Anarchismus: svoboda proti moci

Anarchismus: svoboda proti moci https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63889/bmid_anarchismus-svoboda-proti-moci-7Qm-63889.jpg 4 24 3

Václav Tomek, významný český historik politického myšlení, autor řady prací o dějinách českého anarchismu, a Ondřej Slačálek, znalec současného anarchismu, zde poprvé v české odborné literatuře podávají souhrnný obraz vývoje této kdysi vlivné politické ideologie od jejího zrodu v 1. polovině XIX. století až do současnosti, přičemž při hledání jejích kořenů dospívají hluboko do středověku, u nás až k učení Petra Chelčického. Při výkladu dějin anarchismu se soustřeďují na jeho „klasiky“ – P. J. Proudhona, N. Bakunina a P. A. Kropotkina. Nezapomínají ani na svérázné, křesťanstvím inspirované učení L. N. Tolstého, které před 1. světovou válkou tolik ovlivnilo řadu našich vzdělanců. Zároveň s tím autoři zkoumají též proměny politického hnutí anarchismu, které prožilo dočasný vzestup v bouřlivých 60. letech XX. století.... celý text

Přidat komentář

Metcheque
20.09.2017 4 z 5

Slačálkova grafomanie v plné kráse aneb doposud nejkvalitnější zpracování anarchistické filozofie a historie z pera českých autorů.

richard7959
03.04.2016 5 z 5

Velice obsáhlá kniha, která mapuje anarchistickou ideologii od počátků až po dnešek. Jako zapřísáhlý odpůrce této dekadentní ideologie jsem se konečně dozvěděl spoustu zajímavých věcí, které mi velice pomohly při psaní odborného článku. Autorům moc děkuji, že se tomuto tématu tak hluboce věnovali.


eraserhead
31.03.2011 5 z 5

Myslím že nejen na českém území ojedinělá publikace věnující se všem možným podobám anarchistické myšlenky. Svým rozsahem v dané tématice všeobjímající a v určitých momentech možná překračující rámec a zadání práce dál, než by bylo zdrávo (je sice pravdou, že L. N. Tolstoj svými myšlenkami ovlivnil mnoho anarchistů a anarchistek, ale srovnávat jeho myšlenky s anarchismem je nesmysl, neboť by se tyto jeho myšlenky musely vzít jako celek a minimálně z půlky jsou s anarchismem nejen neslučitelné, ale v naprostém rozporu). Jedno staré heslo tvrdí, že anarchistou se člověk nerodí, ale že se jím stává. V této knize lze vyčíst částečně proč a jak. Myslím si, že to je výborná kniha, která zaujme i lidi, kteří s anarchismem nemají nic společného, nebo si dokonce o něm myslí to nejhorší (ano, žereme malé děti, zapalujeme jednou denně tramvaje a nemáme úctu naprosto k ničemu), minimálně jim poskytne široký prostor na přemýšlení a přehodnocování vlastních myšlenek, životů a postojů.

Štítky knihy

anarchismus anarchisté svoboda politické teorie

Autoři knihy

Ondřej Slačálek
česká, 1982
Václav Tomek
česká, 1942 - 2022

Kniha Anarchismus: svoboda proti moci je v

Přečtených29x
Doporučených3x
Knihotéce25x
Chystám se číst41x
Chci si koupit11x