Bílý kůň

Bílý kůň https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135927/bily-kun-bily-kun-135927.jpg 4 308 80

Bílý kůň série

1. díl

Někdy považujeme život za nudnou samozřejmost. A jindy nechceme nic než přežít. Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní. Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaném Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství. Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí. Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo. Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou… zdroj: www.legie.info... celý text

Žánr:
Romány , Sci-fi

Vydáno: , Domino
Originální název:

White Horse , 2012


více info...

Allla9
Allla9
25.12.2022 3 z 5

Předvánoční doba není asi vhodná pro čtení této knížky. Bylo to pro mě dost depresivní čtení.

ludek.n
ludek.n
19.12.2022 3 z 5

Cesta za láskou a za nadějí epidemií zničeným světem, kde pojmy jako lidství, vzájemná pomoc a milosrdenství ztratily na významu. Alex Adams stvořila temnou postapokalyptickou vizi budoucnosti, která je více než chmurná, cynická a nic neodpouštějící. Zoe Marshallová, která ztratila celou rodinu, všechny přátele a také velkou část iluzí putuje napříč Evropou, aby našla svého milovaného muže. Před sebou naději, za sebou vraždícího, nemilosrdného pronásledovatele, kterého v jejích stopách žene jakýsi zvrácený záměr, který možná nechápe ani on sám. Autorka nám nabízí dvě časové linie, které se pravidelně střídají a přinášejí nám aktuální obrazy ze Zoina putování a retrospektivní náhledy do doby těsně po katastrofě. Jednotlivé skutečnosti o tom, co se vlastně stalo tak na světlo světa přicházejí postupně v řízených dávkách a my se dozvídáme o Zoe Marshallové stále větší podrobnosti. Přestože jsou dramatické prvky rozesety po celé knize, působí děj poněkud vláčným dojmem, který se dopředu posunuje jen po malých krůčcích. Vstupní parametry příběhu trpí jistou nesouměrností, výsledkem čehož je pocit nepřirozenosti, jakoby se celé vyprávění odehrávalo v umělých divadelních kulisách.


Han-nah
Han-nah
24.06.2022 2 z 5

Téma zajímavé, ale i když mám ráda tento žánr, pro mě to vyjímečná kniha nebyla. Od této autorky mi "Tehdy" a "Teď" i některé postavy vůbec neseděly. Možná, že jsem knihu četla v nevhodnou dobu a časem přečtu další.

Amitiel76
Amitiel76
23.03.2022 4 z 5

Kniha je fikce. Vykreslení jakého si postapokalyptického světa, který nám v době svého vydání přišel nejspíš hodně přitažený za vlasy, a těžko uvěřitelný. Dnes, o deset let později, už se na příběh člověk dívá úplně jinak. Po "našem" setkání se s virem, už to zas jako příliš přehnaná utopie vůbec nepůsobí. Protože člověk nikdy neví, co bude na pořadu dne zítra....
Bílý kůň měl trošku pomalejší začátek a chvíli mi trvalo, než mě příběh dostal. Na první pohled žádný složitý děj. Cesta z bodu A do bodu B. Cesta za záchranou a za nadějí. Boj o poslední zbytky lidskosti ve světě, kde už skoro žádná nezbyla. Kde boj o holé přežití je to jediné, co vám ještě zbývá. Obzvlášť, když pod srdcem ukrýváte to nejcennější, co vás dosud drží na nohou, a nutí vykřesat v sobě poslední zbytky sil.
Kniha je velmi čtivá, a mezi řádky se ukrývá mnoho hlubokých myšlenek. Kapitoly dělené na "Tehdy" a "Teď" vytvářely dokonale ucelený děj.

DelMar
DelMar
26.08.2021 odpad!

(SPOILER) prominte, ale me to prislo jako desnej blabol... cely... a ty letadla, ty taky litaly za susenku s cokoladou pres ocean? a kdyz nesel proud, tak tankovali rucne? a proc potom nejezdila auta, taky rucne natankovana...? no hlavne ze nejvetsi zlo zpusobil Svycar/ka a nadoba, a ta nadoba teda roznesla nakazu do celeho sveta z domu uklizecky, nebo se tech nadob nenapadne dorucilo komusi kamsi vic...? mozna mi neco dulezitoho uteklo, musela jsem preskakovat... ja se vlastne divim sama sobe, ze jsem to docetla do konce :D :D protoze ten konec byl nej :O

cinapo
cinapo
25.07.2021 4 z 5

Dobrá, napínavá, místy nečekaně drsná. Četla se velmi dobře. Nejdřív jsem myslela, že mi bude vadit, že původně avizované pokračování už nevyjde, ale nakonec jsem s ukončením spokojená a pokračování mi chybět nebude.

AlissaM1
AlissaM1
17.03.2021 5 z 5

Knihu jsem četla už dávněji, ale utkvěla mi v hlavě. Neskutečně mně bavila. Čtivě napsaná, super postavy. Chytrý příběh, s chytrými myšlenkami. Pamatuji si, jak mně tehdy Bílý kůň uchvátil. Jako ano, chápu, že tady není tak silná milostná zápletka, kterou prostě spousta ženských potřebuje k tomu, aby pro ně kniha byla skvělá a daly plný počet hvězd. Kniha staví na něčem jiném, je chytrá a napínavá. Neocení jí však čtenář, který má v oblibě ty masové YA knihy, které jedou pořád na stejném scénáři. Ne, tady se fakt nedočkáte toho, jak se hrdinka bude rozhodovat mezi dvěma sexy muži a podobná klišé, kterou jsou u tohoto žánru typické. Přesto doporučuji... Nenechte se doradit. Kdo nejde s davem, ten tenhle počin jistě ocení. Bílý kůň má hloubku, kterou ale každý nevidí.

Luigi1
Luigi1
12.03.2021 5 z 5

Dobře napsaná pěkně čtivá.Začátek nic moc,ale pak se strašidelný příběh rozjel naplno.

SaraArang
SaraArang
09.11.2020 5 z 5

Docela mě překvapuje to nízké hodnocení. Podle mě je to výborná kniha, ale ovšem pokud čekáte extra porci romantické linky, tak budete zklamání. Ona tu nějaká je, ale minimální a navíc trochu jinak. Mně příběh moc bavil. Byl čtivý, chytrý a hodně mě bavily postavy. Přečteno jedním dechem a pokud hledáte něco originálního, vřele doporučuji.

Ronkar
Ronkar
08.03.2020 4 z 5

Objektivně vzato je to taková "oddechovka", která nepřináší v žánru nic převratného, ale má příjemné zpracování a co se upřít autorce nedá - spád a napětí, které nutí číst dál. Velké plus je jazyk plný organických a napaditých obratů i přirovnání, které jinak poměrně klišé vyprávění příjemně zabarvují. Není to čtivo, které bych vyhledával, ale zhltnul jsem naprosto v pohodě za pár dní. A to se mi tak často nestává. Takže palec nahoru.

Laf
Laf
15.12.2019 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale nakonec mne zklamala. Nějak jsem se nedokázala sžít s přechody v ději mezi "tehdy" a "teď". Myšlenka příběhu mne nadchla, ale zpracování mohlo být lepší. Kniha ale sama o sobě je čtivá a vtáhne čtenáře do děje. Za mne takový průměr.

yandýs9
yandýs9
10.10.2018

Napínavá kniha, přečtena jedním dechem.

Wichita
Wichita
09.08.2018 2 z 5

Tuhle knihu jsem přečetla za dva dny, může za to její rozsah (302 stran), i čtivost, se kterou je psaná. Že vám kniha odsýpá nicméně ještě neznamená, že je po všech stránkách dobrá.
Líbila se mi na ní propracovaná psychologie hlavní hrdinky, její promyšlená a uvěřitelná osobnost, tuto stránku knihy jsem si vyloženě užívala.
U příběhu to už ale poměrně vázne. Neubránila jsem se lehkému porovnání s Přechodem od Justina Cronina a Bílý kůň bohužel zdaleka nedosahuje takové kvality.
"Líbivost" hlavní dějové linky šla s počtem stránek dolů, urputná snaha o to přinést něco nového vyšla vniveč a zařadila ji mezi průměrné dystopie, konec knihy mě pak zanechal v jistých rozpacích.

makry
makry
07.08.2018 2 z 5

Kniha mne zaujala svým obalem. Ale s obsahem už to bylo horší. Kniha se mi četla relativně rychle, ale jeji obsah mne moc nezaujal. Takže za mne zklámání.

Marekh
Marekh
07.02.2018 3 z 5

Knihu jsem hodnotil průměrně. Závěr knihy mi připadal hodně uspěchaný. Tato kniha je první knihou ze série, ale další knihy z této série nebyly prozatím vydány.

Olous1
Olous1
05.06.2017 4 z 5

Nejdříve jsem se nemohla vůbec začíst,ale potom jsem knihu dočetla,dojmy jsou z toho rozporuplné,někdy dobré někdy ne.

EvikU.
EvikU.
09.04.2017 3 z 5

Z knihy mám rozporuplné pocity. Chvíli jo, chvili ne. Nevím zda budu číst další díly. Které mají vyjít.

mija.chalka
mija.chalka
02.04.2017 2 z 5

Ani nevím, co jsem přesně čekala za příběh, ale kniha se mi líbila. Svět se změnil, ale žít se musí dál. Na konci jsem se trochu zarazila, konec bych uvítala úplně jiný. Jsem ráda, že je příběh uzavřený.

Truck3
Truck3
08.03.2017 3 z 5

Příběh pěkný, i styl se mi líbil, ale ten konec, to snad ne

Renyem88
Renyem88
09.02.2017 2 z 5

Byla to hodně divná kniha. Divný příběh. Čekala jsem úplně něco jiného. Je mi jasné, proč autorka trilogii nedokončila, už v téhle knize mi přišlo, že si neví rady. Nebylo to úplně špatné. Dalo se to dočíst, ale konec... ten konec... bože...