Alice a její muži / Hříšná Lizzie

Alice a její muži / Hříšná Lizzie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35980/bmid_alice-a-jeji-muzi-hrisna-lizzie-hZr-35980.jpg 3 36 7

Alice Openshawová a Anne Leighová, hlavní hrdinky dvou novel z pera slavné anglické spisovatelky, mají mnoho společného. Do jejich celkem poklidných životů zasáhne událost, která všechno změní, a obě ženy musejí čelit nepřízni osudu. Alice, hrdinka novely Alice a její muži (v originále The Manchester Marriage, 1858), se ožení se svým bratrancem Frankem, který slouží jako důstojník na zaoceánské lodi. Alice se dozví, že čeká dítě, právě když se Frank chystá odplout do Indie. Zatímco je pryč, jeho ženě se narodí postižená holčička a k dovršení všeho zlého přijde zpráva, že Frankova loď se potopila a posádka zemřela... Zoufalá vdova se přestěhuje, zkouší začít žít nový život a přijme nabídku k sňatku od boháče Thomase Openshawa. Ale když se do něj zamiluje a vše se začne obracet k dobrému, objeví se na obzoru další neštěstí... Anne z novely Hříšná Lizzie (v originále Lizzie Leigh, 1855) prožívá trápení matky, která přišla o dospívající dceru. Lizzie před několika lety odešla do města za prací a od té doby o ní rodina dostala jen jedinou zprávu, na jejímž základě ji otec vydědil a proklel. Teprve na smrtelné posteli své manželce dovolil, aby po dceři pátrala, a Anne se vydává do dalekého, neznámého města, aby zjistila o Lizzie pravdu, byť by byla sebekrutější...... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Daranus
Originální název:

The Manchester Marriage / Lizzie Leigh


více info...

Přidat komentář

lark77
07.07.2019 3 z 5

Obe novely sa mi páčili a aj keď nie sú nejako zložité zamyslieť sa nad nimi dá.

Jane007
01.01.2017 3 z 5

Jedno ze slabších děl Gaskellové. První novela mě nijak nezaujala, ta druhá byla o něco lepší. Rozhodně jsem četla s větším nadšením a doufala, že se Lizzie najde. Jen smrt malé holčičky mě dost vzala.


Mruskulka
26.09.2016 1 z 5

Osobně mě kniha ničím nezaujala, nepřekvapila, ale ani neurazila. Přečetla jsem ji naráz, když mi v kadeřnictví působila barva. Stačí si však přečíst pouze anotaci, protože v ní je vše uvedené...

Kozel
30.01.2016 3 z 5

Dvě viktoriánské povídky k odpočinkovému čtení na slunné víkendové odpoledne, či cestu vlakem. Do téhle věty se vejde vše, co tahle knížka čtenáři nabízí. Abych však ještě dodal trochu osobního dojmu, přihodím pár dalších vět.

"Alice a její muži" je v podstatě klasická viktoriánská povídka o manželství, která příliš nepřekvapí, ani se nezapíše hlouběji pod kůži. Přesto jsem se neubránil jemnému úsměvu potěšení. Její strohost - a, chtělo by se říct, neúplnost - se dá pak vysvětlit tím, že původně byla součástí větší povídky, na níž spolupracovali Dickens, Collins, Gaskell a Procter.

Za to "Hříšná Lizzie", to je něco jiného. S lehkým (nikoli nepříjemným) patosem přinesla jímavý, na rodinných tragédiích založený příběh, jenž vyvrcholí poněkud hořkosladkým koncem, který si nakloní nejedno srdce, které není z kamene. A rozhodně to nebylo naposled, co jsem očima spočinul na jejích stránkách.

Lenu04
13.05.2015 2 z 5

Obě povídky na mě působí dosti depresivně, ale tak to asi v té době bylo. Rozhodně nedoporučuji číst, když je smutná a melancholická nálada:).

miuk
10.11.2013 2 z 5

Kniha obsahuje dvě povídky, moc se mi líbily obě. Příjemné, pohodové čtení na neděli, kdy na mě dýchla nostalgie starých časů...

miriama
10.06.2013 5 z 5

Dvě povídky od autorky, která byla vrstevnicí sester Bronteových a o Charlottě napsala dokonce životopis. Její knihy nebyly dříve vydávány, kromě Mary Bartonové, kterou jsem také dosud nečetla. Je proto dobře, že začaly být konečně vydavané. Obě povídky rozhodně nejsou žádné romantické čtení, spíše již směřují k realismu. Zachycují smutné osudy svých hrdinů. Mně se líbily a doporučuji ke čtení.