Bílá věž

Bílá věž https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336554/bmid_bila-vez-tuB-336554.jpg 4 34 3

Brány Skeldalu série

< 2. díl >

Brány Skeldalu jsou bez debaty nejslavnější počítačovou fantasy sérií, která byla vytvořena na územích České a Slovenské republiky. Na prvním dílu vyrůstala ke konci devadesátých let celá generace hráčů a kniha, kterou právě držíte v ruce, je prvním svazkem velkolepé čtyřdílné ságy napsané podle této kultovní předlohy. Je to román plný nadlidské síly, nezkrocené magie a žalostné zbabělosti. Pokud navíc věříte tomu, že zemřít se dá zábavným způsobem, pak také i humoru... celý text

Přidat komentář

cziss
05.07.2022 4 z 5

Druhý díl přinesl značné zlepšení. Rohlík ubral na humoru do míry "tak akorát" a knížka má svižný děj. Hlavní postavy jsem si oblíbil. Taky se mi líbí různé autorovy nápady, kterými to vyšperkoval.

Sidonie
07.02.2019 5 z 5

Já si tuhle sérii zamilovala! Ale proč jen jsou na Filipa všichni tak zlí (dokonce i vypravěč!)? :-D
Člověk má chuť ho obejmout a říct: Kašli na ně!

Dobrodružství pokračuje a Filip se ukazuje jako cenný člen družiny. Což ostatním nebrání chovat se k němu dál hnusně.
Filip není blbec, který by se hnal do nebezpečí po hlavě a své slabůstky má (a jednu velkou slabost jménem Dixi), ale vždycky udělá, co je v jeho silách... Jako zbabělec mi nepřijde.
Ono je snadné vrhat se vstříc nebezpečí, když jste dědic dračí krve a skoro nemůžete umřít, ne? Co je to pak za hrdinství.
Příběh je hlavně o Filipovi, takže ai to nejspíš nemyslí ani vypravěč, ať si říká co chce ;)

Oproti prvnímu dílu se tu akce pořádně rozjede. To s tím golemem bylo super!
Škoda, že sama obálka je spoiler.

Ostatní postavy začnete víc chápat a celkem je začnete mít i rádi (jako ostatně každého, s kým strávíte nějaký ten čas), ale i když člověk chápe, proč Elvíra dělá, co dělá, úplně ji odpustit nedokážete. Přece by to mohla dělat bez toho, aniž by Filipa tahala za nos, no ne?
Wag je sice nepochybně užitečný (a vlastně za nic taky nemůže - to ta kapka krve, že jo), mé sympatie ale vždycky ztratí ve chvíli, kdy se k Filipovi začne chovat jako vůl.

S Katynkou vám to dojde ve chvíli, kdy si poslechnete historku o tom, kde se vzala magie pro golema.
Když ale Vlaher přiznal, že zatím nic nebylo, tak jsem ohledně téhle teorie zaváhala.
Tak uvidíme, co z Katynky nakonec vypadne.


Jsem zvědavá na to, jak to bude s Daxienem.
A se Zpevalkem - a Katynkou.

Jediné, co snad autorovi nemůžu odpustit, je taková ta stereotypizace pohlaví. Katynka je naivka s intuituvním myšlením, která zná snář nazpaměť... Budiž. Ale Elvíra má být přece jiná. Tak proč obě holky bulí, zatímco všichni chlapi to ustojí? :-D


Zooropa
16.06.2017 4 z 5

Příběh v tomto pokračování se stává mnohem více akčním a oproti prvnímu dílu (Legenda o Rovenu) mne bavil mnohem víc. Cítím v něm podobnosti s hrami a filmem, zde konkrétně někým jiným zmiňovaný Pán Prstenů. Situace z Tolkienova díla (hrdinové pronásledováni aby pak nestvůry najednou utekly před něčím horším, armáda duchů apod) mi okamžitě při čtení naskočily. Ale vlastně mi to nevadilo, působí to na mne jako odkaz nebo pocta podobných děl. Jak už jsem zmínil u komentáře k prvnímu dílu, osobně mi vadí přílišná vulgarita a vyloženě "dnešní" dialogy postav. Ale když se na to povznesu, četl se mi druhý díl dobře a moc se těším na pokračování

Autorovy další knížky

Jindřich Rohlík
česká, 1975
2016  70%Legenda o Rovenu
2014  71%Země bez zákona
2021  89%Skeldal
2017  85%Bílá věž
2018  82%Led, oheň a fůra větru

Kniha Bílá věž je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce54x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x