Štvanice

Štvanice https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115677/bmid_stvanice-EQb-115677.png 5 702 93

Alfa a Omega série

1. díl >

KNIHA NAVÍC OBSAHUJE NOVELU ALFA A OMEGA, KTERÁ NAKONEC DALA NÁZEV I CELÉ SÉRII Knihou Štvanice z nové série Alfa a Omega Patricia Briggs opět potěší milovníky vlkodlaků. A také všechny fanoušky předchozí mimořádně úspěšné řady knih s Mercy Thompsonovou v hlavní roli. Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů. Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe. Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečky.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Cry Wolf , 2008


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
13.04.2024 3 z 5

Štvanice je první kniha od Briggs, kterou jsem četla. Vím, že je autorka dost oblíbená, ale přesto jsem měla značné obavy, že pod líbivou obálkou půjde o tuctovou fantasy pro dámy. A moje obavy nebyly tak docela neopodstatněné. Přesto bych řekla, že to díky autorčině stylu patří v této kategorii k tomu lepšímu. Četla jsem mnoho mnohem horších knih podobného typu, takže kdyby po mně někdo chtěl doporučení na vlkodlaky s romantickou zápletkou bez milostného trojúhelníku, tak tohle by určitě byla volba číslo jedna. Zvlášť, kdyby to měla být kniha do nemocnice, nad kterou člověk neusne nudou, ale zase kvůli ní nezanedbá odpočinek a ani se nebude smát tak, aby si potrhal stehy.

Kdybych měla Štvanici srovnat s jinou knihou tohoto typu, kterou jsem četla nedávno (před rokem), tak budu srovnávat s Na půl cesty do hrobu a jeden z důvodů proč se mi Štvanice zdá lehce nadprůměrná, je, že vztah hlavních hrdinů aspoň není totálně toxická záležitost plná manipulace a násilí. Věkový rozdíl hlavních hrdinů je náhodou docela podobný, ale Briggs propast zkušeností překlenula tím, že Charlese s dobrým vysvětlením popsala jako v dlouhodobých vztazích zcela nezkušeného. Dále dost pomohlo, že je zde do nějaké míry oddělený vlk a člověk. A vlk, který se v podání Briggs ve vlkodlacích silně prosazuje a není nějakou nemyslící stvůrou, co přemůže člověka jen za úplňku, si s lidskými problémy příliš neláme hlavu. Když si dva vlci padnou do oka, lidská složka si s tím budemusí nějak poradit.

Jinak je to na můj vkus místy moc okecávaní toho samého dokola a kniha mě ničím neohromila, ale ani neurazila a další díl si přečtu.

11191
16.11.2023 3 z 5

Svět Mercy Thompson vyprávěný z jiného pohledu. Sympatické hlavní postavy, bavilo mě to. Uvidíme co ukáží další díly.


Senza Jenka
11.10.2023 3 z 5

(SPOILER) No, tohle je trochu zvláštní. Mercy Thompsonová je psaná z pohledu kožoměnce, tedy víceméně člověka. Pohled dvou vlkodlaků je tak odlišný, že mi to ze začátku hlava nebrala. Popis symbiózy vlka a člověka, jako dvou bytostí v jednom těle. Hierarchie smečky a její zvláštnosti, nebo hezký výklad významu nedominantních vlků... Klobouk dolů za to před autorkou.
Vývoj vztahu z nuly na sto tentokrát hned během prvního setkání - alespoň na jeho straně. Magie smečky. Magie omegy. Černá magie. Mariposa byla nádherně šílená, i když příběh by si zasloužil na tuhle linku ještě trochu přitlačit. Žaludek se mí svíral spíše ze zacházení Leovy smečky s Annou. A chudák Walter, toho mi bylo líto.
Vůbec ne špatné čtení. Přesto se mi MT líbí víc.
Trochu mi vadila ta přehnanost v některých ohledech - např. montanská zima. Ani vlkodlak by asi dlouho nedal takový mráz, zvlášť v lidské podobě. Přesto klidně sedají na kameny a zmrzlé kmeny, stojí bosí či dokonce nazí ve sněhu apod.

Kate3003
16.08.2023 4 z 5

Měla bych se asi častěji pouštět do starších sérií, protože zatím mezi nimi objevuji fakt skvělé kousky a má to i druhou nespornou výhodu. Dost často už je většina série vydáná a já pak nemusím čekat rok na druhý díl.
Od autorky jsem již četla první díl série o Mercedes Thompson na kterou Alfa a Omega tak nějak volně navazuje. Respektivě se odehrává ve stejném světě, ale zaměřuje se na postavy, které byli v sérii o Mercedes vedlejší.
Baví mě to jak autorka vlkodlaky pojala a jejich odlišnosti od mnoha jiných verzí o kterých jsem si v minulosti četla. Trošku mě mrzí, že romantická linka chvilkami působila trošku jako uspěchaná instalove, i když bylo částečně vysvětleno proč tomu tak je, stejně bych uvítala trošku lepší propracovanost.
Skvělá byla úvodní povídka, která nastíní situaci a přiblíží nám seznámení hlavních protagonistů příběhu. Hlavní příběh obsahoval pár nudnějších částí, ale celkově jsem si čtení užila. Většina příběhu byla akční a až na pár částí se pořád něco dělo. Líbila se mi zápletka i když rozuzlení bylo na můj vkus trošku rychlé. Konec nechal otevřených několik otázek takže jsem velmi zvědavá na další díl.

adinajana
21.02.2023 5 z 5

Dost jsem váhala, jestli se do série pouštět, ale v určitém bodu čtení Mercy, to začalo být takřka nezbytné. Nemohu si pomoct, ale tahle série je snad ještě lepší!

cinapo
17.01.2023 3 z 5

Mám ráda urban fantasy, vlkodlaky a jiné příšerky taky můžu, ale tento příběh mě nenadchl. Knihu jsem četla přiliš dlouho (což uznávám, bývá vždy ke škodě věci), ale prostě jsem se do čtení nutila, hlavně ať už to mám za sebou. Ze začátku se mi příběh líbil, ovšem, jak již zmiňovali jiní, poslední část v horách byla prostě nekonečná, dost nudná a táhla se jak připálený karamel. A nevim, jestli už blbnu, ale chvílemi jsem dokonce nerozuměla některým větám, a i po jejich několikátem přečtení jsem to vzdala s tím, že mi prostě nejsou hvězdy nakloněny. Do dalších dílů už asi nejdu.

Samery
13.10.2022 3 z 5

Kniha mě velmi zaujala a velmi bavila. Dvojice Anna a Charles je skvělá. Jen mi trochu vadí rychlost s jakou se ti dva dali dohromady. Chápu myšlenku, že je svedli k sobě jejich vlkodlačí poloviny a ovlivňovali je, ale na mě jejich sblížení bylo moc rychlé a moc snadné. Čekala bych asi delší námluvy nebo větší potíže ve vztahu, zvláště s ohledem na to, co Anna prožila. Také mám potíže s netrénovanou Annou v horách. Za mě je to jednoduchý příběh, který mě hrozně bavil, ale tyhle pasáže mi zkrátka vadily.

hana4834
13.10.2022 5 z 5

Naprosto super příběh a doplňoval i ty o Mercedes těším se na pokračování

Elea
07.10.2022 5 z 5

Knížka se mi líbila, zajímavě doplňuje knihy o Mercy. Těším se na pokračování.

Fifth Element
09.08.2022 4 z 5

Lehce pomalejší tempo, ale připisuju to spíš prvnímu dílu a vzájemnému poznávání, než samotné knize, uvidíme, co přinese další..
Mám nutkání zkombinovat s Mercy, Samovy doméně problémy mě trochu navnadili..

scarletblue
05.07.2022 4 z 5

Bylo to super, miluju vlkodlaky už od dob Stmívání z jehož vlivu jsem se úspěšně dostala. Zajímavé postavy a rychlý spád. Jen mi tam něco chybělo. Asi víc napětí a něco ve vztahu Anny a Charlese mi nesedělo, tak uvidím jestli přijdu na to, co to je ve druhém díle.

Lacie
28.06.2022 5 z 5

Anna a Mercy. Z těchto dvou sérií mám radši Mercy, je mi celkově sympatičtější než omega Anna s kamennou tváří Charlesem. Dokonce musím říct, že Charlesovi jsem na chuť přišla až po přečtení série s Mercy Thompsonovou, protože ta ho polidšťuje.
Ale první díl, Štvanici, mám ráda, možná nejraději ze všech knih v sérii, líbí se mi seznamování Charlese a Anny, zápletka v ledových horách je dost výživná, ale ne zase tak temná. Charles se tu chová jako pravý okouzlený muž, mezi ním a Annou to funguje jak má a ostatní, Bran i Asil, doplňují děj. Znám i všechny další díly, takže s přihlédnutím k ostatním tady dávám 5 *.

Čtenísknihou
08.02.2022 1 z 5

Nejsem správná cílová skupina pro tuto knihu. Dostala jsem jí do ruky jen velkou shodou náhod, ale už podle obálky se mi nelíbila. Po přečtení mě překvapilo, jak má celkem kladné hodnocení. Je to jen můj subjektivní názor. Kniha se dala přečíst na jeden zátah, taková jednohubka, ale dle mého je pro čtenáře, kteří nemají moc načteno a stačí jim jen si u knihy "oddechnout". Je možné, že kdybych byla mladší a nebyla tak vybíravá na knihy, nejspíše bych hodnotila alespoň trochu kladně.

Miliamka
30.12.2021 3 z 5

Tak nějk nevím, co si o té knížce myslet. Začátek byl výborný, ale pak s tím honem v horách, vysvětlováním, vzpomínkám a ultrapadoušskou čarodějnicí se to nějak pokazilo a snad ani nějak neuzavřelo. Škoda Waltera, ten mi přirostl k srdci. Zkusím další díly i Mercy..

Xaveza
26.09.2021 3 z 5

Nee, zkusila jsem, prečetla jsem, ale už více nechci. Buď jsem stará (což si moje ego rozhodně nemyslí) nebo prostě nejsem cílová skupina.

Heri76
26.08.2021 5 z 5

Dočetla jsem sérii do pátého dílu a rozhodla jsem se napsat hodnocení až nyní. Alfu a Omegu jsem začala číst ihned po sérii Mercedes Thompson, vlkodlaků jsem evidentně ještě neměla dost. Zatímco poslední díl série o Mercedes „Kouřový démon“ mě vlastně zklamal, první díl o Anně a Charlesovi mne naopak nadchl. Setkat se s Charlesem, o kterém se Mercedes zmiňovala jen sporadicky a vždy ho vykreslila jako obávaného predátora, kterého se sama bála a sledovat jeho příběh a seznámení s Annou, s omegou, mě nesmírně bavilo. Rychlost, jakou oba byli vtaženi do vztahu svými vlky, mně nijak neodradil. Nemusí přeci všechny romantické vztahy začít pozvolným oťukáváním, naháněním, přešlapy a náznaky jako ve většině knih. Může to přeci být i jinak a na mě to fungovalo. Způsob, jakým autorka jejich vnitřní boje vykreslila, byl velmi čtivým a zábavným.

Biomed
21.08.2021 3 z 5

Abych napsala pravdu, zas tak moc mě to nevzalo. Po celkem kladných komentářích, jsem se rozhodla se do této série pustit, ale hned první příběh celkem zklamání. No, zkusím ještě další a pak se rozhodnu.

Mája873
28.05.2021 5 z 5

Moje druhá knižní série od Patricie Briggs...První série s Mercy byla úžasná, jedna kniha lepší než druhá a myslím, že tahle na tom nebude o nic hůř a jsem ráda, že první díl navazuje na předchozí sérii, takže to byl takový nenásilný přechod :-)...mám ráda knížky s tímhle tématem, příjemně napínavá oddychovka ...už se těším na další díl

diana1217
16.03.2021 4 z 5

Povedený příběh o vlkodlacích. Chvílemi sice trošku nudný, ale zároveň si vše dokážu živě představit a nedokázala jsem se od knihy odtrhnout. Pokračuji na další díl.

alice9642
24.02.2021 5 z 5

Ano, ano, ano! Tato kniha je naprosto perfektní, tedy hlavně pro ty, kdo si oblíbili již serii s Mercy, ale má v sobě patrný literární posun autorky, která si tak krásně vyhrála s emocemi a vztahy. Nelze hodnotit jinak, než 5 *, protože se k této knize vracím znovu a znovu, ale ještě mě neomrzela a po přečtení se mám chuť pustit okamžitě i do dalších dílů.