Blues

Blues https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43662/bmid_blues-F70-43662.jpg 5 963 151

Blues pro bláznivou holku a jiné básně Nové vydání všech básní legendárního českého beatnika Václava Hraběte (1940-1965). Vychází v nové grafické úpravě s fotografiemi Pavla Baňky, který v roce 1964 společně s V. Hrabětem, I. Zemánkovou a V. Čerepkovou vystupoval v text-apellové skupině v pražské Viole.

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Labyrint
více info...

Marekh
Marekh
18.02.2024 4 z 5

Autorova poezie evokuje Prahu 60. let, nalezneme zde také milostné verše. Výrazným rysem je antiautoritářství (nedůvěra ke všemu oficiálnímu). Hrabě se svými verši stal zrcadlem doby, a to se všemi rozpory, symboly a fetiši. Je vnímán jako typ „prokletého“ básníka, který za každých okolností touží žít naplno a vzpírá se jakémukoliv útlaku či kulturní nebo politické manipulaci. Některé Hrabětovy texty byly zhudebněny V. Mišíkem.

Je smutné, že autor zemřel v mladém věku. Básně vyšly až po jeho smrti.

Některé básně se mi líbily více, jiné méně.

Četl jsem vydání z roku 1990 od Československého spisovatele. V závěru knihy se nachází EDIČNÍ POZNÁMKA, ve které jsou uvedeny všechny básně a informace o jejich vzniku. Dále je uvedena kapitola malá chvíle tak akorát na jeden tulipán / životopisné kalendárium a OSUDY DÍLA VÁCLAVA HRABĚTE PO SMRTI.

V knize nalezneme také černobílé fotografie.

VARIACE NA RENEDANČNÍ TÉMA

Láska je jako večernice
plující černou oblohou
zavřete dveře na petlice!
zhasněte v domě všechny svíce
a opevněte svoje těla
vy
kterým srdce zkameněla

Láska je jako krásná loď
která ztratila kapitána
námořníkům se třesou ruce
a bojí se co bude zrána

Láska je bolest z probuzení
a horké ruce hvězd
které ti sypou oknem do vězení
květiny ze svatebních cest

zivotvknihovne
zivotvknihovne
11.02.2024

Knížku jsem četla v rámci našeho dvouměsíčního čtení s #knizniklubzvk a musím uznat, že mě mile překvapila.
----------------------

Co se poezie týče, jsem v tomto směru poměrně nezkušená. Četla jsem tři anglické poezie a toto byla moje první v češtině. První polovina knihy mě hrozně bavila. Stránky mi utíkaly pod rukama, i když musím dodat, že trošku pomaleji než obvykle. Druhá část mě naopak moc nebavila. Přišla mi rozhodně slabší a méně jsem jí rozuměla. I přes to na mě ta první půlka udělala takový dojem, že jsem nižší hodnocení zkrátka dát nemohla.
----------------------

Co mi kniha přinesla? Zjistila jsem, že do poezie se prostě musíte ponořit. Musíte si dát svůj čas a nespěchat na slova. Když totiž čtete báseň stejně rychle jako úryvek fantasy knihy, nic moc si z ní neodnesete.
----------------------
Shrnuto podtrženo:
- Čte se pomaleji
- První část je geniální
- Druhá část MEH


Andyska007
Andyska007
13.11.2023 5 z 5

Když mi bylo náct, teta mi půjčila štos papírů, na kterých byly strojopisně napsané verše Václava Hraběte. Okamžitě jsem se do nich zamilovala a vracela je nerada. Po revoluci jsem si koupila už hezky vydanou knihu Blues: Blues pro bláznivou holku. Když bylo synovi náct, půjčil si ji a už nevrátil, zůstala na jeho nočním stolku. A protože je syn tak trochu bibliofil, koupil si letos nejnovější vydání této knihy. A tu jsem si teď od něj půjčila a s chutí jsem se zase ponořila do syrových a zároveň teskných i líbivých veršů. Možná teď kniha zůstane na mém nočním stolku...

wooloong
wooloong
21.10.2023 5 z 5

Žil příliš rychle a odešel příliš brzy...

"Bude to jako dnes (Anebo jako loni)
Kdekdo se usměje zamává za rekruty
Kleknu si na dlažbu a sáhnu si jak voní

Čas není zlý Je přísný spíš než krutý
Noc padne do roka jak dukát do fontány
A najdeš ve schránce můj lístek načmáraný"

markulina711
markulina711
04.08.2023 5 z 5

Znovu po letech. Znovu uchvácení naprosté. Namlsaná americkými beatniky, které jsem četla cca v 18 letech, jsem hledala někoho v české literatuře. Našla jsem,abych posléze hořce zaplakala, že stihnul tak málo a víc už nepřidá. Čas od času se vracím a pořád to bolí.

a304
a304
21.05.2023 5 z 5

Citace: "POTOM a teď a POTOM." Paravan slov... umožní vytvořit vnitřní pokoj, místo a čas pro pohodu, důvěru. Básník se něžně dotýká srdce , rozechvění prochází celým tělem, zasáhne i ...
Verše se mi moc líbí. Letos by autor slavil 83. narozeniny. Vrásky by prozrazovaly bohatou pouť a houšť prožitků, ale srdce by tlouklo mládím ,v rytmu zázračných okamžiků , které tu stále a nedočkavě čekají na vnímavého - každého z nás...
Sbírku doporučuji, k mání v bazaru, skvělý dárek.

Přečteno: 1425,hodnoceno : 918 /91%, komentáře: 145, nejvíce palců: sgjoli 87.

lost.in.books
lost.in.books
31.12.2022 4 z 5

Sama moc poezii nečtu ale tuto knihu jsem přečetla jedním dechem, i když se jednalo o knihu z povinné četby. Knihu Blues pro bláznivou holku mohu doporučit všem milovníkům zbytečně nekomplikované poezie všedního dne. Básně budete mít přečtené hned a nebudete se zbytečně ztrácet v řetězcích dlouhých a komplikovaných metafor.
___
Václav Hrabě píše o každodenních obyčejných okamžicích, o lásce a prostě o životě. Někomu se témata jeho básní mohou zdát obyčejná a ohraná, ale třeba si básně od tohoto méně známého klasika oblíbíte stejně jako já. Já osobně mohu doporučit.

ozzak
ozzak
10.11.2022 5 z 5

Úžasná poezie českého beatnika škoda že odešel tak brzo. Básně jsou velmi často použity jako texty nejčastěji zpěvákem Vladimírem misikem

Hehehe
Hehehe
31.08.2022 5 z 5

Nejde se nezamilovat. Neskutečně čisté a opravdové. Na nic si nehraje, od nikoho nic nečeká a nic nepotřebuje. Občas mi to připadá až jako nějaké drzé nakukování do soukromí jednoho velmi talentovaného mladíka. Škoda, že s námi nevydržel dýl. Nepochybně jsme byli jeho odchodem nevědomky ochuzeni o mnoho skvělých počinů, jak už literárních, tak muzikálních.

Radějka
Radějka
05.05.2022 5 z 5

Jedním slovem dokonalost. Melancholie, nešťastná láska, smrt. Atmosféra sychravého počasí. Vřele doporučuji.

maris123
maris123
21.04.2022 5 z 5

Nádhera. Škoda že autorovi nebylo dopřáno napsat víc.

Leona333
Leona333
21.02.2022 5 z 5

Tak tohle jsou opravdové literární perly! Václav Hrabě, zde dokázal napsal něco mimořádného... O lásce, naději, bolesti, samotě, víře...
I dnes dosti nadčasová a melancholická tvorba, která za přečtení rozhodně stojí.

Arven2001
Arven2001
14.02.2022 5 z 5

Nádherná, nádherná poezie. Strašně moc mě oslovila.

Kattari02
Kattari02
18.01.2022 3 z 5

dobrá volba k maturitě

veg.petka
veg.petka
08.12.2021 5 z 5

To je prostě nádhera. Umění, pravá poezie.

OdvaznyMladyMuz
OdvaznyMladyMuz
01.12.2021 5 z 5

Je velkej rozdíl číst knihu v šestnácti a pak ve třiceti. Vlastně ten rozdíl vnímám, ať už dělám cokoliv. I u podělanýho mazání chleba máslem se cítím jinak, než když mi bylo šestnáct. V šestnácti jsem si při mazání chleba připadal jako mistr kuchař v Alcronu. Dneska si na ten chleba zvládnu nasekat i pažitku. Ale v Alcronu furt nevařím. Co tím chci říct? Nic moc podstatnýho, jen se tím snažím naznačit, že Hrabětovy básně jsem četl už v těch šestnácti a teď jsem se k nim po třicítce vrátil. Docela to ladí s mým současným čtenářským vkusem. Ačkoliv ten se za těch bezmála patnáct let příliš nezměnil.

Poslední dobou se mi na nočním stolku objevují romantický srágory. Stárnu, šedivým, měknu. Vlastně neměknu, měkkej jsem odjakživa. A když čtu Hrabětovy básničky, mám pocit, že byl podobně měkkej. Nebyl to žádnej drsnej dobrodruh. Ten chlap jen prostě rád miloval a pak o tom snil, sny posléze zhmotňoval v slova. To se mi líbí, to budu dělat taky, říkal jsem si v těch svých šestnácti. A co dneska? Říkám si to pořád? Jo, říkám. Tak nazdar Hrabě, rád tě zase vidím. Jsme na tom furt stejně. Já měkkej, ty mrtvej.

blackoutzuzi
blackoutzuzi
26.11.2021 5 z 5

Václav Hrabě je láska. Jestli to někdo opravdu umí se slovy, tak právě on. Tahle básnická sbírka je pro mě poklad a jsem neskutečně ráda, že ji doma mám.

Marťaska123
Marťaska123
19.09.2021

Já poezii moc nečtu, ale na doporučení přítele jsem se pustila do této knížky. Musím přiznat, že to byl neuvěřitelný zážitek - v tom nejlepším slova smyslu. Básně Václava Hraběte umí být tak syrové a zároveň tak romantické. Báseň Infekce jsem si doslova zamilovala. Nehodnotím hvězdičkami, protože podle mě je poezie tak subjektivní vjem, že se prostě hodnotit nedá.

sgjoli
sgjoli
18.09.2021 4 z 5

Po dlouhé době jsem dočetla básnickou sbírku, a to básně Václava Hraběte. A byla to dobrá volba, protože dojem z této knihy mám vcelku pozitivní. Jasně, nesedly mi úplně všechny básně, to bych si vymýšlela, ale celkově jich bylo dost, které mne bavily a něco mi předaly.
Hrabě se ve svých básních věnuje řadě témat. Hlavně se zde projevuje autorova láska k jazzu - jednak obsahově se tu autor jazzu věnuje dost vydatně a zmiňuje řadu odkazů k tomuto hudebnímu žánru, ale i forma básní je taková dost rytmická a hravá.
Dalšími tématy v básních jsou láska a vztahy, válka, smrt, město nebo déšť - a to je jen zlomek. Věřím tomu, že spousta lidí si tu najde to své. A to právě jak tím tématem, ale i formou. Některé básně se drží určité striktní formy, jsou veršované - jiné zase psané formou dost volnou a spíše připomínají volný proud vědomí.
Básně Václava Hraběte jsou dost atmosférické, nedají se číst všechny najednou na jeden zátah a určitě ne rychle. Kniha si vyžaduje, aby čtenář četl pomalu, pozorně a aby klidně i jednotlivé básně četl opakovaně - aby člověk vše prožil, procítil a nechal na sebe jednotlivá slova a emoce působit.
Hrabě si krásně hraje se slovy a spojuje je často do neotřelých obratů, u kterých jsem měla nutkání si je pořád opakovat dokola, jak svěže a čerstvě to na mne působilo - z toho jsem byla dost nadšená. Autorova fantazie a tvorba obrazů pomocí slov mne dost bavily.
Celkově tak hodnotím 4 hvězdami z 5 a určitě doporučuji. 1 hvězdu mi přijde fér odebrat, neboť jak jsem zmínila, některé básně se mi do vkusu či nálady úplně netrefily. Každopádně se jedná o sbírku, ke které se chci určitě ještě časem vrátit.

Bája89
Bája89
22.08.2021 3 z 5

Některé texty mě oslovily více jiné méně. Dokonalá byla Variace na renesanční téma, kterou mi při čtení v hlavě zpíval Vladimír Mišík. Občas jsem se někde našla a někdy jsem si v duchu říkala "Proč?" Asi musím pro poezii ještě dozrát.