Bohatýrská trilogie

Bohatýrská trilogie https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65219/bmid_bohatyrska-trilogie-HeA-65219.png 5 79 18

Bohatýrská trilogie Budlínek a Matlafousek čili Vzpoura na parníku "Primátor Dittrich", Dobrodružství šesti trampů aneb Nové pověsti české, Z tajností žižkovského podsvětí. Původně zamýšlená obrázková knížečka pro děti se rozrostla v satiru na špatnou dobrodružnou literaturu (Vzpoura na parníku "Primátor Dittrich"). Druhý příběh (Dobrodružství šesti trampů) je již satirou ryze intelektuální, promyšlené konstrukce, v níž autoři parodují nejrůznější literární druhy a slohy. Poslední práce (Z tajností žižkovského podsvětí) je nesena duchem parodie na detektivky.... celý text

Přidat komentář

Doug
13.07.2023 5 z 5

Laskavé parodie na kdeco psané neuvěřitelně hravým jazykem a plné úžasného humoru.

vvikingg
02.11.2022 5 z 5

trampská bible, kdysi jsem četl jako 14 kluk ve stáří jsem po ní šáhnul znova a skvěle se opět pobavil


heavy66
20.08.2022 5 z 5

Vtipná a zábavná kniha, i když většina kanadských žertíků pánů Rady a Žáka je již notně vousatá. Tramping přežívá pouze v zapadlých osadách okolo Sázavy, které jsou chráněny proti vstupu paďourů systémem důmyslných pastí a léček. Jen současný Žižkov je tomu starému hodně podobný, potkat tam zločince nebo gangstera není v nočních hodinách žádné umění!

n.ezn.amy
22.09.2021 5 z 5

Výborná trilogie z pera Jaroslava Žáka, která je psána úžasným starším jazykem a hlavně jeho jedinečným humorem. V prvních dvou příbězích je to hlavně o věčném a nesmiřitelném konfliktu mezi trampy a jejich zavilými nepřáteli paďoury. Třetí je nádherná parodie na detektivky, neboť nejproslulejší a nejkonfliktnější čtvrť v tehdejší Praze byl pochopitelně Žižkov a zde v místních "pajzlech" se to hemžilo zloději, kasaři či podobnou cháskou. Nádherné příběhy, ze kterých dýchá to pravé staré kouzlo první republiky.

kokrokr
28.05.2020 4 z 5

Před mnoha desítkami let jsem tento poklad našel zastrčený v knihovně rodičů. Četlo se to náramně. Bylo mi asi 12-13 let, když jsem trilogii četl poprvé. O pár let později jsem v trafice narazil na sešit ,,Pán Posleda, přítel študáků" a to mělo také odpich. Tuhle knihu jsem rodičům zkonfiskoval, stejně ji nečetli a mám ji pořád.

petr_
29.12.2019 5 z 5

Hrdost trempského národa je v této knize dobře popsána, skvělý humor. Kniha, ke které se rád vracím abych si je občas připoměl.

petrarka72
11.01.2019 4 z 5

Mírně zestárlé, byť dosud zábavné čtení; třídílný sqost páně Žákův a s vyobrazeními páně Radovými - parodická, ku potěše milovníků inteligentního humouru vydaná, leč poučená dílka z hlubin literatury pokleslé. Díl první, Vzpoura na lodi Primátor Dittrich, uvádí předobraz mořské Bounty do nebezpečných vod vltavských a jako hrdiny nad jiné uvádí chlapce Budulínka a psíka Matlafouska, kteříž zvítězivše nad zlotřilým Hadrabou, do srdcí Pražanů se zapíší jako protagonisté dosud neznámé legendy městské. Druhý díl, Dobrodružství šesti trampů, pak líčí líté boje mezi paďoury nejen kozodojskými, Spolkem zapomenutých Slávuóv a dalšími podporovanými, a lidem Forbesovým čili trampy, zálesáky, šerify a další sběří, v níž šestice trampů,, v prvním díle statečně palubu Primátora opustivší, se zde opět shledává, aby dali na frak pověstem páně Jiráskovým, ba i westernům, kovbojkám a rodokapsům populárním. A v třetím díle, Z tajností žižkovského podsvětí, jsou gangsterky na paškál brány, drsným vyprávěním, kterak mezi Husová Square a Karlová Street lze skutečného pokladu dosíci. - Jinými slovy, je to hlína. A autor (či autoři) mají úžasný smysl pro jazykový a situační humor...

Psicosis
25.12.2018 5 z 5

GOWNO!

Turlogh
18.10.2018 5 z 5

Jedna z nejhumornějších knih všech dob. Pánové Žák a Rada v té nejlepší formě. Trempové a paďouři, gangsteři a detektivové... Dodnes vyprávím u táborových ohňů na skautských i jiných táborech příběhy o bambitce Šárce a šerifu Jacku Aspirinovi anebo ještě lepší příběh o starém Zepopovi, statečných tramvajácích Dejmkovi a Bochníčkovi a vždy to má úspěch. (Výňatek: "Ještě téhož dne přísahal řidič Dejmek před hrobem svého přítele, průvodčího Bochníčka, ozdobeném vkusnou plastikou vzpínající se tramvaje, že jeho smrt pomstí. V noci se mu zjevil ve snu prastarý Zepop, radostně se usmívaje a pravil: V stoje padneš, v leže zvítězíš! " Anebo další: " V čele všech se hnal Dejmek, kosíce svým bodcem na přehazování výhybek celé řady banditů! ") No prostě paráda! Kdo nečetl, přečíst! Pět, pět, pět!

Alma-Nacida
05.09.2018 5 z 5

Kdo není nudle cezená přes kanál, ten si tu krásnou češtinu a tu srandu téměř absurdní užije jako já. ;-) Knížka postupuje mezi mé srdcovky bez ztráty hvězdičky a ke zlepšení splínu z moderní doby ji mohu jen doporučit.

felia
25.03.2018 4 z 5

Knihy Jaroslava Žáka mám moc rád. Jeho smysl pro humor je poněkud šílený

radusak9806-1
17.02.2017 4 z 5

Mě naprosto nadchla první povídka, ta je u mě za 5 hvězd. Další dvě mě bavily, ale nebylo to tak silné, jako u první. Nicméně je to krásně napsaná karikatura, která není nudná a ani uboze sesmolená. Nejvíc mě pobavila vysvětlivka na konci: MINIMAX: HASÍCÍ PŘÍSTROJ, POUŽÍVANÝ STUDENTY K ZPESTŘENÍ NOČNÍHO RODEA (Je to na těch kolejích prostě pořád stejné .D) Takový LIMONÁDOVÝ JOE mezi knihami.

Gold351
27.08.2015

Trilogii mám už od dětství, neustále kolovala po mých kamarádech, později se u ní bavily mé dcery a jejich přátelé. Co dodat - jen to, že laskavá parodie pobaví a je psána krásnou češtinou. Zaslouží si plný počet hvězdiček.

MayB2
26.05.2014 5 z 5

Přímo gejzír vtipných hlášek, absurdních příběhů, kreseb a nezapomeňte si přečíst vysvětlivky!

Rup
15.10.2013 4 z 5

Anotace ke knize je zcela vyčerpávající a není k tomu co dotat. Jazyková úroveň, sloh, styl a přímo průtrž laskavého a inteligentního humoru (chtělo by se říci srandy) jsou excelentní. Vřele doporučuji.

gerard
11.10.2013 3 z 5

veselá,zábavná kniha plná trampských hlášek a příběhů, zkrátka oddychovka

bbara155
22.07.2013 5 z 5

Krásná a milá veselá knížka.

Bear Reader
07.02.2013 5 z 5

Všechny tři díly jsou nádherná parodie skvěle zasazená do kulis doby , ve které se příběhy odehrávají. Co na knize oceňuji je skvostný jazyk, kterým je napsaná. Tak vybroušenou češtinou už dnes skoro nikdo nevládne.

Štítky knihy

humoristické romány

Autoři knihy

Vlastimil Rada
česká, 1895 - 1962
Jaroslav Žák
česká, 1906 - 1960

Kniha Bohatýrská trilogie je v

Právě čtených3x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených16x
Knihotéce79x
Chystám se číst28x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x