Americký sniper

Americký sniper https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237560/bmid_americky-sniper-237560.jpg 4 444 98

V letech 1999 až 2009 zaznamenal Chris Kyle z jednotky amerického námořnictva SEAL nejvíce odstřelovačských zásahů v dějinách USA. Nepřátelé mu přezdívali „Ďábel“, spolubojovníci ze SEALu „Legenda“. Tato autobiografická kniha líčí strhujícím způsobem bojové zážitky, které Kyle na jednotlivých misích prožil a představuje jedny z nejvýznamnějších válečných memoárů všech dob. Přináší osobní zpověď vojáka od jeho výcviku přes jednotlivá nasazení až po traumata z války.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Vojenství

Vydáno: , CPress
Originální název:

American Sniper , 2012


více info...

Přidat komentář

Luigi1
02.10.2023 5 z 5

Krásné čtení i filmové zpracování

Dejf_ano
21.05.2023 5 z 5

Napsáno naprosto bez příkras. Zpověď elitního odstřelovače, který se zúčastnil války v Iráku.
Z dnešního pohledu roku 2023, kdy probíhá válka na Ukrajině, je tato kniha obvzlášťě cenná. Vidíme člověka vnitřně rozervaného, kde si válka vybrala daň i na fyzickém těle. Další zajímavou kapitolou jsou momenty, kdy autor líčí jak vyhráli válku a že na násilí platí pouze násilí.
Opravdu smutné je, že Naše generace neumí žít tak, aby nepotřebovala prožitek války.


denoush
24.04.2023 5 z 5

Po knize jsem sáhl ze dvou důvodů, a to za jedna kvůli tomu, že je to klasika a za dva kvůli tomu, že mě vždycky fascinovali vojáci. Na knize se mi líbilo, že byla psaná tak jako lidsky a autor opustil od zbytečných popisů okolí a podobně (nevím jestli to byl záměr nebo jestli si to nepamatoval, ale mně to vyhovalo). Bylo zajímavé sledovat jak se Chris postupem času mění a ke konci jsem byl opravdu rád, že si srovnal priority a postavil rodinu na první místo. Ocenil bych, ale kdyby byly v knize buď fotografie nebo alespoň ilustrace zbraní a vybavení, které používal, protože mě to velice zajímalo a otravovalo mě, že jsem si to musel googlit.

helmiczka
14.03.2023 4 z 5

Zaujímavé, ako autor popisuje svojich nepriateľov (irackých povstalcov) slovami ako grázli, fanatici, zdrogovaní feťáci ... Rovnaký slovník používajú i ruskí vojaci na Ukrajine.

Psaran
06.03.2023 3 z 5

Poslouchal jsem to jako audioknihu. Není to špatné, ale ve srovnání s jinými memoáry z moderních válek je to slabší. Moc to "neodsejpá" a nějaké hluboké myšlenky v knize nečekejte. Docela mě dostala věta, že pokud by Irák nevyřídili, tak by se jednou mohli Iráčani vylodit v USA :-D Na druhou stranu se autorovi nedá upřít upřímnost, protože se nevyhýbá ani tomu, jak se neustále rval po hospodách, chodil k soudům, a jak probíhá v armádě šikana, a jak se jí účastnil. Ale tím můj obdiv moc nezískal. V audioknize bohužel nebyl ani dovětek, jak autor zemřel.

jan.para
20.11.2022 5 z 5

Před Americkým snipereme jsem četl Operaci Rew Wings, která je také z prostředí SEALů a vůbec mě nechytla. K Sniperovi jsem přistupoval od začátku s rezervou a kniha mě od první stránky chytla. Chris Kyle v ní popisuje tvrdé boje v Iráku, náročný výcvik i těžkosti osobního života. Nejzajímavější části dle mého názoru jsou ty, kde autor nechá nahlédnout pod pokličku SEALs. Z knihy cítíte, že Chris Kyle byl hrdý Američan, ale žádnou ódu na USA v knize nepěje, což je mi velmi sympatické. Prostě to byl muž, co dýchal bojem. Celkově knihu hodnotím jako velmi milé překvapení.

LucySnape
23.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Poutavý příběh elitního vojáka, který se stal jedním z nejlepších odstřelovačů.
Kniha zobrazující příběh od mladého chlapce až po dospělého jedince, který čelí neobyčejným nástrahám života. Ukazuje jeho náročný armádní výcvik a pozdější nasazení do válečné zóny v Iráku. Pro Chrise je nejdůležitější víra v Boha, vlast a až na třetím místě jeho rodina. Chris byl výtečným odstřelovačem, o to více byl ale ochuzený o lidskost. Z jeho myšlenek je znatelné, že vlastenectví je mu velice blízké a udělá cokoliv pro svou vlast, dokonce pro ni i zemře a zabije vše, co je potřeba. Zabíjení vnímal jako jeho drogu, o nepříteli hovoří jako o chodícím terči, jenž je potřeba zneškodnit, tyto myšlenky jsou pro některé nepochopitelné, ale právě Chrise držely dlouhou dobou na živu. Pro některé je Chris hrdinou a pro jiné zase člověkem, který si neváží svého života a vyžívá se v řešení konfliktů násilím.

Belanna
14.02.2022 5 z 5

Tato kniha stojí za to. Příběh amerického odstřelovače, při jehož čtení si uvědomíte, jak moc dokáže válka ovlivnit psychiku velmi silných mužů, jak to vnímají jejich rodiny a přátelé a jak nedozírné to může mít důsledky.

Martin_Eli
08.02.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, která se četla jedním dechem a neměla žádná slabší místa. Jak říká hlavní hrdina: "Když vám máma říkala, že násilí neřeší problémy, neměla pravdu!"

Hakate
01.10.2021 5 z 5

Krásný, silný a smutný příběh,
Skvělé knižní i filmové zpracování.

klaraj093
22.10.2020 5 z 5

Na military literaturu úplně nejsem.. Ale tuto knihu jsem doslova hltala slovo za slovem! Příběh je hrozně silný a smutný..

LenkaV.1
09.10.2020 3 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem film neviděla a podobná tématika mne začala zajímat relativně nedávno, byla jsem hodně zvědavá. Není to špatná kniha, je vidět, že autor není profi spisovatel, ale voják - je v ní hodně zajímavých faktů ohledně výzbroje i výcviku, dočtete se něco i o nasazení do války + pohled autorovy manželky. A ta "americká hrdost" a snad i svým způsobem naivita (divný slovní obrat pro knihu o sniperovi) je místy pro mne až nepochopitelná. Na druhou stranu ale možná i obdivuhodná. Obzvlášť v této době, kdy se vlastenectví a boj za ideály moc "nenosí".
No a autorův osud? Stejně šílený, jako tenhle svět. Přežil hrůzy války, aby byl zastřelen v míru...

maximus13
13.05.2020 3 z 5

Úcta a poklona vlastně všem, co jsou ochotni bojovat. Upřímný obdiv a poděkování. Co se týče knihy, musel jsem se do čtení nutit, neboť nenechávám rozečtené knihy. V tomto případě není kniha o nic horší než film. Film však zkouknete za hodinu a půl.

MilanCFC
05.02.2020 4 z 5

Kdysi před přečtením jsem Kylův příběh neznal a vzhledem k tomu, že mám tuto literaturu "z akce" rád, tak jsem četl opravdu rychle a hltal. A když jsem se pak dozvěděl, jak vlastně voják dopadl, jak to bylo popsáno, tak na mě padla docela deka. Opravdu šok. A o to silnější zážitek z četby.

roman1359
10.01.2020 5 z 5

Musíte si ľudia uvedomiť, že to nepísal Milan Rufus ani Karel Čapek. Ale seriózne výmeteny vojak. Kniha je omnoho lepšia ako film. Ten by som považoval až za brak. Kniha vystihuje presne to, ako sú v Amerike vychovávani. Prehnane vlastenectvo a túžba brániť krajinu na druhej strane vesmíru ????

tereza1198
07.11.2019

Tohle nemůžu hodnotit hvězdami. Tak jen, co si o tom myslím.

Tento milý chlapec vyrostl na farmě. Miloval Ameriku. Jeho otec měl tři práce a tento hoch byl příkladný občan, co se nezaplétal schválně do rvaček. Bojoval jen tehdy, když chránil slabší. A miloval Ameriku. Pak přišel vstup do armády, kde mu vymyli mozek a on ještě víc začal milovat Ameriku.
Ta kniha je napsaná, jak červená knihovna. On a jeho láska - armáda. Bylo to prostě šíleně patetické. Bojuje, protože má pocit, že tím chrání svoji zemi a rodinu a kvůli tomu na rodinu kašle. My jsme Američané a nikdo není víc. Můžeme postřílet koho chceme a kde chceme. Bůh žehnej Americe.
Film byl lepší.

PetraVlckova
10.10.2019 3 z 5

Za mne lepší film, než kniha.

Jitty82
08.10.2019 3 z 5

Jsem ráda, že jsem ji konečně dočetla. Opravdu jsem se musela někdy do čtení nutit. S velkou spoustou věcí a názory vyloženě nesouhlasím. Nelíbilo se mi Chrisovo, pro mě až přehnané vlastenectví. Na žebříčku jeho hodnot je nejdříve armáda, poté Bůh a následně rodina, což je pro mě z pohledu ženy naprosto nepochopitelné.

Přesto cítím velikou úctu k tomuto muži. Jeho neomylná přesnost zachránila velký počet životů.

Byl a zůstane navždy Legendou!

MarsyPint
05.09.2019 3 z 5

Knihu jsem začala číst spíše pro zajímavost a lepší pochopení proč se někdo rozhodne něco takového dělat.Co člověka k tomu vede a jaké má z toho pocity.Musím popravdě říci, že jsem se jen utvrdila v tom, že většina těchto vojáků ( nechci se nikoho dotknout nebo někoho urazit - píši jen svůj názor) jsou jen vycvičené stroje, které plní rozkazy.Těžko říci zda to pro ně nezačne po nějaké době být i zábavou a kolik v nich ještě zůstane lidskosti.Smutné, že něco takového musí být.

markinho962
14.08.2019 odpad!

Po 3/4 knihy už mě přestalo bavit poslouchat, jak vše americké je to nejlepší atd

Štítky knihy

zfilmováno autobiografické prvky odstřelovači, snajpři

Autoři knihy

Chris Kyle
americká, 1974 - 2013
Scott McEwen
americká, 1961
Jim DeFelice
americká, 1956

Kniha Americký sniper je v

Právě čtených18x
Přečtených645x
Čtenářské výzvě84x
Doporučených35x
Knihotéce252x
Chystám se číst199x
Chci si koupit44x