Bod obratu

Bod obratu https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264649/bmid_bod-obratu-264649.jpg 4 13 3

Svět je jeden veliký chaos. Naučme se v něm obstát. Jde to. Žijeme v době převratných změn. Nemá smysl toužit po návratu starých časů. Nikdy se nevrátí. Musíme se adaptovat na nový svět a naučit se v něm žít. Sama příroda, vesmír či jakkoliv to nazveme, nám k tomu nabízí účinný nástroj. Jmenuje se bod obratu. To, co fungovalo ještě před pár desetiletími nebo lety, už nefunguje a neplatí. Hroutí se světové ekonomické systémy, je jasné, že zásoby ropy nevydrží věčně, přírodních katastrof přibývá... Nejde však o žádnou nudnou utopickou teorii, a už vůbec ne o strašení katastrofickými scénáři. Naopak. Dozvíte se, jak s body obratu nakládat, pokud se před vámi objeví, ale také, jak je záměrně vytvořit, usoudíte-li, že je potřeba změnit směr. Pochopíte, že to není jen záležitostí vlád a úřadů, ale že se změnami musíme začít u sebe, ve své rodině, obci, čtvrti... „Svět, který nás čeká, svět, k němuž nezadržitelně spějeme, je lepší než ten, který necháváme za sebou." - Gregg Braden... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Turning point: Creating Resilience in a Time of Extremes , 2014


více info...

pablito
pablito
22.01.2023 4 z 5

Čekal jsem trochu něco jiného, ale zakoupení knížky nelituji. Ukazuje možné pozitivní pohledy na budoucnost lidstva s tím, co pro to budem muset udělat.

DYRKA98
DYRKA98
05.04.2021 5 z 5

Krásná kniha, která je originál svého druhu. Čtení se pohybuje na hranici duchovních nauk a moderních ekologických teorií, konvenční politiky a trendů, které moc osobně neberu, ale kouzlo knihy to nijak neohrozilo.


NudeRose
NudeRose
18.01.2019 5 z 5

Kniha popisuje, jak se změnil náš svět, jakým výzvám (zde myšleno především ekologickým) nyní musíme čelit. V popisku o knize je, že kniha nabízí "účinný nástroj", jak změnit náš postoj. Napřed mi to připadalo jako klasicky přehnaný popisek nějaké pitomé motivační knihy. Popravdě je to ale dobře zpracovaný návod pro každého, kdo se rozhodne nepodílet se na konzumním životě. Nejde o to jíst méně tučných jídel nebo zrušit svůj facebook. Dokonce to ani není "alternativní" literatura o nadpozemských silách. Je to kniha o změně myšlení vůči planetě, o tom, jaké kroky můžeme podnikat, abychom umožnili udržitelný rozvoj naší civilizace.

Občas se některé body opakují, jak to u podobných amerických knih bývá zvykem. Ovšem nijak to obsahové stránce neubližuje. Možná naopak - čtenář si lépe uvědomí, na co se soustředit. Kniha je také přehledně členěná. Na jejím konci je bonus v podobě návodu rozvoje komunit.

Štítky knihy

společenské vědy

Autorovy další knížky

Gregg Braden
americká, 1954
2017  87%Matrix - Božský zdroj
2011  84%Kódy vědomí
2012  79%Hluboká pravda
2015  83%Bod obratu
2013  75%Propojení

Kniha Bod obratu je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst26x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x