Bestie je zvíře

Bestie je zvíře https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333655/bmid_bestie-je-zvire-GMk-333655.jpg 4 177 43

Jako dítě se Alys rýmovačkám o Bestii smála a strach, který vyvolávaly příběhy o čarodějnicích, ji mrazil jen příjemně. Pak ale jednoho dne přišly. Ty dvě. A s celou vesnicí a dosavadním bezstarostným životem byl konec. Spolu s ostatními dětmi prchá Alys do sousedního Defaidu, kde ji čeká těžké dospívání ve světě svázaném ne-úprosnými pravidly. Defaid i jeho okolí zachvacuje panika před tím, co má prý na svědomí tajemná Bestie. Jenže utrpení, které si lidé dokážou působit navzájem, si s tím nadpřirozeným v ničem nezadá. A Alys navíc cítí, že má k hvozdu a Bestii podivně blízko…... celý text

Žánr:
Fantasy , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Beast Is an Animal , 2017


více info...

Přidat komentář

kotoulek
06.11.2023 3 z 5

Hodně zápolím s tím, jaký celkový dojem na mě tato kniha zanechala.
Kniha se od začátku až do konce četla opravdu dobře a rychle to utíkalo. Byl mi sympatický i autorčin styl psaní...nevím, jak přesně bych to popsala, ale věty byly jednoduché, úplně až skoro normální a to se mi právě líbilo, že to nebyly dlouhé táhlé až moc spisovně a knižně popisované situace.
Nicméně příběh mě až zas tolik nedostal. Byl určitě zajímavý, námět byl, alespoň pro mě, zcela nový a nebyla to nějaká fantasy odrhovačka o upírech, vlkodlacích apod. Ale příběh jako takový i přesto že měl spád a docela mi i dával jakž takž smysl na mě působil tak jako divně až trochu odfláknutě co se samotné Bestie týče a Alysině spojení s pojídačkama duší. Opravdu těžko se mi ty pocity popisují.
Ale oddychovka asi dobrá a hlavně se opravdu rychle a hezky četla.

Viviana-Mori
08.10.2023 4 z 5

Tento příběh je zkrátka taková temnější pohádka pro dospívající a dospělé, dlouho jsem nečetla takový styl, takže to pro mě vlastně byla osvěžující změna, v příběhu mě nic moc nerušilo. Hlavní hrdinka to rozhodně neměla jednoduché, přišlo mi, že autorka hodně čerpala z tématu upalování čarodějnic, ale proč by ne, koneckonců každý kdo se nějak liší je společností odsuzován.
Zápletka se mi líbila a četla jsem se zaujetím, možná konec mohl mít větší grády a i větší logiku, něco podstatného mi tam chybělo, ale budiž.
Budu zvědavá na další autorčiny knihy.


orangerose
03.09.2022 4 z 5

příběh je zajímavý , někdy mně štvalo jak řešily co pomáhalo lidem- bylinky, čaje atd - ihned z dotyčné osoby dělali čarodějnici, co vše nesmělo- bylo špatně když někdo poruší pravidla vesnice Defaidu ,hlavní postava Alys mi sympatická , konec nakonec dobře dopadl , stojí za přečtení :)

kaja9825
15.04.2022 5 z 5

V první chvíli jsem neměla žádná očekávání. Po knize jsem sáhla u mamky, protože jsem neměla svou a říkala jsem si, že jí kdyžtak odložím.
Nakonec jsem velice příjemně překvapená. Kniha má spád a já se těšila na každou další stránku. V několika pasážích jsem byla i naštvaná na lidskou hloupost a omezenost. Například když lidé z vesnici využili sirotky pro svou ochranu. Každopádně milé čtení a od autorky bych si přečetla ráda další knihy.

M.C.SMITH
18.12.2021 5 z 5

Ze začátku jsem měla strach, že to nebude můj šálek kávy, ale nakonec jsem knihu přečetla jedním dechem. Příběh mne pohltil a já jsem začala Alys fandit. Občas byl příběh docela i strašidelný a nemyslím si, že by byl vhodný pro děti.
Pro mne to byla příjemná oddechovka, jejíž čtení jsem si užila.
Pro toho, kdo se chce trochu bát, to bude to pravé.

18LenkA12
17.11.2021 5 z 5

Skvělý napínavý příběh, od kterého se nedá odtrhnout. Příběh graduje až k samému konci a díky akci se kniha. čte sama.

ZekeBezKočky
11.11.2021 3 z 5

Tenhle příběh mi hodně sedl. Celé mi to připadalo jako taková potemnělá pohádka, a i když jsem se u toho možná neměla usmívat, vlastně jsem se celkově usmívala, přes to všechno, co se v příběhu stane (znamená to, že jsem zlá? - to je, jen tak mimochodem, jedna z otázek, kterou si hlavní hrdinka celou dobu pokládá a okolo které se vlastně jistá část příběhu točí). Příběh mi nepřipadal nijak zvlášť nadupaný dějem, ale i tak těch 360 stránek uteklo, aniž bych věděla jak. Čte se opravdu hezky a na podzim je to vážně dobrá volba :))

Miška02
08.06.2021 5 z 5

Tak sa za mňa bola táto kniha jedna z najlepších, čo som hádam za posledný rok prečítala. Zároveň sa nepodobá na fantasy príbehy, na ktoré som zvyknutá. Neoznačila by som ju za hororovku skôr za niečo na štýl tajuplného príbehu pre tínedžerov. Nemám nič čo by som vytkla. Dobre rozpracovaný úvod, jadro i záver. Hlavná hrdinka je realistická a dobre prepracovaná (nemáme tu ďalšiu "super bojovníčkú" či princeznú, ktorými je podľa mňa fantasy žáner tak preplnený). Vedľajších postáv je tak akurát. Viete sa v nich zorientovať a aj majú zmysluplné úlohy. Dejová línia bola nepredvídateľná a nedokázala som si ani tipnúť ako sa kniha skončí, čo sa mi na nej tiež páčilo. Za mňa 100 %. Ak budú vydané ďalšie knihy tejto autorky určite po nich siahnem :)

tomas9591
04.03.2021 4 z 5

Měl jsem chuť si přečíst něco temnějšího s nádechem tajemna a to se splnilo!❤ Knížka nejspíš nemá nejčtivější děj. Podle mě si ji prostě musíte chtít přečíst a určitě nesedne každému. Mě do příběhu vtáhla a moc dobře se četla. Stránky jsou rozměrově menší, takže to rychle mizí. Námět je to velmi zajímavý a úžasně zpracovaný. Také postavy byly super a z Bestie mi vždy běhal mráz po zádech!

K.P.Books
21.03.2020 3 z 5

Kniha se mi poměrně líbila. Taková zvláštní oddechovka, ale četla se docela dobře. Nemůžu říct že by byla nějak zvlášť úžasná, ale nápad vcelku hezký.

Medasek
30.12.2019 5 z 5

Bylo to úžasné. Tak trochu jsem čekala, že to bude zase klasický reteling na Krásku a zvíře. Ale bylo to něco naprosto jiného a úchvatného.
Kniha se četla úplně sama.

kklepkaa
23.10.2019 3 z 5

Byla to taková temnější pohádka na sychravý večer. Moc jsem toho neočekávala, ale nakonec jsem byla mile překvapena. Hlavně to bylo trochu něco jiného než obvykle, což už se ne vždy podaří.

alekis
16.09.2019 4 z 5

Tak rychle, dokud to mám sobě. Psát na tuto knihu hodnocení bude docela boj. Jak to jen říct? Jak zachytit sen, který s probuzením zmizel a zůstal po něm jen mlhavý pocit?
Alys od svých sedmi let, kdy ztratila rodiče, žije, ale k žití to moc není. A jak postupně vyrůstá, definitivně pochopí, že nejen kolem ní, ale také v ní je cosi zlého.. Potká Netvora... který asi není takovým netvorem, jakého bychom si představovali... Moc se o něm nedozvíme. Je to nějaký její utajený přítel, který nad ní tak trochu bdí, něco od ní potřebuje... protože sám toho moc nezmůže
Požíračky duší, takové trochu jiné upírky, zabijí spoustu lidí a vytvářejí tím obrovskou propast, do které nakonec spadne svět, ve kterém Alys žije a všichni lidé spolu s ní. Je to svět, o kterém se toho také mnoho nedozvíme, je přesně jako ze sna... Jenom Alys tu propast může zavřít. Tak jí to aspoň řekne Netvor...
Kniha se dá přečíst v jednom dni. Je to takový malý hororek, ke kterému se už asi nevrátím. Stojí za přečtení, v určitých popisovaných scénách se lidé - my - můžeme bezpečně poznat. Copak bychom nekamenovali, neupalovali, netopili děvče, o kterém bychom byli přesvědčeni, že může za naše problémy a těžkosti, za náš strach, za naše noční můry?
Rozhodně bych tuto knihu nedala přečíst mladé dívce (podmínkou je samozřejmě, že dívka čte knihy a ne jenom zírá do mobilu...). Mladý človíček vnímá věci mnohem silněji, představivost pracuje na plné obrátky. I dospělý při čtení pocítí určitou drobnou tíseň, představí si Alysinu beznaděj a její strach...
Snad smím prozradit, že Alys nakonec... Ach... Ne... Raději ne :-).

Lily-fairy
22.08.2019 4 z 5

Velmi zvláštní knížka, v dobrém slova smyslu. Přijemná změna oproti jiným YA. Ale chápu, že není pro každého

evka44
02.07.2019 4 z 5

Pekná, pútavá a zaujímavá ale trochu ma sklamalo, že na môj vkus nebola vôbec strašidelná.

Annkag
03.05.2019 4 z 5

Skvelé,skvelé....čítanie plné temna,plné ťažkého dospievania vo svete,ktorý vás ani nechcel.A zistenie že tak ako je niečo v neporiadku so svetom je niečo temné i vo vás samotných.

Silmarien
12.02.2019 3 z 5

Najstrašidelnejší príbeh to určite nebol, skôr pochmúrny.
Alys príde o rodičov a sama má veľké tajomstvo, ktoré okrem nej vie len jeden človek. V dedine, kde si ju aj ostatné deti z dediny, kde všetci dospelí záhadne umreli, vyrastá s biľagom dieťaťa "ktoré nespalo". Pomaly prichádza na to, prečo je tak odlišná a snaží sa zistiť, ako sa vyrovnať s tým, že Požieračky duší k nej majú bližšie ako k ostatným.

Čítalo sa to rýchlo a bolo to iné ako zvyčajné young-adult fantasy. Hororom alebo nejakým strašidelným príbehom by som to ale nenazvala, tú hororovosť som autorke nezožrala, boli to takí Grimmovci pre dnešnú YA generáciu.

simona5843
07.12.2018 4 z 5

Mate chuť na temnu rozprávku ktorú by som určite deťom nedala čítať,potom siahnite po tejto knihe.Príbeh o Alys bol zaujímavý a nevšedný.Dej ma poriadnu dávku taojmna a počas čítania mate pocit akoby ste stáli vedľa hlavnej hrdinky v nejakom lese v ktorom nemáte veľmi príjemný pocit.Pre toto obdobie je tato kniha dobrá voľba :)

Amitiel76
03.09.2018 3 z 5

Tak s touto knihou jsem docela zápolila....
Prvních 200 stran jsem se musela vyloženě přemlouvat, abych knihu neodložila rozečtenou. Příběh mi nic neříkal a nedokázal mě pohltit. Vůbec mě to nebavilo....I samotný styl psaní, byl takový zvláštní. Lehce mi připomínal školní slohové cvičení.
Až ve chvíli, kdy byla Alys obviněna z čarodějnictví, a uvězněna, se děj konečně pohnul z místa. Nabral trochu spád... Pak už šlo čtení samo.
Přesto to nebyla kniha, ke které bych se někdy v budoucnu vrátila. Koupila jsem si ji v očekávání jakéhosi reetellingu na "Krásku a zvíře", ale byla jsem doslova "vedle jak ta jedle" :-))) Bylo to pro mě zklamání....
Ale obálka je opravdu povedená. Za ní dávám o jeden bod navíc.

Atanone
09.07.2018 5 z 5

Zase jednou příběh,který se mi dostal hodně hluboko pod kůži. Smutný. Děsivý .A zároveň plný naděje.
Napadá mě otázka,jestli se lidé ve své podstatě změnili s tím,jak do jejich života přišly znalosti,pokrok a technologie..Ale myslím,že ne. Že pořád jsou lidé,kteří mají strach,že jim něco „sežere duši“, a tak zůstávají ve svých bezpečných příbytcích za hradbami předsudků a strachu z toho,co nedokážou pochopit. A pak stačí jeden,který zakřičí „Ukamenuj !“ nebo „Ukřižuj !“ a z následovníků Dobrých Pastýřů se stává sběř. Schválně nepíšu zvěř,protože zvěř se takhle nechová.
Dnes neupalujeme čarodějnice. Alespoň ne u nás. Momentálně. Ale přiznejme si jak snadné je k malým fámám přidat pár vlastních slov,nafouknout to,co jsme viděli,nebo slyšeli a poslat to dál jako sněhovou kouli,která se pak valí dolů z kopce a může rozpoutat lavinu.
Co je Bestie? Je to snad ZLO,kterého se nevědomí bojí? Je to TMA,která stojí proti SVĚTLU? Myslím,že je to všechno,po čem toužíme.Šeptá,že světlo a tma obsahují jedno v druhém. Že všechno souvisí se vším. A že život je daleko větší,než si vůbec dovedeme představit. Dumala jsem nad tím,jak si já představuji Bestii. Pro mě je to jako pocit,když za měsíční noci vyjdu ven a zakloním hlavu ke hvězdám. Je to jako propast do které můžu skočit. Nebo do ní můžu vzlétnout. Je to na mně. Vždy bylo.

Štítky knihy

smrt psychologie víra dospívání strach

Autorovy knížky

2017  73%Bestie je zvíře

Kniha Bestie je zvíře je v

Právě čtených6x
Přečtených212x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených16x
Knihotéce121x
Chystám se číst170x
Chci si koupit55x
dalších seznamech8x