Bezejmenná

Bezejmenná https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11824/bmid_bezejmenna-XKc-11824.jpg 4 51 9

Skutečný příběh korejské míšenky, které její "nečistokrevnost" přinesla vyvržení v xenofobní společnosti korejské i americké. Dívenka, která se stala svědkem toho, jak její korejský dědeček a strýc oběsili její matku, protože poskvrnila čest jejich rodiny tím, že přivedla na svět ji, míšence, se dostane do amerického sirotčince, kde ve strašlivých podmínkách prožije několik měsíců, než je adoptována americkým manželským párem. Noví rodiče jsou podivínští křesťanští fanatici, kteří za celé její dětství neprojeví náznak soucitu či lásky, a křesťanství jí představují jako nenávistný koloběh provinění, trestu a povinností. Protože vše, co na ní bylo "neamerické", vzbuzovalo u rodičů i ve společnosti amerického maloměsta nepřátelsjví stejně, jako ve společnosti korejské, snaží se dívka přizpůsobit. Posléze je rodiči vdána za paranoidního sadistu, což její situaci také nevyřeší, teprve mateřství jí dodá sílu k osamostatnění, k boji s předsudky na všech stranách a k pochopení a překonání vlastního utrpení.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Ten thousand sorrows , 2000


více info...

Přidat komentář

Nofar197
07.04.2023 4 z 5

Zavržení korejskou společnosti ve velmi útlém věku, bezmocné přihlížení vraždě své vlastní matky, pobyt v nepopsatelnych podmínkách korejského sirotčince..... Víc než dost pro jedno malé děvče.
Následuje cesta do USA, ale ne k lepšímu životu, aspoň ne z hlediska lásky a vrelosti.A do třetice všeho dobrého nucené manželství v sedmnácti letech s krestansky se tvaricim nasilnikem. Víc než dost pro velmi mladou ženu. Dokáže se z tohoto bludného kruhu vymanit?

Jirinamac
25.07.2021 5 z 5

Knížka mě hodně zasáhla. Těžký osud malé korejské holčičky, která viděla na vlastní oči smrt, rituální vraždu své matky, kterou zatratila rodina. Dál následoval sirotčinec, kde děti byly v klecích a když se pak dostala do Ameriky do adopce, tak ani to nebyla žádná výhra. Rodiče dělali vše pro zalíbení se Bohu, ale cit chyběl, musela být jen poslušnost. I její manželství bylo jen utrpení. Hodně to bylo ovlivněné dobou ve které se příběh odehrává, kdy křesťanská žena musela být poslušná. Celý život žila s pocitem, že nikam nepatří. Myslím, že původní název je výstižnější.


zimolka
03.02.2020 2 z 5

Pro jednu osobu hodně drsný osud.Co mě v knize vadilo bylo hooodně povídání o náboženství a to jsem věřící,ale tady bylo vše snad několikrát zmiňováno.

Analady
29.09.2017 4 z 5

Smutný příběh. Je v něm hezky vykresleno, jak náročné je přesazení do jiné kultury. Čekala jsem, že když se dostane do Ameriky, bude mít lepší život. Opak byl pravdou.

lucie5078
15.02.2017 4 z 5

Silný příběh, surově podaný.. je zajímavé sledovat postupný vývoj autorčin myšlenek a její téměř apatii vůči všemu, co se jí v životě děje. Až ke konci lze vidět náznaky přetvoření jejího pohledu na svět a hlavně na sebe samu - začíná si sama sebe vážit. Knihu bych určitě doporučila týraným ženám a také pesimisticky založeným lidem - aby je trošku "nakopla". Jen bych ráda věděla, jak se autorce daří teď...

Píšťalka1974
30.11.2016

Tato kniha mne velmi zaujala. Je drsná, zároveň ale mám pocit, že autorka se zde vypisuje ze své bolesti, a že to psaní je součástí její psychoterapie. Tohle dokážu pochopit. Autorka je dle mého názoru velice silná a schopná osobnost. Palec nahoru:-)

Kris@
27.02.2014 2 z 5

Jak zde již bylo řečeno, kniha ukazuje smutný příběh. Ano, všechny ty věci jsou hrozné, ale při čtení jsem se nemohla zbavit dojmu, že kniha má jediný účel - vzbudit lítost. Spousta věcí se stále opakovala - například "jedinou útěchu jsem nacházela v knihách". Jistě, prožila si peklo, jaké si nikdo nezaslouží, ale kniha vyznívá jako neustálé lkaní nad svým osudem. Na můj vkus je příběh příliš centralizovaný na jedinou osobu a pro ostatní tam není místo. Nekritizuji autorku, ale její knihu.

valentýna
06.10.2013

Drsný příběh, kdy byla malá holčička vytržená ze své kultury a adoptovaná náboženskými fanatiky a o důsledcích jejich podivné výchovy na její již tak pošramocenou psychiku. Nemám ráda náboženství a myslím si, že kdysi křešťanští misionáři napáchali více škody než užitku, násilně lidi obraceli na svou víru a zcela zničili kulturu a zvyky národů. Peklo si nejspíš vymysleli, aby zakryli hrůzy svého chování .......

petrak
19.07.2012 4 z 5

Drsná knížka o hrůzných zážitcích a nelehkém životě :-/

Autorovy knížky

Elizabeth Kim
americká, 1954
2002  79%Bezejmenná

Kniha Bezejmenná je v

Právě čtených1x
Přečtených80x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce16x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x