Anne Franková – komiksový životopis

Anne Franková – komiksový životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165591/anne-frankova-komiksovy-zivotopis-BoG-165591.jpg 4 104 20

Komiksové zpracování Deníku Anne Frankové, která zahynula v koncentračním táboře a jejíž deníkové záznamy se staly pro další generace ukázkou hrůz války a vyhlazovacích akcí…

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Anne Frank – The Graphic Biography , 2010


více info...

Přidat komentář

Wajny
11.07.2023 5 z 5

Deník Anne Frankové jsem se snažila číst několikrát, bohužel jsem se do něj nedokázala ponořit. Po pár stránkách jsem ho vždy odložila, i když jsem si hrozně moc chtěla Annin příběh přečíst. Proto jsem byla nadšená, když jsem narazila na komiksovou verzi v knihovně! Vůbec jsem netušila, že existuje komiksová adaptace. A zdá se, že v současnosti vychází docela dost komiksů zaměřených na historické události nebo osobnosti. Máte nějaký tip na nějaký provedený, který stojí určitě za přečtení?

Myslím, že není nikdo, kdo by neznal Anne Frankovou - tu malou holčičku... mladou dívku, která byla během druhé světové války zavražděna v koncentračním táboře. Předtím se skrývala spolu se svou rodinou a známými v zadním traktu budovy ve firmě v Amsterdamu.

Komiksová verze zpracovává celý její život - od seznámení jejích rodičů, jejího narození, dětství, útěku před nacisty, pobytu v úkrytu a jejího "života" v koncentračním táboře. Líbilo se mi, že se nejedná o každodenní rozsáhlé zápisky, které si Anne psala, ale spíše o zkrácené a vybrané pasáže, které však i tak dokážou zachytit atmosféru Anině života.

Životní příběh Anne je doplňen historickými vsuvkami - informace o vzniku druhé světové války a jejím průběhu a o tom, jak došlo k postupnému omezování svobod židovských obyvatel. V knize nechybí ani bližší informace o Norimberských zákonech, Křišťálové noci, koncentračních táborech a "konečném řešení" .

Ilustrace v knize jsou krásné a skvěle doplňují atmosféru té doby.

Krásný příběh Anne Frankové, která zůstane malou dívkou navždy. Rozhodně doporučuji!

Instagram - Nikmakbooks

simca9342
02.04.2023 5 z 5

"Z pravěku"
Příběh holky, kterou zná většina lidí v souvislosti s holocaustem.
Příběh děvčátka, které stačily dva roky a mohla být ještě mezi námi, ale okolnosti rozhodly jinak a gestapo vtrhlo do úkrytu....
Anne tím děvčátkem zůstane napořád.
Příběh podle skutečných událostí zpracovaný ve formě pro děti do komiksu.


Knihomolka506
09.08.2020 5 z 5

"Z doby kamenné "
Ten, kdo to nezažil nepochopí... Nemusím psát dlouhé vyprávění o tom, kdo byla tahle holka, čím chtěla být a jak nakonec dopadla.. tak trochu prevypraveni napsaných slov

blackoutzuzi
13.05.2020 5 z 5

Další z povedených komiksových životopisů! Krásně zpracovaný příběh Anny Frankové, který zajisté všichni znáte. Vřele doporučuji!

Kverulant
06.06.2019 4 z 5

Knížka přináší život Anne Frankové v úkrytu z optiky třetí osoby a prokládá epizody z života její informacemi o tom, jak se vyvíjí druhá světová válka a jak dopadnou postavy z jejího světa. Tento přístup mě vtáhnul do děje mnohem lépe a působil silněji než samotný deník. Nakreslené je to solidně.

Knihomura
10.05.2019 5 z 5

Deník Anne Frankové je pro dnešní děti méně záživný, než toto komiksové zpracování. Tato verze jednak vše zprostředkuje viziálně přes obrázky a také je tam spousta doplňujících informací k té době. Nejsou tam sice všechny /téměř každodenní/ obsáhlé zápisky, ale toto zpracování je rozhodně sdělnější pro širší vrstvu dětí a domnívám se, že si z něj více odnesou. A těm komu tato zkrácená verze nestačí, může sáhnout po té klasické.

Kate18
21.04.2019 5 z 5

Velmi dojemný a silný příběh o životě několika židovských rodin v době druhé Světové valky. Annin pohled na svět je jedinečný a inspirativní i v dnešní době.

triatlet
09.02.2019 5 z 5

Potřebná kniha. Komiks přibližuje osud Anny Frankové na pozadí dějinných událostí.
Příběh je rozčleněn do 10 kapitol. Po nich následuje chronologie uvozená citáty Otto Franka. Autoři i v chronologii výborně využili grafiku - červené písmo shrnuje historické mezníky, černé osudy rodiny Frankových.
Jednotlivé kapitoly autoři doplnili grafy, mapkami, tabulkami i genealogickým stromem Frankových.
Záslužné je i závěrečné připomenutí doporučené literatury.

petrarka72
11.02.2018 3 z 5

Samozřejmě, že komiksové zpracování je zjednodušené - ale proč příběh Anne Frankové, jejíž deník je podle autorů "jednou z nejdůležitějších knih o druhé světové válce", nepřiblížit i těm, kteří předlohu číst nechtějí, ať už z jakéhokoli důvodu?

honza720
21.01.2018 5 z 5

Neuvěřitelně napsané,převedeno do komiksové podoby.

JajaCZ
14.01.2018 5 z 5

Skvelé dielo či už po vizuálnej, či po obsahovej stránke. Samotný denník Anny Frankovej ma nebavil, ale v tejto podobe, kedy sa dozvedám aj veľa faktov z tohto obdobia, ma denník veľmi bavil a súcitím nielen s Annou, ale aj celou jej rodinou. Rozhodne zaradím na zoznam kníh/komiksov, ktoré chcem vo svojej knihovne.

Marekh
10.12.2017 5 z 5

Kniha se mi líbila. Myslím si, že je také vhodná pro děti.

niki-chan
14.10.2016 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale zaráží mě fakt, že je potřeba zrovna takovéto dílo zpracovávat do komiksu. Na druhou stranu se tím asi snaží dovést k jeho přečtení mladší čtenáře... Příběhová linka nebyla špatná, kresba ušla, ale některé bubliny jakoby říkaly: Anne je božská bohyně a tak nějak odstrkují její sestru coby druhořadou. Jako velké plus hodnotím historické vysvětlivky.

danulika10
25.09.2016 4 z 5

V komiksu jsou popsány pouze základní věci, což je trošku škoda. Myslím si, že kdyby šli víc do detailů byl by to výborný komiks.

bob0985
25.03.2016 2 z 5

Tento komiks byl podle mého velmi slabě zpracovaný, což je na škodu deníku Anne Frank. Pro mě to bylo zklamání.

Candide
05.01.2016

K osudu Anne Frankové už bylo za ta léta řečeno vše. Kéž v jejím příběhu dojdou vykoupení všechny židovské děti, po kterých se žádné stopy nedochovaly.

Nielada
06.11.2015 5 z 5

Kniha se mi líbila od začátku do konce. Oceňuji nejenom pěknou grafiku, ale také historické vsuvky v průběhu celého příběhu, které jej doplňují a skvělou jednoduchou zkratkou vysvětlují vývoj válečných událostí stejně jako postupu omezování svobod židovských obyvatel až k samotnému "konečnému řešení".

Je to jistě skvělý úvod k přečtení samotného deníku, už ho mám připravený...

Gahanka
04.11.2013 4 z 5

Pěkně zpracované. Původní knihu jsem nečetla, ale asi přečtu. Vše je hezky vysvětleno tak, že snad každý čtenář pochopí a vcítí se do života mladé židovské dívky.

sunnypeth
19.08.2013 5 z 5

Velmi zajímavé zpracování života Anne Frankové. Do děje je i zapracován průběh 2.světové války a vysvětlení holokaustu. Tuto knihu doporučuji nejen fanouškům Anne Frankové, mohla by být zavedena i jako povinná četba ve školách a díky velmi pěkné ilustraci, by děti i bavila.

Kakajko
02.07.2013 5 z 5

Klasickou knihu jsem nečetla, ale po tomto komiksu budu muset, abych se dozvěděla více podrobností.

Štítky knihy

pro děti od 12 let

Autoři knihy

Sid Jacobson
americká, 1929
Ernie Colón
americká, 1931

Kniha Anne Franková – komiksový životopis je v

Přečtených145x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce19x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech9x