Kolibřík

Kolibřík https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296374/mid_kolibrik-OWq-296374.jpg 4 128 37

Anna Fekete série

1. díl >

Napínavý začátek nové detektivní série posílá Annu Feketeovou do ledové Arktidy, aby se zabývala palčivými problémy přistěhovalectví. Maďarka původem, Jugoslávka místem narození. Někdejší uprchlice Anna Feketeová začala svou kariéru vyšetřovatelky v severofinském přímořském městečku. Ačkoli se již zcela integrovala ve své nové domovině, cítí se jako imigrant a cizinec — a to hlavně sama pro sebe. Navíc jejím kolegou je muž ve středních letech, který se netají svou xenofobií. Annina kariéra ještě skoro ani nezačala a už se dostala k případu, který uchvátil celou zemi. Mladou ženu kdosi z bezprostřední blízkosti zastřelil brokovnicí. V její kapse policie nalezla přívěsek zobrazující aztéckého boha. Další vražda brzy následuje. Vše naznačuje, že se bude jednat o sériového vraha. Dokáže ho Anna dostihnout, než udeří znovu? Kromě toho Annu trápí osud kurdské dívky Bihar. Dívka kontaktuje policii, ale bojí se pomsty a odmítá spolupracovat během výslechu. Má snad strach z vlastní rodiny? Dokud Bihar nezačne mluvit, musí Anna hledat důkazy jinde. První vydání.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Kolibri , 2013


více info...

Přidat komentář

Laura99
19.02.2022 5 z 5

Skvělá krimi, velmi jsem si to užívala, i když to má bolavé téma.

věrapodpěra
14.01.2022 4 z 5

Docela dobrá knížka, byla mi sympatická hlavní postava a příběh byl napínavý. Seveřani to prostě umí.:D


pollyanna
17.05.2021 3 z 5

Průměrná detektivka, ale četla se dobře. Hlavní hrdinka, ženská obdoba detektivů, co střídají známosti na jednu noc, jsou na něčem závislí (zde cigarety) a mají minulost, se kterou se těžko vyrovnávají, mi nebyla sympatická. Tematika přistěhovalectví chvílemi až moc tlačí na pilu. A rozuzlení poměrně zklamalo.

PPardinio
18.01.2021 3 z 5

Z mého pohledu velice průměrná detektivka, která nenabízí nic nového a převratného. První polovina byla spíše sondou do asimilace přistěhovalců s původními obyvateli Finska. Podobné téma řeší i jiní autoři severského krimi, ale poprvé jsem se zde dostal k detektivce z Finska, takže jsem nad danou dějovou linií přimhouřil oko. Celkově mě nejvíce mrzel fakt, že vývoj vztahu mezi Annou a Askem byl pro mě až moc předvídatelný a průhledný. Celkově byla postava Aska zvláštní a autorka na něm jednoduše demonstrovala vztahy mezi Finy a cizinci.
Druhá polovina knížky byla záživnější, tempo se rozjelo a vyšetřování vražd již bylo na prvním místě.
Jak zde někdo také v komentářích zmínil, tak dialogy mezi policisty byly ale hodně mizerné. Jedná se však o prvotinu autorky, tak to snad bude v dalších knihách lepší a lepší. Jen doufám, že se osobní život Anny Fekete nebude tolik točit kolem cigaret a pivek a následných výčitek :-)

Polinka92
26.07.2020 4 z 5

Příběh se sice táhl, ale nezklamal.

Petraxxx
28.06.2020 3 z 5

Pozvolný příběh, málo zvratů, přesto se mi kniha četla docela dobře.

TGM
13.07.2019 5 z 5

Pro mě příjemná detektivka, kniha se mi celkově líbila včetně téma uprchlíků, rozpoložení hlavní hrdinky i ostatních postav.

Cleo De Nile
30.06.2019 3 z 5

Na začátku se mi to četlo dobře, Anna se seznamovala se svojí prací metodou křtu ohněm, a hezky to odsýpalo. Pak se ale autorka zaměřila na hrdinčin soukromý život, kde krom neustálého přemítání o bratrovi neměla na práci nic jiného, než kouřit a spát s chlapy, z nichž měl jeden manželku. Detektivní činnost ustoupila do pozadí, ale přeci jen ne tak docela úplně. Anna totiž jezdila kontrolovat mladou muslimku Bihar, navzdory tomu, že by jí údajně nic hrozit nemuselo. Co se vyšetřování vražd týče, měla jsem pocit, že policie vlastně skoro na nic nepřišla, nebýt toho, že konečně někomu došlo, co to je na přívěsku, by se nikam neposunuli. Hrdinčini kolegové tam byli všichni úplně zbytečně, Esko byl navíc prototypem všech současných nerudných detektivů alkoholiků. Každý tam má navíc pár stránek z osobního života, což bylo úplně k ničemu. Konec mě také neuspokojil, kdyby zatím byla nějaká sekta, líbilo by se mi to víc. Druhému dílu dám ale možná šanci, přeci jen to bylo čtivé a vlastně mě to i bavilo, i když bych uvítala více scén z policejní základny, méně maďarsko/srbských slovíček a ich-formu.

Alma-Nacida
14.10.2018 4 z 5

Pěkná (nejen) detektivka s plastickými a uvěřitelnými postavami. Nejvíc mě zaujal závěr, ale nikoli hlavního případu. :-)

Tyrkysová
19.05.2018 5 z 5

Mnohovrstevný román ukazující Finsko v syrovějším duchu, než jsme u severské literatury zvyklí. Děj se odehrává v betonové městské džungli plné předsudků, přistěhovalců, alkoholiků a nevěrníků. Dotýká se tedy mnoha palčivých společenských otázek současného světa - a to vše na pozadí slušné detektivní zápletky. Těším se na další díly série!

Hopulka
15.05.2018 3 z 5

Průměrná detektivka, která nenadchne a neurazí. Spád měla až ke konci a rozuzlení pro mne bylo zklamáním. Téma migrace mi přišlo tak nějak zbytečné. Kniha nabízela hned několik rozpracování vedlejších postav, ale dotažené mi neprišlo ani jedno. Vlastně se mi ani nechce zjišťovat, jestli je nějaké pokračování s Annou Fekete. Ale četla jsem mnohem horší detektivky, takže 3 hvězdičky Kolibřík zaslouží.

Missynka
09.04.2018 3 z 5

Trošku mě mrzelo, že dvě hlavní linky spolu nemají nic společného, což jsem naivně očekávala, když se vyšetřovatelka Anna k jednomu případu neustále vrací. Kolibřík je velmi čtivá krimi, kterou se zájmem rozplétáte a čekáte jak to všechno vlastně dopadne.

gad
15.02.2018 4 z 5

Zpočátku jsem si musel zvyknout na styl psaní, ale to se brzy poddalo a příběh mne vtáhl. Fekete Anna je hlavní postavou a není to Finka. To je důležité, neboť autorka se na problematiku přistěhovalců hodně zaměřuje. Anna si díky svému neseverskému původu značně užívá narážek nového kolegy Eska. Kromě pátrání po pachateli brutálních vražd je to právě přistěhovalecká otázka, která tvoří jakýsi spodní či vedlejší proud knihy. V dnešní době dosti ožehavé téma a podle mého názoru se s ním autorka vypořádala nadmíru uspokojivě. Nečekejte žádné akční krimi a spoustu krve, ale můžete se těšit na zajímavý příběh a nečekané rozuzlení.

zuzi.podzim
31.01.2018 2 z 5

až na pohled ze života imigrantů, to byla průměrná severská detektivka, ničím nepřekvapila, ničím nešokovala,.....za týden nevím, že jsem četla

Puntíkatýhrnek
15.01.2018 4 z 5

Příběh se mi líbil, i když jako detektivka je to spíš slabší průměr. Konec je prazvláštně vysvětlen, nedá se k němu přijít z příběhu a úplně nejvíc mě "šokovalo", že si jde někdo zaběhat v neprůstřelné vestě...Finskou detektivku jsem ještě nikdy nečetla, ale příběh až na závěr mi přišel zajímavý...trošku jsem bojovala s nevyslovitelnými jmény, v kterých jsem se i trochu ztrácela..co se mi ale líbilo byl, dle mého názoru, objektivní popis ze života imigrantů..nemám to téma ráda a očekávala jsem spíš v rámci "módního" trendu chudáky, nicméně autorka popsala situaci asi tak jak je...že jsou lidé, kteří jen tyjí ze sociálního systému a nejsou ochotní ani naučit se řeč státu, kde dvacet let žijí a jsou lidé s pudem sebezáchovy, kteří se chopí příležitosti, přizpůsobí se a postarají se sami o sebe, aniž by očekávali pomoc..Byť tohle téma fakt nemám ráda, tak se mi tenhle výklad v příběhu líbil..Strhující detektivka to není, zajímavý příběh z Finska ano...

gordon13
02.12.2017 3 z 5

Začátek se mi líbil, styl vyprávění se mi líbil, ale...vlastně to absolutně přesně popsal v komentáři jendoslav :-)

marion111
15.10.2017 5 z 5

Mně se kniha líbila moc. Těším se na další díl.

Caa
18.09.2017 2 z 5

Jako detektivka je to špatné, ale líbilo se mi to jako jakýsi vhled do života Finů. Všichni chlastají, běhají a všichni mají větší či menší problém s přistěhovalci. Téma imigrantů je v knížce velmi dobře zpracované a je mnohem zajímavější než detektivní zápletka.

jendoslav
05.09.2017 3 z 5

Vyloženě průměrná detektivka, kde mě iritovalo hned několik věcí. Po formální stránce to byly hlavně toporné a nepřirozené dialogy. Co se děje týče, autorka vůbec nezvládla vybudovat jakékoliv napětí. Vyšetřování celou dobu stojí na místě, policie nenajde jedinou stopu a pachatele odhalí v podstatě náhodou. Valná část děje tak stojí na soukromí postav, především silně psychicky labilní Fekete Anny. Jakýs takýs spád dostane kniha na posledních 100 stranách, dopracovat se k nim je ovšem boj, během nějž člověka rozuzlení skoro přestane zajímat (a pak ho stejně zklame). Navíc mě vyloženě vytáčelo, že si vyšetřovatelé sice neustále stěžují na příliš mnoho práce, zároveň se ale nikam neženou, nedělá jim problém si v prvních dnech po vraždě zajít v klídku do restaurace na oběd, aby nemuseli jíst blafy z kantýny, dát si k jídlu skleničku vína a pak se ve čtyři vypařit domů. Uprchlická vedlejší dějová linie sice je zajímavá, ale možná si ji autorka měla schovat na jiný díl samostatně, je tu jaksi navíc.

šipek
03.09.2017 3 z 5

Tak jsem od této knihy čekal daleko více. Za mě zklamání. Nemohl jsem se začíst.

Štítky knihy

finská literatura severská krimi finské detektivky přistěhovalci, imigranti

Autorovy další knížky

Kati Hiekkapelto
finská, 1970
2016  77%Kolibřík
2018  76%Bezbranní

Kniha Kolibřík je v

Přečtených159x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených10x
Knihotéce121x
Chystám se číst97x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x