Aimée a Jaguár

Aimée a Jaguár https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18733/aimee-a-jaguar-18733.jpg 5 46 9

Dokumentární kniha německé novinářky o lásce mezi Lilly, árijskou ženou, matkou čtyř synů, a Felice, Židovkou ukrývající se před Gestapem, v době druhé světové války. Napsáno podle skutečné události; kniha byla zfilmována.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , One Woman Press
Originální název:

Aimée & Jaguar , 2002


více info...

Přidat komentář

Yorika
10.03.2020 4 z 5

Láska nebo už posedlost? Kdo ví? Každopádně Lilly a Felice jsou velmi nesourodý pár. Láska dokáže být šílená. Pokud se odehrává v nacistickém Německu a jedna z dívek je Židovka, tušíte, že to nemusí dopadnout dobře.
Uvítala jsem popis života ve válečném Berlíně.
Zajímavý příběh, o to cennější, že je pravdivý.

RMarkéta
04.06.2018 5 z 5

Dokumentární styl vyprávění příběhu mi vyhovoval, i když to děj malinko rozbijí. Mohla jsem si tak při čtení třídit myšlenky a informace o době, kdy se odehrál. Nejdříve jsem si mysela, že ji chce Felice jen využít pro svůj prospěch, tady vycestování z Německa. Byla to příšerná doba. Dokázala bych ji pochopit. Mě by to nevadilo. Příběh je opravdu hodně emotivní. Přestože příběh znám skrz na skrz, tak pokaždé dojdu k pasážím, kde musím přestat číst, pro uslzené oči nevidím a když si prohlédnu fotografie umístěné v zadní části knihy a čtu utržky korespondence, tak brečm zase. Film taky není špatný, ale kniha je o sto procent lepší, tak nějak mnohem lidštější a autentičtější. Tuto knihu jsem sháněla deset let a pak jsem si ji jednoho krásného dne v roce 2016 nadělila k narozkám. Nedám na ni dopustit. Střežím ji jako oko v hlavě. Je to můj největší úlovek a taky ukázka mojí trpělivosti. Není možné zapomenout na člověka, kterého opravdu milujeme.


Měňavka
27.02.2018 5 z 5

Kniha by se mi líbila více kdyby byla sepsána jako jednolitý příběh. Dokumentární sloh mě nutil neustále přemýšlet a skládat si fakta dohromady,abych se v tom zorientovala, což mi není moc blízké.Nicméně samotný příběh je velice emotivní, poutavý a chytá za srdce tím, jak je svět někdy krutý. Doporučuji!

sonakralova
17.05.2016

Ahojte ,:) vie mi prosim niekto poradit ,kde by som zohnala tuto knihu,neviem sa k nej dostat a rada by som si ju precitala,som z Bratislavy,pripadne mi ju niekto pozicia ?Dakujem za ochotu,zhanam ju uz asui polroka bezuspesne:(

miri.f
02.01.2015 5 z 5

Fascinující příběh, i poutavě napsaná kniha... Viděla jsem i film, ale mnohé mi zde chybělo. Ve filmovém zpracování prakticky chybí vysvětlení, proč se dílo jmenuje "Aimée a Jaguár". Chybí zde i mnohé z toho, co následovalo "poté" a to si myslím, že dává příběhu hlavní kouzlo. Kniha patří mezi díla, která bych mohla číst opakovaně a nikdy mě neomrzí.

dark.ma93
26.07.2014 5 z 5

Luxusní příběh o lásce v době války. I když romány moc nemusím, tenhle se mi líbí. Svoje kouzlo tomu dodává to, že příběh lásky je mezi dvěma ženami.

Belatris
21.07.2013 5 z 5

Jak jinak zobrazit dobu se všemi jejími nuancemi, než přes lidský příběh. Kniha mi byla doporučena a od začátku jsem věděla, že jde o zpracování skutečného příběhu. To činí z četby ještě silnější zážitek. Přestože je to útržkovité a není to klasická beletrie, začetla jsem se rychle a nesourodý milenecký pár (rozpustilá Židovka a usedlá Němka z prorežimní rodiny) jsem si zamilovala.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Prekvapuje ma, že tak dobrá kniha, ako je Aimée a Jaguár, je čitateľmi tak trošku opomenutá. Priznám sa, že aj ja som sa k nej dostala len náhodou a nikdy predtým som o nej nepočula, čo je škoda. Erica Fischer v nej prináša skutočný príbeh dvoch žien, kde jedna je matka štyroch detí a druhá samopašné, mladé a odvážne dievča, a v ktorom popisuje ich lesbický milostný vzťah, odohrávajúci sa v Berlíne počas druhej svetovej vojny. V tomto období bol život všetkých ľudí poznamenaný, veď každý jeden by vydal na samostatný príbeh, a tak isto je to aj s Aimée a Jaguárom, s tým rozdielom, že do tohoto príbehu môžeme nahliadnuť a prečítať si ho. Tak si ho nenechajte ujsť, stojí za to.

sachista
11.04.2012 4 z 5

Silný příběh psán polodokumentárním stylem, domnívám se však, že primárně zaujme především ženského čtenáře. Mužský čtenář se naopak může dozvědět spoustu nových, faktografických informací a rozšířit své povědomí o 2. světové válce. Nedávno jsem se v Berlíně u památníku perzekvovaným a zavražděným homosexuálům dočetl, že nacisté se zaměřovali na homosexuály, kteří byli doslova postaveni mimo zákon, zatímco lesbičky byly sice v jejich očích "nezdravé", nicméně ne tak "škodlivé". Tuto tezi kniha Aimée a Jaguár do jisté míry naplňuje, neboť určitá shovívavost ze strany gestapa vůči Lilly tam byla. Jsem zvědavý na filmové zpracování.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) homosexualita láska lesby, lesbismus

Autorovy knížky

Erica Fischer
rakouská, 1943
2003  90%Aimée a Jaguár

Kniha Aimée a Jaguár je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených10x
Knihotéce15x
Chystám se číst62x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x