Básnik

Básnik https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175074/bmid_basnik-1hr-175074.jpg 4 622 134

Na začiatku svojej kariéry detektíva oddelenia vrážd bol Krauz vystavený tvrdej skúške. Jeho zmysel pre spravodlivosť bol konfrontovaný s vtedajším právnym systémom a s výkladom spravodlivosti podľa socialistických právnych noriem deformovaným mocenskými praktikami. Po skončení akcie Rusalka, keď sa svojvoľne rozhodol pomôcť manželkinej spolužiačke Dane nájsť svojho otca v cudzine, dostal na výber. Krauz sa rozhodol. Rozsekol svoj gordický uzol a rozhodol sa ostať na oddelení vrážd. Lenže to ani Burger a ani elév Krauz netušili, že ich o pár dní čaká prípad, ktorý preverí nielen ich odborné schopnosti, ale aj najdôležitejší princíp spolupráce detektívov – dôveru. Z detektíva Krauza sa stane podozrivý zo spáchania série vrážd mladých dievčat. Pomôcť mu môže iba kolega, ktorý mu aj napriek kontroverzným dôkazom ostane verný, a vrah – básnik, ktorý ukradnutými básňami manipuluje všetkým a všetkými.... celý text

Přidat komentář

mapet85
11.03.2024 4 z 5

V chronologicky druhej knihe v poradí od Dominika Dána sa Krauz s kolegami Burgerom a Hanzelom musia popasovať s vrahom, ktorý priamo do rúk Krauza posiela básne. A nie sú to obyčajné básne. Slúžia totiž ako indície pomocou, ktorých nájdu obete ohavných činov. Ako si s týmto prípadom už zohraná partia ostrieľaných „vraždárov“ a nováčika poradí v končiacej sa ére komunizmu, kedy napätie stúpa a naši parťáci sú okrem riešenia vrážd posielaní aj do akcií, ktoré sa vrchnosti nepáčia? Navyše ak ide o prípad osobne sa dotýkajúci samotného Krauza, ktorý sa stáva jedným z podozrivých?

„Skutočnosť je taká, že Štátna bezpečnosť nestíha, a už to priznávajú. Chceli by sledovať disidentov, chceli by mať pod kontrolou dôležité podniky, chceli by zakázať všetky spoločenské akcie, chceli by všetko, ale už ani oni nestačia.“

Básnik je dychberúca a napínavá kniha až do samotného konca štýlovo sa približujúca ku knihám Chrisa Cartera, s klasickými humornými vsuvkami s viacerými dejovými líniami, pričom nechýba vyšetrovanie, vypočúvania, hľadanie stôp a dôkazov, ale aj odhaľovanie Krauzovej mladosti.

Knihy Dominika Dána sú pre mňa srdcovka, aj keď je pravda, že v tejto sa Richard Krauz vyfarbil ako pekný kvietok (ešteže po 20tich prečítaných knihách už viem čo je zač) a napriek strhujúcemu záveru sa mi kniha zdala useknutá a chýbalo mi pár strán navyše. Možno sa pokračovania dočkám v Nežnej fatamorgáne, ktorá na mňa už čaká?

Keďže táto kniha priamo nadväzuje na knihu Uzol a niektoré pasáže a dejové línie sú v Básnikovi „dolaďované“, pre plnohodnotný zážitok z čítania odporúčam čítať v chronologickom poradí.

TerkinKnižnySve
28.02.2024 5 z 5

Dominika Dán - Básnik
⭐⭐⭐⭐⭐

Počet strán: 335
Žáner: #thriller #detektivka
Vydavateľstvo: Slovart - vydavateľstvo najlepších kníh

Druhé chronologické pokračovanie Dánovky z o detektívovi Krauzovy - pokračujeme príbehom z rokov osemdesiatych a to Básnikom.

Veľmi sa mi páčilo nadviazanie na Uzol hneď na prvých stranách a následný plynulý prechod hneď na prvú obeť a následnú vraždu.

Krauz, Burger a Hanzel skvelá trojka vraždárov, ktorým musí rozum páliť na 100 % aby prišli na to, kto je tým záhadným vrahom.

Samozrejmé máme tu opäť ďalšie postavy na vrch, kde som opäť tápala v tom, čo tam do sľaka robia a aký vplyv to bude mat na celkový dej, samozrejme ten najväčší a najdôležitejší!

Miestami som mala pocit, ze keny si radšej Krauz spísal svôj zoznam pretiahnutých dievčat, našli by ich rýchlejšie ako zoznamom básní

Samozrejme rozuzlenie a všetko to co sa tam udialo bolo úžasné! Miestami som mala namále aj za Krauza! A miestami by som ho vyfackala a Burger s Hanzelom by mi určite pomohly a s radosťou

Už teraz sa teším na tretí diel s názvom Nežná Fotomorgána

Ďakujem mojim spolučitatelom v #spolocnecitanie Júlia Júlia Zuzana Žužu Dobiasova Martin Petráš Anna Slobodnikova Anastázia Gorčošová a ďakujem autorovi Dominik Dán to bola jazda!

Kniha č. 48/2024

#recenzieTerka #kniznarecenzia #dominikdan #basnik #skbookstagram #milujemeknihy2 #milujemeknihyslovenskychautorov #podporujemeslovenskychautorov #zanrovavyzvasfreyou #kniznizavislaci

Obsah:

V Komentári
#vrah #slovenskékrimi #socializmus
Na začiatku svojej kariéry detektíva oddelenia vrážd bol Krauz vystavený tvrdej skúške. Jeho zmysel pre spravodlivosť bol konfrontovaný s vtedajším právnym systémom a s výkladom spravodlivosti podľa socialistických právnych noriem deformovaným mocenskými praktikami.

Po skončení akcie Rusalka, keď sa svojvoľne rozhodol pomôcť manželkinej spolužiačke Dane nájsť svojho otca v cudzine, dostal na výber. Krauz sa rozhodol. Rozsekol svoj gordický uzol a rozhodol sa ostať na oddelení vrážd. Lenže to ani Burger a ani elév Krauz netušili, že ich o pár dní čaká prípad, ktorý preverí nielen ich odborné schopnosti, ale aj najdôležitejší princíp spolupráce detektívov – dôveru. Z detektíva Krauza sa stane podozrivý zo spáchania série vrážd mladých dievčat.

Pomôcť mu môže iba kolega, ktorý mu aj napriek kontroverzným dôkazom ostane verný, a vrah – básnik, ktorý ukradnutými básňami manipuluje všetkým a všetkými.


Aligator805
25.02.2024 5 z 5

Čtivé, napínavé a samozřejmě nechybí pověstný humor kanceláře 141. Jako vždy přečteno během chvíle.

mila2411
14.01.2024 5 z 5

Další díl osudů bratislavské mordparty, opět z jejich začátků z dob reálného socialismu. Příběh opět originální, pro hlavního hrdinu velice osobní. Jak je od autory příjemným zvykem je to převelice čtivé, zajímavé a výborně gradující. Těším se na další, další a pak i na další díly...

Janča1532
26.12.2023 5 z 5

Pěkně napsané. až do konce napínavé. Musíme si dávat i komu v dětství ublížíme.Někdo si to nese po další roky a pak udeří. Ta nenávist je tak silná,že i vraždí.

Klára90
09.12.2023 5 z 5

Tohle byl zajímavý díl, Krauz se tu úplně morálně nepředvedl, ale odvaha a ostrý jazyk mu nechyběly ani v začátcích kariéry :) až do konce to bylo napínavé, ten závěr byl na mě trochu moc. Celou dobu čtení jsem přemýšlela nad tím, jak hrozný pocit musí být vědomi toho, že vás očividně nenávidí někdo, kdo vám byl nejspíš kdysi blízký a ta nenávist je tak silná, že dokáže i vraždit. Docela mě překvapilo, že Krauz to bral vcelku s klidnou tváří (i smrt jeho dvou milenek) a taky že mu do poslední chvíle nedošlo, kdo by mohl být třetí obětí a neudělal žádné opatření.
Klasicky přečteno jedním dechem, to už je ale u dánovek standart :)

medlovice
25.11.2023 5 z 5

Richard Krauz neni žádný darebák. Většinu dne prospí, v noci se ke mě tulí , sní co mu dám i když syrové maso nejraděj , je mi věrný , jen jeho fousky lechtají. Má nádherné velké oči a heboučkou pruhovanou srst a kdyby mu někdo chtěl ublížit nepřežije to. Jo jo pozor na divné kamarády z dětství.

Dandy1
23.11.2023 5 z 5

Tento díl mi připomínal styl Cartera.

Swissman
22.11.2023 4 z 5

Po výborném Uzlu, byl pro mě druhý díl této série trochu zklamání. Hlavně konec se moc nepovedl. Ale jinak prima čtení a rozhodně se pustím do dalších dílů.

hana1039
17.10.2023 5 z 5

Audiokniha:
Já vím, že to není žádný thriller, ale i tak dávám plný počet , možná by stačily i čtyři, ale Martin Stránský pokaždé doplní tu pomyslnou hvězdičku za fantastický přednes !!! Budu dál sledovat,jak se bude vyvíjet náš tým, hlavně R.Krauz a taky dobu před a po revoluci 89 r.

Benny215
11.09.2023 4 z 5

Kdo hledá nějaké hluboké čtení tak ať na to rovnou zapomene, žádný Šakespeár to není ale kdo si chce odpočinout tak je na správné adrese, Dán prostě nezklame!

ninano
30.08.2023 3 z 5

Typická československá detektivka. Autor zná dobře policejní prostředí i postupy vyšetřování, ale v jeho knihách mi schází více spisovatelské invence.

m.valova
11.04.2023 5 z 5

Opět výborné čtení,trojice vyšetřovatelů si opravdu sedla,a tentokrát šlo o víc jak o běžný případ,určitou souvislost jsem dokázala odhalit,ale toť vše,rozuzlení opravdu nastalo až v posledních stránkách. Budu se těšit na další případy této detektivní party i když vím že do budoucna je čekají různé patálie.

Kory98
05.03.2023 5 z 5

Tak v tomto díle šlo Krauzovi nejen o místo, ale i o život. Pěkný příběh, jediné, co mě trošku zaskočilo, že Richardovi až tak nevadilo, že mu zabili dvě přítelkyně. Nebo to na mě tak působilo. Vím, že je vyšetřovatel a tvrdý chlap, taky si nemyslím, že se měl úplně sesypat, ale trochu mě to zamrzelo. Jinak se opět ukázalo, jak měla STB dlouhé prsty.

Jenny055
04.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Mám rada detektívky z Nášho mesta, lebo tu žijem a dokonca Richard Krauz by mohol byť aj môj rovesník. Je príjemné vracať sa do mladosti, počúvať názvy miest, ktoré som poznala, a už nie sú... D. Dán píše dobre, ale v Básnikovi mi celkom sprotivil hlavného detektíva Krauza, ktorý teda veľkú morálku nemá. V iných častiach série má Krauz problémy s manželkou, ktorá nechápe, že vraždári majú nočné a musia byť v práci, aj keď má ich dieťa vysoké horúčky, a v tomto dieli sa človek dozvie, že dva roky podvádza manželku pravidelne v sobotu každý týždeň? Ešte že si našiel čas, chudáčik . Asi potrebujem mať hlavného hrdinu správneho chlapa a nie takéto prasa. Ale detektívka bola celkom dobrá :-)

Rapeh
25.11.2022 4 z 5

Opět výborný poslech, Dominika Dána velmi ráda poslouchám. Humor, klasické vyšetřování

MatoPalkes
28.07.2022 4 z 5

Kniha výborná ale hlavná trojica detektívov je predsa len málo a tých humorných interakcií preto pomenej. Keďže kniha začína v mesiaci v ktorom som sa narodil, bolo fajn prečítať si ako to viac menej vtedy fungovalo.

jprst
08.07.2022 5 z 5

Četl jsem někdy v roce 2020, teď jsem to víceméně náhodně přečetl "ušima" ve slovenštině v přednesu páně Geišberga, a to prostě nemělo chybu, naopak to dojem z příběhu ještě vylepšilo.

Bedřich63
18.05.2022 5 z 5

Autor má specifický smysl pro humor, který se mi velmi líbí. Např. poslední kapitola 67 je toho krásným příkladem.
Vyšetřování vražd a spousty narážek a připomínek fungování československé verze socialismu si čtenář také užije.
Ze série Naše město jsem už přečetl několik knih. Autor nepíše podle šablony, zatím každá z mnou přečtených knih skrývala jiný příběh a jiné pozadí. Proto zůstávám věrným čtenářem a už se těším na další díl.
Spojení humoru, znalost problematiky vyšetřování, nebarvení ničeho na růžovo a v neposlední řadě slovenské prostředí podobné tomu našemu, to mě prostě baví.

marlowe
14.04.2022 5 z 5

(Druhý díl podle chronologického řazení.)
Já tyhle thrillerový konce, kdy záchrana přichází v poslední půlvteřině, nemám rád, dávám vždycky přednost klasickému vyšetřování bez efektů, postupnému shromažďování důkazů a mravenčí práci policistů, ale i toho jsem si tam užil až až - a navíc pan Dán píše opravdu skvěle, těch pět hvězd si zaslouží bez diskuse.
A třešnička na dortu: spousta reminiscencí na dobu předrevoluční (řezníci coby privilegovaná sorta řemeslníků ap.).

Autorovy další knížky

Dominik Dán
slovenská, 1955
2016  89%Smrť na druhom brehu
2007  91%Cela číslo 17
2005  83%Popol všetkých zarovná
2012  89%Uzol
2013  89%Básnik

Kniha Básnik je v

Právě čtených5x
Přečtených848x
Čtenářské výzvě67x
Doporučených32x
Knihotéce243x
Chystám se číst69x
Chci si koupit8x
dalších seznamech11x