Tenký led

Tenký led https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229897/bmid_algor-tenky-led-Gue-229897.jpg 5 234 42

Algor série

< 2. díl >

Algorský císařský pár sice přežil pokus o atentát, ale jeho pachatel je stále na svobodě. Císařovna Viktorie se snaží znovu najít klid, jenže daleko od ní se začíná rodit další, mnohem horší spiknutí, do něhož je pomalu zatahován i viridianský král Georg Talminis. Na Menabaranu si zatím Avrian Dann upevňuje svou moc, s velkorysou podporou sil, o kterých netuší skoro nic, zatímco Nikola a Natalie Vanbergovy prchají na lodi Darrena Iversona z planety. V patách však nemají jen policii, a Newell se jim může namísto bezpečného domova stát vražednou pastí. V úvodní knize cyklu Algor bylo rozehráno mnoho her. Nyní poznáme, na jak tenký led se všichni hráči vydají, ať už chtějí či nikoliv – i to, pod kým z nich se nakonec prolomí.... celý text

parvitas
parvitas
29.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Space (rozprávka) opera pokračuje nadupaným a prísne stráženým algorským plesom spojeným s cisárovými narodeninami. Samozrejme, že som sa roztopila, ako sa cisár snaží dvoriť svojej manželke (ruže, mačiatko, tanec... no uvidíme, kedy sa spolu vyspia).
Ale že sa z brata stane taký kazišuk, som nečakala... Teda, on za to nemohol, len ako bábka bol zmanipulovaný bezcharakterným politikom a pomohol uniesť svoju ségru. Maličkosť, keď ti nastrčia brutálne geneticky vypestovaných vojakov. Vojna môže začať!
Teda, ešte nezačala, ale všetko sa k tomu blíži.
Trochu viac sa dozvedáme o divných sestrách, o ostatných planétach a šokujúco, aj o Zemi, z ktorej sa stalo archeologické nálezisko bez života.
Ešte viac politiky, intríg a špehovania.
Odporúčam.

elenai
elenai
10.08.2023 5 z 5

Ze začátku jsem byla trošku zmatená, protože jsem si dala delší pauzu. Nakonec jsem se ale dostatečně rozpomněla, abych si knihu užila. A že bylo co! Pravda, děj zpočátku plynul volněji a bylo tam dost omáčky, ovšem nevadilo mi to. Převážná část příběhu se odehrává na Algoru, kde tak pěkně bují vztah mezi Andrejem a Viktorií, další hlavní linka je věnována sestrám Vanbergovým na pro nás nové planetě Newell. Obě linky postupně naberou šílené grády. Ani jsem nedutala, když jsem je četla. Pro mě to byla velmi dobře napsaná akce. A přiznejte se, komu souboj S-19 a pana Evanse připomínal souboj terminátorů? Za mě byl tento díl rozhodně o špetku lepší než-li ten první. 90%


Boby17
Boby17
26.06.2023 5 z 5

Cesty do pekel jsou dlážděny dobrými úmysly, tak by se asi dal shrnout základ tohoto dílu, který se již odehrává na všech čtyřech kolonizovaných planetách. Děj je "pestrý" a akce neskutečně graduje. Původně jsem si chtěl dát pauzu a přečíst si něco z jiného žánru. Ale to se opravdu nedá! Takže plynule přecházím celý napnutý k třetímu dílu a dávám 8 hvězdiček, pardón 5.
P.S. vylepšení pánové s příjmeními na S jsou opravdu odporní.

nechapacka84
nechapacka84
07.03.2023 5 z 5

Ono to vlastně není ani tak sci-fi jako spíš romance. Navíc nijak složitá. ALE. Ale je to setsakra dobře napsaná kniha která dokazuje že příběhy stojí na osudech hrdinů. A v té knize není jediná postava která by mě nezaujala. Pro dokreslení jenom dodám že je to teprve druhá kniha u které jsem nevydržel a musel jsem se podívat na anotaci k 3 dílu :)
PS a offtopic: Natalie a Nikola doprčic nemohli se jmenovat třeba A-nežka a Ž-aneta už dvě knihy u jejich kapitol pořád přemýšlím která je která

nero 13
nero 13
11.06.2022 5 z 5

Nevím co bych přidal ke všem pochvalným komentářům ke kterým se přidávám, snad jen to že výbornou kvalitu celé první půlky světa Algoru a dalších planet kterou jsem zatím přečetl dělá opravdu výborně vymyšlený a zároveň nesmírně čtivý příběh, který by se popravdě s mírnými úpravami dal zasadit do kterékoliv doby, nebo kteréhokoliv žánru, zde zvolená space opera, je jenom kulisa pro skvělé vyprávění.
Až na konci jsem zjistil proč se tento díl jmenuje Tenký led, to mně tedy docela dostalo.

Franc
Franc
11.05.2022 5 z 5

Mimořádně výživný čtenářský zážitek, který zasytí čtenářův hlad, ale ne v takové míře, aby ukojil touhu po dalším soustu.

V tento okamžik už máte jasno o uspořádání světů, jejich hrdinů, a společenském uspořádání. Nalezli jste své favority, a ty, kterým přejete, aby jim autoři už konečně hodily překážku pod nohy, kterou nebudou schopni překonat.

Líbí se mi způsob, kterým autoři nechávají splynout jednolitvé dějové linky. Tyto jdou nezávisle na sobě, aby se v jeden okamžik spojily v celek, který se záhy znovu rozpadne.

Autoři mají skvěle propracované jednotlivé světy, u kterých můžete v jednotlivých náznacích shledávat paraleru s naším uspořádáním světa.

Nejsilnější dojem zanechá závěr, ke kterému se osudy jednotlivých účastníků pomalu, ale jistě blíží od samého začátku. Akční jízda, která Vás nenechá vydechnout, a do poslední chvíle není jesné, komu Fortuna ukáže svou vlídnější tvář.

Autoři mají celek pevně v rukou, není míst, které by postrádaly smysl, a byly pouze můstkem pro jednotlivé události. Vše má svůj řád, smysl, a důvod.

Takže těžko napsat něco, co by již nezaznělo níže. Opravdu, ale opravdu luxusní literární počin.

soukroma
soukroma
28.02.2022 5 z 5

Stejně skvělé jako první díl, byť ještě o pár set stran delší: svižné a plynulé čtení, i když u různých dějových linek a na různých místech (přibyla jedna planeta) s různými hrdiny setrváme různě dlouho. Líbila se mi i romantická linka mezi císařským párem, trochu pohádková, ale vcelku dojemná (a právě kvůli ní bude asi další díl převelice "úderný"). Zase jsme při velmi akčním vrcholu hned dvou zápletek přišli o pár sympatických hrdinů, ale takový už je život - po Exodu ze Země (ale i tam jsme se na chvilinku zastavili - zničená planeta s pár archeology na ruském území) na různě vlídné, ale naštěstí obyvatelné planety. A zase se bude prchat ještě někam jinam.
Napínavé a čtivé, zábavné i lidské (i když už se do popředí dostali také uměle "vylepšení") s výraznými hrdiny.

hanzmb
hanzmb
19.11.2021 5 z 5

Co ještě napsat, když jsem všechny superlativy už vyplácal na 1.díl? Snad jen tu nejzákladnější informaci, že tahle dvojka ( i když bych nevěřil, že to je možné) je ještě mnohem lepší. Autoři částečně přitvrdili a zvýšili akčnost, ale na druhou stranu zlidštili rodícím se vztahem císaře a císařovny. A i literární zpracování šlo nahoru. Pokud by měl každý další díl přinést další takové zlepšení, nevím na jakou úroveň se ve čtyřce dostaneme.

michal3736
michal3736
14.12.2020 4 z 5

Trošku mi to trvalo než sem se začetl a mezitím přečetl spoustu jiného, ale rozhodně nelituji a kniha po začteni byla lepší než první díl. Rozhodně budu pokračovat v dalším což určitě bude lepší. Za mě nejvíc části na Algoru a doufám, že jim teď ukážou s kým si zahráli...

dpxcz
dpxcz
02.10.2020 5 z 5

Tohle byla ale jízda i přes to, že kniha má o 200 stránek více než předchozí díl. Parádní děj, ale stále se mi nejvíce líbí Algor. A hlavně konec knihy dal smysl jejímu názvu.

Alixon
Alixon
13.08.2020 5 z 5

Tohle bude složitější. Druhý díl má o 200 stránek víc a to je podle mě chyba. Těch 200 stránek je cítit a občas je to prostě uměle natahovane. Některé postavy jsou navíc a být tam nemusely. Některým důležitým se zas nedostává místa..To je ale většinou úděl 2 dílu v sérii.
I tak je to ale zase jízda a jaká! 4 světy / 4 velké story.. Těším se na 3 díl. Kdybych byl spravedlivý, tak dám 4 hvězdy, ale že jsou to Češi a že jsem se vlastně až tak moc v té vatě nenudil dám +1. Doufám že v příštím díle se tento neduh nebude opakovat, protože 1 díl byl famózní..

Affares
Affares
08.06.2020 5 z 5

Děj nabírá na obrátkách, zvraty jsou velice silné a vždy překvapí. Líbí se mi nepředvídatelnost a přitom jasná propracovanost. Druhý díl postupně odkrývá hlubší intriky a velkou politiku, která naopak dopadá na každého občana. Zamyslete se, co který svět a jeho politika vlastně reprezentuje. Rozhodně se těším na třetí díl.

Ryorka
Ryorka
22.05.2020 5 z 5

Shledávám tento díl neméně zábavným jako první.

Schary
Schary
11.05.2020 5 z 5

První díl byl super, ale tento je ještě lepší! Kniha mě chytla a nepustila, mělo by na ní být napsané NÁVYKOVÉ :) Na české poměry výborný sci-fi počin. Nejvíc se mi líbila zápletka na Algoru a to oťukávání Viktorie a Císaře. Jdu číst třetí díl....

ydnac
ydnac
23.03.2020 5 z 5

Úžasné!!!!! Ještě lepší než 1.díl :-) Nejradši mám Algor, ale ostatní jsou taky super. Děj je napínavý, někdy vtipný, smutný, dojemný, drsný, překvapivý, a nenechá vás odpočinout. Já tedy nechtěla ani přestávat číst:-) Nemůžu se dočkat až se dám do třetího dílu. Doporučuji!!!!

Tamten
Tamten
25.02.2020 5 z 5

Pokračuje ve stejném tempu jako první díl - trochu pomalejší rozjezd a od půlky velmi svižné a napínavé.

AVmagix
AVmagix
02.01.2020 5 z 5

Vynikající série. Jan Hlávka je opravdu Pan spisovatel. Obsáhlý svět, výrazné osobnosti, zajímavé světy a vše dohromady to krásně ladí. Po přečtení celé série si zcela jistě dám repete. Netuším jakou měrou se podílela Jana Vybíralová, ale jako série luxusní čtení. Space opera jak má být...

Valenis
Valenis
27.12.2019 5 z 5

Skvělé pokračování, velká spokojenost.

Pivoňka12
Pivoňka12
03.11.2019 5 z 5

Netuším, jak velký podíl na psaní mají tito dva spisovatelé, ale krásně jim to funguje. Sice je zde velké množství postav, ale děj je přehledný a i když přeskočíte do jiného světa, okamžitě to poznáte. U čtení jsem se nenudila a krásně si to užívala. Vřele doporučuji a hned se vrhám na další knihu.

Ingenír
Ingenír
29.07.2019 5 z 5

Famózní pokračovaní světa Algoru. Pan Hlávka je borec a se svými postavami to prostě umí. Opět vše krásně přehledné, čtenář se neztrácí v ději a hlavně zde nejsou žádné nudné pasáže. Tleskám. Perfektní space opera.

Štítky knihy

české sci-fi

Autoři knihy

Jan Hlávka
česká, 1979
Jana Vybíralová
česká, 1981

Kniha Tenký led je v

Právě čtených1x
Přečtených293x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených42x
Knihotéce141x
Chystám se číst72x
Chci si koupit43x
dalších seznamech2x