Básně

Básně https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55876/bmid_basne-qRD-55876.jpg 4 21 2

Svazek přináší jedenáct básnických knih Františka Hrubína (1910–1971) od jeho prvních sbírek „zamžené krásy“ Zpíváno z dálky, Krásná po chudobě a Země o polednách, přes spirituální Včelí plást, psaný za okupace, ke knihám Jobova noc a Hirošima, v nichž se autor vyrovnával s válečnou katastrofou a novým ohrožením lidstva, až k pozdním dílům Proměna, Romance pro křídlovku, Až do konce lásky, Černá denice a Lešanské jesličky, v nichž se vracel k osobnímu a existenciálnímu rozměru své poezie. Poprvé od autorovy smrti, čtyři desetiletích po vydání Hrubínových básnických spisů a sto let od jeho narození tak čtenáři dostávají do rukou soubor vrcholných děl klasika české poezie. Komentář mimo jiné srovnává původní verze básní, jak byly otištěny v časopisech a novinách, s jejich verzemi knižními.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

Marekh
29.08.2020 5 z 5

V této knize se nachází 11 básnických sbírek. Z knihy jsem si vybral 3 básně, které jsem si přečetl. Jedná se o tyto básně: Jobova noc, Hirošima a Romance pro křídlovku. Původně jsem si chtěl půjčit v knihovně pouze knihu Romance pro křídlovku, ale bohužel samostatnou knihu neměli, tak jsem si půjčil výběr básnických sbírek. Jen kvůli Romanci pro křídlovku jsem si půjčil tuto knihu.

ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU - upřímně řečeno jsme měli tuto knihu jako povinnou četbu na střední škole, ale jako student jsem tuto knihu nečetl, což je škoda. Možná jsem měl obavy z toho, že se jedná o poezii, které jsem se spíše vyhýbal, než bych šel k ní s otevřenou náručí. Když jsem listoval mým Čtenářským deníkem a narazil jsem na tuto báseň, tak mne doslova popadla touha si tuto báseň přečíst. Někdy se mi to stává a nemohu absolutně s tím nic udělat. Ke knize jsem se teprve dostal až nyní, ale to vůbec nevadí. Nikdy není pozdě navrátit se ke knihám, které jsme nečetli v mládí. Tuto báseň jsem přečetl přibližně za jednu hodinu, možná o něco dříve. Báseň se mi celkově líbila, i když jsem se k některým veršům musel vracet a upřímně řečeno některé části veršů jsou mi stále nejasné. Hold taková je poezie, že ne všemu musí čtenář porozumět na poprvé, na podruhé a třeba některé části mu nebudou jasné do konce života, anebo pak musí vyhledat jiného čtenáře, který má více načteno z poezie, aby mu vysvětlil části, které jsou mu nejasné. K této básni se časem znovu vrátím.

Romance pro křídlovku je lyrickoepická báseň (báseň v próze, autor používá volný verš), která se odehrává v Jižních Čechách. Hlavní postavou je FRANTIŠEK – dvacetiletý student, který se zamiluje do TERINY (patnáct let). Františkova láska je vnímána v několika časových úsecích, které však nejsou řazeny chronologicky, ale podle složitého kompozičního plánu autora. Časové rozmezí je od 28. srpna 1930 - listopadu 1961. V epickém jádru se jedná o příběh básníkovy první lásky. V této básni se nachází další postavy - TONKA, VIKTOR aj.

Poslechnul jsem si také audioknihu, kterou načetl herec LUDĚK MUNZAR v roce 1962. Audiokniha se mi líbila, pan Munzar načetl tuto knihu skvěle a ještě více jsem prožíval tuto báseň než při samotném čtení. Když jsem dočetl báseň, ohodnotil jsem ji na 80 %, ale po poslechnutí audioknihy a po celkovém zvážení hodnotím knihu na 90 %. Myslím si, že báseň si to zaslouží. Byl natočený také film, na který se časem podívám.

Citáty z básně Romance pro křídlovku:

Vím jenom, že je jí patnáct. Chci si ji vypodobnit, je však nevypodobitelná.

Terino, obleču tě do hvězd a tvé tělo posázím vesmíry.

Jsem k zbláznění živý. Už dnes je mne víc o deset, o dvacet, třicet let do budoucna.

JOBOVA NOC – tato báseň byla pro mne složitá, těžce se mi četla, má 5 zpěvů. Vznikla na sklonku okupace a těsně po osvobození. Autor vytvořil symbolickou postavu JOBA, básníka staré země, který zbásňoval její odumírání. Vzpomínám si, že jsme četli tuto báseň na základní škole, kdy nás na hodinu literatury zastupovala učitelka, která učila chemii. JOB = BOJ. Celkové hodnocení: 50 %

HIROŠIMA – lyrickoepická báseň, která reagovala na svržení atomové bomby na japonské město Hirošima. Zajímavé je, že tehdejší marxistická kritika nebyla nadšená touto básní a jasně dala autorovi doporučení, aby se rozhodl, jestli chce jít cestou budování socialismu (je třeba optimismus), nebo zda chce vyjadřovat smutek pro imperialisty. Báseň se mi četla o něco lépe než JOBOVA NOC. Celkové hodnocení: 60 %

Neplánuji číst další básně z této knihy, takže této knize nebudu udělovat celkové hodnocení, protože jsem ji nepřečetl kompletně. K básním, které jsem četl, jsem udělil hodnocení.

denib
25.02.2017 3 z 5

Seřazení sbírek do jedné knihy má tu výhodu, že je vidět básníkův vývoj. Ze začátku jsem byla velmi zklamaná. Hrubín psal svoje dřívější básně natolik metaforicky, že jsem často ani nepochopila, o čem vlastně píše. (Samozřejmě uznávám, že chyba může být na mé straně.) Dokonce jsem přemýšlela, jestli vůbec budu ve čtení pokračovat. Ale některé básně mě přesto zaujaly a tak jsem to nevzdala. A jsem ráda, protože Hrubínův styl se postupně měnil a pozdější básně mě vyloženě okouzlily. Celkově tedy knihu hodnotím jako lepší průměr, i když začátek bych hodnotila podstatně hůř a konec podstatně líp.