Akta X - Nikomu nevěř

Akta X - Nikomu nevěř https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325698/mid_akta-x-nikomu-never-FUi-325698.jpg 4 69 21

Všichni bychom tomu rádi uvěřili... „Pravda je někde tam venku.“ Akta X byla znovu otevřena a výsledkem je série patnácti příběhů z pera různých autorů, v nichž se na scénu vracejí agenti Mulder a Scullyová, aby pokračovali ve svých výpravách do děsivého přítmí, v němž musí čelit tváří v tvář mimozemšťanům, netvorům, intrikám i temným spiknutím. Jednotlivé povídky si v ničem nezadají s příběhy obou protagonistů, které čtenáři znají z televizních sérií i filmů. Editorem sbírky povídek je Jonathan Maberry, jehož jméno se objevuje v žebříčcích autorů bestsellerů listu New York Times a který je několikanásobným držitelem ceny Brama Stokera. Tento profesionální autor a učitel psaní publikoval více než tisíc článků, dvě hry a řadu románů i knih z oblasti literatury faktu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Záhady

Vydáno: , Baronet
Originální název:

The X-Files: Trust No One , 2015


více info...

Přidat komentář
hippiesak
hippiesak
22.01.2022 3 z 5

Jsem, nebo spíše asi byl jsem velký fanda seriálu. Knihu jsem sehnal za 80Kč v Levných knihách. No nekup to! ;) Ale ve výsledku spokojenost. Některé příběhy mě bavily více, některé méně. Ale ten příběh, kde jsou ty dvě okna u přístavu, nebo ten příběh s tím strašidelným domem, to bylo mega super! ;) Vlastně i poslední příběh Sochy byl docela dobrej... Vidím to na 3,5 hvězdy, ale dám 4 - jsou to Akta X přece :)))

JohnCZ
JohnCZ
08.06.2021 3 z 5

Více či méně povedené fanfikce, které potěší fanoušky Akt X, ale zároveň nijak zvlášť neohromí, protože nepřináší vůbec nic nového. Většinou to je jen recyklace nápadů a nejvíce mě bavily ty povídky, které správně pracovaly s postavami. Zejména povídka Stefana Petruchy, u kterého bylo vidět, že má charaktery Muldera a Scullyové zmáknuté skutečně do hloubky. Zklamaný úplně nejsem, ale u takové sbírky bych asi očekával od autorů více snahy a imaginace. Dost mě překvapil výskyt několika vyloženě strohých, nenápaditých a předvídatelných příběhů.


metrolog
metrolog
20.02.2021 4 z 5

Více či méně povedené povidky na dané téma. Průměr je ale nadstandardní. Fanouškům Dany a Foxe vřele doporučuji.

ivana02
ivana02
01.05.2020 5 z 5

Seriálová klasika devadesátých let. Záhady mám ráda a Mulder je fešák, tak jsem se na seriál ráda dívala. Z knížky jsem měla trošku obavy, které se naštěstí ukázaly jako liché. Všichni autoři povídek se svého úkolu zhostili bravurně. Napínavé, má to spád, vtip a tajemství.

sgjoli
sgjoli
28.12.2019 3 z 5

Jako fanouška seriálu Akta X mne tato kniha samozřejmě nemohla minout. Nakonec ji hodnotím průměrně. Protože taková mi kniha přišla. Řekněme si to na rovinu, na seriál to prostě nemá. Nicméně některé povídky se mi v tomto souboru líbily hodně, to zas ano. Ale jak to tak bývá, některé už bohužel méně. Obsahem jsou povídky samozřejmě povedené všechny - svými pointami a zaměřením by v seriálovém provedení obstály dobře. Ale u některých těch textů mi bohužel nesedělo to zpracování. Jako by snad někteří autoři byli svázáni tím krátkým rozsahem, který nabízí povídková forma. Jako by někteří autoři na tak malém prostoru neuměli jít více do hloubky, aby mne to dokázalo chytnout. Škoda, no. Celkově je to pro mne tedy průměrná kniha.

mulderka
mulderka
03.11.2019 3 z 5

Jak můj zdejší nick napovídá, k Aktům X mám dlouholetý vášnivě láskyplný vztah. Tato sbírka povídek mě ale moc nenadchla. Jestli mám věřit závěrečnému přehledu autorů, nejsou to žádná nezkušená koťátka. A proto mě zarazila kvalita na úrovni průměrné fanfikce. Vždyť Mulder a Scullyová by si zasloužili víc, než cca 20 stránek na jeden kus, bez jakékoliv snahy o trochu propracování.
Ještě štěstí, že jsem tuto knížku nakonec pořídila v Levných knihách za odpovídajících 89,-Kč. Kdybych za ni nedočkavě vyplázla původních 450, asi by mě ještě během čtení trefil šlak!

Ufonka123
Ufonka123
10.07.2019 5 z 5

Skvělá knížka, tahle se fakt povedla. Super příběhy!

R.A
R.A
09.02.2019 4 z 5

Povídky inspirované seriálem Akta X. Někteří autoři se trefili do stylu lépe, někteří hůř, ale čtivo je to milé a fanouška seriálu potěší možná víc než nově natočené série.

Ishir
Ishir
12.09.2018 4 z 5

Klasika Mulder a Scullyová.

NightGepard
NightGepard
10.09.2018 4 z 5

Některé povídky byly variace na již odvysílaných dílů, některé byly unikátní svým příběhem. Celkově se mi líbilo.

Stenar
Stenar
27.08.2018 2 z 5

Na rovinu - zklamání. Jonathan Maberry se jako editor snažil. Jeho předmluva je perfektní a pečlivost, s jakou pokrývá maximum paranormálních motivů Akt X (poltergeist, mimozemšťané, lykantropie v různých formách) je chvályhodná, bohužel výsledky neuspokojivé. Je s podivem, jak těžké je zřejmě pro většinu i celkem zkušených autorů (soudě podle medailonků v závěru sbírka opravdu není "začátečnická"), napsat slušný fanfik, který by respektoval psychologii postav i reálie a nabídl nějaký nápad nebo trochu humoru. Notabene, když se navíc sami autoři často v medailoncích za velké fanoušky Akt X prohlašují. Jen reklamní kecy? Vážně to tak vypadá.

Skutečnost je taková, že opravdu zvládl postavy Muldera a Scullyové snad jen Lebbon s Petruchou. Crilley napsal skvostnou srandičku, DeCandido s duem Benton/Gagliani bodují alespoň pointami, Anderson řemeslem, a to je všechno. Ostatní je průměr nebo rovnou odpad. Hodně také škodí krátký rozsah - 15 povídek plus předmluva a medailonky na tomto rozsahu je prostě málo, případy působí uspěchaně, konce jsou často ustřelené. Méně mohlo být více.

A nakonec poznámka k nakladatelství Baronet: Měli byste se stydět. Překlad patří k nejhorším, co jsem měl za dlouhou dobu v ruce. Věty jako "Vzpomínal si na jednoho mariňáka, jehož tělo bylo v podstatě obrácené naruby velkým dvousečným mečem." bych čekal tak u Omegy nebo Classicu v devadesátých letech. E-book je navíc předražený a přitom technicky žalostný, k vidění jsou chybějící uvozovky, špatná interpunkce, slité oddíly kapitol. Ta kniha je odfláknutá, a naprosto mě odradila od kupování čehokoliv z vaší produkce. Běžte se vycpat!

cori
cori
25.07.2018 3 z 5

Kniha přináší 15 povídek odehrávajících se v rozmezí let 1990 až 2009. Ve dvou je hlavní postavou Skinner, jedna je vyprávěná Scullyovou. Většinou se jedná o odhalování mimozemšťanů a lidí, co se dovedou proměňovat. Jde o příjemnou oddechovku s napínavými příběhy.

b2z
b2z
01.05.2018 4 z 5

Velmi příjemné čtení. Některé povídky nešly dějem dostatečně hluboko, což se u povídek dalo očekávat. Pro fandy super počin. Jdu si koupit druhý díl ...

wooloong
wooloong
11.01.2018 3 z 5

Katatonie -*** na začátku dobře rozehraná povídka, která nakonec vyzněla do prázdna, nedočkali jsme se ani žádných konspiračních teorií k tomu, co se v městečku děje, ani vysvětlení role Kryceka, neočekávám vždy polopatické závěry, to u Akt X ani nebývá, ale aspoň NĚCO bych uvitala
Šelma z Little Hillu - **** škoda, oběma bytostem jsem přála hezčí závěr, jinak povedená povídka
Opomenutí - **** zajímavá povídka, logické rozuzlení
Soumrak - *** upírská povídka s nečekaným padouchem
Milovat vetřelce - **** nemám ráda vyprávění v přítomném čase, ale nečekaný závěr a dobrá charakteristika Scullyové mě dostatečně uspokojila
Non gratum anus rodentum - *** dvě dějové linie, z vietnamské války a ze současnosti, dost průhledné, málo originální
Zpátky v El Pasu nebude mít můj život cenu - *** něco podobného jsem už, myslím, četla, a proč ten krém?
Hledání nevysvětlitelného - ** začalo to jako docela pěkná záhada, skončilo to tím nejtuctovějším a nejohranějším způsobem
Král vodní hlubiny - ** z téhle povídky si pamatuji hlavně to, že Scullyová musela nosit v Saúdské Arábii na sobě ten černý pytel, to je pro mě větší horor než nějaká vodní příšera, co žere lidi
Stoky - *** hlavně kvůli závěru beru na milost
Clair de Lune -* už název napovídá, nicméně zápletka je vystavěna právě na tom, že nemáme tušit, a to prostě nefunguje
Všechno je to v očích -*** velice slibně rozjetá hororová povídka, která na konci podivně vyšumí zbytečně překombinovaným závěrem
Dům na Hikorovém vrchu - *** duchařská a detektivní povídka v jednom, nebylo to špatné, jenom to téma je už příliš ohrané
Čas a příliv - **** jedna z povedených povídek na téma paralelních světů
Sochy - **** hezká povídka, zajímavý nápad

Balci007
Balci007
14.12.2017 4 z 5

Slušná porce povídek s notoricky známými postavami. Jako u každé sbírky povídek jsou některé lepší a některé horší, některé jsou však skvělé a za mě je těch dobrých většina. Stojí za to přečíst a navnadilo mě to na další díl.

povi
povi
18.09.2017 5 z 5

Akta X miluju od detstvi,byl to jeden z mych neoblibenejsich serialu a tahle knizka me nadchla.Skvele napsano.

TheRaven
TheRaven
21.08.2017 4 z 5

Parádní soubor povídek, který jako by na jednu stranu vypadl ze seriálu, na tu druhou jej však v mnohém rozvíjí (například povídka, kde je Mulder jako začínající Agent u FBI a řeší svůj první opravdu neobyčejný případ). Celkově oceňuji hlavně rozmanitost jednotlivých příběhů, jež se odehrávají od počátku devadesátých let až po současnost a žánrově se pohybují od čisté kriminálky po nefalšovaný horor. Rozhodně příjemné překvapení, jsem zvědavý, zda se podaří laťku udržet podobně vysoko i v plánovaném pokračování antologie.

FiliaNoctis
FiliaNoctis
17.07.2017 5 z 5

Oceňujem, že každú z poviedok píše iný autor žánrov týkajúcich sa hororu, scifi či tajomna. 15 poviedok na veľmi vysokej úrovni. Ako píše doktorking príbehy by mohli byť o niečo temnejšie, ale aj tak sa teším na pokračovanie .)

Siraelxy
Siraelxy
12.07.2017 4 z 5

Tato kniha potěší všechny milovníky seriálu Akta X. Je to sbírka povídek, kdy každou jednu napsal jiný autor. Líbí se mi, že jsou psané styl toho kterého spisovatele, takže nejsou na jedno brdo.

Channach
Channach
07.06.2017 4 z 5

Kniha je určena pro seriálové milovníky. Myslím, že se vám bude líbit stejně jako mě a rozhodně byste si ji měli přečíst. Navnadila mě na rewatch (krucipísek, mám rozkoukaný Supernatural a tunu knih na stole, tak nevím, jak to udělám… a taky bych mohla trochu žít :-) ). Pokud seriál neznáte, knihu si přečtete, a třeba se do Muldera, Scully a X-Files zamilujete. Více v mé recenzi v záložkách.