Brno účtující

Brno účtující https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330789/bmid_brno-uctujici-GIg-330789.jpg 4 13 3

Autoři tentokrát chtějí připomenout místa spojená s léty 1945—1946, tedy s dobou, která se nesla v duchu účtování s kolaboranty, nacisty a Němci vůbec. Přestože průvodce zahrnuje pouze dva roky, jde o období, které je pro historii Brna zcela zásadní. Účtování zde proběhlo velmi tvrdě. Kromě proslulého divokého odsunu se nenávist vůči Němcům odrážela mimo jiné v drsném zacházení v několika internačních táborech, kde brněnští Němci čekali na odchod z republiky. Nuceným vysídlením německého obyvatelstva se spolu s likvidací židovské komunity během války jednou provždy změnila tvář původně mnohonárodnostního města, což ovlivňuje podobu Brna do současnosti. Publikace je doplněna dobovými fotografiemi a ilustracemi. Kniha vychází s odbornou pomocí a materiálovou podporou Archivu města Brna a s finanční podporou statutárního města Brna. První vydání. ----- Kniha nic podstatného nezamlčuje, spíše objevuje dřív opomíjené oblasti. Implicitně vysvětluje nejen příčiny popisované situace, ale často i to, co z ní vyplývalo v budoucnu. Bylo by žádoucí, aby se tato publikace stala prvním svazkem historické série o Brně v různých obdobích moderních dějin. - Ivo Pospíšil, Týdeník Rozhlas, o knize Brno nacistické Ve jménu zemřelých sice probíhalo zúčtování s německou menšinou, k němuž sloužila ponižující nacistická rasová persekuce jako dokonalý návod, nicméně do upřímné snahy odčinit utrpení Židů mělo toto počínání daleko. - ukázka z knihy... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

puczmeloun
27.08.2021 4 z 5

Třetí kniha ze série "Průvodce městem" a znovu tne do živého. V tomto případě ještě hlouběji, než u mnohokrát opakovaného tématu nacistické okupace a u méně "kontroverzní" (ano, vím, že to zní divně) doby stalinismu. A že je doba poválečná v Brně stále živá, ukazuje i letošní ročník festivalu Meeting Brno (v době četby knihy, tedy v roce 2019), kde se "krysí cihelna" ztvárněná na Moravském náměstí hojně probírala, nebo každoroční připomínka pochodu smrti v opačném směru od Pohořelic do Brna, která stále vyvolává různorodé reakce.

O to důležitější je, že kniha nemluví jen o těch velkých věcech spojených s brněnskými/moravskými Čechy a Němci, ale má v sobě i jinak nenápadné části, které se věnují z koncentračních táborů/exilu vracejícím se židovským podnikatelům a tomu, jak se k nim vznikající poválečný režim zachoval. Příkladem za všechny je Karel Stiassni (voják americké armády) a Hans Tugendhat (účastník pražského povstání), kteří radši Brno opustili. O holokaustu se moc nemluvilo a židé byli často označováni za národně nespolehlivé živly a i když prošli třeba koncentračními tábory, bylo s nimi zacházeno jako s občany druhé kategorie. Nebo třeba jinak neznámé osudy Bondyho rodiny, které bylo věnováno i divadelní představení... Samozřejmě jsou v knize i důležité zmínky o rabování (nejen nuceně) opuštěných domů, jejich zabavování, o tom, jak lidé navrátivší se do Brna nacházeli své domy plné ("pardon, já jsem legionář a já tady už bydlím..."), nebo zmínky o Němcích, kteří byli oficiálně uznaní za dobré občany a přesto je do jejich vlastních bytů nechtěli rozhořčení sousedé pustit. To vše pak doplňují už zmíněné známější věci, jako osud Německého domu (který z historických obrázků známe skoro všichni), pochod smrti, o popravách v dnes nenápadné novogotické tělocvičně v centru města a informace o táborech v Maloměřicích, na Malé Klajdovce nebo Bohunicích.

Knize však trochu ubírá řazení jednotlivých kapitol. Graficky je skvělá stejně jako předchozí díly, bohužel samotný obsah nemá skoro žádný řád (nebo jsem ho nepochopil) a například informace o německých poválečných táborech jsou rozeseté bez ladu a skladu po několika kapitolách ať už přímo nebo nepřímo jim věnovaným.

PS: Je smutné a zároveň zajímavé, jak mají některé brněnské budovy, například velký dům na Orlí, nebo Káznice na Cejlu, svoji kapitolu ve všech třech knihách série. Smutné osudy...

Madelisi
15.07.2019 5 z 5

Přenesla jsem se po proudu času opět o něco zpátky, a to do poválečné doby. Musela to být doba plná naděje.
Průvodce opět skvěle vystihl atmosféru doby.


RH faktor
13.06.2017 3 z 5

...trochu nastavovaná kaše, ale i tak to, myslím, za přečtení stojí.

Štítky knihy

Brno

Autoři knihy

Michal Konečný
česká, 1982
Alexandr Brummer
česká, 1982

Kniha Brno účtující je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce17x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x