Bůh, nebo nic

Bůh, nebo nic https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321957/mid_buh-nebo-nic-G1d-321957.jpg 5 18 5

Rozhovor o životě a víře s kardinálem Sarahem, prefektem Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství , Biografie a memoáry

Vydáno: , Kartuziánské nakladatelství , Hesperion
Originální název:

Dieu ou rien. Evtretien sur la foi , 2015


více info...

Přidat komentář

Jana512
18.04.2020 5 z 5

S vděčností autoru, kardinálu Sarahovi, jsem četla tuto knihu, ve které velmi vstřícně odpovídá na dotazy reportéra. Obdivuji jeho velký rozhled, plný pochopení pro rozšíření obzorů čtenáře. Snaží se přiblížit nám i své životní cesty chlapce z africké vesnice, až po zastávání postu s velkou odpovědností a se snahou vnímat potřeby na různých místech světa. Kde čerpá sílu? V hlubokém vztahu s Bohem, v hluboké modlitbě.

Aquarius586
04.01.2020 3 z 5

Koupil jsem na doporučení Marka Váchy v nějaké přednášce, ale kniha mě moc nebavila, bylo to na mě celkem suché a uspávací. Byť nepopírám, že životní příběh pana kardinála je hodně zajímavý.


vmatusko
30.08.2018 5 z 5

Z knihy sála úžasná hlboká viera tohto kardinála, ktorý aj napriek tomu, aký dôležitý post zastáva, berie to v pokore a z Božej vôle. Pripomína, že na každom veriacom by malo byť vidno, že kráča s Kristom, žiaľ často bývavame uchvátení tým pozemským. V knihe sa odvoláva na homílie a prihovori jednotlivých pápežov a tiež často cituje sv. Augustína.
V závere knihy spomína: Náš svet sa často ocitá na bludných cestách, ako to bolo aj v prípade sv. Augustína. Horlivo hľadá smer, ale nevie, kde leží pravda. Skúša kráčať tisícami ciest, aby uveril vo večnosť. Túla sa po umelých rajoch, aby v nich hľadal radosť, jednoduchosť, krásu. Či je hmla, alebo krásny slnečný deň, náš svet hľadá svojho Otca, svojho Boha. Lebo jeho svetlo je tu pre každého: žiari v srdci toho, kto ho prijal, osvecuje cestu tomu, kto ho hľadá.

Elmo
24.10.2017 3 z 5

Uznávám, nepřečetl jsem to celé, ale asi polovina mi stačila. Ze začátku velmi zajímavé. Životní příběh člověka, který se doslova z pralesa (jeho rodiče ještě praktikovali šamanismus) dostane na nejvyšší místa ve Vatikánu, je úžasný. Jeho předchůdce na biskupském stolci v Guinei byl internovaný a mučený komunistickou vládou. Prostě příběh hodný zfilmování. Druhou, delší část tvoří rozhovor o klasických otázkách hodnot, víry, společnosti, ... To již nebylo tak strhující, takže jsem to nedočetl. Ale přesto je zajímavé poslechnout si, jak vidí situaci evropské církve člověk s rozhledem, který pochází z Afriky.

Cinik
29.11.2016 5 z 5

Vynikající kniha, která ukazuje život Církve a výchovu duchovních v oblastech, kde jsou katolíci mnohem katoličtější a duchovně zdravější než dnešní Evropa (včetně Vatikánu).

Nevýhodou je určitá zastaralost - autor knihu napsal ještě v době, kdy bylo možné některé kroky a výroky papeže Františka vykládat katolicky, případně to nejhorší svádět na nedorozumění. O což se kardinál v knize snaží, čímž některé části knih týkající se současného pontifikátu mohou dnes vyznívat přinejmenším naivně.