Artemis Fowl a poslední strážce

Artemis Fowl a poslední strážce https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226637/mid_artemis-fowl-a-posledni-strazce-r9I-226637.jpg 4 86 15

Artemis Fowl série

< 8. díl

Blíží se Armagedon – nad lidským světem se stmívá! V centru pozornosti je Opal Koboi, megalomanská šotka, geniální, sobecká a ješitná vynálezkyně a organizátorka skřetího převratu, která je ochotna pro svou slávu učinit absolutně cokoliv. Jejím cílem je vyhladit lidstvo a stát se královnou. Vládne černou magií, oživí začarované duše bojovníků, chránících Bránu berserků po deset tisíc let, ovšem ti si musí najít tělo, aby mohli plnit Opaliny rozkazy. A co když duše berserků vstoupí do těl vran, králíků, psů, nebo do dětských těl čtyřletých dvojčat Mylesa a Becketta, zvědavých bratrů Artemise Fowla? A ti všichni se zapojí do zničení lidské rasy. Může Artemis Fowl se svými přáteli kapitánkou Krátkou, osobním strážcem Butlerem nebo kentaurem Klusákem zastavit Opal a zabránit konci světa?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Artemis Fowl: Last Guardian , 2012


více info...

simca9342
simca9342
24.02.2023 5 z 5

"Z pravěku "

Hodnocení celé série - dnešním dnem přečtená přesně před deseti lety . Něco tak skvělého a nabité fantazii, černou magii a bojem proti temným mocnostem jsem ještě necetla. Doporučuji všem. Příběh na pokračování o zázračném chlapci mi opět něco připomíná a jasně, že tentokrát jde o sérii slavného Harryho Pottera!! Série, která vás nenechá spát!

Knihomolka506
Knihomolka506
30.12.2020 5 z 5

"Z doby kamenné"
Celá série je nejen nabitá akcí a fantazy světem, ale najdete v něm i špetku sci-fi.


helena4103
helena4103
30.08.2020

(SPOILER) Jak tam Arteis umřel... to na mě bylo moc.:)No ještě že ho oživili... Hrozně mě mrzí že série končí. Psala dcera....

vlkodlaq
vlkodlaq
09.06.2020 4 z 5

Jsem z toho poněkud rozpačitý. Na jednu stranu chci autorovi tleskat za bezbřehou fantasii, na druhou použil už známé příběhové mechanismy, tvory a svět. Vlastně tak nepřišel s ničím novým, vlastně jen poskládal klasiku. Ale nechme to stranou, četlo se to dobře. Na skoro třech stech stran se toho vlastně až tak moc nestane, ale odsýpá to slušným tempem a člověk se do Fowlova světa vnoří s lehkostí, s jakou školák projde brankou k babičce. Moje babička měla obrovskou zahradu s potokem, starými stromy, stodoly a půdy plné pokladů k objevování, strávil jsem tam krásné dětství, proto ten příměr a při čtení Fowla jsem si na ty časy skřítků, elfů, permoníků a šotků rád vzpomínal.

amyssonner
amyssonner
05.01.2018 5 z 5

Rozporuplné pocity. Moc mě mrzí, že tahle série končí.

RemiBlack
RemiBlack
08.09.2017 5 z 5

Tak na začátek. Ta obálka je fakt hnusná! Beckett a Myles by to líp zvládli ve třech (asi i dřív...). :D A to je asi všechno, s čím souhlasím z většiny ostatních komentářů. Poslední strážce se mi moc líbil. Klesavou kvalitu série můžu s chutí vyloučit. Osmý díl je skutečně víc fantasy, než obvykle; ale nějak mi to tam přesně sedělo. To, jak se Artemis změnil od prvního dílů je prostě geniální. Nemyslím ani tak tu změnu (i když, ta si obdiv jistě zaslouží), ale popis vývoje. Škoda, že už se s Myrtou, Butlerem, Klusákem, Slámou, Artemisem a ostatními už nepotkáme... ;)
Na celou sérii mě mrzí dvě věci. A sice Minerva - konkrétně její kritický nedostatek, to je vážně škoda. :) A za druhé, OPAL KOBOI. No tak lidi, když ji porazili ve dvojce... Ok, návrat zločince ve čtverce se dá pochopit. Ale zas? Ehm. Možná si teď stěžuju, ale i tak je to prostě úžasná série. Nezapomenutelná.
Poslední strážce předčil moje očekávání a jako zakončení série mi přijde moc dobrý. Nechává nám tu jiskřičku naděje, že by mohlo být něco víc... ;)

Ketesh
Ketesh
20.04.2017 5 z 5

Celou sérii jsem si velice oblíbila, přestože jsem ji četla ve věku, kdy pro mě už tak úplně určena nebyla. Knihy jsem četla velice ráda, všechny. Některé byli lepší, ty poslední o fous horší a víc melancholické, nicméně se od nich člověk skvěle odreagoval a příběh si užil. Všechny knihy tvoří ceněnou část mé knihovny a hned tak se jich nehodlám vzdávat.

lyriq
lyriq
19.10.2015 2 z 5

Tohle bolelo. Předchozí dva díly byly dost odlišné od zbytku série, ale pořád tam byl typický Colferův humor, který výsledný dojem z knihy značně zvedal. Poslední strážce se odklonil od scifi a vařil si čistší fantasy čočku, do které se s humorem šetřilo, nebo možná jen nefungoval. Hlavní je, že bych byl pro reparát. Tohle vážně není důstojný konec série.

P.S.: Česká obálka je fakt hnusná.

Elvien
Elvien
19.05.2015 2 z 5

Celá série má co se kvality týče klesavou tendenci, ale nejde ji nedočíst. Celý příběh mi přijde takový nezajímavý, zbytečný. Nepřišlo mi, že by plnil funkci ukončení série. Nejvíc mě mrzelo, že ze začátku šlo o to, že se situace řešily geniálními plány s kapkou štěstí. Teď se vše řeší hromadou štěstí a náhod. Ale pokud jste četli předchozí díly, nejde nepřečíst i ten poslední.

Layss
Layss
11.02.2015 3 z 5

Poslední díl, hurá! Před přečtením tohoto vánočního dárku jsem si znovu přečetla všechny předcházející díly a díky tomu mohu zhodnotit pro mne bohužel klesající úroveň jednotlivých dílů. Tento díl byl také hrozně překombinovaný složitostmi a přístroji, které už je opravdu těžké si představit. Jsem ráda, že je to za mnou, ale sérii jsem chtěla dokončit. Souhlasím, obálka pro české vydání je otřesné. Ale nikoho samozřejmě nechci odrazovat :-)

Brambram
Brambram
01.02.2015 3 z 5

Možná dlouhé rozestupy mezi čtením jednotlivých dílů, či doslova hnusná obálka, mají za následek, že mě poslední díl nenadchnul. Ano, Sláma nezklamal,ale to je asi tak všechno. Bohužel...

Marthas
Marthas
02.01.2015 4 z 5

Ano, knihy jsem se nakonec dočkala i v Čj a víceméně jsem ji zhodnotila ve svojí recenzi, tady chci jen podotknout, že konec je otevřený, takže naprosto netuším, co se za pár let může stát...

Nelly
Nelly
12.12.2014 5 z 5

Výborné zakončení celé série. Možná méně cestování a různých dobrodružství, ale určitě více humoru a překvapivých zvratů, kterých v této sérii je vždycky dostatek. A Sláma Hraboš opět nezklamal! Nakonec je mi i líto, že už se s Artemisem, Myrtou a Butlerem nesetkám. I když kdo ví, ve světě, kde existují skřítkové, je možné všechno...

mulat6
mulat6
27.07.2014 3 z 5

mozno to bolo tym, ze som sa na tuto knihu dlho tesila, no cakala som troooochu viac. prislo mi to uz trochu prehnane, take bez duse.. myslim, ze autor mohol ukoncit seriu casovym paradoxom.. atlantidsky sydrom uz bol tiez trochu slaby. tento diel mal zaujimavejsi diel, ale uz to bolo na mna velmi fantasy. akoze zla kniha to vobec nie je, ale zo serie patri k tym slabsim.

Mako123123
Mako123123
07.07.2014 4 z 5

Pekné zakončenie série i príbehu... Dej pútavý, dynamický. Ten úplný koniec bol veľmi magicko-mystický. Až mi to po prišlo divné, a to i napriek tomu že magicko-mystické veci sú v každej časti všetkých týchto kníh o AF... toto už bol akýsi upgread, nadlevel... Také melancholické a čarovné zároven. Ako keby mi uleteli včely... ešte po niekoľkých hodinách sa mi to zdá také zvláštne, že čo sa stalo- i ked nemyslím to v zlom ;) Takže moje hodnotenie je 4/5 a aj za celú sériu zhruba 4/5. :)