Blackout

Blackout https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17771/blackout-gJl-17771.jpg 3 45 10

Kniha vychází ze základní dějové zápletky Neffova románu Tma. I jeho děj začíná okamžikem, kdy z neznámých důvodů přestala fungovat technická elektřina a v důsledku toho i všechna zařízení využívající elektrické energie. Hierarchie hodnot se mění. Nastává epocha násilí. Do popředí se dostávají lidé schopni organizovat skupiny, orientovat se ve vzniklém zmatku a vtiskávat mu řád. Lidstvo se musí naučit využívat neelektrické technologie. Jak se lidé vypořádají s touto nezvyklou skutečností?... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Grada
více info...

Přidat komentář

Stauff
04.12.2018 3 z 5

Taková jednohubka. Ale přestože jsem ji četl již před delší dobou, pořád si pamatuji děj i postavy. Takže to není tak špatné. Kdo zná Neffovu Tmu, určitě tuto knihu ocení. Druhá půlka je trochu přitažená za vlasy, ale je to sci-fi, takže proč ne?

davidurban1973
28.11.2018 2 z 5

Kdysi jsem četl Tmu od Neffa a vím, že se mi námět líbil a snad i samotná kniha (upřímně už si na celý děj nepamatuji), proto jsem s potěšením sáhl k této knize, která je ze stejného světa a vysvětluje a pokračuje v ději dál.
První části knihy, které pojednávají o počátku Elektrické smrti, o tom jak se lidé začínají chovat, jak se zjevují mocní vládci a podobně byla velmi čtivá a strhující.
Spoiler:
Každopádně jakmile se objevil první náznak o možnosti telepatie, tak mě to trochu nemile překvapilo, že z uvěřitelného děje se stává neuvěřitelný. Nepamatuji si zda Neff tam tuto možnost měl nebo ne.
Když se pak vytvoří buňky telepatů a komunikují spolu po světě, tak se mi to přestávalo líbit. V tu chvíli se asi od poloviny knihy také objevují zbytečně obšírné vysvětlivky kde čeho.
Závěr mě vyloženě otrávil. Pokud by autor nechal pouze zápletku ztráty elektřiny a nechal to jako postapo příběh, kde by se věnoval vybrané rodině a povšechně okolí, bylo by to fajn. Jenže jakmile zemře otec a stane se součástí vesmírné síly, objeví se opravdu ufoni nebo jejich dílo a v závěru vše skončí happyendem, nekonečným mírem, zánikem násilí a elektřina se vrátí, tak mě to naprosto znechutilo. Konec úplně degradoval celou knihu.


minek
19.06.2018 3 z 5

Kniha volně navazující na Tmu O.Neffa využila potenciálu původní zápletky, ale nezůstala nic dlužná svému zařazení mezi pravověrnou scifi literaturu.
Děj roztáhla z české kotliny až na americký kontinent. Bohužel mi připadá, že až moc křečovitě se snaží autor dokladovat, jak mi češi jsme krutí a toužící po primitivní moci, kdežto v postapokalyptické americe jsou k sobě lidé slušní, všude je řád. No prostě je radost zde vychovávat potomky hlavních hrdinů. Nebo to tak vidím jenom já???

Martin-cze
21.10.2017 4 z 5

Kniha Tma od Neffa měla více do sebe, více děje. Zde byl děj na můj vkus moc strohý. Ale to co měla kniha ukázat, alespoň podle mého názoru, to se jí povedlo.
Přečteno skoro na jedno nadechnutí...

Alezi76
16.04.2017 5 z 5

Perfektní počteníčko. Skvěle zapadá do původní verze Tmy od Ondřeje Neffa.

Karelvovsik
13.11.2016 4 z 5

Těžko říct,která kniha se mi líbila víc,jestli Neffova Tma nebo ,řekl bych, značně temnější Blackout.

Sakulnikov
11.10.2015 3 z 5

Jednoduchá sci-fi. Jen škoda toho nehynoucího optimismu pro západní státy a nedůvěra v českou kotlinu při rozpadu civilizace.

SONP
15.03.2015 3 z 5

Před lety jsem si knihu koupil za dvacku v levných knihách a dnes se na ni konečně dostalo. Jedná se o přímočaré čtení do busu či vlaku, které nemá nijak velkou hloubku, snad až na (možná trochu moc okatou) důvěru autora v lidstvo – a zejména v západní civilizaci. Jen proto bych ale knihu neodsuzoval – mne například velmi bavily technické popisy, které Neffova Tma nemá. Jinak ale slavnější sestra Tma pobaví více, snad už jen proto, že Neff už takovou důvěru v lidstvo nemá. 60%

Byra
19.09.2014 4 z 5

Kniha se dobře čte, akce plynule navazují. Sledujeme zde jednotlivé dějové linie osudu členů rodiny Rezkových. Je zde vylíčena jedna (asi nejpravděpodobnější) varianta chování společnosti v situaci, kdy přijdou o elektřinu, boj o suroviny, boj o moc. Možná se může zdát trochu chaotické přeskakování z jedné dějové linie do druhé, ale není to tak hrozné. Pouze konec knihy (a především osud Pavla) mi přijde trošku zmatený, jinak můžu doporučit

LuciusWlk
23.12.2013 3 z 5

Je to jednoduché, relativně dobře čtivé. Tmu od Neffa jsem nečetl, takže nemám srovnání. Nejedná se zde o žádně bláznivé sci-fi kotrmelce, závěr trochu vybočuje s konceptu knihy, ale kniha se četla příjemně.