Baronka v opeře

Baronka v opeře https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262621/mid_baronka-v-opere-qIT-262621.jpg 4 16 4

Život a zpívání Jarmily Novotné. Jarmila Novotná (1907-1994), jedna z nejzářivějších operních hvězd, velká osobnost dvacátého století. Jako Smetanova Mařenka debutovala v Národním divadle v sedmnácti letech. Stala se hvězdou berlínské i vídeňské Státní opery, u nohou jí leželo publikum salcburských letních her. Zvykla si na potlesk v Paříži, Londýně, Buenos Aires i Veroně a Neapoli. Šestnáct let, déle než z Čechů kdokoli jiný, byla hvězdou newyorské Metropolitní opery. Spolupracovala s dirigentem Arturem Toscaninim, režisérem Maxem Reinhardtem a mnoha dalšími. Mezi jejími úspěšnými hollywoodskými filmy jsou třeba Poznamenaní, v nichž vytvořila ústřední dvojici s Ivanem Jandlem, dosud jediným českým držitelem hereckého Oscara. Dvořili se jí nejzajímavější muži její doby včetně prezidenta T. G. Masaryka a jeho syna Jana. Skladatelé ji přemlouvali, aby pro ně zpívala (Richard Strauss), případně jí psali role rovnou na tělo (Franz Lehár). Za války byla ztělesněním českého vlastenectví, její cyklus Lidických písní (spolu s Janem Masarykem) se stal přelomem v zahraniční propagaci čs. odboje. A při tom všem, čím se o vlast zasloužila, musela z ní hned dvakrát, v letech 1939 a 1948, uprchnout. Historik a spisovatel Pavel Kosatík vypráví tento nádherný i složitý příběh se zachováním všech četných kulturních a historických kontextů doby.... celý text

Přidat komentář

Kryštofka
03.02.2017 4 z 5

Říkala jsem si, proč vůbec autor napsal tento životopis, když kniha Jarmily Novotné Byla jsem šťastná je mnohem živější a osobnější a obsahuje totéž. Logicky, psala o svém životě. A navíc název knihy a označení baronka by ji zajisté nazvedlo ze židle. Obohacující byla závěrečná část. Poválečné a porevoluční bezcharakterní období, kdy se většina snažila urvat, co mohla.

ManželéMannovi
06.07.2016 4 z 5

Výborně napsaná kniha o životě naší velmi úspěšné operetní pěvkyně. Kniha společně s životním příběhem Jarmily Novotné popisuje i společnost a dobu ve které žila. Obdivuji preciznost autora se kterou přistupoval k množství písemných pramenů i osobních svědectví ze života pěvkyně.

Mannová


maryzka
29.05.2016 3 z 5

Tato kniha mi obsahově trochu připomněla a někdy jsem si myslela, že vychází z knihy Jarmily Novotné ,, Byla jsem šťastná."( docela se jí podobala). Na druhou stranu se mi líbilo jak se i kriticky přiznalo, že Amerika je taky tvrdá zem, taky tam není vše zalité sluncem. No připomíná mi to jedno přísloví: Všude je chleba o dvou kůrkách.

hanča34
14.01.2016 5 z 5

Opět výborný Kosatík, s maximální snahou o pravdivost příběhu naší operní zpěvačky, bohužel hodně zapomenuté. Stejnou měrou jak obdivuji ji, skláním se před statečností a postoji jejího muže,Jiřího Daubka. Život v zahraničí byl pro něho mnohem těžší než pro ni. Byl to pravý český aristokrat, ani ne tak titulem jako způsobem života.