Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne

Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21751/bmid_bohaty-tata-chudy-tata-co-bohati-uc-Zsz-21751.jpg 4 1148 205

Tato kniha by měla být povinnou četbou pro finanční plánovače nebo kohokoliv, kdo se zajímá o to, jak se stát finančně nezávislým. Je to jedinečný úvod do psychologie tvoření bohatství. Abyste se dostali nad finanční vrchol, musíte si přečíst tuto knihu Roberta Kiyosakiho. Jde o zdravý rozum a obchodní důvtip pro vaši finanční budoucnost.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Rich dad poor dad , 2000


více info...

Přidat komentář

Verca.samkova
01.04.2024 4 z 5

Cetla jsem ji uz davno a myslim ze jako zaklad fin. gramotnosti naprosto dobry navod.

Tomk0
03.02.2024 5 z 5

Je to perfektní kniha pro člověka kterému je 20 let (nejlépe ještě míň), začal svůj průlomový byznys, který mu šlape na plné obrátky a vydělává mu aniž by se o to musel starat, každou tisícovku pak riskantními investicemi (které pro toho kdo jim rozumí samozřejmě riskantní nejsou) obrací v desetitisíce a ty pak v miliony. Nesplňujete jedno z kritérií? Tak se potom při čtení budete cítit trochu provinile :)

Ale ne, myslím že kniha je podána skvěle, hlavně se mi líbil závěr, kdy Robert dává důraz na důležitost vzdělání ve finančním oboru, kde dává přesné typy jakým stylem se vzdělávat. Což si myslím že je opravdu nejlepší investice - tedy do sebevzdělání.

Trochu mě štvaly ,,rekapitulace kapitol které mi přišly docela zbytečné. Naopak shrnutí kapitol ve formě citátů a poté otázek, které by si měl čtenář položit a vzít si z odpovědí příklad, se mi líbily.
86%


PinkBunny
11.01.2024 4 z 5

Je to fajn, ale vlastně plno věcí je průměrně chytrému člověku jasné nebo se to tak často všude opakuje, že je to až banální. Pro děti asi fajn.
Slyšeno jako audiokniha.

yousips
26.12.2023 4 z 5

Je to skvělá "vstupní kniha" do finanční gramotnosti. Splnila přesně to, co jsem od ní očekával. Autor svým stylem převyprávění toho, co mu říkal kamarádův a jeho otec, udržuje knihu o které bych si myslel, že bude jen step-by-step návod v jisté příběhovosti.

Jediné, co se jí dá vytknout, je její stáří. Autor dává mnoho příkladů z doby, (budu konkrétní, ale neoznačuji to jako spoiler :) ) kdy byly jisté trhy s nemovitostmi na vzestupu. To už mi dnes nepřijde jako úplně hodnotná rada pro začátek investování s dnešními cenami nemovitostí.

Mety15
19.08.2023 5 z 5

Přečetl jsem už opravdu spoustu knih o financích a finanční gramotnosti, kniha Bohatý táta, chudý táta má ale v sobě něco navíc. Kiyosaki sice není nejlepší spisovatel, což o sobě sám říká, přesto se mi kniha četla velmi dobře (zřejmě to bude také tím, že jsem s myšlenkami v knize velmi sympatizoval). Spousta informací v knize je sice aplikovatelná především v USA, ale o to vůbec nejde. Z knihy si člověk může odnést tolik užitečných poznatků, které mu mohou pomoci na cestě k finanční svobodě.
Jediné, co bych vytkl novému vydání knihy jsou shrnutí na konci každé kapitoly, ta jsou opravdu zbytečná, dají se ale přeskočit. Na druhou stranu jsou v každém shrnutí také otázky, které prověří, co si člověk z knihy vzal, což mi přijde velice užitečné.
Knihu tedy mohu rozhodně doporučit úplně všem!

Hoxer
08.08.2023 4 z 5

Naprostá klasika a jedna z prvním knih, kterou by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o finanční gramotnost a o to, jak uspět v kapitalismu. Kniha je primárně určená pro amerického čtenáře, ale hodně se z ní brát informací i pro Čechy. Speciálně první polovina knihy mi přišla neskutečně poutavá a myšlení Bohatého táty mě obohatilo o nejednu zajímavou poučku. Druhá polovina byla malinko slabší, hodně se zde hovoří o psychologii úspěšných a nastavení mysli. S touto knihou určitě po povinné četby!

ondro20
18.07.2023 3 z 5

Kniha Bohatý táta, chudý táta je bestsellerem, který má i po tolika letech docela hype. Již nějakou dobu jsem si ji chtěl přečíst, a tak jsem si ji konečně pořídil. Konkrétně jsem četl novější vydání z roku 2020, které má více stran a je doplněno shrnutí za každou kapitolou. Málo je někdy více a tím se měli řídit také v případě nového vydání této knihy. Těch několik stran za každou kapitolou je absolutně zbytečných. Snad si pamatuji, co jsem před chvílí četl? Celkově pro mě byla kniha docela zklamáním a čekal jsem od ní víc. Když pominu, že jsem se z knihy nic nového nedozvěděl (někdo jiný, investováním a základem financí nepolíbený by možná mluvil jinak), tak celou dobu autor opakuje pouze jeho definici aktiv a pasiv, nutnost akumulace aktiv, investování a opěvování podnikání. Vyplývá tak z toho, že každý zaměstnanec je méněcenný. Pozitivní bylo, že autor nakonec zmínil také investice do lidského kapitálu, už jsem myslel, že se to bude celé točit pouze okolo nemovitostí a akcií. Pro někoho je tato kniha zřejmě modla, já byl docela zklamaný. Každému, kdo má jen trošku finanční gramotnosti, základní ekonomické vzdělání a minimální povědomí o investicích, doporučuji vyhnout se této knize. Nic vám nedá a místy vám přijde vtipná, až otravná.

TheGreatDusty
22.06.2023 4 z 5

Základy o finanční gramotnosti. Kniha mi svojí hlavní myšlenkou už v úvodu otevřela oči, a proto bych jí doporučil ostatním, kteří se o finanční tématiku taky zajímají. Četl jsem aktualizované vydání a na pár místech jsem našel zbytečné chyby v záměně slov, ale naštěstí se dalo logicky vytušit, jak má správně text znít. Autor taky místy skáče rychle od jednoho k druhému, kdy jsem občas měl problém se trochu zorientovat. Čtivé to tak někdy bylo, někdy nebylo. V druhé polovině se to už silně začalo opakovat furt dokola, ale je důležité ty základní myšlenky pochopit, proto tomu tak je. Ty samotné myšlenky o finančním uvažování jsou tím hlavním, co může kniha nabídnout, proto se dá leccos odpustit, protože jak sám autor v knize řekl, není nejlépe píšící autor, ale nejlépe prodávající. Jsem každopádně rád, že jsem si knihu přečetl, obzory mi to určitě rozšířilo a lehce nasměrovalo, kam se vydat dál. Uděluji hodnocení 80 %.

x1carbon
17.06.2023 3 z 5

Zajímavé se na obsah knihy podívat retrospektivně. Tehdy (když mi bylo možná 18?) mě kniha motivovala více se o finance zajímat. Zpětně vidím, že autor pravděpodobně nezbohatl dodržováním míněných rad, ale spíše prodeji této knihy. Tedy jeho rady nefungují. Neznám člověka, který by se jimi řídil a byl (díky nim) bohatý. Některé rady v knize jsou (dle mého chudého názoru xD) dobré, většina vyloženě špatná. Pokud chcete skutečně zbohatnout v dnešním světě je radno sáhnout po knihách diametrálně odlišného obsahu i kvality. Knihu nedoporučuji. Spoustu lidí nutí zamyslet se nad financemi a bezmyšlenkovitě neutrácet čtivou formou. Proto dávám lehce pozitivní hodnocení.

Profesorskey
22.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha spíše než finance popisuje určitou filozofii, kterou je možné aplikovat na ekonomické stránky života. Určitě to není svatý text, ani návod ke zbohatnutí. V následujících řádcích se pokusím popsat některé stěžejní myšlenky díla:

1) Největším dříčem v životě je váš mozek. Učte se a vzdělávejte se (Kiyosaki zdůrazňuje především vzdělání v oboru financí, psychologie, komunikace, prodeje a v oblasti vašeho zájmu)

2) Budujte zdroje nepodmíněného příjmu. Ať to jsou investice do cenných papírů, spořící účty, nemovitosti generující zisk, autorská činnost, nebo podnikání, u kterého nemusíte být osobně.

3) Naučte se rozlišit reálná aktiva a pasiva. Pokud vám něco přináší dodatečné peníze, je to aktivum. Pokud vám to peníze z rozpočtu odčerpává, je to pasivum. A snažte se získávat aktiva.

4) Pokud máte problém s penězi, možná není na straně příjmu, ale na straně výdajů. Naučte se žít skromně a nekupujte blbosti, které spadnou do položky pasiv a budou vám každý měsíc odčerpávat peníze z rozpočtu.

5) Bohatství není obnos na účtu, ale doba, po kterou nemusíte pracovat a přesto máte příjem. Pokud dokážete z nepodmíněného příjmu pokrýt své životní náklady, jste bohatí.

6) Hleďte si svého, makejte, dřete a dokončujte. Pokud budete mít vizi na vytvoření nepodmíněného příjmu, tak budete o to víc dřít, abyste si ji vytvořili.

7) Zaměřte se na to, co vám působí radost.

Bylo tam toho víc, ale myslím, že je to vystihnuté dostatečně. Teď k mému osobnímu hodnocení. Knize se musí nechat, že zaznamenala úspěch. Stěžejní myšlenky jsou napsané dostatečně laicky, aby je pochopil i teenager. Kniha sama o sobě popisuje důležitost vzdělání, šíře záběru vašeho vědění, a především nutnost tvorby nepodmíněného příjmu. Stejně jako většina naučných knih se zamotává do nutnosti určitého počtu stran. Některé věci a myšlenky se v díle opakují tolikrát, že to člověka prostě nebaví. Odpustit si ty zbytečné části a plky, nadbytečnou vatu, tak by to byla příjemná padesátistránková stručná brožurka, která jde přímo k věci. Nedám méně hvězd, protože myšlenky v knize jsou vlastně fajn. Nedám více, protože to šlo udělat stručněji a lépe.

Elis.n
12.02.2023 3 z 5

Mám z této knihy rozporuplné pocity. Je to první kniha o financích, kterou jsem kdy četla. Popravdě jsem spíš hledala něco, co mi předá úplné základy pěkně po lopatě, ale to bych asi musela hledat ve skriptech :). Tato kniha, jak autor na konci sám přiznává, je spíš filosofický přístup. Má člověka přimět myslet ve velkém. Ne mít spousty peněz, jako má střední třída, ale mít miliardy a být na penězích a práci zcela nezávislí. Ač cesta k tomuto bodu vyžaduje spousty práce a přemýšlení (a to rozhodně není špatně).
Rozhodně mě kniha donutila přemýšlet a se spoustou věcí i souhlasím. Na druhou stranu, jsou tam i výroky a taktiky, které mi jsou bytostně nepříjemné a já nejspíš nejsem ten typ, který to hodlá změnit.
Nicméně Kiyosaki předkládá jako nejlepší a nejdůležitější vlastnictví člověka vzdělání a s tím musím souhlasit. Tudíž se porozhlédnu po nějaké další knize nebo semináři o financích a uvidíme...

martin9666
29.01.2023 1 z 5

Někteří lidé (i zde v komentářích) vnímají tuto knihu jako svatý text, takovou kapitalistickou bibli. A opravdu, funguje podobně jako křesťanská bible - není lepšího textu pro ateistu, aby se utvrdil ve svých názorech.
Autor v knize tvrdí:
Studujete obor na vysoké škole, který vás baví? Ve svém vystudovaném oboru pracujete vpro nějakou firmu abyste domů přinesli plat? Tak to jste naprosté nuly! Musíte podnikat a investovat, ale jen do “pravých aktiv” na finančních trzích (Autor trochu zapomněl, že když lidé nebudou studovat a pracovat v jiných oborech, než jsou finance, svět nebude fungovat - nikdo mu nevyrobí jeho produkt, protože to nikdo nebude umět. Nebude firma, do které by mohl investovat…)
Vy platíte daně a hypotéku? Nebuďte bláhoví. Daně platí jenom chudáci. My bohatí je neplatíme! (Veřejné školy, zdravotnictví, dopravní infrastruktura... kapitalista to evidentně nepotřebuje)
Když investuju do akcií, tvořím hodnotu! Koupil jsem dům za 20, prodal ho za 60, zájemci se jen hrnuli. Ztrojnásobil jsem jeho hodnotu! (Hodnotu vytvořil člověk, který dům postavil, ty jsi ho jenom chytře přeprodal)
Autor se na mnoha stránkách vychloubá, jak je dobrý obchodník, když dokáže vykořisťovat jiné lidi, a nabádá čtenáře: "Dělejte to jako já, buďte také kapitalista a budete se topit v penězích." Ovšem pokud by si tohle řekl každý, už by nebyl člověk, kterého by mohl vykořisťovat a celý jeho byznys by byl v troskách. Doporučování kariéry v MLM už je jen třešnička na dortu.

Pokud máte aspoň trochu sociálního cítění a nejste sebestředná svině, pak doporučuji přečíst. Probudí to ve vás až skoro komunistickou nenávist vůči kapitalismu. Pokud už teď přemýšlíte, jak platit co nejméně daní a opovrhujete svými chudšími kamarády, kteří nestudují finance a nemají od 15 let svou vlastní firmu, doporučuji také. Potvrdíte si, jak jste správní. Je to prostě kniha pro všechny!

H67
07.01.2023 odpad!

Naprosto zbytečná kniha, lituji že jsem za ni utratil peníze.

O panu Kiyosakovi jsem něco málo slyšel a jeho kniha mi byla párkrát doporučena, takže jsem si řekl, že jí dám šanci.

Prvních pár kapitol se nese v duchu vzpomínek na lekce od "autorova" bohatého táty, které se však jen tváří, že v sobě mají hloubku, ale ve skutečnosti je to jen snůška rádoby chytrých polopravd.

Později se konečně autor dostává ke konkrétním radám, které jsou ale tak obecné a nicneříkající (a v některých případech možná i lehce nezákonné), že jsem začal přemýšlet nad tím, že patrně nepatřím do cílové skupiny pro tuto knihu.

Rada č.1 - není dobré kupovat věci, na které nemáte peníze (Ne, Vážně?)
Rada č. 2 - je dobré kupovat věci, které časem nabývají na hodnotě (Fakt? Kdo by to jen tušil...)
Rada č. 3 - je dobré něco koupit levně a draze prodat... (Bože můj, génius!)

A tak dále...

Navíc se autor neustále, ale opravdu neustále opakuje. Myšlenka, že vzdělání není k bohatství potřeba je opakována snad na každé stránce. Navíc za každou kapitolou se nachází souhrn toho, co v ní autor napsal. To jako vážně? Slovo od slova? Proč? Bylo potřeba natáhnout délku knihy?

Abych to shrnul, pokud máte za sebou alespoň střední školu a chápete, že není zrovna chytré brát si půjčku od Providentu na vánoční dárky, kniha není pro vás. Nenajdete v ní nic nového, kromě pár rádoby motivačních citátů.

nicoolka25
31.12.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila. Dobře napsáno.

Ujfi1
29.12.2022 2 z 5

Určitě zajímavá kniha se spoustou rad, ale musím říct, ze se spousta věci opakuje…

bety1606
15.09.2022 5 z 5

Klasika. Must read.

PosPol
22.08.2022 2 z 5

“Historie nás učí, že velké civilizace kolabují, když se příliš zvětší propast mezi nemajetnými a majetnými…”
Občas mě nějaká kniha “praští do očí” a beru, ani nevím o čem vlastně je. Tato kniha mě překvapila. Zpočátku mile, posléze nemile… První polovina super, spousta frází mě zaujala a dobře se mi četlo, jak se mladý Robert učil nakládat s penězi.
V další části už ale jen omílá kolik milionů vydělal, jak jsou ostatní ovce, když to nedělají taky a v podstatě opakuje pořád dokola to samé - kdo neinvestuje je hloupý, JÁ jsem to udělal a mám to a to… Do čtení jsem se už nutila a nebavilo mě.
K čemu mám výhrady?

Každá kapitola obsahuje totálně zbytečné shrnutí. Je to jen opis předchozí kapitoly, tedy nic nového nepřináší.
Spousta věcí se neustále opakuje, slova bohatý chudý, aktiva, pasiva, nemovitosti aj. tvoří snad třetinu knihy.
Co mě uvedlo v úžas je myšlenka bohatých, že si mohou koupit “odpustky” v podobě desátek. Tedy dají něco na charitu či církvi a čekají, že se jim to vrátí. Takový pohled se mi nelíbí, když pomáhám tak snad ne proto, že čekám, že se mi to samé vrátí.
Největší problém mám s morální stránkou, kdy zbohatl na neštěstí jiných - tzn. kupoval nemovitosti lidí v exekuci, ve špatné situaci kdy mu kývli na nízkou cenu kvůli nutnosti prodeje apod. A ano, přesně pro tohle nikdy nebudou někteří z nás patřit do jeho skupiny “bohatých”

Knihu i přesto doporučuji ke čtení, protože finanční negramotnost je to, co lidem chybí a důvodem, proč nemají šťastné životy. Některé myšlenky sem přidám, protože se mi fakt líbí a mají hloubku️.
“Je rozdíl být chudý a být bez peněz. Bez peněz je člověk dočasně, chudým však zůstává napořád”.
”Skutečnost, že lidé pokládají svůj dům za investici, a filozofie, která vám důvěřuje, že když budete mít vyšší příjem, můžete si koupit větší dům a více utrácet, jsou hlavními příčinami dnešní předlužené společnosti”.
”Pěkné auto a hezký dům nemusí ještě bezpodmínečně znamenat, že jsi bohatý nebo že umíš vydělat peníze”.
”Člověk může mít vynikajici vzdělání, může být úspěšný ve své profesi, a přesto může být finančně negramotný”.
”Když zjistíš, že jsi v jámě, přestaň kopat!”
”Za celou řadu našich problémů může to, že se snažíme držet krok s ostatními”.
”Zaměstnanci pracují jen tak usilovně, aby nedostali výpověď a zaměstnavatelé jim platí jen tolik, aby jim zaměstnanci neodešli”.
”Jestli příslušníci silných populačních ročníků zjistí, že nebudou mít na stáří dost peněz, vždycky si mohou vystřelit mozek z hlavy”.
”Umět naslouchat je důležitější, než umět mluvit, kdyby tomu tak nebylo, Bůh by nám nedal dvě uši a jen jedna ústa”.

pige
28.07.2022 1 z 5

Knihu jsem četla na doporučení - možná proto byla má očekávání veliká.

Kniha obsahuje určitě adekvátní řady, snaží se zbořit počáteční strach člověka, který chce vydělávat peníze, avšak vše funguje na americkém trhu a s americkými zákony. Proto tím kniha ztrácí na hodnotě pro českého čtenáře. Také se autor věnuje obchodu s nemovitostmi. Tento jediný směr je v knize hodně propagován. Neudává příklady z jiného odvětví.

Četla jsem verzi po 20 letech.
Text byl doplněn krátkými srovnávacími či doplňujícími texty reagující na změnu/stálost po 20 letech.

První tři kapitoly zprostředkovávají myšlenky bohatého táty.

Vadilo mi rovněž shrnutí na konci každé kapitoly, které znovu převyprávělo vše, co jsem se v předchozí kapitole dočetla.
Pro mě naprosto zbytečná část knihy - buď si přečtu kapitolu celou, nebo toužím po výtahu, který mi může zprostředkovat i někdo druhý. Možná to byla snaha o "pracovní sešit", ale to se minulo účinkem.

Kedar68
07.07.2022 5 z 5

velice poučné a jednoduše podané
Doporučuji

Jajus
07.07.2022 5 z 5

Moje hodnocení je veskrze jednoduché - kniha Bohatý táta, chudý táta, vám předá to, co potřebujete, aniž byste tušili, co vlastně potřebujete.

Štítky knihy

peníze bohatství

Autoři knihy

Robert T. Kiyosaki
americká, 1947
Sharon L. Lechter
americká, 1954

Kniha Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne je v

Právě čtených82x
Přečtených1 952x
Čtenářské výzvě124x
Doporučených127x
Knihotéce435x
Chystám se číst504x
Chci si koupit188x
dalších seznamech8x