Blanický rytíř

Blanický rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336804/bmid_blanicky-rytir-eTb-336804.jpg 2 19 10

Doktor Kvokanda je klinický psycholog na sklonku odborné kariéry, krátce před penzí. Začíná na sobě pozorovat příznaky, s nimiž často přicházejí lidé za ním: vypálení. Přestává vnímat emoce i zájem o vlastní práci, kterou měl dříve rád. Sám sebe diagnostikuje jako „vyhořelého“. Těší se stále více na důchod a na aktivity, na něž bude mít spoustu času… Je sám, klasický „single“, bez závazků, bez rodiny. A když se konečně dočká důchodu, začne naplňovat svůj sen, svůj nový život: hledá podobné hrobky, jakou objevili v Číně, v Si-anu, s hliněnými bojovníky. Mohl by to být v Čechách třeba legendami opředený Blaník?A tady se začíná odvíjet řetěz až nepochopitelných situací a dějů, v nichž se Kvokanda ocitá. Je to sen? Skutečnost? Je uvnitř Blaníku opravdu jiný svět?Sledujeme s napětím Kvokandův životní osud až do překvapivého vyvrcholení. Román Blanický rytíř je naplněný vzpomínáním a prožitky člověka, který se snaží porozumět světu a jeho vlastní život se přitom dramaticky změní.... celý text

Přidat komentář

viva71
04.04.2020 1 z 5

Tohle se tedy moc nepovedlo. Takový to mohl být pěkný příběh o stárnoucím psychologovi a jeho vzpomínkách, ale "mystický prvek" to pro mě absolutně znehodnotil. Zkusím ještě jinou knihu od pana Cimického a snad si u mě trochu napraví reputaci.

orinka3
28.11.2019 1 z 5

Z úcty k panu Cimickému to do odpadu nehodím. Doufám, že se při psaní bavil aspoň on. Já při čtení vůbec. Co to mělo být? Vzpomínky na mládí, kritika současného života u nás anebo sci fi? Detektivka - ani omylem! Tohle beru spíš jako pokus, co ještě čtenář vydrží.


jprst
07.06.2019 1 z 5

Po delší době jsem se zase pustil do knihy tohoto autora, ale zase jsem neměl šťastnou ruku - špatný výběr a asi varování, abych se těm jeho novějším knihám vyhýbal.

Messilina
04.04.2019 1 z 5

Bohužel mám z knihy trochu dojem, že pan doktor by se měl věnovat své profesi a neplést se spisovatelům do řemesla. Knížka se mi nelíbila. Prostě nemůžeme umět všichni všechno.

pagac17
19.03.2018

Zajímavá detektivka, hlavní osobou je doktor Kvokanda, z obsahu se dovídám, že pan doktor je ze smíšeného manželství, z Armenie. Ze začátku je děj celkem napínavý, závěr se zabývá spíše pro psychiatra. Nejsem odborník, abych to posoudil.

ViolettaCh.
04.03.2018 1 z 5

Zdá se mi, že to jde s panem doktorem nějak z kopce! Opět takový nijaký, nedotažený, nevěrohodný příběh, i nyní hutně prošpikovaný různými sny. No nevím, nevím. Pan doktor chrlí tak 3 knihy ročně. Myslím, že by bylo lepší dát přednost kvalitě nad kvantitou.

Pav
23.09.2017 3 z 5

Jsem docela zklamaná. Hlavní linie příběhu s detektivní zápletkou se mi líbila, ale dlouhé pasáže vzpomínek, historických faktů a fantasmagorií mě nebavily. Připadá mi jako by autor potřeboval sdílet různé halabala vzpomínky a úvahy ze svého osobního života, které by se spíš hodily do nějakých pamětí. Tři hvězdičky dávám především ze sympatie k panu doktorovi.

alnahu
19.07.2017 1 z 5

Tuto knihu jsem se velmi těšila, ale zklamala mě. Příběh vyhořelého stárnoucího doktora Kvokandy, který by rád našel pod Blaníkem poklad, ale místo hledání pokladu je vyšetřován ze zabití. Musím se přiznat ,že jsem v této knize některé stránky přeskočila ,kniha na mě působila dost chaoticky.

Belatris
27.04.2017 1 z 5

Kniha vůbec nefunguje dohromady jako celek. Dlouhé pasáže vzpomínek zpomalují děj a děj samotný působí schematicky, nedotaženě. A mysteriózní části mě vyloženě iritovaly. Mnohem raději bych si přečetla skutečně psychologický román o vyhořelém psychologovi na prahu penze, o jeho putování krajem za možnými záhadami... Což mi kniha bohužel nepřinesla. Zločin tam byl našroubovaný úplně navíc, nepodařilo se vybudovat ani napětí ohledně výsledku vyšetřování... Nesmyslné líčení peripetií po vytopení bytu bych čekala u mnohem méně zkušeného autora. Mám dojem, že kdyby rukopis nezdobilo jméno pana doktora, nikdo by to nevydal. Konspirační teorie: někdo to napsal za něj a zneužil jeho jméno!
Neříkám, že si kniha své čtenáře nenajde, ale já se radši v tvorbě pana Cimického poohlédnu jinde - např. Pavilon na Zlatém návrší.

metrolog
20.03.2017 4 z 5

Hodnotím raději s menším odstupem po dočtení, abych nebyl bezprostředně četbou ovlivněn. Kdo bude čekat klasickou detektivku, bude asi zklamán. Kdo bude čekat dobrodružnou mysteriózní četbu ve stylu Indiana Jonese, bude také zklamán, ač ten výborný námět k tomu přímo vybízí. Takže ve skutečnosti se jedná o psychologický román, ovšem nikoli špatný. Dobře se čte, leccos se dozvíte a v závěru i trochu humoru i mystiky užijete. A po tom menším časovém odstupu si najednou uvědomíte, že to vlastně není vůbec špatná kniha. A jelikož mám p. Cimického a jeho knihy rád, dávám 4 hvězdy.

Kniha Blanický rytíř je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x