Algar tarch

Algar tarch https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217431/bmid_algar-tarch-F8J-217431.jpg 4 47 17

Na příchod strašlivé bestie z hlubin dávnověku nebylo Sarimské království připraveno. Zachránit je mohou jedině čarodějové. Škoda jen, že už jsou všichni 800 let mrtví... Druhé vydání. -- zdroj: www.legie.info --

Přidat komentář

Leona333
11.11.2023 4 z 5

Díky paní Francové jsem měla svého času, velkou zálibu ve fantasy. Česká autorka mi přišla, před více jak dvaceti lety..., svým stylem psaní, vážně jiná - výjimečná.
Algar tarch má vše co by měla správná fantasy mít. Napětí, kouzla - magii, intriky, vášně, boje a i krapet něčeho víc...

,,Říká se, že voda Řeky Měsíce zabíjí. Říká se, že Hory Měsíce vraždí. Říká se, že v chladné temnotě věčné noci podzemí, v bezcitném a ledovém dotyku jejího strážce - Měsíčního srpku - každý potká svoji duši. A pohlédne prý na ni tak jasně jako nikdy - bez zkreslení lásky, soucitu, pochopení. Kdo prý ji nedokáže přijmout tak, jak ji spatří zde, ztratí ji navždy," pronesla víla potichu s něžným úsměvem. ,,Možná, že by nebylo tak špatné, skončit zaživa pohřbeni."

Malarkey
18.04.2023 3 z 5

Algar tarch - už název knihy zní notně epicky, dosti fantaskně a s příslibem očekávání poctivého fantasy, ze kterého mě trošičku probouzí lehce sexuální obálka, která jak kdyby mi k té představě vůbec neseděla. Ale nenechte se tak úplně mýlit.

Tato kniha je totiž pořád tím správným fantasy, mezi které se z nakladatelství řadí například i Stezky krve od Ivany Kuglerové. Jen na rozdíl od Stezek jsem zde trošku bojoval s námětem. Je překvapivé, že mnohdy autorka opravdu pracuje se sexuálními scénami notně napínavě. Možná více, než by čtenáře vůbec napadlo a vlastně si ani nejsem jist, jestli se to do kontextu celého příběhu hodí.

Ten je totiž klasicky oldschoolový. Zajímavé postavy, výpravný děj. No prostě klasika. Čtivé to je, ale nějak jsem na tom nenašel nic natolik vtahujícího do děje, abych se nechal knihou natolik pohltit. Stezky krve v podobném duchu byly pravděpodobně o chlup lepší.


ctenar2846
22.04.2022 3 z 5

Za mě to bylo takové polovičaté, místy mi to přišlo zmatené a nedodělané. Všichni přežili a hurá happyend. Přišlo mi celkem škoda, že nový a docela zajímavý svět byl odsunut do pozadí. Co bylo asi úplně nejhorší tak to byly náznaky sexuálních scén. Odpad to určitě není (dobře se to četlo a byly tam i světlé momenty), ale věřím že by se to dalo hodně vylepšit.

Jarka_rybář
12.08.2021 5 z 5

Parádní kniha. Začátek byl sice trochu moc dramatický, alespoň na můj vkus, ale brzy mi to přestalo vadit. Postavy mne zaujaly, myslím, že měly uvěřitelný a super vývoj.

Angels
10.10.2020 4 z 5

Na prvotinu autorky skvělé. Občas mi tam něco nesedělo, hlavně co se týkalo postav, ale jinak paráda. A ten jazyk! Krásné fantasy, určitě stojí za přečtení.

Vencio
04.08.2019 5 z 5

Obvykle čtu spíše vícedílné romány - mám raději různé kličky, detailnější popisy, plánování, nějaké to politikaření atp. Ale tahle jednohubka je skvělá fantasy a jakožto autorčina prvotina vysoce nadprůměrná; také potěší, že autorka je z místních luhů a hájů.

Kniha má rychlý spád a čte se sama. Na jednodílný román není příběh zase příliš strohý - jsou tu dvě hlavní dějové linky, které jsou zdařile popsané a příběh na sebe hezky navazuje. Občas se objeví nějaká ta retrospektiva pro dokreslení charakteru postav, což je dělá uvěřitelnější, byť občas je jejich chování poněkud uspěchané, ale to je holt prokletí snad všech jednodílných románů. Jediná postava, co mi moc neseděla, byla Satarel - občas tvrdý voják, občas princeznička... Na druhou stranu Secant s Alleycarem byli úžasná dvojka snad po všech stránkách - od rozmařilosti, humoru, zvídavosti, až po splnění povinnosti a sebeobětování.

Jazyk je také skvělý, občas nějaká ta chybějící předložka a podobné marginality, ale to nijak nesnižuje kvalitu knihy. Co se týče obálky - po grafické stránce hezká s nádechem old school (kritičtější pohled říká sex sells). Ale obálka by měla nějak shrnovat děj, nést nějaký zásadní symbol; tady je to jen nepříliš významná událost na konci knihy...

I když je pravdou, že někdy bych uvítal detailnější uzavření některých záležitostí - v závěrečné bitvě jsem postrádal širší pohled na Ranfatty, Lovci se nezapojili snad vůbec a celkově byla tahle bitva vzhledem k velikosti armád příliš rychlá. Dále v rámci epilogu by byl fajn pohled na budoucnost čarodějů, nějaká ta náprava škod; a v rámci celého děje širší zapojení sousedních království. Je ale otázkou jestli by tohle všechno pak už nevydalo minimálně na dvě knihy. Ale celkově a i s přihlédnutím k tomu, že se jedná o prvotinu, tak určitě 5/5.

pavel8153
13.08.2018 5 z 5

Nenechte se odradit komentářem nakladatele, který knihu označuje za dívčí fantasy román. Autorka výborně vykresluje i bojové scény, scény utrpení a při popsaní zranění je hodně naturální. Vynikající psychologizace postav, fantasy svět a příběh. Doporučuje 10/10 čarodějů.

orson
09.03.2018 2 z 5

Vcelku podprůměrná fantasy. Do dočtení jsem se musel trochu nutit a to jsem fanoušek fantasy žánru. Co mi nejvíce vadilo, tak to byly nelogičnosti - pozor spoilery - jak mohl princ za těch několik týdnů nepoznat vlastní sestru? Proč vůbec přibral na tajnou výpravou za kouzelníkem někoho cizího? A proč tam vůbec ta postava byla? Až zpětně m také došlo, že tam snad neumřela žádná postava! Prostě průměr až podprůměr. Myslím, že u nás máme lepší spisovatelky fantasy - třeba Rečkovou...

Cari
07.12.2017 4 z 5

Musím říct, že jsem mile překvapená! Krásná a čistá fantasy. Plná nádherných popisů přírody a magie. Příběh je psaný kvalitním a lehkým jazykem! Vážně se to krásně čte a téměř samo. Jediné, co mi občas nesedělo, byla psychologie postav. Některé jejich reakce byly jako by nedomyšlené a urychlené... Stejně tak dialogy. Hlavně mezi sestrou a Princem bojovníkem. Místy jsem jim nerozuměla, připadaly mi nepřirozené. Na druhou stranu rozhovory mezi muži byly vtipné! Občas jsem se musela smát nahlas. :D Celkově knihu hodnotím pozitivně. Protože když přihlédnu k tomu, že je to prvotina, tak je nadprůměrně napsaná! Věřím, že se od autorky dočkáme ještě velkých věcí. Rozhodně má velký talent! Brzy si zase od ni něco přečtu a věřím, že nebudu litovat. Škoda, těch otřesných obálek... Uvnitř se však skrývá poklad.

Kulibrnda
12.05.2017 5 z 5

Po letech mi tahle knížka naskočila v hlavě. A i po těch letech, a že jich je dneska už 16, na ten příběh vzpomínám s nadšením. Už jen to, že něco takového vzniklo tady u nás, na českém dvorečku, bylo tehdy pro mě obrovským překvapením. Určitě, až konečně svou knihovnu zase po stěhování vybalím, bude tohle jeden z těch kousků, ke kterým se ráda vrátím.
PS: sympatické "mučení" hlavních hrdinů mě tehdy vysloveně fascinovalo. Hrdinové krvácí, umírají a já to s nimi prožívala na každé straně. Bylo to vyprávění opravdu živé. Ano, i po letech si pamatuji, jak jsem každé slovo hltala. Pro mě opravdu parádní zjevení v mé fantasy knihovničce. Zpětně tímto moc děkuji přímo vydavateli, který mi tu knihu doslova vnutil. Věděl proč, stejně jako věděl, proč říká, že by v žádném případě nechtěl být hrdinou pod taktovkou spisovatelky. Protože hrdinství tu fakt bolí :)

Svářeč
16.09.2016 4 z 5

Slušná klasická fantasy. Když to srovnám se Stezkami krve (to srovnání se nabízí - klasická fantasy, ženská autorka, reedice po letech), tak je to sice úplně stejně neoriginální, ale mnohem zábavnější, má to sympatičtější postavy a lepší příběh. Hlavně je to mnohem čtivější, nemusel jsem přeskakovat celé odstavce a věty, abych to zvládnul dočíst. Několik slabších pasáží, kdy jsem se neubránil menší nudě, by se sice našlo a samozřejmě bych se obešel bez některých popisů mužných těl (je poznat, že to napsala žena), ale to už jsou pouze drobnosti. Na to, že je to autorčina prvotina, opravdu velmi slušné. btw. díkybohu, že už je doba těchto příšerných obálek pryč! :)

IYv
29.01.2016 5 z 5

skvěle napsané, velké gratulace autorce.

Mafian
30.06.2015 5 z 5

epické psychologické fantasy, čte se jedním dechem

Blančitos
16.04.2015 4 z 5

Velice příjemné překvapení, ačkoliv ta obálka je dost šílená. :)

Eslem
21.02.2015 4 z 5

Tahle sympatická fantasy klasika je zatím to nejčtivější, co se mi od Strak dostalo do rukou. Obálka je sice z kategorie laciných, ale obsah jiskrný, svižný a plný zajímavých archetypů :-) Reprint (2014) si určitě zaslouží!

vlkodlaq
15.07.2014 5 z 5

Jsem hrdým majitelem prvního vydání z r. 2001. Na to, že autorce bylo 27 let, když algar Tarch "šel do světa" je to velmi velmi dobré, na prvotinu (nepočítám-li povídky) až nečekaně dobré. Zhltnuto za tři noci :-)

Siwas
14.10.2013 5 z 5

Je velká škoda, že se o téhle knize ani o autorce víc neví. Obě si zaslouží víc pozornosti.

Autorovy další knížky

Karolina Francová
česká, 1974
2017  75%Ve stínu Rudé věže
2008  68%Věk mloků
2016  84%Konstantynův efekt
2011  72%Soumrak Camelotu
2003  78%Arien

Kniha Algar tarch je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce45x
Chystám se číst28x
Chci si koupit4x