Paní Grimmová a případ mrtvého lichváře aneb Zimní případ

Paní Grimmová a případ mrtvého lichváře aneb Zimní případ https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300021/bmid_pani-grimmova-a-pripad-mrtveho-lich-557-300021.jpg 4 68 23

Baronka Grimmová série

< 2. díl >

Paní Grimmová a případ mrtvého lichváře ...aneb Zimní případ. Druhý případ zvědavé baronky Grimmové, hrdinky české detektivní řady pro milovníky románů Agathy Christie. Město Kostelec, v němž se příběh odehrává, není příliš odlišné od desítek podobných míst v naší zemi. Jediným rozdílem jsou dva zámky a jejich majitelka, baronka Kornélie Grimmová, zvědavá a všetečná dáma, která se velmi zajímá o detektivní romány a policejní vyšetřování. Na pomoc má všechny obyvatele zámku, přítelkyni Hermínu, neteř Helenu, i třeba dlouholetého kamaráda Georga, abbého Holuba, lékařku Ludmilu, či zahradníka Emila a další, které už možná znáte z prvního dílu. Bez nich by paní Grimmová měla svou práci o mnoho těžší. Případ mrtvého lichváře Na polní cestě za městem je nalezen těžce zraněný muž, který po převozu do nemocnice zemře. Vyšetřováním se zjistí, že se jednalo o vyhlášeného lichváře, kterého nenávidělo mnoho lidí. Jak vybrat toho, který vedl smrtonosnou zbraň? To je nový úkol pro paní Grimmovou, Kdo zabil lichváře, který trápil desítky dlužníků? Byl to nepřátelský gang, nebo ti, kterým tahal z kapes nekřesťanské peníze, anebo někomu překážel? Do toho všeho ještě její nejlepší přítelkyně chystá svatbu a na zámek přibyla její neteř, mladá a hlučná dívka…... celý text

Domanovak
Domanovak
24.08.2023 4 z 5

Jednoduché, místy trochu naivní ale výborná oddechovka.

animovanej medv
animovanej medv
30.11.2022 4 z 5

Paní Grimmová mě bavila víc než v předchozím díle. Je to příjemná oddychovka, nic velkého v tom nehledejte.


drakamena
drakamena
15.10.2022 2 z 5

Tak tohle bylo naivní až hloupé. Že by policista bez ohledu na stav své nemoci - pokud by se ovšem nejednalo o nemoc mysli - s sebou na policejní zátah vzal kromě zásahovky i obstarožní baronku, že by policisté umožnili náctileté školačce přístup nejen na policejní stanici, nýbrž rovnou k výslechové místnosti, je vskutku z říše fantazie. Tak tohle opravdu ne.

Magrata15
Magrata15
17.02.2022 4 z 5

Opět pohodová detektivka. Dost nepravděpodobné, že by si policista přizval k vyšetřování civilní osobu. Ale budiž.
Jenomže konec a tedy rozluštění zločinu jsem moc nepochopila a kdyby to hraběnka Grimmová polopaticky nevysvětlila, asi bych vůbec nevěděla co a proč se stalo.
Takže bodík dolů.

jarin58
jarin58
27.12.2020 4 z 5

Příjemná detektivka,trochu mi připomíná knihy od Ann Granger.

Avila
Avila
16.11.2020 4 z 5

I druhý díl s tetou Nelly se mi líbil, stejně jako předchozí. Odpočinkové, příjemné občas vtipné vyprávění s detektivní zápletkou. Už se těším na třetí knihu.

MirrorIsis
MirrorIsis
02.11.2020 5 z 5

Oddechovka, s každým dílem čím dál lepší

haki34
haki34
06.10.2020 3 z 5

!!! SPOILERY !!!
můj druhý kontakt s paní Grimmovou...mno, mám pocit, že třetí díl, který jsem četla loni, byl méně zamotaný ..a nebo si to už s odstupem nepamatuji ;) vzhledem k počtu postav by prospělo aspoň kratičké "kdo je kdo" - takhle jsem byla úplně vedle s Hermínou, Georgem (kteří navíc dělali jen křoví v pozadí), Helena , Johana...do toho asi 20 obyvatel městečka, podsunutých jako potenciální podezřelí...zmatek, zmatek , zmatek.
Opět baronka až nepochopitelně hodně zaangažovaná do policejního vyšetřování - slečna Marplová to uměla více po anglicku - potichu, nenápadně - evidentně nechtěla nikomu nic nandávat a řešit si své komplexy ;)) (troubím z policejního auta na doktorku Novotnou a podobně...)
A nakonec vrahem je ta nejnepravděpodobnější osoba, o které jsem už na konci i zapoměla, kdože to je a jaká je její úloha v hierarchii městečka...
Policista Chval s bronchitidou, potažmo pneumonií, nastěhovaný na zámek - zajímalo by mě, jeslti by to nějaký kriminalista udělal doopravdy (jakože sedl na lep hodné tetičce Nelly - trochu infantilní oslovení, bohužel hojně se v knize vyskytující...)
a závěr s vévodou Karlíkem, rytířem Georgem...to už bylo trochu moc..
Celkově zápletka nadplétaná, případ komplikován, už vidím, jak nějaká babka v zimě chodí a šermuje na náledí před sebou s jehlicemi...a nebo jak ve sněhu v zahradě probíhá výsadba květů..a dle postav Ječných soudě - autor nemá rád učitele ;)
Detektivka sice aspiruje na oddechovku k nedělnímu zákusku a kávě, ale jednoduchost a infantilní styl, s jakým je napsaná, ji sráží někam hluboko do bahna...Lépe než 3* nelze...(a i ty s odřenýma ušima...skóré vylepšeno i hezkou obálkou ;))

lenny_prague
lenny_prague
30.09.2020 3 z 5

Pokračování příběhů paní baronky je opět lehké čtení se zbytečně moc postavami, ale tentokrát lépe promyšlenou zápletkou, kdy jsem opravdu do posledních chvil nevěděla, kdo byl vrahem. Odpočinková četba, po které ráda občas sáhnu. Třetí díl si asi také přečtu :)

Zlatinka.Emilly
Zlatinka.Emilly
06.09.2020 3 z 5

První díl téhle "zatím" trilogie se mi zalíbil, ale dál už mi to připadá, že příběhy upadají. Hlavně mi připadalo trapné s tou Johanou a jejím experimentem ve sklepě. Už vidím, jak vedení školy propůjčuje své žákyni takovouto pomůcku k jejím legráckám.

Dagmar17
Dagmar17
08.06.2020 4 z 5

Když jsem začala číst knížky s paní Grimmovou, nebyla jsem zpočátku moc nadšená a chtěla knihu po pár stránkách odložit. Ale... jakmile jsem si zvykla na opravdu zvláštní styl pana autora, paní Grimmovou jsem si zamilovala. Ano, je to nenáročná četba, někdy trochu naivní a nedomyšlená, ale pohladí po duši... V druhém díle už jsem se i mnohem lépe orientovala v postavách, takže jsem si čtení více užila. Mně se paní Grimmová prostě tak nějak dostala pod kůži :o). Takže se jdu vrhnout na 3. díl...

Rowana
Rowana
14.02.2020 3 z 5

I druhý díl obsahuje hromadu postav, některé známe z prvního příběhu, ale řada jich ještě přibyla. Na detektivku spíš odpočinkové čtení.

Janadvorackova
Janadvorackova
11.11.2019 4 z 5

Trochu "akčnější," ale ne lepší. Spíš stejně výborný, místy vtipný příběh s detektivní zápletkou, navíc v sympatickém prostředí sněhem zavátého městečka.

Ideální zimní čtení. Ráno jsem otevřela okno, do pokoje vtrhlo něco hnusně ledového, jinovatka na trávě mi připomněla účet za topení - čili výborný čas pro "zimní příběh," to abych se tím netrápila. Hmm, okno jsem zase rychle zavřela a hřála se u vraždy lichváře. Tedy... lichvář je něco jako zvíře, takže mrtvého mi dokonce, přiznávám se, nebylo líto.

Paní Grimmová si nechala zámek "vytunit" sledovacím systémem, šmíračka jedna :). A do společnosti přibyla náctiletá Johana, která tam vnesla trochu těch pubertálních manýrů.
A i když je místo činu hnedle ze začátku značně zdevastováno, ke konci vede série stop, které postarší baronka sleduje stejně pozorně jako noční nespavce potulující se po chodbách zámku :). Někdy smíchy nemůžu, fakt se mi to líbí.

d.oliee
d.oliee
04.11.2019 3 z 5

Lepší zápletka než první díl, přesto stále nenáročné čtení na volnou chvíli.

Mysicka_Lb
Mysicka_Lb
18.10.2019 1 z 5

Nejhezčí na knize je snad její obálka... Vražda nechvalně proslulého lichváře v zasněžené krajině zní jako slibný námět. Ale autor nemá dobrý styl psaní, příběh se ani nesnažil nijak vyšperkovat a vraha sice nejspíš neuhodnete, ale to jen proto, že vás během čtení dávno přestalo zajímat, kdo to je. Postava paní hraběnky je nesympatická, nafoukaná a přitom hloupá, její účast na policejním vyšetřování je zcela nesmyslná, a otázky, které někdy pokládá, by se hodily spíš pro pětileté dítě. Také postava Johany tam vůbec nemusela být.... Popravdě, celá kniha nemusela být.... Četla jsem i první díl a přišel mi dost lepší - většinou se autor s dalšími napsanými knihami spíše zdokonaluje, ale tady to tak není. Na třetí díl už nemám odvahu:-)

martina.culik
martina.culik
08.01.2019 4 z 5

Čekala jsem oddechovou knihu (poté co jsem si přečetla i první díl) a přesně taková kniha byla. Je pravda, že by neškodilo, kdyby děj ubíhal rychleji, ale hlavní postava je starší paní, takže tempo je podle toho přizpůsobené.

marwinmh
marwinmh
25.06.2018 1 z 5

Nejsem žádný náročný čtenář, mám ráda spíše "oddechovky", avšak tato kniha mě nezaujala naprosto ničím, anotace byla poutavější než celý Zimní případ, a to mě mrzí. Oslovení "teto Nelly" snad celou vesnicí mi neskutečně vadilo, stejně jako bych s klidným srdcem postrádala postavu neteře Johany společně s bojem s city Heleny k vyšetřovateli Chvalovi a ještě doteď jsem nepochopila v jaké době se děj odehrává, protože Kostelec a jeho obyvatelé, jakoby zůstali v době Rakouska-Uherska, přitom používali výdobytky moderní technologie jako např. mobilní telefon. Těšila jsem se na čtení, ale bohužel za mě NE.

MiroslavKutík
MiroslavKutík
24.04.2018

Kniha mě bavila velice až do konce je to jednoduché a oddechové čtení ..

Tevik
Tevik
04.03.2018 4 z 5

Kdo ma rád Jessicu Fletcher (To je vražda napsala) tak to bude počteníčko právě pro něj, určitě se nehodí pro milovníky severských detektivek.Za mě se kniha líbila.

Knižní střípky
Knižní střípky
27.02.2017 3 z 5

Byla jsem překvapená, ale všechny tři díly jsem si užila, dělaly mi společnost při dlouhé cestě vlakem na služební cestě do Prahy. Oblíbila jsem si všechny obyvatele kosteleckého zámku, filantropie baronky Grimmové směrem ke svým starým přátelům mi byla velmi sympatická. Do toho sem tam nějaká vraždička, co víc si může člověk přát při dlouhém a únavném cestování. Za mě docela dobrá oddechovka.