Atlas zemí, které neexistují

Atlas zemí, které neexistují https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309385/bmid_atlas-zemi-ktere-neexistuji-padesat-SAe-309385.jpg 4 75 27

Graficky unikátně zpracovaný atlas zve na poutavou exkurzi do skrytého světa. Na 240 stranách a 50 mapách předkládá geograficko-historické informace o skutečných územích světa. Zkušený novinář a geograf Nick Middleton, působící mimo jiné na Oxfordské univerzitě, bere čtenáře na kouzelný výlet do zemí, kterým se nedostává diplomatického uznání nebo nezískaly členství v OSN. Do světa nejistých hranic, politických vizionářů a zapomenutých národů. Většina z nás má poměrně jasnou představu, co je to stát a jak ho definovat. Jenže ona ta definice úplně jednoznačná není. Od Krymu po Tibet, od poslední africké kolonie po evropskou republiku, která si užila jediný den samostatnosti – všude po světě leží místa, u nichž není jasné, zda patří mezi plnohodnotné země či nikoli. Mnohé z nich najdeme v této knize. Atlas zaujme obsahem i formou – jednotlivé „země-nezemě“ tu najdeme nejen na krásně zpracovaných mapách, ale také na výřezech v siluetách. A nejde jen o suchá fakta, většina kapitol se pojí s poutavými příběhy z historie. Před očima ožívá paralelní svět zemí, které sice většinou existují jen v myslích svých obyvatel, ale na atraktivitě jim to určitě neubírá.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Mapy a atlasy

Vydáno: , 65. pole
Originální název:

An Atlas of Countries That Don't Exist: A Compendium of Fifty Unrecognized and Largely Unnoticed States , 2015


více info...

SilviiM
SilviiM
12.02.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala svou obálkou. Je krásně graficky zpracována. Jen já bych chtěla více informací k jednotlivým státům, které neexistují.

dan-sam
dan-sam
08.02.2024 3 z 5

Forma knihy je překrásná, člověk by jen a jen listoval a s knihou by se tak nějak knihomolsky...pomazlil (i když ten kulatý výřez vepředu příliš praktický není). Obsah je zajímavý a i dle slov autora měl snahu, aby každá z neexistujících zemí měla trochu jiný typ příběhu. Trochu to působí jako "každý pes jiná ves", ale jako odpočinek k večernímu hrnečku čaje to funguje pěkně.


Metcheque
Metcheque
28.03.2023 5 z 5

Tento atlas by neměl chybět v žádné školní knihovně. Ukazuje, že kromě těch cca 190 států, které mají suverenitu, zde máme další desítky těch, jejichž okolnosti vzniku by stály za film. Ideální na školní projekt.

Fuckenbrau
Fuckenbrau
03.03.2023 5 z 5

Geopolitická témata miluju a tohle bylo naprosto parádní. Perfektně zpracovaná kniha, která nám stručně představí každé z 50 neuznaných území a ve člověku to samozřejmě vzbuzuje touhu, dozvědět se víc iformací. Takže pak člověk dál pátrá a cestuje na mapě světa a vyhledává další (smutné) informace.

Zpracování je luxusní, včetně stylových výřezů obrysů daných území.

Vidlička
Vidlička
27.05.2022 3 z 5

Nádherně graficky zpracovaná knížka. Obzvlášť se mi líbil nápad s měřítkem na protilehlé stránce k mapce a výřez tvaru území. Textové zpracování ale bohužel pokulhávalo za nápadem. Jako inspirace pro brouzdání na webu dobrý, ale když už čučim do knížky, tak z ní chci, himl, vyčučet taky ňáky informace...! Ale moc se mi líbila poslední kapitolka o zemích bez území, poněváč jsem vůbec netušila, že něco takového existuje. Celkově pěkné, ale trochu nedotažené.

Elprofesor
Elprofesor
04.03.2021 5 z 5

Velmi kvalitní záchodové čtení....

ripo
ripo
16.11.2020 5 z 5

Úžasná, nádherná, graficky veľmi vydarená kniha o krajinách, o ktorých sa nehovorí.

2032
2032
10.11.2020 5 z 5

O knize jsem nevěděl a dostal jsem ji k vánocům od člověka co mě dobře zná. Knihu jsem začal číst 24. a tak mě zaujala že jsem ji měl za 4 dny přečtenou.

miroslav_bolek
miroslav_bolek
27.05.2020 2 z 5

Grafické zpracování knihy je opravdu hezké, obsahová stránka je však velice zvláštní - autor míchá pověstná jablka s hruškami (neuznané státy, historické útvary, recesistické počiny...), přičemž se soustředí na zvláštní marginality a důležité informace přechází...

Marek.Sc
Marek.Sc
20.04.2020 5 z 5

Pre všetkých zemepisných zvedavcov. Tak by som zhodnotil túto knihu. Ak máte radi rarity a info o štátoch, ktorá jestvujú na našej planéte a vlastne neexistujú, tak vám je určená táto kniha. Určite si ňou rozšírite obzory, človek sa dozvie aj niečo nové, čo nenájde len tak na internete. K týmto (ne)uznaným štátom, je prehľadne spracovaná história, ich príbehy vzniku aj zániku a taktiež sú k nim spracované mapové podklady. Knižku určite odporúčam.

Shashlick
Shashlick
19.03.2020 5 z 5

Naprosto luxusní kniha jak obsahem tak provedením. Autor čtenáře nezahltí tunou faktografických údajů, ale z každého "státu" vybere zajímavost, která vydá právě tak akorát na jednu stránku.

Opisska
Opisska
29.02.2020 5 z 5

Pěkné a čtivé, člověk se dozví spoustu zajímavostí

Komnenos
Komnenos
30.11.2019 4 z 5

Kniha už napohľad zaujme nevšedným grafickým spracovaním. To je jeden z jej najväčších kladov. Výnimočnou ju robí aj samotný nápad spracovať štáty, ktoré nie sú uznané. Navyše sú príbehy týchto štátov spracované stručne a pútavo čo knihu robí prístupnou pre široké masy. Čo by som knihe vytkol je, že niektoré štáty mi tam vyslovene chýbajú. Autor síce píše, že vybral len niektoré a je to jeho subjektívny výber, ale podľa môjho názoru ich tam nemuselo byť 50, ale pokojne aj 70, či 80. Pretože také ikonické neuznané štáty ako Baskicko, či Kurdistan tam jednoducho mali byť.

Yaromil
Yaromil
22.08.2019 4 z 5

Krásná kniha a to jak po obsahové, tak řemeslné stránce. Nejsem zapáleným geografem, ani odvážným cestovatelem (ať už bych si to přál sebevíc), ale i přesto mě autorova osvěta - ať už územní nebo historická - velmi zaujala. Jednotlivé země, které neexistují jsou popsány stručně, ale to přesně mi na knize vyhovovalo. Věřím, že v dnešní době Internetu je člověk od podrobnějších informací vzdálen jeden dva kliky a v případě zájmu může pokračovat v dalším bádání na svou vlastní pěst,... ;-).

Karborund
Karborund
08.12.2018 5 z 5

Jak se dá z mála hodně získat. To nebyla kniha, ale geografická bonboniéra. Zajímavé, poučné, stručné. Paráda

NightShade
NightShade
24.09.2018 5 z 5

Je to naprosto skvělé.

bibi.r
bibi.r
03.09.2018 4 z 5

Velmi zajímavé čtení. Pravda je, že některé popisy by chtěly rozvést, ale bylo to opravdu někdy až fascinující čtení.

lushi
lushi
10.07.2018 4 z 5

Občas mi stručný popis státu a jeho historie nestačil a vlastně jsem moc nechápala, o co v tom státu šlo / jde. Celkově jde ale o nádhernou knihu, která je precizně zpracovaná a uvede vás do tématu neexistujících států.

Karola050716
Karola050716
11.06.2018 4 z 5

Krásně udělaná a rozhodně zajímavá knížka nejen pro geografy.

BUBO26
BUBO26
30.05.2018 3 z 5

Je vidieť, že Middleton je novinár. Píse krátko, pomerne pútavo, takým mainstreamovým štýlom. Štátov je veľa (hoci, ako mnohým mi vadí, že nezahrnul niektoré štáty - Izrael, Palestína...), človek sa v nich začne veľmi rýchlo strácať a navyše ich príbehy sú podobné - vyhlásili nezávislosť, zlá vláda poslala armádu, znova vyvesila svoju vlajku a okupovaný národ sa začal súdiť. Je tam mnoho štátov, ktoré majú jedného obyvateľa, alebo žiadneho. Bolo potrebné ich tam zaradzovať? A prečo je pri Nepále opísaný útek Dalajlámu, keď by bolo lepšie napísať o násilnostiach, ktorých sa Čína dopúšťa, o tom, prečo sa Čína toto územie snaží obsadiť a pod.? Mnohé popisy krajín pôsobili tak podobne, až som mal pocit, že sa autorovi ani nechcelo písať ich. Veľkým plusom je krásny a zaujímavý dizajn.

Štítky knihy

zeměpis mapy atlasy geografie geopolitika státy a země světa

Autorovy knížky

Nick Middleton
anglická, 1960
2016  87%Atlas zemí, které neexistují

Kniha Atlas zemí, které neexistují je v

Právě čtených1x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených5x
Knihotéce51x
Chystám se číst78x
Chci si koupit40x