Bez dcerky neodejdu

Bez dcerky neodejdu https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65789/bmid_bez-dcerky-neodejdu-8mC-65789.jpg 5 1454 252

Když si bystrá a energická Američanka Betty ze státu Michigan brala v nejkrásnějších letech života svého ošetřujícího lékaře, nelákala ji vidina blahobytu na výsluní místní společenské smetánky. A vůbec už se nedala svést íránským původem svého partnera. Milovala ho upřímně, a ani tři roky romantického vztahu k tomuto amerikanizovanému Peršanovi jí sebeméně nenaznačily, jak trpkou příchuť pro ni bude mít Orient, až ho zakusí doslova na vlastní kůži. Na sklonku čtrnáctidenní dovolené v Teheránu u manželovy rodiny shledala, že nejen ji, ale i její pětiletou dcerku s poetickým perským jménem Mahtob (Měsíční svit) čeká netušené a absurdní poddanství v naprosto cizím ovzduší, ve zcela vzdálené kultuře. Celé dlouhé měsíce jí trvá, než v přísném světě islámu najde nové přátele, kteří jako by vystoupili z perských hrdinských legend a kteří jí posléze pomohou zorganizovat dramatický únik. Povinně zahalena čádorem, v krutých podmínkách války s Irákem, stíhána nepochopením a sama často těžko chápající, nachází Betty na své cestě z íránského zajetí oporu ve své dcerce, bez níž by pro ni nebyl svět svobodný a úplný.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Not Without My Daughter , 1988


více info...

Přidat komentář

Čmeláček
dnes 5 z 5

Knihu jsem četl na doporučení mojí mámy a fakt to byla síla! Film jsem nikdy neviděl, ale určitě se na něj podívám taky. Byla to moje první kniha tohohle typu a nějak vůbec nechápu, jak může někdo tolik let předstírat, lhát a potom svoji vlastní rodinu v podstatě zlikvidovat. I když ne přímo, fyzicky, ale podle mého to ten Íránec fakticky tak nějak udělal. A to si mohli všichni v Americe klidně dál krásně a dobře žít. Kniha je to ale výborná, čtivá a skvěle napsaná, takže dávám pět stars a doporučuji!

Jita160
30.12.2023 4 z 5

Myslím ,že je nás asi málo kdo nečetl nebo neviděl tento těžký a dramatický příběh.
Vybrala jsem si ho hlavně kvůli síle a odvaze a neuvěřitelném boji v zemi, která je nám vzdálená a nepochopitelná.
Odhodlá žena, která bojuje za sebe a svoji dceru aby utekla od muže a tyranské rodiny z Iránu. Bylo to strhující ,smutné a srdcedrásající... Jak se říká nevědomost nikoho neomlouvá ale tohle bylo příliš.
Film je o proti knížce slabý odvar...


Evkaha
19.12.2023 3 z 5

Přečíst to byla opravdu výzva, nakonec jsem se přeci jen pořádně začetla a byla jsem zvědavá jak to všechno bylo. Je dost podobných příběhů i z bližší doby, ale tenhle je asi nejznámější.

konicekbily
07.12.2023 4 z 5

V minulém století jsem byl nepřímým svědkem uplatňování rodinného práva v Evropě! V reálném socialismu byla spolužačka nadšená, že sbalila Itala a následovala ho do Itálie - v roce 1967. Jaké bylo její zjištění, že svou manželku "odložil" do rodinného sídla na Sicílii a on chodil ven a ona tam byla stále ve společnosti jeho ženských příbuzných! Bez možnosti se dostat ven. Trvalo tři roky, než se z toho vymanila. A po návratu byla v péči psychiatrů. Takových a podobných příběhů bude spousta.

SSTknihy
09.10.2023 4 z 5

Svého času byla tahle kniha doslova událostí. Sotva tři roky po vydání byla i zfilmovaná a věřím, že sugestivně líčené útrapy odradily mnohé ženy od toho, aby se vdaly ať už do Íránu, nebo do jiné muslimské země. Autentické vyprávění americké ženy, která se naprosto nečekaně dostala do područí svého muže a jeho rodiny a stala se i se svou dcerou prakticky vězněm v neznámém prostředí. Příběh oslovil čtenáře především svou opravdovostí a odhodláním hlavní hrdinky nevzdat se a bojovat za svobodu svou i své dcerky.
Kniha končí šťastně. Ve skutečnosti ale obě ženy čekaly ještě roky strachu, skrývání a boje za svobodu. U malé Mahtob si svou daň navíc vybraly v podobě celoživotních psychických problémů.

Ilona70
27.08.2023 2 z 5

Knih na toto téma je hodně a jsou si dost podobné. Mám bývalou kolegyni provdanou v Iráku a je tam šťastná, má 5 dětí a stará se pouze o ně, manžel je pro ní vším. Když přijede do Evropy nakoupí, zajde do divadel a těší se domů. Asi to jde míchat rozdílné kultury, ale musí být vůle na obou stranách, já vím, že bych to nedala, proto jsem s autorkou dost cítila. Knížka jako taková mě ale nenadchla.

Sarka1987
08.08.2023 4 z 5

Příběh podle skutečné události, jak se vše může změnit, když přijedete do cizí země, kde žena nemá žádná práva. Zajímavé je pak i pokračování, kdy matka a dcera žijí ve strachu, že se pro ně otec a manžel někdy vrátí.

Gabri-88
18.05.2023 3 z 5

Smutné, velmi opravdové a srdcedrásající. Rozhodně by si to měl přečíst každý, už kvůli tomu poselství, že dvě tak rozdílné kultury jsou prostě neslučitelné, zvlášť pokud se ani jeden z obou článků nehodlá podvolit.
Špatně se mi to četlo nejen kvůli traumatizujícím scénám, ale i stylově kvůli zdlouhavým ne uplně zajímavým částem.

Ctucomamrada
16.04.2023 2 z 5

příběh je takový evergreen, je srdcervoucí, ALE - kniha se nečte vůbec dobře. Film je stokrát lepší.

Kopretina
10.04.2023 3 z 5

Zajímavý příběh, nechtěla bych být v roli autorky. Ještě že to dobře skončilo. Jen to věčné okej, to mě fakt vadilo.

Mišák240
23.03.2023 5 z 5

Neuvěřitelně čtivá a opravdu napínavá kniha až do konce. Betty a její dcerce jsem držela všechny palce. Byla jsem doslova v šoku z íránské kultury a jejich života. Jsem zvědavá i na filmové zpracování.

Dalia
12.03.2023 5 z 5

Dvě zcela odlišné kultury spojené manželstvím, ztráta iluzí, ztráta svobody, boj o dítě... Příběh mě pohltil.

kiki11
26.02.2023 4 z 5

Mám ráda knížky popisující život v jiné zemi, kde je úplně odlišná kultura, zvyklosti, lidé. Bylo velmi zajímavé nahlédnout do života v Teheránu, ač to tam vůbec nebylo jednoduché. Betty a Mahtob mi bylo po celou dobu velice líto a doufala jsem, že se jim podaří odjet zpátky do Ameriky. Rozhodně je to zajímavá a poučná knížka, kde je popsána velmi nepříjemná zkušenost. Některé pasáže ale pro mě byly docela zlouhavé a celkově jsem měla knihu rozečtenou velmi dlouho, takže jsem nakonec ráda, že jsem ji dočetla.

Monikacte01
23.02.2023 5 z 5

Kniha je velmi působivá a opravdová. Muselo to být pro Betty peklo, protože věděla, že bez dcery by se nedokázala vrátit. Otřesná zkušenost, kniha super. Další pokračování knihy už není tak dobré.

Littlemonday
27.01.2023 3 z 5

Bez dcerky neodejdu - Betty Mahmoodyová a William Hoffer

Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️

Příběh, který je známý po celém světě. Příběh, ve kterém spojení dvou odlišných kultur málem skončilo tragicky.
Neviděla jsem film, nečetla jsem knížku, ale samozřejmě jsem věděla, o co jde a jak to dopadne. (Napsala knihu, tak nejspíš neumřela, že… )
Když se na knihu podívám v rámci obsahu a děje, jedná se o strhující vyprávění o tom, co všechno se může stát Američance, která si vezme Íránce. Pro mě si tahle zpověď nese neuvěřitelné poselství a hlavně varování.
Co všechno může udělat muž, který žil dlouhé roky v Americe a který miloval svou ženu a dceru…
Jak moc naivní a hloupá může být zamilovaná žena…
Za mě je důležité si říct, že pokud si budu brát muže jiné národnosti, kultury, rasy, jiného vyznání a smýšlení, měla bych souhlasit a umět žít v jeho přirozenosti. Betty se zamilovala do muže, kterého znala jako “Američana”. Když s ním jela do Íránu, byla velmi nemile překvapená, co je vlastně za člověka, jak se chovají tamní lidé.
Já osobně bych se pozastavila už nad těmi jejich zákony!
Shrnuto podtrženo - střídalo se ve mě zhnusení a nepochopení vůči Íránu a Íráncům a naštvanost na naivitu Betty. O tom, že milého Moodyho bych přivázala k topení a běžela tak daleko, aby mě nikdy nenašel vůbec nemluvím.
Při čtení mi vadily některé zdlouhavější a nepříliš zajímavé popisové pasáže, obecně se mi kniha nečetla moc dobře.

Každopádně by tohle měl číst každý. Nebo alespoň každá žena. Prosím, ať se žádné nestane tohle kvůli nevědomosti. Z hlouposti ať klidně jdou, ale ať vědí, co se jim může přihodit.

3/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️

Nika2191
30.10.2022 5 z 5

kniha je velmi čtivá, drží čtenáře v napětí, jak celý příběh dopadne

Martina852
19.10.2022 4 z 5

Velice silný a emotivní příběh o matce a její malé holčičce, které se snaží utéci z Íránu.
Kniha byla i zfilmovaná a věřím, že asi každý podvědomě ví, o co vlastně jde. I když je to nějaký pátek, co jsem film viděla, neřekne toho tolik, co kniha.
Betty popisuje kulturní rozdíly nám tak neznámému světu, kde je úplně jiný pohled na celý život. Jazyková bariéra, cizí jídlo, válečný stav, předpisy oblékání pro ženy a mnoho dalšího, čím si musela projít. Nejvíce mě zaráželo, že i když Moodyho rodina patřila k té "bohatší" vrstvě v Íránu, stále jim po domě běhali švábi a jejich pohled na osobní hygienu byl také katastrofální a to nemluvím o sňatcích mezi příbuznými. Hlavně kniha obsahovala to nejdůležitější, co už se do filmu nevešlo a to flashbacky jak se Betty seznámila s Moodym a mapovala bod po bodu, kdy se z velice chytrého muže stal velice zarputilý zastánce Ájatolláha Chomejního. Myslím, že právě Moody je příkladem toho, že nic jako integrace, v jeho případě "Amerikanizace", vůbec nefunguje u lidí z tak vzdálených zemí jako je ta jeho. Betty asi doufala, že ta Americká část v Moodym převládne, ale sama před cestou do Íránu podstoupila jistá opatření a sama si představovala nejhorší scénáře, které se bohužel uskutečnily. Samozřejmě nikdy Íránce neházela do jednoho pytle a vždy našla nějakého spojence, který ji nějak pomohl malými krůčky dostat se bezpečně i s dcerkou zpátky domů.

Nofar197
12.10.2022 5 z 5

K této knize jsem se dostala coby sedmnáctiletá víceméně náhodou. Zaujala mě anotace ke stejnojmennému filmu, takže jsem si lístek do kina koupila jako odměnu za úspěšně napsanou písemku. Film mě opravdu zaujal to té míry, že při nejbližší příležitosti jsem ji koupila právě toto vydání - o prázdninách na trhu v Berouně za peníze vydělané na školní brigádě. Během dvou dnů jsem knihu přečetla a od té doby mnohokrát. Skutecne skvely příběh o odvaze, pevně víře a faktu, že nelze posuzovat jen cernobile. Betty měla kromě odvahy a vnitřní díly i velké štěstí viz její přátelé a lidé, kteří ji pomohli útěk realizovat - Amahl, Hamíd, atd. Film se mimochodem natáčel u nás v Izraeli : Teherán v Jaffe, útěk v Negevské pousti a koranska škola v areálu karavaserailu Khan el umdan v Akku.

Péťa Z.
07.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Otřesný osud Betty a její dcery byl natolik poutavý, že jsem ho "prožila" s hlavními hrdinkami, ačkoliv jsem u překladu tohoto příběhu neskutečně trpěla.
Hůř napsanou knihu, co se týká stylistiky a gramatiky, jsem nečetla. Malá a velká písmena? Interpunkce? Slovosled? Pochopení pravidla při psaní mně/mě? Dělení kapitol?... Překladatel by si zasloužil odebrat zpětně honorář za takovou slátaninu. :⁠-⁠D
Překlepy byly to nejmenší, co mě obtěžovalo...

Styl vyprávění ujde. Největší podíl na tom, že jde o dobrou knihu, nese ale samotný příběh.

Oceňuji slovníček na konci.
Taky mě inspirovala exotická kuchyně - některé pokrmy vyzkouším.
Takže kniha mi dala i něco nového.
Proto tedy budu shovívavá a ubírám "pouze" jednu hvězdu za již zmiňované. :⁠-⁠D

Závěr, přestože jsem věděla, jak to musí dopadnout (jinak by nedošlo k vydání knížky), byl napínavý a dojemný.
Pro mě to byla výprava do dalekých a neprobádaných krajů. O Íránu jsem nevěděla takřka nic. Spoustu věcí mě zajímalo a vyhledávala jsem si je na internetu.
Barvitě popsané každodenní situace v tomto, pro mne nepochopitelném, světě mi zcela konkrétně navodily tamější hrozivou atmosféru.
Vím jistě, že sama bych v takových podmínkách jen těžko hledala odvahu a sílu jako hlavní hrdinka.
Její dcera, tak maličká, byla rovněž nesmírně statečná. Neumím si ani představit, jak obě několikaměsíční "návštěva" Íránu musela poznamenat.

Moody byl vykreslen jako něžný a pozorný partner, kterého duševní porucha proměnila v psychopata. Myslím, že varovně vztyčený prst nepoukazuje vyloženě na islám, na fanatické náboženství jako takové... Lze se poučit i v jiném - a to v celkové prozíravosti při zamilovanosti a taky v potřebě zůstat sám sebou, i když se člověk může během tohoto stavu dost změnit.

Podle recenzí už příběh odradil spoustu žen od bezhlavého zbláznění se do exotického chlapa. Takže účel to zřejmě plní.

Když se konečně Betty a Mahtob podařilo vrátit se domů, spadl mi kámen ze srdce. Dopis od Ellen ale naznačuje, že jejich budoucnost nemusí být úplně růžová. Moodyho už totiž v Íránu jeho přátelé po onom útěku neviděli.

Je to jen další intrika od samotného Moodyho, který přiměl Ellen dopis poslat matce Betty? Nebo skončil v zajetí pásdáru? Pokouší se dostat se zpátky k manželce s dcerou a pomstít se?
Kniha v závěru podněcuje k mnoha úvahám.
Dokonce jsem přemýšlela i nad tím, jestli je ten byrokratický systém nespravedlivý pouze pro manželku a matku dítěte... Napadlo mě totiž, že i když to muselo být peklo (a je štěstí, že z něho obě hrdinky vůbec unikly), Moody přišel o svůj veškerý majetek. Vůbec se ho nechci zastávat, ale dokážu si představit jeho rozhořčení.
Vždyť prakticky celé roky vydělával peníze pro rodinu pouze on. Pozdvihl životní úroveň Betty, která si v té smetánce libovala, zatímco se starala o děti a o domácnost (to absolutně neznevažuju).
Pro jeho chorobnou mysl tohle musí být taková křivda, že se s tím asi nemůže nikdy smířit...

Betty je NUCENA (že by to byl její úděl?) žít ve strachu o blízké a o sebe po zbytek života. Vysoká cena za chybu, kterou učinila svým odjezdem do Íránu... Leč pravda, mohla dopadnout mnohem hůř. :⁠-⁠(

Film jsem neviděla, ale když bude příležitost, mrknu se na něj taky.

A nakonec doporučuji všem, koho se tento pravdivý příběh dotkl, aby si vyhledali aktuální informace, jak jsou na tom dnes hlavní postavy z knihy.
Já jsem si tím teď, při psaní komentáře, odpověděla na všechny nezodpovězené otázky.

ydnac
20.09.2022 4 z 5

VLIV NÁBOŽENSTVÍ JE OPRAVDU NESKUTEČNÝ...

Tato kniha je příběhem ženy, která ve své zamilovanosti opomíjela fakt, že v zemích jako je Írán je úplně jiná mentalita lidí.
Nepřemýšlela nad chováním svého manžela, který byl na začátku vztahu milý a pozorný, ale časem se začala projevovat síla jeho náboženství.
Nevím jaké měly tehdy ženy povědomí o životě v Íránu, ale podle toho, že Betty měla strach vzít Mahtob do této země, bych řekla, že věděla dost na to, aby znala důsledky toho co jí může čekat, když se vdá za Íránce a bude s ním mít dítě.
Přemýšlela jsem, proč vůbec dovolila, aby je odvezl,proč s ním musely jet...
Myslela jsem, že je prostě hloupá, ale jako otec by stejně mohl své dítě vzít s sebou...
No prostě si ho neměla brát, ale to už teď nikdo nevyřeší...
Velké plus bylo, že Betty byla velice statečná a pro svou dcerku by udělala cokoli.
Podmínky ve kterých musely žít byly opravdu příšerné.
Asi nikdo z nás si neumí představit, že jí na zemi. Že jí rukama. Že má v jídle brouky, na záchodě švábi. Nemá prakticky nábytek. Někteří se tam vůbec nesprchují. Chodí ve vedru navlečený do hábitu, který hřeje, kouše a kdovíco ještě....
Samozřejmě jsem jim držela palce, aby se dostaly domů...

Příběh je to velice silný a určitě stojí za přečtení.