Biologie pro gymnázia

Biologie pro gymnázia https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46238/biologie-pro-gymnazia-46238.jpg 4 81 12

Aktualizované 8.vydání. Souhrnné ucelené vydání středoškol. učebnic: Biologie prokaryot, vyšších a nižších rostlin, hub, Biologie živočichů, Biologie člověka a úvod do obecné biologie, až Vybrané kapitoly z obecné biologie", a Praktická cvičení z biologie. Praktická část umožňuje studentům ověřit si úroveň získaných znalostí i procvičení učiva. K porozumění textu přispívají názorné barevné ilustrace a černobíle perokresby. Obsahem učebnice odpovídá osnovám čtyřletého gymnázia a vyšším ročníkům víceletých gymnázií. Kniha je oblíbenou pomůckou i pro studenty, kteří se připravují k přijímacím zkouškám na vysokých školách, na nichž je biologie profilujícím předmětem.... celý text

Přidat komentář

Žížala_0119
24.03.2024 5 z 5

Autor je bývalý ředitel SGO. Vzpomínám na ty časy dosti nostalgicky. Učebnice je moc hezká

Marekh
25.08.2020 4 z 5

Vzpomínám si na tuto knihu, kterou jsem si pořídil ve 4. ročníku na střední škole. V 1. ročníku jsme měli předmět, který se jmenoval BIOLOGIE A EKOLOGIE a v dalších ročnících jsme už tento předmět neměli. Bohužel tento předmět učil profesor, který nám moc informací nepředal. Pokud bych si dnes prohlédnul zápisky ze školy (sešit bude ve sklepě), tak bych ze zápisků nebyl chytrý, spíše by mi to připadalo zmatené. Používali jsme sice učebnici ZÁKLADY EKOLOGIE, ale tato učebnice asi nebyla pro nás dostačující.

Ve 4. ročníku jsem si zvolil jako volitelný předmět BIOLOGICKÝ SEMINÁŘ a do tohoto předmětu jsme si museli koupit tuto učebnici. Kniha je určená pro gymnázia, takže studenti gymnázií mají biologii po celou dobu svého studia. Ve 4. ročníku nás měl na tento seminář profesor, který vyučoval na gymnáziu a jednou týdně přijížděl do naší školy. Měli jsme dvouhodinovku. Cílem semináře bylo, aby nás připravil na přijímací zkoušky z biologie, pokud bychom se hlásili na vysoké školy, které to vyžadují. Byl to pěkný mazec. Během jednoho roku jsme probrali látku, která se jinak probírá 4 roky. Profesor měl jiný styl výuky, bylo to úplně o něčem jiném v pozitivním slova smyslu než u profesora, kterého jsme měli v 1. ročníku. Připadalo mi, že to mělo nějakou logiku a ucelenost.

Musím říci, že učebnice byla (a stále je) poměrně drahá a hlavně je to pořádní bichle, takže je docela těžká. V učebnici se nachází obrovské množství informací a pojmů. Měl jsem pocit, že zachází do příliš velkých detailů. Začali jsme probírat botaniku, později jsme přešli na zoologii, a pak na lidské tělo. Pokud si vzpomínám, v knize se nacházely také latinské názvy. Při výuce jsem si říkal, jestli jsem si neměl raději vybrat jiný volitelný předmět, třeba jsem si mohl zvolit SPOLEČENSKÉ VĚDY, které by mne asi více oslovily a bavily by mne více. V knize se nachází hodně barevných a černobílých obrázků.

Kniha je určitě zpracovaná dobře, studentům může kniha sloužit také při přípravě na maturitu. Knihu si mohou také pořídit čtenáři, kteří sice už nejsou školou povinní, ale chtěli by knihu vlastnit a mít ji vždy po ruce. Asi by se jednalo o čtenáře, kteří měli a mají rádi biologii. Za sebe mohu říci, že informací v knize bylo velmi hodně. Určitě jsem nezáviděl studentům gymnázií, kteří se budou učit z této knihy po celé jejich studium. Je to individuální. Někdo má k biologii blíže a chce znát každý detail a biologie ho baví, takže by možná přivítal, kdyby kniha ještě obsahovala více stran, a naopak někoho jiného tento předmět úplně neosloví a nemá potřebu znát všechno detailně. Knihu už nemám doma. Možná jsem si knihu mohl nechat, ale nakonec jsem usoudil, že už ji nebudu potřebovat, a kniha putovala některému ze čtenářů, který ji využil mnohem lépe než já. Nejsem si už jistý, jestli jsem knihu přečetl od začátku až do úplného závěru. Spíše jsem se zaměřoval na učivo, které jsme probírali, ale každopádně tuto knihu jsem do Databáze knih také zařadil, protože na ní vzpomínám. :)


Gaeberys
21.10.2019 4 z 5

Nu po pár letech od školy jsem si ji musela pořídit do své knihovny. Nijak profesně se o biologii nezajímám. Nicméně když člověk hledá něco, o čem ví, že v té biologii někdy probíral, najde to tam hezky přehledně. Možná pomaleji, než na gůglu, ale o tom už knihy jsou..

DK197
02.04.2019 3 z 5

Jedna z učebnic, co jsem si nutně musela nechat :-) - obsáhlý kvalitní výcuc. Ovšem, co si pamatuji, tak skrz jazyk jsem se raději učila ze sešitu. :-)

veamertl
10.09.2018 4 z 5

Přehledná, obsáhlá, leč dovedla bych si představit zprostředkovat téma zábavnější/ poutavější formou. Chápu, že u učebnice je to takřka nadlidský výkon, ale měli jsme kdysi jednu takovou na literaturu. Vykašlali se na roky a podobné důležitosti a já si dodnes pamatuji všechno od Sumeru přes Beowulfa až po Poea:)

Peleus
20.04.2018 5 z 5

Jedna z těch oblíbených učebnic, u nichž je vám občas líto, že jste je v záchvatu obchodního nadšení po skončení studia prodali.

Na druhou stranu jde o pozůstatek doby, která se již nevrátí, tudíž si ponechme hezkou vzpomínku a pojďme dál! Čeká nás množství jiných dobrých knih.

knedlik
13.09.2016 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších středoškolských učebnic, kterou jsem se zařekla nikdy neprodat. :-)) Výborně členěná, s dostatkem potřebných ilustrací, prostě sympatická kniha.

Xena011
16.01.2016 5 z 5

Kvalitně, přehledně a srozumitelně zpracovaná kniha.

LiLinka
05.10.2014 5 z 5

Podle mě velice dobře zpracovaná kniha, velice přehledná. Doporučuji. :)

JolanaC
18.09.2014 4 z 5

Super kniha, přehledná, hodně obrázků. Poskytne všeobecný přehled.

Marčullkas
30.01.2014 3 z 5

VÝBORNÁ KNÍŽKA a příprava na příjimačky na VŠ. všeobecný přehled z biologie.

Eneo
10.01.2014 5 z 5

Super učebnice, přehledná, plno obrázků, nemohla jsem si na ni stěžovat.