Blízký východ nad propastí

Blízký východ nad propastí https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315199/bmid_blizky-vychod-nad-propasti-c19-315199.jpg 4 44 9

Občanské války a nepokoje, rozsáhlé porušování lidských práv i rostoucí hrozba náboženského teroru a politického násilí, které zasahuje i západní svět. To vše dnes v sobě nese muslimský Blízký východ, a je na místě se ptát, jaké síly daly celý tento neblahý vývoj, včetně např. uprchlických vln, do pohybu. Do jaké míry je příčinou islám, který podle řady odborníků brzdí rozvoj i tak nadějného koutu světa, jako je ropou nasáklý Orient? A nakolik spustili tuto lavinu nestability někteří světoví státníci a tajné služby se svými velmocenskými hrami a spolčováním s bezskrupulózními diktátory, nebo jejich odstraňováním? Blízký východ nad propastí je další reportážní knihou, v níž Břetislav Tureček spojuje podobné zásadní otázky se syrovou realitou po tzv. Arabském jaru i před ním. Promlouvá v ní řada odborníků, politiků i „bezejmenných“ lidí, atmosféru dokreslují dramatické i poetické příběhy a desítky fotografií, které autor zachytil v posledních dvaceti letech, přelomovém období Blízkého východu.... celý text

Přidat komentář

Psaran
21.03.2024 4 z 5

Od knihy jsem měl mnohem větší očekávání. Jsou to spíše postřehy autora v jednotlivých kapitolách, než nějaká ucelená monografie. Úroveň jednotlivých kapitol je dost rozdílná. Některé kapitoly dají člověku víc, než pět dalších.

ondro20
11.01.2024 1 z 5

Přečetl jsem si další knihu propalestinského B. Turečka, která je opět protiamericky laděna. Explicitně sice sám nic nepíše, nicméně kniha neustále sugestivně uvádí zejména argumenty té strany, která autorovi vyhovuje. Ideální svět podle B. Turečka je bez Izraele, protože páchá genocidu na palestincích nebo bez Ukrajiny, protože si dovoluje bránit se vůči ruské agresi. Z knihy je zřejmá autorova náklonnost Ruskem/Sovětským svazem. Kniha neustále hledá chyby na Spojených státech. Samozřejmě, že je spousta věcí, která se jim nepovedla, ale každý by si měl uvědomit, že primárně USA dlouhodobě vděčíme za bezpečnost v Evropě, kterou sami zanedbáváme. Časté je odvolávání na některé humanitární organizace, které se zejména v poslední době pořádně zdiskreditovaly. Napadána je (jak jinak, americká) humanitární pomoc velkých objemů prostřednictvím USAID z důvodu její podmíněnosti. Působí to na mě úsměvně-to by se měly cpát prostředky na pomoc jen tak? IMF nepodmiňuje svou pomoc? Jejich přístup je ale na stejné vlně jako B. Turečka. Jen pro představu, autor v knize cituje Rusy/Sověty, prominentní komunisty, C. Svobodu nebo „zdroje jsou“ Špidlu, no prostě samé velikány. Naopak na velmi kompetentního Tomáše Pojara v jedné kapitole útočí a zmíňuje mj. jeho propagaci radaru v Brdech. To už je teda extrém, co se ruské propagandě podařilo. Tureček se musí nepochybně koukat i pod postel, zda tam nenajde zlé Spojené státy.


JohnCZ
08.06.2022 5 z 5

Hodnotná kniha v tom ohledu, že nikomu příliš nestraní a vše je popsáno velice střízlivým analytickým okem. Je to vskutku nadupané informacemi a troufám si říci, že díky zkušenostem a osobním zážitkům pana Turečka se tu objevují i dost exkluzivní věci (nezaměňovat se slovem bulvární), které se čtenář nikde jinde nedozví. Nicméně taky musím férově přiznat, že jsem trochu podcenil (ne)připravenost, se kterou jsem se do knihy pustil. I když nemůžu říct, že bych o Blízkém východě nic nevěděl (byť pouze laické kombo zpravodajství a filmy), tak jsem se i přesto místy docela nechytal (zejména u změti jmen a popisu událostí z 80. a 90. let). Případný zájemce tedy musí brát v potaz fakt, že pan Tureček ve své knize počítá s tím, že se čtenář bude orientovat (nebo alespoň intenzivně googlit). Jakkoli to mnozí stále nemůžou nebo nechtějí vidět, svět je prostě složitej a situace na Blízkém východě o to více, protože je navíc ještě nepřehledná a turbulentně se neustále mění (a dnes, 6 let od vydání, je zase do jisté míry odlišná). On to vlastně i trefně popsal sám autor, že západní společnost si pod pojmem Blízký východ často představí "araby," "muslimy" a "teroristy." Ale tak jednoduché to není, je to ohromný svět se svou kulturou a specifiky. Za sebe tedy doporučuji spíše lidem, kteří mají k tématu už něco načteno a alespoň trošičku chápou politické souvislosti a historický kontext. Pro ty je tahle publikace především.

Kapis
10.11.2021 5 z 5

Tak po Nesvaté válce jsem okamžitě skočil po další knize autora, která popisuje širší kontext od Afghánistánu po Libyi. Trvalo mi to, dívám se, skoro měsíc, což je dlouho na jednu knihu, musím tomu čtení dávat více! Ale ono to zase není úplně jednoduché čtení a jsem rád, že jsem ji stihl přečíst "pouze" 5 let po vydání, kdy je všechno zatím aktuální.

Kniha je naprostá bomba - dění na světové geopolitické scéně jsem v této době sledoval už poměrně bedlivě, oblast Blízkého východu obzvlášť. Samozřejmě, že ne z našich koncesionářských médií, která jsou vše jen ne nezávislá a nestranná, jak mají podle zákona být. Pan Tureček to sám potvrdil v knize, kdy z Jeruzaléma posílal reportáž do Českého rozhlasu o tom, že bojovníci Al-Kajdy a IS po tom, co se Američani stáhli trochu z ilegální okupace Iráku, přecházejí do Sýrie bojovat proti Asadovi. Byl prý tenkrát tvrdý a reportáž si prosadil, protože to viděl na vlastní oči - redaktor v Praze to pustil do vysílání prý jen velice neochotně a doplnil slova jako údajně, neověřeně apod. a nakonec p. Turečkovi dal řečnickou otázku, že se snad shodnou, že ten bad guy je Asad. Nedokázal vstřebat, že včerejší nepřátelé te jediné správné US demokracie jsou naší dnešní spojenci. No, takže takhle se u nás dělá zpravodajství v médiích, která by nás měla objektivně informovat - dle ideologických pohledů redakcí i jednotlivých redaktorů. Jak jednostranné, neobjektivní, překroucené, plné pololží a zamlčování je vysílání "naší" ČT, pokud se jedná o světovou politiku, snad ani není třeba zdůrazňovat. Sice nedosahují patopsychózy např. Fóra24, kde každý redaktor v rámci nařízené ranní psychologické terapie bodá do papírové podobizny Putina a Zemana, ale Fórum je soukromé médium, placené ze zahraničí a nic jiného psát ani nemohou. ČT je ale televize státní a ze zákona má být nestranná. Jak to vypadá v realitě vidíme všichni. Je mi z toho smutno, nejvíc z toho, jak jim to spousta i vzdělaných lidí žere včetně navijáku. Je politováníhodné, že televize, která je placená z našich poplatků je sprostou troubou propagandy, která to tu s námi myslí všelijak, jen ne dobře a takto překrucují zpravodajství podle notiček z Washinghtonu a Bruselu. Mainstream, který tu do nás denně buší, snad ani není třeba zmiňovat.

Pan Tureček napsal tuto knihu opět velice obratně, nestranně, poukazujíc na špínu a zločiny všech stran a ukazuje praktiky supervelmocí na tomto geopolitickém hřišti. Velice diplomaticky kritizuje západ (tedy USA a jeho vazaly) a jeho neobratné kroky, podporující destabilizaci širokého regionu, podporu "umírněných" řezačů hlav a znásilňovačů dětí, jako orientalista je i schovívavější k řízené masové migraci do Evropy, což se mu v kontextu knihy dá odpustit. Za ty roky, co jsem sledoval pečlivě zločinné kroky USA v Sýrii, Libyi i jinde po světě (za halasného lhaní, jak je osvobodíme od tyranie) jsem nejvíce spoléhal na Terezu Spencerovou, jejíž dokonalé svodky dokázaly perfektně a se správnou mírou cynismu popsat situaci v tomto regionu, včetně zdrojování v angličtině. Tohle prostě normální pracující člověk nemá šanci pokrýt a ještě to smysluplně uspořádat do těch jejích úžasných střípků. Je obrovská škoda, že zhynula, nedivil bych se, kdyby ji někdo pomohl, ale to je čistá spekulace. Pan Tureček píše uhlazeněji, diplomatičtěji a méně otevřeněji, přesto závěry obou těchto skvělých novinářů vedou v podstatě ke stejným závěrům. A ty si musí čtenář této knihy udělat sám.

Děkuji za to p. Turečku a Terezko tobě zase klidný odpočinek, chybíš nám!

Rudy84
24.03.2021 5 z 5

Kniha je skôr určená,pre ľudí,ktorý sa dlhodobo zaujímajú o tematiku.Ak spadáte do tejto kategórie,knihu oceníte.Bretislav Turecek zachováva objektivitu,spracovanie je veľmi profesionálne.Ocenujem,že si autor zachoval odstup,nezavádza a necháva na čitateľovi aby si utvoril vlastný názor.

Keram.mareK
30.01.2019 5 z 5

velice čtivá kniha přibližující kořeny konfliktů a situaci nedávných let na Blízkém východě. Smekám pomyslný klobouk za vyvážený pohled na tak složitou problematiku.

Zahonek
01.05.2017 5 z 5

Doporučuji přečíst. Pro všechny, kdo se chtějí dozvědět zajímavé informace o Blízkém východě a rádi by se lépe zorientovali v nepřehledném dění v této oblasti. O tom, co předcházelo krizi, která teď hýbe celým světem. O mocenských hrách hlavních velmocí, snažících se v této oblasti prosadit svůj vliv. O násilných střetech z důvodu rozdílného náboženského vyznání, a že masakry rozhodně nejsou jen doménou islámu. O zvrácenosti některých teroristů a vedení středověké války zbraněmi jednadvacátého století. O vzniku Islámského státu a vlivu Saudské Arábie v tomto regionu. O tom, jací lidé a proč sem vlastně migrují. Břetislav Tureček je jeden z mála, kdo podává reálný a nezaujatý obraz dění na Blízkém východě. Z médií se totiž dozvíme jen část, většinou jen polopravdy nebo naprosté lži. A to dokonce i v případě, že od zpravodajů se do redakcí dostanou informace pravdivé.

KejmlP
07.04.2017 5 z 5

Skvělá kniha, která otevírá oči při jakémkoliv jednostranném přístupu k dění na Blízkém východě. Autor ukazuje nesmírně složitou problematiku krizemi zmítaného regionu, který trpí nepromyšlenými zásahy (především západních) velmocí, obrovskými sociálními turbulencemi, náboženskými konflikty, souboji mocenských skupin a mnoha dalšími problémy. Aniž by někomu stranil, vykresluje oblast, kde nejsou dobrá, ale jen méně špatná řešení, a kde jakékoliv současné "uklidnění situace" představuje jen odložení problému, aby nám ten příště vybouchl do obličeje s ještě větší intenzitou. Optimistické vyhlídky v tomto směru bohužel autor nabídnout nemůže, rozhodně ale nabízí velmi čtivou formou možnost problematiku lépe pochopit. Doporučuji shlédnout i některé autorovi přednášky na youtube, které některá témata aktualizují či dále rozvíjí.

kuruteku
21.01.2017 5 z 5

Joj, to je chytrý pán a dobré čtení - nikomu, kromě obyčejných lidí, nestraní, nikoho nechrání a nikoho nešetří. "Co jsme si nadrobili, to si musíme sníst." "Děkuji" vládám v Rusku, Íránu, Británii, Francii, USA, že svou zahraniční politikou stvořila monstra působící noční děsy.