Alžběta II.: Život moderní panovnice

Alžběta II.: Život moderní panovnice https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141332/bmid_alzbeta-ii-zivot-moderni-panovnice-sOA-141332.jpg 4 50 24

Od chvíle, kdy roku 1952 v pětadvaceti letech usedla na trůn, byla královna Alžběta II. cílem nepřetržité pozornosti. Co však o nejznámější korunované hlavě světa doopravdy víme? Známá autorka životopisů Sally Bedell Smithová na základě mnoha rozhovorů a dříve utajených dokumentů poodhaluje roušku tajemství a v důvěrných podrobnostech ukazuje pracovní i sou­kromý život královny, která provedla svoji zemi a Com­monwealth šedesáti lety válek a otřesů s nebývalým kli­dem, inteligencí a důstojností. V knize Alžběta II., Život moderní panovnice se seznámíme s dívkou, jež se nenadále stane „předpokládanou dědičkou“, poté co se její strýc vzdá trůnu. Ve třinácti letech se zamiluje do mladého kadeta Filipa a rozhodne se za něj provdat, ačkoli její rodiče dávají přednost bohatším britským šlechticům. Vidíme dospí­vající Lilibet opravovat za války náklaďáky a v den vítěz­ství stát na balkóně Buckinghamského paláce po boku Winstona Churchilla. Vidíme mladou královnu, která se pokouší spojit role panovnice a matky dvou malých dětí. Sally Bedell Smithová nás uvádí do paláce a popisuje krá­lovninu každodenní práci – „červené krabice“ oficiálních listin, každotýdenní schůzky postupně s dvanácti minis­terskými předsedy, náročné zahraniční cesty, neustálý dohled tisku – i její osobní vztahy: s princem Filipem, celoživotní láskou a po čtyřiašedesát let manželem, s dětmi, jejichž manželství většinou zkrachovala, s vnou­čaty a přáteli. Nesmírně čtivá, ale badatelsky pečlivě připravená kniha ukazuje zblízka ženu, kterou známe jen na dálku, její čilou povahu, smysl pro humor a bystrý intelekt, díky nimž zvládá nejnáročnější úkoly pracovního i rodinného života. Rovněž poskytuje vhled do fungování poslední velké světové monarchie.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Triton
Originální název:

Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch , 2012


více info...

Přidat komentář

jirka9453
13.03.2023 3 z 5

Jsem obdivovatelem královny Alžběty II., která pro mě znamenala a asi i navždy bude pojítko s britskou monarchií, velmi silnou osobnost a symbol této kouzelné ostrovní země. Kniha má celkem dost co nabídnout, za mě však obsahuje místa vysloveně hluchá a vycpaná zbytečným popisem, jak už tady psali jiní, a také i mě místy rušil dojem fakt, že obdiv k Jejímu Veličenstvu je v knize občas vyjádřen až tak silně, že ruší (alespoň za mě) objektivní líčení. Za sebe spíše doporučuji knížku Královna, nicméně i tento životopis si v knihovně určitě nechám.

sidonka
11.11.2022 5 z 5

Krásně napsaná biografie o velmi zajímavé ženě, o jejích povinnostech jako královny a starostech a radostech jako matky, jak těžké bylo tyto dvě role zvládnout


alishek
15.10.2022 5 z 5

Jednoznačně nádherně napsaná biografie o jedné z nejvýznamnějších žen současných dějin, ikona, která to ne vždy měla lehké.

Izu
19.09.2022 5 z 5

Půjčeno před královninou smrtí a dočítáno po ní.....Monarchie už nebude nikdy stejná.Za mě velice povedený životopis.

Noisette73
23.08.2022 5 z 5

Tohle byla opravdu velmi hezky podaná biografie , velice čtivá a povedená , grafické zpracování chválím též.

Pítrs85
28.04.2022 2 z 5

Přečíst tuhle docela obsáhlou biografii byla teda slušná štrapáce. Kde začít? Určitě samotnou autorkou, paní Sally Bedell Smith se má očividně ráda, hodně ráda. Mám problém už s tím, že životopis o Alžbětě II. píše z pohledu Američanky (což je logické, když je autorka Američanka, jasně, ale...), tedy všichni bývalí američtí státníci, kteří se s anglickou královnou potkali, jsou ti úplně nejlepší, nejúžasnější, naopak všichni britští premiéři jsou žabaři, kteří se ke královně při úterních audiencích přišli pokaždé jenom vyplakat. Anyway, další důkaz, že je Sally velký jájínek, je děkování. To se většinou píše na jednu stranu (max. na dvě), ne tak Mrs. Smith, ta to svoje rozepsala na stran sedm(!), včetně děkovačky fotografce, že autorku tak hezky vyfotila na předsádku (jako fakt). To, že na hřbetu je velkým písmem její jméno a to královnino jen maličkým, už je spíše k pousmání. Anyway, co mě vyloženě vysíralo, byl ten neustálý výčet poslední podržtašky, co Smithová neustále vypisovala. Jasně, chtěla tím zaplácnout hluchá místa, protože je to samozřejmě zprostředkovaný životopis, neautorizovaný, informace sesbírané od různých, královně vzdálených nebo ještě vzdálenějších zdrojů, ale působí to děsně únavně. Anyway, sám nejsem "Diana Team", Diana má mojí úctu, byla to úžasná žena, ale určitě nesouhlasím s jejím všeobecně přijímaným obrazem. Ale to, jak jí tu Smithová nakládá, je až nechutné. Anyway, pokud máte královnu Alžbětu II. v oblibě, tuhle její biografii nedoporučuji, radši sáhněte po knize Můj manžel a já (která, ač útlejší, je informacemi mnohem více nabitá) nebo po knize The Crown, která velice dobře doplňuje (tu doplňuje, tam zase osvětluje rozdíly mezi skutečnou a zdramatizovanou realitou) stejnojmenný slavný seriál.

tom8157
05.09.2021 5 z 5

Královna Alžběta II. je bezesporu velmi fascinující osobnost, která se do historie zapsala velkými písmeny. Tvoří poslední pojítko mezi starou dobrou Anglií a současností.
Kniha Alžběta II. : Život moderní panovnice od americké novinářky Sally Bedell Smith je snad nejucelenější biografií, jaká byla dosud Jejímu Veličenstvu věnována. Popisuje všechny významné události od jejího narození roku 1926 přes nečekaný nástup na trůn v roce 1952 až do svatby následníka trůnu prince Williama roku 2011 (kniha byla vydána v roce 2012). Věnuje se i královninu soukromí a nastiňuje také, jak se Británie i britská monarchie změní po její smrti.
Přestože o královské rodině toho bylo napsáno již mnoho, autorka je ve svém díle skutečně důkladná, a tak si na své přijde i pravidelný čtenář královských životopisů. Jediné, co lze vytknout je místy neskrývaný obdiv, jaký autorka ke královně chová a kniha tak místy působí neobjektivně. Celkový dojem z četby pak českému čtenáři kazí překlad, který byl proveden skutečně necitlivě.
I přes tyto nedostatky je však publikace Alžběta II. : Život moderní panovnice pozoruhodnou knihou o pozoruhodné ženě, která by neměla chybět v knihovně žádného monarchisty.

GYROTOURBILLON
02.09.2021 5 z 5

Plně souhlasím s motokatty a Kozel. Knihu autorky S.B. Smith jsem měl ve svém seznamu knih vyhlídlou delší dobu a nakonec ji koupil, přestože ji v knihovně mají. Něco mi říkalo, že tuto knihu je dobré vlastnit a potvrdilo se.
Knihu doporučuji, vytváří i s fotografiemi výborný celek a pohled do královské rodiny a vše kolem nich.

DámaMáma
23.05.2021 4 z 5

Kniha je skvělá a doplnila mi spoustu chybějících informací, které jsem o Alžbětě II. a jejím životě netušila. Nicméně se musím pozastavit nad překlady/nepřeklady jmen jako princezna Markéta (což jsem považovala za velmi zvláštní).

Kerberos
20.03.2021 4 z 5

Nedávno jsem shlédla dokument o princezně Margaret a začala sledovat seriál Koruna.Chtěla jsem si některé události porovnat.Kniha je dobrá, i když ne příliš záživná,splnila svůj účel.Doplnila mi některé mé neznalosti.Každopádně seriál Koruna všem doporučuji.

Simi
26.02.2020 4 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, velmi mne upoutala a četla se opravdu dobře. Jak je uvedeno i v závěrečném poděkování, nejedná se o oficiální životopis, ten bude sepisován až po královnině smrti. Každý "životopisec" má k osobnosti, o které píše, obdivný vztah. To platí i pro SBS. Občas jsem si říkala, jestli to trochu nepřehnala, a to Alžbětku roky hluboce obdivuji i já. Některé skutečnosti autorka vynechala, naposledy se nezmínila o rozchodu Williama s Kate, jakoby nebyl. U nás nemáme moc "nebulvárních" knih o britské královské rodině a informace o královnině fungování, tradicích a pravidlech dvora jsou v knize rozsáhlé. Současně jsem dohledávala další informace o lidech, místech a jiných věcech, u kterých jsem postrádala vysvětlení. Bylo by prima, kdyby toho pod čarou bylo v poznámkách překladatele víc. Sice vím, kdo je peer:-), ale řadu jmen se mi nepodařilo ani vygooglit. Chyby tam skutečně jsou a překladatel si měl dát víc záležet. Výhrady vlastně píši pro budoucí čtenáře, aby nebyli zaskočeni. I mně komentáře připravily na to horší a o to víc jsem si každou stránku užila. Doporučuji k přečtení nejenom monarchistům:-), protože Lilibeth je PROSTĚ ÚŽASNÁ.

mistrikova
03.02.2020 4 z 5

Když si odmyslíte tu spletitost všech jmen a postav kolem Alžběty II., tak jsou to dva příběhy v jednom: biografie britské panovnice a historie Velké Británie za posledních víc než 60 let. Doporučuji přečíst.

4444913
31.05.2019 5 z 5

Odpověď pro kklepkuu-peer=člen sněmovny lordů,tj.horní sněmovny.Členství je buďto dědičné nebo ho lze získat povýšením do šlechtického stavu což je vlastně státní vyznamenání navrhované vládou a udělované některým členem královské rodiny.

kklepkaa
30.05.2019 4 z 5

Britská královna je velmi zajímavá žena. Už dlouho jsem si na tenhle její životopis brousila zuby, abych ji lépe poznala. Což se podařilo. Sally Bedell Smith předkládá hlavně fakta, věnuje se převážně důležitým milníkům královnina života a vůbec královské rodiny, ale i třeba to, jaká je za zavřenými dveřmi. Co mě trochu štvalo, že ne všechno bylo úplně vysvětleno, ale uznávám, že třeba obeznámit čtenáře s tím jak funguje britský parlament úplně nespadá do tématu, jenže když už se autorka zmiňuje třeba o peerech, tak bych taky ráda věděla kdo to vlastně je.
Co musím vyčíst českému překladu, tak rozhodně mnohdy až kostrbatý překlad, kdy některé věty totálně nedávaly smysl. A překlady typu Markéta Rose či jednou použít originál a o pár odstavců dál použíž domělý český ekvivalent... jako proč?! Překladatel měl ponechat všem orginální jména a působilo by to daleko lépe.

4444913
16.04.2019 5 z 5

Vražda překladem.Ovšem Sally B.-S.je v životopisných knihách o britské královské rodině špička,velmi propracované texty,faktografie v pořádku.Knihy to jsou velmi obsažné(tlusté)ale nevadí,aspoň mně ne.Loni vyšla její kniha věnovaná princi Charlesovi,přinejmenším stejně dobrá,zatím do češtiny nepřeložená.Možná dobře.Kdoví jak by dopadl Karel Jiří Filip Artur po česku.Ještě ke všemu Margaret není Markéta-to je Peggy.Připomnělo mi to historku jak překladatel Harryho Pottera říkal že ho polévá hrůza při představě že by v prvním díle přeložil jméno na Jindru Hrnčíře jak si přál vydavatel..

Mdarcy
20.12.2018

Na tuhle knížku jsem se těšila a měla jsem velkou radost, že vyšla česky. Nadšení mě po pár stránkách ale přešlo. Tématicky je knížka bezesporu nesmírně zajímavá a obsahuje spoustu informací ze soukromého a pracovního života královny, co se ale vážně nepovedlo, je český překlad. Musím tady bohužel souhlasit s tím, že skoro na každé stránce se objevuje nějaký "kostrbatý obrat", místy špatné skloňování, špatné velké/malé písmeno u názvu apod. Takže vzhledem k tomu, jak málo knih u nás o tomto tématu vychází, je tohle za mě velká škoda a "promarněná šance". PS: Ta Markéta Rose mě tam taky štvala strašně, ale na druhou mohlo být i hůř a mohli jsme se dočkat třeba "Markéty Růženy".

genie
03.11.2018 3 z 5

Alžběta II. je nepochybně jednou z nejzajímavějších postav 20. a 21. století … Autorka tak skutečně měla slušný "materiál ke studiu" . Nicméně možná to je překladem, ale kniha je místy kostrbatá a jsou v ní nesrovnalosti (už 14. 7. se koná bohoslužba za oběti z 11. 9.?, v r. 2000 navštíví Camilla Parker B. akci s manželem, se kterým se v r. 1995 rozvedla?). Říkám si, kolik jiných blbostí tam může být, aniž bych na to přišla ...?

Evina.Cetba
25.09.2018

Vládne z Buckinghamského paláce. Každý týden přijímá aktuálně úřadujícího ministerského předsedu s tím, že si chce jen tak popovídat. Zaujímá přísně neutrální postoje, zachovává tradice a nikdy není indiskrétní.
Spisovatelka nám dává také nahlédnout i do rodinného života panovnice.

LadyCotton
13.07.2018 5 z 5

Ačkoliv knihu psala Američanka, nic to nemění na tom, že kniha je nesmírně čtivá a zároveň badatelsky velice pečlivě připravená. Není to jen portrét panovnice ale vlastně i moderní britské monarchie jako celku.
Jediné co mi v knize "vadilo" bylo to, že překladatel překládal i některá anglická jména (např. královnina sestra Margaret je v knize jako princezna Markéta).
Kniha má téměř 450 stran, takže si čtení vychutnáte :-) není to kniha na jedno odpoledne.

Honey19
08.03.2018 4 z 5

Zajímavá kniha o obdivuhodné ženě.

Štítky knihy

životopisy, biografie královny Alžběta II., královna, 1926-2022

Autorovy knížky

Sally Bedell Smith
americká, 1948
2012  85%Alžběta II.: Život moderní panovnice

Kniha Alžběta II.: Život moderní panovnice je v

Právě čtených3x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených9x
Knihotéce78x
Chystám se číst46x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x