Atlantida

Atlantida https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13067/bmid_atlantida-ElI-13067.jpg 3 88 20

Jack Howard série

1. díl >

Thriller z prostředí podmořské archeologie se odehrává v Egejském moři. Americkému námořnímu archeologovi se podařilo najít poblíž ostrova Kréty vrak staré lodi a v jeho útrobách úžasné zlaté umělecké artefakty. Po jejich pečlivém prozkoumání, zejména zlatého disku s piktogramy, se skupina vědců shodne, že pochází z bájné Atlantidy. Výzkumná sonda v Egejském moři však přiláká pozornost pirátské ponorky "lovců pokladů", a skupině vědců nezbývá, než svést s nimi boj o záchranu tohoto úžasného historického dědictví. Kniha přináší unikátní příběh o nalezení ztracené Atlantidy. Co je k ní přivede? S kým budou muset hlavní hrdinové bojovat? A zůstane nakonec Atlantida nedočtená pro příští generace? Všechny odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto příběhu, strhujícím dobrodružstvím při objevování neznámého.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Horory

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Atlantis , 2004


více info...

Hall3006
Hall3006
01.01.2024 4 z 5

Po dlouhé době kvalitní román o Atlantidě, respektive o jejím hledání. Moc pěkně zde autor nastínil jednu z možností jak to s Atlantidou bylo na základě střízlivých vodítek držící se vědeckého poznání. K úplné dokonalosti chybělo, resp. přebývalo, mnoho stran zabývající se konflikty mezi mafiány bažící po pokladu a hrdiny, kteří si necenili jeho nominální, ale kulturní hodnoty. Kdyby místo nich byly tyto stránky naplněny popisem, ač spekulativním, života a migrace dávných lidí prchající z Atlantidy, bylo by to asi na plný počet. Knihu jsem měl poměrně dlouho v knihovně pořízenou na nějakém blešáku, ale rád si přečtu i další knihy jenž spojuje hlavní postava Jack Howard. Doporučuji.

jirka9453
jirka9453
26.04.2021 4 z 5

Při sháněná Atlantidy u mě vítězily dva faktory: ten mýtus (tedy kdoví, ale...) mě fascinuje odmmala, a navíc jsem fanoušek páně Browna, na kterého se kniha svými kvalitami odvolává. Výsledek? Dostal jsem celkem zajímavou kinihu a do budoucna si dokoupím všechny ostatní díly, které česky vyšly, číst se dá a má něco do sebe i zajímavé momenty. Ale lmohlo to být lepší. Na druhé straně i horší.

A irituje mě nedopřekládaná série, to je škoda a vůči čtenáři i autorovi určitá malá nepcta. Ale Loomis je na tom stejně.... ach jo.


čef
čef
26.12.2020 4 z 5

Dobře, že autor v doslovu uvedl všechny své fikce z knihy na správnou míru, často jsem byl při čtení trochu na rozpacích, co je a co není historicky a technicky možné. Takto jsem mohl lépe ocenit obrovskou práci, kterou autor při psaní této knihy vykonal. Zápletka je dosti dobrodružná sama o sobě, ale pro mne zajímavější byly historické úvahy okolo možné existenci Atlantidy a vůbec dějin Středomoří a Černého moře.

thezelda
thezelda
25.07.2019 3 z 5

Velmi zajimava hypotéza...

MartinMo
MartinMo
11.04.2019

Neskutečná pitomost. Kombinace "archeologie" a "thrileru" je nepřirozená, vyumělkovaná a stupidní. Čtenář je zavalen nahromaděnými fakty, pro laika na této úrovni špatně přijatelnými. Obvyklá literární nadsázka a smyšlenka je dohnaná ad absurdum. Překlad je frázovitý, v technických pojmech často chybující. Nerozpustní hrdinové mají daleko k sympatickým postavám. Škoda stromů i sazí pro toto nepovedené veledílo. Brr.
Hmm - biki - jediná dívka s dobrýn vkusem.

Endy17
Endy17
27.02.2019 3 z 5

Autorovu ambici vyrovnat se Danu Brownovi jeho prvotina prozatím nenaplnila, ale určitě dám šanci i dalším dílům série.

renefer
renefer
29.07.2018 3 z 5

Tomuto žánru bohužel líp sluší filmové zpracování. Jinak námět zajímavý, líbila se mi i faktografie na konci knihy.

Atanone
Atanone
10.05.2017 4 z 5

Velmi zajímavé teorie o tom,kde se nalézala Atlantida.
Kniha se mi četla dobře. Něco překvapilo,něco jsem předpokládala,vcelku to byl hezky strávený čas

Lucie51
Lucie51
09.09.2016 4 z 5

Atlantida je jednou za zakládajících knih v mé knihovně, jednou z nejstarších kousků. V knihovně si jí nechávám také lehce z nostalgie. Příběh mě celkem pohltil, je plný dobrodružství a odehrává se v atraktivním podmořském světě tajuplné a mysteriózní Atlantidy. Hlavní hrdina je sympaťák. Jde však o jedinou knihu ze série s Jackem Howardem, kterou jsem četla (naštěstí je první knihou z celé série, tudíž mi nechyběly souvislosti), ostatní mě svými anotacemi bohužel vůbec nezaujaly... Za mě 4/5, něco tomu prostě chybělo a moc se mi k tomu nehodila ta milostná zápletka, v tomto díle celkem zbytečnost :) ★★★★✰

biki
biki
12.05.2016

Nedočetla jsem to. Tak atraktivní téma a tak neskutečně mizerně zpracované ... to se hned tak nevidí.

Helushe
Helushe
03.03.2016 3 z 5

Podobné příběhy mám ráda, kdy se děj částečně opírá o skutečnosti, ale autor si zbytek přetvoří k obrazu svému. Zajímavě zakomponovaný příběh a vznik Atlantidy do historických příběhů. Na druhou stranu mi vadilo mnoho technických údajů, které jsem si občas musela dohledávat, abych měla představu o co jde.
Celkově se mi knížka líbila a doporučila bych ji k přečtení.

RaTka
RaTka
16.11.2015 4 z 5

knihu jsem přečetla během několika dní občas jsem se u některých hodně technických výrazů zasekla ale jinak se mi moc líbila. Určitě budu v této sérii pokračovat

Ketesh
Ketesh
17.08.2015 4 z 5

S knihou jsem velice spokojena. První část knihy je perfektní. Je poznat, že knihu napsal někdo, kdo se v branži opravdu vyzná. Pravda, stejně jako ostatní mě v tomhle díle trochu rušila ta technika a to věčné klepání a zadávání příkazů. Ale děj musím ohodnotit na výbornou. Už dlouho jsem při žádné knížce nebyla takhle napjatá a dokonce je to první knížka u které autor u mě dokázal vyvolat strach o hlavní hrdiny. To bylo prostě báječné! Nehledě o konci. Způsob, jak autor knihu ukončil ... myslím, že v tom se mu ani Šifra mistra Leonarda nevyrovná. Koncem dokonale podtrhl myšlenku celého díla.

Jen bohužel český překlad mi to v pár okamžicích dokázal pěkně zkazit. V knize se objevuje pár chyb, překlepů a špatného slovosledu. I když je to na čtyři sta stran mizivé číslo, nejde si těch chyb nevšimnout. Ale tuhle chybu nelze přirovnávat autorovi. A dokonce bych ani překladatele nekárala, kromě těchno pár maličkostí odvedl naprosto bezvadnou práci.

Barbona
Barbona
06.11.2014 2 z 5

V knize se objevuje hodně odborných názvů, které jsem si musela vyhledávat na internetu. Prvních cca 150 stránek mi připadalo neuvěřitelně nudných a v dalších jsem se občas motala (jsou sakra na lodi, ponorce nebo v Atlantidě). Ale po srovnání myšlenek můžu dát dvě hvězdičky...Pravděpodobně si přečtu od autora v budoucnu další knihu

quadraxa
quadraxa
15.04.2014 2 z 5

Dvě hvězdičky dávám pouze za pasáž, když se dostávali ven z ponorky, která byla čtivá jinak to bylo nudné, plné ventilů a technických údajů...Určitě bych to nepřirovnávala šifře mistra Leonarda.

Bobšule
Bobšule
03.02.2013 4 z 5

Když jsem se prokousala přes všechny ty kohoutky u tlakových láhví a veškeré ostatní technické haraburdí, velmi jsem se bavila. Asi jako u Bondovek. Atlantidu nijak prozkoumanou nemám (coby fenomén), čiliže mě na knize naprosto nic neuráželo a hlavní myšlenka mi tudíž přišla jako vyloženě zajímavá konstrukce.

honajz
honajz
29.12.2011 1 z 5

Mankote, tohle byl ale neskutečný blábol! Pětinu knihy si povídají největší experti na historii středozemních národů o historii Atlantidy, pár tisíc let sem, pár tisíc let tam, a celé to vypadá jak besídka žáků zvláštní školy. Nehledě na velkolepost některých teorií, třeba že slovo Atlantis je vlastně hrozně podobné slovu Kréta a podobně... Ty piráty už nemá ani cenu komentovat - mít autor 15 let, pak bych to možná pochopil, ale takhle?

Zajda
Zajda
13.07.2011 2 z 5

V jednom časopise řekli o Davidu Gibbinsovi že je to napůl Dan Brown a napůl Indiana Jones. Nechápu kde to vzali. Všechny vědecké teorie a hypotezy byly v knize neskutečně vyumělkovaný naprosto nepřirozený a já vůbec nechápal, jak na takový rozsáhlý teorie mohly postavy z tak málo indícií vůbec přijít. Zapadalo to do sebe asi jako kostičky lega zapadají do stavebnice merkur. Jedna z nejhorších knih, jakou jsem za poslední 4 roky četl, ne-li vůbec ta nejhorší...

Kvothe
Kvothe
10.04.2011 2 z 5

Docela špatná kniha :-) - příliš technických popisů a celý děj je takový divně nastavovaný a moc dobře nefunguje. Zklamání.

Okřídlená li
Okřídlená li
30.11.-0001 4 z 5

Rozhodně to zaujalo, i přes to, že se jedná o celkem průměrnou dobrodružnou knihu. :)

Štítky knihy

archeologie archeologové

Autorovy další knížky

David Gibbins
kanadská, 1962
2006  65%Atlantida
2007  68%Křižácké zlato
2009  77%Nejvzácnější rukopis
2012  77%Trojská maska
2010  73%Tygří bojovník

Kniha Atlantida je v

Právě čtených1x
Přečtených137x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce115x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x