Bouře

Bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24107/boure-24107.jpg 4 30 17

Americký autor vypráví o osudu českých Romů v době 2.světové války. Román je příběhem česko-romské rodiny z jižních Čech. Otec-Čech pracoval na panství českého šlechtice. V blízkosti nich byl vybudován pracovní tábor zprvu určený pro kriminální živly, později do něho byli deportováni Židé a Romové. Romská matka a 5 jejich dětí byly násilím do tábora umístěni. Otec se s pomocí ostatních cikánů snažil rodinu zachránit. Rodina byla ale deportována do Osvětimi, navrátila se pouze jediná dcera. Autor v románu odsuzuje českou společnost i její elity za postoje vůči Romům a za kolaboraci s Němci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , G plus G
Originální název:

The storm , 1994


více info...

Přidat komentář

pupopony
28.02.2024 odpad!

Fikce. Román ano, ale vydávat to za nějakou hodnotnou knihu navíc faktografickou je naprostá hloupost.

Petr199
29.07.2023 4 z 5

Nejtěžší bylo knihu sehnat! A jako kdysi samizdat - nebyla levná. Kniha odkrývá dvě pravdy - kdo stál za vznikem pracovního táboru Lety a chování československých bachařů. Není to o žádném tématu, že někdo chtěl někoho, ale jde o knihu, kterou Polanski postavil na faktech z jeho dlouholetého bádání a tedy předkládá pravdu. A ta se bohužel nenosí. A pak je ještě třetí pravda, kterou se dozvíte mimo tuto knihu - jak se obchodovalo s prasečákem a jak stát vyhodil finance oknem.... https://wave.rozhlas.cz/americky-badatel-paul-polansky-cesi-se-boji-prijmout-tabor-smrti-lety-jako-dalsi-5213124


Dudy431
27.02.2020 2 z 5

RTEP750

Já jsem totiž sedl a panu Polanskému jsem napsal, což ostatně zmiňuji.
Takže žádné vámi podsouváné fabulace, ale fakta, milý kolego.

RTEP750
06.08.2019

tak čtu příspěvek Dudy431 ....hmmm pan je historik,knižní odborník,psychologický specialista podle toho jak odborně zhodnotil autorovi dusevní pochody při psaní!!okamžitě je mu jasné jaké důvody autr měl k sepsání knihy!!! Je tam dost pravdy!!! né vše ale dost!!! ale i tak ty pravdivé info dokonale vykreslí rodiny Havlů a Schwarzenbergerů!!!

RTEP750
06.08.2019

jen z poloviny pravdivéale i tak hnus

Dudy431
22.06.2019 2 z 5

Pána Boha.
Kniha Bouře je pouhá fikce.
Je to takové "vyrovnání se" autora s pány Havlem a Schwarzenbergem, kterým vyčítal příliš laxní přístup k vybudování památníku v Letech v devadesátých letech a dokonce latentní rasismus.
Pokud chcete fakta, vemte si jeho druhou, tentokrát faktografickou knihu Tábor smrti Lety - Vyšetřování začíná. Tam pochopíte i motivy, které ho vedly k napsání Bouře.
Fiktivního příběhu Bouře se chytají pouze zoufalci typu Terezy Spencer, kteří pak šíří nesmysly typu "Reinhard Heydrich houpe na klíně malého Václava Havla na oslavě jeho osmých narozenin" etc.
Když jsem žádal o stanovisko osobně pana Polanského autora obou knih, koukal jako blázen, jaký se okolo této smyšlené prózy strhl v ČR humbuk.

Cernik
25.03.2019

Dobrý den. Dá se tato kniha vůbec někde koupit?

Česneksmedem
22.01.2019 4 z 5

Kniha, ke které jsem se dostal díky Čtenářské výzvě.
SPOILER
Hlavními postavami jsou Václav a Kateřina Lopatovi se svými dětmi. Jejich příběh je napsán hodně emotivně, což samozřejmě přinášela popisovaná doba.
Mezi další postavy knihy patří i šlechtická rodina Wiessenbergů, která po bouřce shání nejlacinější pracovní sílu pro odstranění lesních polomů spadlých následkem bouře. Ten šlechtický rod pojmenovaný po Bílé hoře má být ve skutečnosti rod Schwarzenbergů, jejichž lesy postihla bouře 6. prosince 1939. Pracovní tábor zde nazývaný Roky je ve skutečnosti tábor v Letech.
Náklad knihy vydané v roce 1999 měl zajímavý a trochu temný osud. Po prasknutí vodovodního potrubí a následné vodní spršce se údajně podařilo zachránit jen kolem 150 kusů. Prý se nepodařilo prokázat, že šlo o úmysl.
Také jsem docela zíral, když se v textu objevilo jméno mé rodné obce.

uhoř49
04.04.2017 5 z 5

Supr čtení,když vemu že jenom půlka je pravda a zbytek fikce tak se mi ani nechce věřit kdo všechno se snaží velet této republice,tohle by si mněl přešíst každý kdo neví koho volit.

Sarah01
22.09.2013 5 z 5

Jak již bylo uvedeno níže, je to příběh částečně fiktivní, každopádně ale nutí k zamyšlení, jak to vlastně tenkrát bylo. Navíc opravdu vyvstávají otázky, proč se o tomhle vůbec nemluví...to rozhodně o něčem svědčí....

bukiet
11.04.2013 4 z 5

Kolem této knihy je až příliš nápadné mlčení. To o něčem svědčí.

hrabos
05.03.2013 5 z 5

Rozhodně stojí za přečtení a ověření některých informací.

evickakyticka
01.03.2013 5 z 5

Nebudu hodnotit postavení šlechty v tomto příběhu, ale chci vyzdvihnout sílu příběhu rodiny Lopatovy. V dnešní době snad nerozlišujeme utrpení Romů, Židů či jiných příslušníků. A to je dobře. V jedné chvíli mi i málem ukáply slzy a to pochopí každý, kdo má rodinu a malé děti. Jen chci ještě připojit, že příběh je na pomezí reality a fikce, tudíž lze srovnávat, ale ne věřit všemu, co autor napsal.

vesirena
29.01.2013 5 z 5

Přečetla jsem ji jedním dechem...je to již dva dny a stále její slova ve mě žijí, jakoby začala proudit mojí krví a nedala mi myslet na nic jiného...stále mě nutí o té době přemýšlet...jakoby se ve mě probudilo svědomí...vím, že za to nemohu- narodila jsem se až po válce, asi je to svědomí mého národa stále hryže a naskakují otázky...
- proč jsme se o tom neučili ve škole?
- proč se o tom tak úzkostlivě mlčí??
- proč byla otázka Romů vytažena jen v sametové revoluci a pak se na vše rychle zapomělo???
- je v zájmu nějaké skupiny nebo našeho češství, aby se na to zapomnělo????
Vím, kdo jsi bez viny, hoď kamenem...možná že už žijeme jen samí nevinní... ti, co to zažili, už nejsou mezi námi a svědectví knih mizí pod proudem vody nebo v depozitářích knihoven a v horším případě ve sběru nebo na roštu kotlů.
Nejde o to někoho dohenestovat či soudit, jde o to PODÍVAT SE PRAVDĚ DO OČÍ A DOKÁZAT ŘÍCI:
" ANO- I TOTO JE NAŠE HISTORIE- i toto je část nás samých" ... dokud se nedokážem srovnat s historií a upřímně bez zkreslení a příkras ji předávat dál, do té doby se nemůžeme pohnout dál...
zde je odkaz na stažení knihy https://ulozto.cz/!mZr9Qr6ye/boure-paul-polansky-pdf

hanule3
16.01.2013

je to přeložený do češtiny??

Janínka
21.12.2011 4 z 5

Ale jo, dobrý, čitelný, ale takový málo dynamický. Žádný spád.

Berlock
25.08.2011 5 z 5

Doporučuji přečíst, s podivem zjistíte co byly zač rodiny Havlů a Schwarzenbergů za II.světové války. Poučné čtení..............