline5
Jackline5
17.01.2022 4 z 5

Tato kniha nabízí cizincům pohled na část Japonské kultury. Autor v ní především využívá srovnání samurajů s našimi rytíři. Pomocí různých příběhů velice hezky nastínil rozdíl mezi smýšlením Evropana a Japonce.
Jako u podobných knih (které vycházejí z původního díla které napsal Japonec) zde najdete minimum definicí. Je to dílo víceméně historicky-filozofické, ve kterém vás autor vyloženě nabádá k hlubšímu přemýšlení nad problematikou.
Téměř všudypřítomné komiksové ilustrace většinou postrádají významovou hodnotu, ale na druhou stranu text výborně esteticky obohacují a odlehčují.
Kniha se jim opravdu povedla.


t_gon
t_gon
20.04.2020 3 z 5

Chápu formu a snahu této knihy, přinést jakousi osvětu dobře stravitelnou formou mezi čtenáře, kterým by mohl starší formát jít hůře přelouskat. To se velmi cení a myslím, že „dětskost“ vizuální stránky k tomu hodně pomůže zvláště v dnešní době, kdy je manga hojně rozšířena. Jakýsi obrázek o tom, proč je Japonsko a navždy bude tak fascinující zemí s těžce pochopitelnou historií v porovnání se západní kulturou a obdivem k tehdejším samurajům to jistě poskytne. Mnoho kapitol však zůstane s výkladem na půl cesty a některá moudra a kapitoly původního kodexu vyzní do ztracena bez pointy daného vyprávění, což zamrzí (Bushido by si zasloužilo plnohodnotné a krásné zpracování). Pokud nemá někdo načteno více z Bushida a je tohle jeho prvotina, může to dobře posloužit jako úvod k pomalu vymírajícím tradicím této obdivuhodné země. Ostatní to však neurazí, ale nijak zvlášť ani nenadechne. Příjemný doplněk knihovny...

p3tris
p3tris
26.02.2019 4 z 5

Na knize je znát, že jde vlastně o výtah z díla Duše Japonska, která vyšla už na konci devatenáctého století. I když byl Inazó Nitobe rozhodně velmi osvícený, ta zkostnatělost se musela nějak promítnout. Myslím, že i sám autor by byl velmi překvapen, kde je dnes japonská kultura. Mě, jako milovníku Kurosawových filmů a Usagi Yojimba, výrazně poodkryla další část japonské duše. Myslím, že se Seal Wilson s moderním pojetím popral celkem statečně. K Japonsku dnes patří neodmyslitelně manga, takže i styl ilustrací mi seděl.

flanky
flanky
08.09.2018 4 z 5

Krásné zpracování, které je však občas na úkor srozumitelnosti. Pravé Bušidó se totiž musí odhalovat. Možná trochu zapůsobila i snaha aktualizovat Bušidó do současnosti, protože to vůbec nebylo potřeba. Přesto je to dnes asi nejdostupnější verze samurajského kodexu, takže i za to jsou plusové body.

Ghandimaster
Ghandimaster
09.02.2018 3 z 5

Nevěděl jsem, že to není klasický dějový komiks ale komiksová verze knihy naučné. Za to kniha nemůže a ani by to nevadilo, kdyby mě to zpracování nějak oslovilo. Informace o tom co je to Bušidó jsem sice dostal a byly často zajímavé ale jako celek nic moc. Ukázky příběhů mě příliš neoslovily a nejslabší je podle mě grafické zpracování. Počítačem "vytečkované" obrázky postrádají jakoukoliv hloubku, duši chcete-li, a nemohl jsem s nimi navázat tolik potřebný osobní kontakt. K samotnému kodexu se vyjadřovat moc nemá smysl, někomu sedí více někomu vůbec.

Dax
Dax
13.11.2017 4 z 5

Banzai!

Mercatino
Mercatino
29.10.2017 3 z 5

Co je důležitější, než-li vlastní čest pro samuraje a válečníka? Snad už jen věrnost svému panovi, která se snad povyšuje i nad samotnou čest, což je pro mě opravdu těžko pochopitelné. Komiks je zkrácenou a opravdu ochuzenou verzi tohoto krásného kutltůrního dědictví Japonska. Kresba absultuně nekoresponduje s obsahem a poselstvím. Zpracování komiksu je také dosti často zmatečné, celkově to působí opravdu ledabyle. Což je obrovská škoda, protože na téma bušido si dokáži představit opravdu velkolepější a úctivější zpracování. Každopádně pro zopakování si kodexu cti to stačilo.

cathyblack
cathyblack
22.09.2017 3 z 5

Tahle kniha je uzasna, stravitelna za jedno odpoledne, vtipna, poucna a zaroven inspirativni. Bushido je v ni supr jednoduse zachyceno. Pro lidi, co so netroufaji na original jako ja, je to super prirucka k pochopeni.... no treba filmu Posledni Samuraj ((: muj oblibeny Kacumoto by to nerekl lepe.

Tatsume
Tatsume
05.06.2017 4 z 5

Komixová - nebo možná spíš manga - podoba klasického svazku o duši samuraje. Měla jsem možnost číst i "nekomixové" staré vydání, které je trochu náročnější literatura. Kresba je velmi vydařená a kniha se díky ní stává mnohem snáze čitelnou. Normálně komixové předělávky moc nemusím, ale zde to knize prospělo. Mám trochu podezření, že překladatel na několika místech použil ne úplně dobrý překlad. I přes to se mi ale kniha velmi líbila.

Štítky knihy

Japonsko filozofie samurajové komiksy bušidó

Autoři knihy

Inazó Nitobe
japonská, 1862 - 1933
Sean Michael Wilson
britská, 1969

Kniha Bušidó - duch samuraje je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x