Angelika a její láska

Angelika a její láska https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99612/angelika-a-jeji-lask-99612.jpg 4 123 12

Angelika série

< 6. díl >

Další neuvěřitelný osud dovedl Angeliku do azylu pirátské lodi, kam se uchýlila společně se skupinou protestantů, prchající před pronásledovateli z přístavního města La Rochelle. Svízelná cesta k svobodným ostrovům kdesi v Atlantiku představovala pro všechny přece jen menší zlo, než které by bylo na ně čekalo v nábožensky rozvášněné vlasti. Z francouzského originálu Angélique et son amour, vydaného nakladatelstvím Opera Mundi, Paris 1960, přeložila Hana Müllerová. Vydání první.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Český spisovatel
Originální název:

Angélique et son amour , 1960


více info...

Přidat komentář

Lole
18.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Jako jasně, je to limonadá, někdy přitažená za vlasy, zároveň i hodně realistická. Zároveň v kulisách nebezpečné plavby na moři a podstatě vyhnanství vše zapadá. Já vlastně nevím jaký mám pocity, ale nicméně si říkám že vím, kde jsme získala sympatie k intelektuálům. Asi je pro mě zajímavě popsaný vnitřní boj obou hrdinů. Ani jeden nejsou bezchybní a jsou k sobě vlastně krutí. Ani jeden mi nikdy z nich nepřipadal dokonalý. Vlastně ani nedokážu proč mě po tolika letech tento příběh dostal. Je to převoněné historicko romantické drama, ale který se velmi ráda pustí k srdci a znovu se na chvilku zasním.

girdi
09.09.2021 5 z 5

Ach, mé srdce plesá! To bylo tak boží, že bych si to nejradši přečetla rovnou znova. Jsem moc ráda, že se vysvětlilo mnoho věcí, které mi nedaly spát (kulhání) a vyjasnilo se těch několik nevyřešených záhad (Cantor, Florimond). Rescator je prostě nejhustší a nejšarmantnější chlap, konečně jsem si ho zase mohla užít naplno. Děkuji za všechnu tu romantiku, napětí a šťastné chvíle...Angelika a já s ní jsme to potřebovaly jako sůl :-)


Velbana
10.11.2020 5 z 5

Její láska je zpět Hurááááá.

Leona91
30.08.2019 4 z 5

Pozor obsahuje spoilery
Kniha se mi líbila především kladně hodnotím, že jsme se konečně mohli dozvědět o tom co dělal Joffrey celou tu dobu kdy byl bez Angeliky. Děj který si hodně točil kolem hugenotů se dost táhnul a to mě pomalu přestával nebavit. Hodně mě iritoval pan Berne, kterého jsem si v předchozím díle oblíbila a nemohla jsem se s jeho chováním ztotožnit. Bohužel vzpoura, která vypukla na palubě a díky ní zbytečně zemřel kapitán Jason mě zcela naštvala a já bych k hugenutum nebyla rozhodně tak mírná. Naopak po vylodění v Americe se začínala kniha krásné vyvíjet. Dojala mě scéna s narozením miminka které neslo tak krásné jméno. Shledání Angeliky se svými syny bylo pro mě velmi emotivní. Taktéž velmi kladně hodnotím větší prostor, který v knize dostal Cantor. Kniha mě rozhodně nezklamala. Dokážu si představit, že tato kniha by mohla být i poslední v sérii i když samozřejmě bych přišla o spoustu skvělých scén které se vyskytují v následujících dílech.

Simi
24.08.2019 5 z 5

Bezva dobrodružná a romantická knížka. Pod vlivem filmu, a to nic proti němu, jsem opravdu nečekala tak povedenou odpočinkovou knížku. Moc mi připomíná počátky série o Sackettových, až na to, že tato je spíše holčičí.

Richie1
03.08.2019 4 z 5

Bál jsem se, že další díly Angeliky už budou mít klesající úroveň a jsem rád, že se mé obavy zatím nevyplnily. Stále to je krásné čtení, snad jen té romantiky je až příliš. Nečetl jsem moc knih, kde by byla romantika tak výrazná. Ale v tomto díle je i docela dost dobrodružství - nebezpečná plavba přes oceán, boj proti vzbouřencům, i později proti Indiánům ... Angelika musí čelit mnoha nástrahám a její velká láska nemusí dojít naplnění.
Každopádně se mi i tento díl velmi líbil a jsem zvědav, jaké budou další osudy Angeliky. 80%

renefer
06.04.2019 4 z 5

Většina knihy se odehrává na palubě lodi, která Angeliku a Hugenoty odváží do Ameriky. Děj se trochu vlekl, štvala mě neschopnost hlavních postav konečně si to mezi sebou vyřešit a konec knihy....tak ten byl opravdu hooodně přeslazený.

tatjana1737
27.03.2019 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!

Tento díl mi vždycky přišel ze všech nejnudnější. Ve třinácti jsem ho zcela vypustila a pamatovala si matně jen to, že se odehrával na lodi, při druhém čtení mi to přišlo natahované, bouchala jsem se pěstí do hlavy, proč si hrdinové vše nemohli vyříkat rovnou, ale vždy to nějak utnuli, přesunuli téma hovoru jinam, nejednali na rovinu a chovali se jako děti. Ovšem tentokrát musím říct, že jsem si to celé vychutnávala, byť samotná knižní obálka je spoiler jako prase pro ty, co snad neviděli film a stále ještě netuší zápletku...

Přestože jsem odkojená pohádkami, v nichž vše dobře končí, a pokud se hrdinové setkají po dlouhém odloučení, vždy navážou tam, kde přestali, a vše je zalité barvou duhy, tentokrát se Angelika a Rescator museli k té duze složitě propracovat. A příběhu to sakra přidává na realističnosti, protože po tolika letech odloučení, kdy každý ušel svůj kus cesty a stal se zcela jiným člověkem, než v dobách jejich seznámení a lásky, by každý jistě narazil na neporozumění, bariéry, události, o nichž se mu mluvit nechce, se kterými je bolestné se svěřovat, a kladl by si otázky, jak na jeho nové já nahlíží jeho protějšek a nakolik ho srovnává s jeho já z dob, kdy se tak vroucně milovali.

Kromě dramatu osobního se na lodi odehrávají i dramata další, vrcholící vzpourou pasažérů proti kapitánovi, který ovšem na rozdíl od nich má skryté trumfy v krajkových rukávech... Pasáže týkající se hugenotů mi vadily hlavně díky proměně pana Berna, z něhož se rázem stává osoba spíše nesympatická až odpuzující. V tomto ohledu mám na autorku trochu pifku, jistě to šlo napsat i jinak, a Berne by si u mne uchoval aspoň trochu úcty. Takhle, když si vytáhnu jeho obrázek v kamarádkou vytvořené karetní hře, proklínám všechny kolem a při nejbližší příležitosti se karty zbavuji :-).

Napětí knížky tentokrát tkví spíše v dialozích, atmosféře mezi hrdiny, v tom, co si chtějí - anebo co by si měli - říct, ale nemohou, v tom, jak kolem sebe našlapují, objevují toho druhého, a postupně odkrývají znovu i kořeny té původní, čisté lásky, na kterou jejich životní osudy nanesly kupu nespravedlnosti, bahna domněnek a snahy zapomenout. V tomto ohledu byl Rescator jistě ve výhodě, protože na rozdíl od Angeliky věděl, s kým má tu čest, takže místy mne jeho hrátky s ní dráždily, ale jindy jsem si vyloženě některé repliky vychutnávala.

Děj knížky pokračuje vyloděním se v Gouldsboru v Maine, kde pak stále více rezonuje motiv nového, panenského světa, v němž každý může být sám sebou a zapomenout na minulé křivdy i prohřešky. Zajímalo by mne, nakolik Anne Golon obdivovala současné Spojené státy, či zda jde opravdu jen o idealizaci Nového světa v době 17. století, protože mnoho myšlenek je s Amerikou a idejemi USA dodnes spojováno. Každopádně popisy kolonizace jsou nesmírně živé, věrné a zcela odpovídají i tomu, co jsem četla u jiných autorů.

V tomto díle si na své přijdou zejména fanynky Joffreye "pana Dokonalého" Peyraka, neboť se zpětně dozvídáme, co on prožil a dělal v době odloučení od Angeliky. Pohledy obou manželů se vyrovnaně střídají a doplňují. Jediné, co bych mužskému hrdinovi vytkla, je závěrečná scéna znovusetkání se syny. Rozumím sice jeho pohnutce prověřit ženu vedle sebe, ale na druhou stranu - přestože jí stále nedůvěřoval, nic mu nebránilo tomu se s ní pomilovat (a tu společnou noc považuji za významnou nejen díky znovunavázání jejich pouta, ale zejména pro překonání Angeličina strachu z mužů po krvavé noci v Plessis…)! Nicméně pokud ne tohle, tak nevím co jiného v celé sérii prokazuje, že Angelika nebyla chladná ani lhostejná matka, ale že jí na jejích dětech opravdu záleželo. V předchozích dílech to tak kolikrát nevypadá, ale zpětně se jí musím zastat. A nejen proto, že nelze srovnávat současnost s minulostí, kdy naprosto nebylo běžné, aby příslušnice vysoké šlechty sama kojila, natož aby se o děti osobně starala namísto toho, že je pošle na venkov někam ke kojné. Díky Honorině Angelika poznala ono pouto, které je tak důvěrně známé i nám, lidem 20. a 21. století, a tak je v posledních dílech Angelika - matka sympatičtější postavou než Angelika - Markýza andělů, paní čokoládová či markýza du Plessis. Ale jak sama podotkla, vše, co dělala, dělala ve prospěch svých dětí, hladověla a prodávala se (vzpomeňme nejen na Nicolase Roštáka, ale i na kapitána stráží v Chateletu, na vynucený sňatek s Filipem apod.)…

Nu a v neposlední řadě je knížka plná nádherných úvah o partnerství, přátelství, lásce i dětech - tak, jak Angelika i Joffrey analyzují svůj vztah k tomu druhému i vlastnímu nitru, jak odkrývají svoji minulost a leckdy bolestné zážitky, jak uvažují nad tím, kdo je ten druhý, Anne Golon servíruje čtenáři univerzální moudra a podněty k zamyšlení se nad sebou, svým vztahem, svojí rodinou... Název tak lze chápat nejen ve vztahu k Angeličině životnímu protějšku, ale i v obecném smyslu lásky jako univerzální hodnoty, kterou si lze vyložit nejen ve smyslu partnerském.

Audrina
21.06.2017 4 z 5

Tento díl by klidně mohl být zakončením celé série, přesto si pro nás autorka nachystala ještě spoustu dalších dílů, tak jsem zvědavá, jaké budou ony.
Celé série o Angelice je především kvůli filmům zatracovaná coby podřadná červená knihovna. Přitom se jedná o bravurně napsaný historický román, který ale samozřejmě je dost romantický. Obdivuji autorku za to, jak dokázala nastudovat dobové reálie a mistrně je převedla do příběhu.
Opětovné shledání manželů Peyrakových bylo sice celkem předvídatelné, ale líbilo se mi. Především jsem ocenila, že si ihned nepadli kolem krku, ale vztah mezi nimi se musel znovu vybudovat.

Tsuki
26.01.2016 4 z 5

Ach, konečně... :) Romance tohoto typu mě asi přitahují. Přes to, že se děj odehrává na malém prostoru (doslova), dokázala do něj autorka nacpat romantiku, dobrodružství, filozofii i reálnou lidskost a nedokonalost. Názory Joffreye i Angeliky jsou dneska daleko za horizontem, ale přesto se je člověk snaží pochopit. Zajímavé, jak autorka mění postavy, pozadí i okolnosti a celkem lehce tomu přizpůsobuje styl a rychlost příběhu ve všech knihách o Angelice, které jsem zatím četla.

Destiny
24.01.2014 5 z 5

Tato kniha se řadí mezi nejlepší z celé série. Opět autoři přinesli neuvěřitelně poutaví děj, s historickými prvky, které obohatili mé znalosti o kolonizace Nového Světa.

aychend
08.11.2012 5 z 5

Ta Golonová mě zlobí! :-D Jeden díl mě nebaví, že bych to už s chutí odložila a prokousávám se jím mnooooho dní, a pak napíše tak napínavý a zajímavý, že ho mám přečtený hned. Už jsem si hned našla v encyklopedii objevitelů Champlaina a místo, kde vlastně přistáli. :-)

Autoři knihy

Anne Golon (p)
francouzská, 1921 - 2017
Serge Golon (p)
uzbekistánská, 1903 - 1972

Kniha Angelika a její láska je v

Právě čtených2x
Přečtených207x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených9x
Knihotéce117x
Chystám se číst11x
Chci si koupit8x