Ani ta nejlítější bestie

Ani ta nejlítější bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48297/ani-ta-nejlitejsi-bestie-48297.jpg 4 25 4

Debut amerického spisovatele, scénáristy a filmového herce z roku 1973 je, jako všechny jeho knihy, založena na osobních zkušenostech s kriminálními živly. Bunker totiž velkou část svého života strávil v přísně střežených věznicích. Své zážitky ale dokonale využil, ať už ve svých knihách, nebo jako herec, například jako Mr. Blue v Tarantinově filmu Reservoir Dogs. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

No Beast So Fierce , 1973


více info...

Přidat komentář
Jája92
Jája92
31.01.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala náhodně, aniž bych cokoliv věděla o E. Bunkerovi. Jeho filmová kariéra mě zcela minula.
Kniha je rozdělená na tři části. Autor se s textem nemazlil a o drsná slova či scény tu není nouze.
Čtenář záhy pochopí, že hl. hrdina Max má dozajista podobný osud jako autor díla. Seznámí nás jak to chodí ve věznici a jaké to je, když vás pustí na podmínku na svobodu.
Přiznávám, že druhá část mě až tolik nebavila. Nejsem u této knihy úplně cílovým čtenářem.
Avšak líbilo se mi, že se hned na začátku od W. Styrona setkáme s předmluvou a povídáním o autorovi. Stejně tak na konci knihy se nachází mnoho zajímavých informací.
Tato kniha není jediná, kterou Bunker napsal, avšak jak už to bývá do cz překladu byla přeložená pouze tato.

Nunynka
Nunynka
02.03.2020 3 z 5

Čekala jsem v knize nějakou pořádnou akci a začátek byl na mě moc vlažný a nebavil mě. Konec to trošku vylepšil,ale stejně nejsem z knihy moc nadšená. Je spíš pro chlapy.


trudoš
trudoš
07.07.2015 4 z 5

Přiznám se, že osobně nejsem příznivcem literatury „můj osud je na prd, musím bejt zlej/zfetovanej/zamindrákovanej, protože mi život nedal na výběr“. Naštěstí Edward Bunker žádné podobné sladkobolné řečičky čtenáři necpe. Jeho hrdina se protlouká životem, uvědomuje si své nedostatky a poukazuje na paradoxy státního systému. Nemoralizuje, nepoučuje, neidealizuje. Život je občas svině - kdo by o tom nevěděl své - a Max Dembo se proti němu staví čelem, tak, jak považuje za nejlepší pro sebe samého.
Čtyři sta stran životního příběhu jednoho zločince není vyplněno žádnou zběsilou akcí. Autor se svou postavou a okolím pracuje pomalu, ale natolik sebejistě, že jsem měl často problém knihu odložit. Trochu chybí konkrétní dějová zápletka, ale to je vynahrazeno autentickým prostředím, věrným popisem psychologie násilníka a jeho vzorce chování, včetně několika realistických vloupaček, přepadení a loupeží. Ani bych se moc nedivil, kdyby byly čistě autobiografické.

Jančislava
Jančislava
26.04.2013 4 z 5

Kniha psaná pěkně, děj je zajímavý. Kdo má rád gaunery tomu by se měla líbit

Autorovy knížky

Edward Bunker
americká, 1933 - 2005
2010  86%Ani ta nejlítější bestie

Kniha Ani ta nejlítější bestie je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x