Brambory na vloupačku

Brambory na vloupačku https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225887/bmid_brambory-na-vloupacku-1MP-225887.jpg 3 127 32

Märtha a spol. série

1. díl >

Märtha, Lumen, Motyka, Stina a Anna-Greta se v domově důchodců Diamant ukrutně nudí. Jídlo je nevalné, zacházení špatné, mají málo pohybu a vedení šetří, kde může. To by se měli lépe i ve vězení! Märtha dostane geniální nápad – spáchají trestný čin a budou odsouzeni. Nějaký majetkový zločin, malou akci. Kořist pak darují chudým a přestárlým. Když mohl Robin Hood, proč ne my? Chopí se tedy chodítek a vydají se do luxusního hotelu, plného bohatých hostů. Ale plán se nevydaří. Chtějí-li uspět, musejí vymyslet dokonalý zločin. Dobrodružství začíná. Netrvá dlouho a Liga důchodců se zaplete s podsvětím, kde se může stát cokoli... Brambory na vloupačku jsou prvním dílem nové trilogie z žánru komediální „kriminálky“. Tato kniha vyšla už ve 24 jazycích a připravuje se i její filmové zpracování.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kaffe med Rån , 2012


více info...

Přidat komentář

Moniska2410
24.09.2022 3 z 5

Nenáročná humorná knížka, nad kterou nemusí člověk přemýšlet.
Rozhodně stojí za přečtení, už jen představa 5 důchodců s chodítky v muzeu ,na kterých mají odrazky a kradou obrazy ,vzbuzuje dobrou náladu.
I když se jim to vždycky trochu zvrtne, dokáží z toho vybruslit.
Prostě oddechovka.

Katka244
22.07.2022 5 z 5

Knížka pobavila, prostě i senioři se potřebují bavit, ne jen sedět a krmit holuby
Už mám půjčené pokračování.


Bettinka
01.05.2022 5 z 5

Vůbec to nebylo špatné. Pobavilo, neurazilo, vzhledem k věku hlavních aktérů to mělo i spád. Velmi povedená oddechovka.

princeznaaura
01.08.2021 5 z 5

Tak tohle bylo, ač trochu nereálné, ale fakt zábavné. Je to kniha o tom, jak parta důchodců kuje pikle a plánuje krádeže, a to ne ledajaké. I když se jim to vždycky trochu zvrtne, dokáží z toho vybruslit. Ale hlavní point je v tom, že se k nim v penzionu nechovají hezky (ač si jej platí) a raději by se nechali zavřít do vězení, že i vězni se mají lépe než oni v placeném příbytku.

meluzena
04.04.2020 4 z 5

Bláznivá komedie jak vyšitá!
Tuhle knížku si můžete pěkně užít, pokud k ní budete přistupovat třeba jako ke starým filmům s Louisem de Funèsem, kde taky nelze pitvat zjevné nelogičnosti jako třeba že se protřelý gauner/ostraha/policajt nechají tak snadno přechytračit. No, a samozřejmě taky pokud nemáte problém s tím, aby staříci loupili, protože nechtějí živořit v nudném a nedůstojném domově pro seniory.
(Ani mě nenapadlo, že by to bylo míněno vážně - protože to by byl samozřejmě propadák...)

Stanas513
06.01.2020 4 z 5

Knížku jsem si vybrala v rámci Výzvy 2020, protože obálka působí opravdu hodně ošklivě. Ale byla jsem docela mile překvapena příběhem. Je vidět, že stáří ještě dokáže aktivně přemýšlet. Vtipně pojatá kniha.

madem
08.07.2018 4 z 5

Několik seniorů není spokojeno s péčí v domově pro seniory. Vyberou úspory a ubytují se v hotelu. Pak se rozhodnou, že i ostatní senioři mají právo na lepší péči. Založí Ligu seniorů, která bude krást a získané peníze vloží do péče o staré.
Kniha je velmi vtipná, přitom je uvěřitelná.

boruvka44
11.03.2018 4 z 5

Nic hlubokomyslné jo to není, ale přišlo mi to naivně roztomilé čtení. Nenáročné, na dovolenou tak akorát.

kalache
07.11.2017 3 z 5

...tomu se říká aktivní staří...

Ay.Le
28.01.2017 2 z 5

Nevím, čím to je, že knihy, které jsem si kdy půjčila v knihovně v sekci "humoristické", nikdy humoristické nebyly... Tenhle román byl nudný, dost kostrbatý, nekonzistentní, a byla jsem hodně ráda, že jsem se dostala na konec, přitom nápad to mělo, téma mi připadalo správně netradiční, jen to nějak nevyšlo s jeho zpracováním.

laepus
04.10.2016 3 z 5

Lehké nenáročné čtení, od kterého jsem přesto čekal trochu víc bláznivého humoru, než se mi nakonec dostalo. Jakoby autorce samotný fakt, že krade parta gerontů, stačil k napsání třísetstránkové knížky. Mi to chvílemi nestačilo a občasné nudnější pasáže člověk musí vydržet.

Jana_Z
14.08.2016 3 z 5

Dovolenkové čtení jako vyšité. Pokud nemáte vysoká očekávání, nebudete zklamaní. Ale druhý díl si asi nepřečtu.

Kikty
25.06.2016 3 z 5

Já jsem se moc pobavila. Staroušové mají styl :)

Isew
15.06.2016 3 z 5

To je tak, když život v pečovatelském domově není žádný med. Pak může i výhled na pobyt ve vězení (kde je to lepší než v pečovatelském domě) být dostatečnou motivací k páchání zločinů. Byla to zajímavá sonda. Nejen u nás, ale dokonce i ve Švédsku, jsou vypočítavci, kteří si na "péči" o seniory vydělají jmění. Nejzranitelnější jsou vždy ti nejslabší. Děti a senioři. Hezké, že tady se senioři vzepřeli a chtěli žít po svém. Kniha chvílemi (tedy dost často) přitažená za vlasy, ale ve výsledku docela milá.

Evišťátko
03.05.2016 4 z 5

Milý humor,knížka do nepohody.

browniee3
28.02.2016 1 z 5

neskutočná nuda!

pif69
23.12.2015 odpad!

Idea dobrá , ale samotné provedení ?!?! Nedokázal jsem dočíst první , ani druhý díl . Primitivní jazyk , zápletky jak z Ferdy mravence(promiňte pane Sekoro) , děj se chvíli hýbe vpřed, chvíli stojí na místě.... Neměl jsem velká očekávání , ale tohle je naprosté fiasko ..Možná kdyby z toho někdo udělal leporelo ...

zuzi1162
05.12.2015 2 z 5

Vůbec, ale vůbec jsem se do toho nemohla dostat. Obálka krásná, název geniální, nápad perfektní, marketing bez chybičky, ale ta kniha ... nic moc. Knihovnice mi říkala, že druhý díl je poněkud slabší. Nějak jsem se nedostala k tomu dočíst ani tento. Kvůli takovým knihám mi tu na databazi chybí označení knihy "Nedočtena, odložena". Ráda bych měla jistotu, že si to nepůjčím znova :).

Bilky
01.12.2015 1 z 5

Už keď raz investujem do knihy, tak len máloktorú nedočítam. Bohužiaľ u tejto som skončil niekde v polovici a pochybujem, že sa k nej ešte niekedy vrátim. Asi ani keď budem už slintať a čúrať na koliečkovom kresle o 40 rokov ;) Ale moja chyba, dal som sa nachytať na marketingovú módnu vlnu škandinávskych autorov a bizarného spojenia krimi a dôchodku. Veď keď to geniálne vyšlo JONASSONovi so 100-ročným Alanom, tak hádam to táto švédska teta neposere... A ona áno:

Najviac ma iritoval na tomto diele úplne naivný príbeh. Ako keby to písala pubiška, čo si takto idealizovane predstavuje svoju šedivú babičku, či večne frfľajúceho, ale v podstate dobrosrdečného starého otca. Nefunguje to vôbec. Ani ako rozprávka pre mládež, ani ako paródia na zlodejskú gangsterku. A už vôbec nie ako detektívka. Aj starý dobrý EMIL mal väčší šmrnc a hlavne grády.
Dôvodom je hlavne veľmi slabý jazykový štýl autorky. Pravdupovediac som po pár stranách checkol jej ročník a bol som nemilo prekvapený - dovtedy som myslel, že autorkou je Pipi dlhá pančucha ;)
Na ilustráciu uvádzam mená dvoch hlavných protagonistov: Hrabľoš a Génius. Origošné, fšak? Ani avizovaný humor tu nefunguje, príbeh mi pripadal tak silený, že som sa chvíľami cítil trápnejšie, ako celý ten dôchodcovský gangbang.

Kniha teda vonkoncom nenadviazala na úspechy kolegov z rodného Švédska a BACKMAN aj JONASSON ju hravo strčia do vrecka. Paradoxne má vekovo k danej téme SUNDBERGová najbližšie.

Odporúčam: Ľuďom, čo majú radi naozaj JEDNODUCHÝ vyjadrovací jazyk a deťom do 12 rokov, ktorým chýba akčnejšia babička. Tým, čo chcú inteligentnejšie rozprávky odporúčam knihy kamaráta Branislava JOBUSa. Alebo niečo z tohto môjho výkladu: http://www.databazeknih.cz/seznamy/bilky-93851/gerontomania-pre-mladych-aj-starych-6563
20%

Modrý medvěd
04.11.2015 4 z 5

Čekala jsem nenáročnou oddechovku s jemným humorem a tu jsem také dostala. Kniha splnila to, co jsem od ní očekávala, takže za mne palec nahoru.