Beton, kosti a sny

Beton, kosti a sny https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22221/bmid_beton-kosti-a-sny-utC-22221.jpg 4 68 10

Deset let uplynulo od chvíle, kdy Pavel Renčín vydal svou první povídku. Tento sborník je výběrem toho nejlepšího, co za tu dobu napsal. Každá z povídek je sklíčkem pestré mozaiky - jedna vás zamrazí, druhá překvapí a třetí zanechá prchavou lítost. Některé jsou poetické, další napínavé či dobrodružné. Jedno ale mají všechny společné: prolínání reality a fikce. Hledání fantazie ve světě kolem nás.... celý text

Žánr:
Horory , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Argo
více info...

Přidat komentář

kuruteku
20.06.2023 3 z 5

Teda. Ne všechno mne bavilo, ale povídka Stvořitel a poslední černá detektivka plus Zlatý drak, to bylo něco extra. Nikdy není pozdě na českou fantasy. A moc děkuji za doslov, který uvádí autora i do určitého kontextu.
Jo a Skokany si asi pro sebe načtu společně se skladbou MChBandu o soutěži ve skoku z Nuselského mostu. Bomba.

pujec
15.12.2022 2 z 5

Jsem taková rozpačitá, některé povídky se mi líbily, jiné méně, některé byly... no... divné.
Asi nejlepší bylo Na křídlech zlatých draků, pak Skokani a Balada krve.


Atekram
26.08.2022 5 z 5

Moje první Renčínova kniha, kterou jsem četla - soubor temných fantasy povídek s originálními motivy.

wooloong
17.11.2020 4 z 5

Říkala jsem si, že by nebylo od věci trochu změnit žánr a zkusit zase něco nového. Pan Renčín nemá jen bohatou fantazii, má ji doslova bujnou, místy divokou a občas dost přes čáru.
Jen tančí, nemluví, nespí *** - divná povídka, dobrá pointa
Loutkové divadlo **** - horor jak má být a s přesahem
Ukolébavka pro město krys **** - fantazie urvaná ze řetězu
Tanči mezi vločkami ** - já na ty elfy a jiná lesní zvířátka moc nejsem
Čarodějův dům **** - znáte animák V tom domě straší?
Skokani *** - na Nuselák mě v noci nikdo nedostane
Stvořitel **** - hodně divný, ale mně se to kupodivu líbilo
Tři páry papuček ** - na můj vkus poněkud moc nepřehledné a příliš epické, nejlepší byl Herkules
Na křídlech zlatých draků ***** - krásná povídka
Balada krve **** - zprvu žánr klasické detektivky, ten hororový závěr to docela sundal.

kap66
24.08.2020 5 z 5

Málokdy dávám povídkové sbírce plný počet hvězd, ale tady se mi i ty relativně slabší zdály nadprůměrné. V modrých číslech jsou úvodní, „Jen tančí, nemluví, nespí“ a „Loutkové divadlo“, u kterých jsem zatoužila po pokračování v románové podobě, byly perfektní. Povídky „Na křídlech zlatých draků“ si cením - kromě nápadu, ale to u všech – pro její citlivé vyznění. U Skokanů jsem byla malinko zklamaná očekávatelným závěrem, ale pro celou sbírku (kromě Stvořitele, který mi nesedl) platí: je to výborné čtení, poutavé, nápadité, napínavé. Nalákalo mě na Renčínovu románovou tvorbu.

pavel9410
01.09.2019 3 z 5

Ke knizce jsem se dostal spis nahodou, nejsem uplne priznivcem fantasy a tak mi sedly spis povidky, ktere toho nadprirozena v sobe zas tak moc nemely.

Metla
27.10.2018 4 z 5

"Beton, kosti a sny" je svou kvalitou ojedinělá povídková sbírka nejen na českém písečku - jsem přesvědčená, že by se neztratila ani v konkurenci předních světových spisovatelů v žánru SF/F/H. Pavel Renčín se tématicky většinou pohybuje v mezích našeho všedního světa, má ovšem ohromný dar tu zdánlivě obyčejnou šedou realitu prodchnout barvami kouzel. Stačí se podívat jinýma očima - například z bílých kondenzačních čar na nebi vytvořit stopy po spárech bytostí deroucích se z jiných dimenzí. Chcete být okouzleni? Chcete akční jízdu? Chcete se nechat dojmout? Chcete se bát? Pak vás "Beton, kosti a sny" nemohou zklamat.
Osobně jsem si nejlépe užila "Loutkové divadlo" a "Na křídlech zlatých draků", ale prakticky každá z povídek nabídla zajímavý zážitek s odpovídajícím (silně) nadprůměrným hodnocením. Matematika velí udělit čtyři krásně naleštěné hvězdy, srdce však našeptává: "Přidej pátou a vybodni se na přesná čísla, stejně jsi to s nimi nikdy pořádně neuměla!" 80-85%

Džizetka
18.03.2012 4 z 5

Od tohoto autora moje první přečtená kniha.Povídky mě místy děsily a některé se mnou nic nedělaly.Celkový dojem z této knihy ? Překvapivě dost dobrá tvorba.Některé povídky mi připadaly nudné,ale každý rád něco jiného... : )

Sirius
02.01.2011 4 z 5

Povídky jsou kořeny každého správného autora. Aby taky ne. Na povídkách si autor piluje svůj styl, hledá v nich sám sebe, prožívá u nich nervy, pokud je zašle do nějaké literární soutěže. Jedním z takových autorů byl i Pavel Renčín. Ten se rozhodl uspořádat svoje nejlepší povídky do jednotného sborníku, který vydalo v krásné úpravě s krásnou obálkou nakladatelství Argo. V deseti povídkách poznáme jeho hrdiny a příběhy, které za těch deset let vymyslel. Některé kusy jsou slabší, jiné silnější. Jednu věc mají společnou. Je to nezkrotná fantazie Pavla Renčína, po jejíž vlnách rád surfuju a doufám, že ještě dlouho surfuvovat budu. Povídky sice nedosahují síly románů, ale přečíst by je měl každý, kdo chce tohoto "prince české fantasy" poznat.

eseona
30.11.-0001 4 z 5

Zjímavý průřez autorovou povídkovou tvorbou. Překvapila mne různorodost námětů.
Nejvíce se mi zřejmě zalíbila Ukolébavka pro město krys a Stvořitel (poněkud přehnaně prošpikovaný líbezností, avšak zřejmě nejneotřelejší z celé sbírky).
Celkově byla kniha velmi dobrá - i přesto, že se jedná o povídky, měla jsem ji přečtenou rychle a zanechala ve mne celkem hluboký dojem.
Velmi knihu doporučuji - stejně jako zbytek Renčínovy tvorby.