Adaptace

Adaptace https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270565/bmid_adaptace-thO-270565.jpg 4 124 37

Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.... celý text

Přidat komentář

RadimB.
04.03.2024 odpad!

Za mě byla tato kniha bohužel opravdu špatná. Z post-apo žánru, který toho nabízí nezměrně hodně se omezila jen na popisování vztahu mezi hlavní hrdinkou - tulačkou a Simonem. Většinu knihy tvoří její popis co k němu cítí takže spíš než temná post-apo knížka tak teenager kniha o lásce. Do dočtení jsem se musel opravdu nutit :( .

Reader1133
09.03.2023 5 z 5

Kniha se mi velice líbila, je první tohoto žánru, kterou jsem kdy četl. Tuto knihu velmi doporučuji k přečtení.


Beovulfak
26.12.2022 1 z 5

Tohle se mi vážně nelíbilo. Celá knížka šílené depresivní a do toho osud Emily. Proč proboha? Šlo by to ukončit daleko líp....ale když deprese,tak prostě deprese. Ok, já u toho bejt nemusím.

kinsey
07.05.2022 3 z 5

Tak tohle bylo zklamání :-( Ale možná je to má chyba, že jsem od toho očekávala víc po pár přečtených knihách tohoto charakteru. Už v druhé třetině knihy jsem si říkala, že kniha zabloudila z regálu pro dospívající. Ta holka byla úplně nemožná... Sorry jako.

Hall3006
05.08.2021 3 z 5

Slovenská dystopie tvářící se jako světová. Nebylo to špatný čtení, ale příliš dialogů a myšlenek nerozhodné, rozhárané a citově silně nevyrovnané dívky bojující o přežití ve světě zničeném epidemií a válkou byly náročné. Jediné co víme, že putuje Evropou a něco hledá. Pak někoho potká, ale přitom vzpomíná na své ztracené blízké. Pro fanoušky Hostitele určitě dobré čtení, ale já raději čtu dystopie s popisy zničených měst než duševní pochody holek, co neví zda chtějí chlapa zabít nebo se mu oddat.

AlissaM1
17.03.2021 2 z 5

Kniha by byla super, kdyby byla promyšlenější... Přijde mi, jako by to autorka chtěla mít honem za sebou! Příběh dělají detaily. Například když už šla do toho obchodního centra, vůbec nebylo popsané, jak to tam vypadá. A v dalších místech taky. Zato hodně hloubala ve svých emocích, což by vůbec nevadilo, kdyby to nebylo na úkor děje. Škoda nevyužitého potenciálu, protože autorka rozhodně píše čtivě. Dokáže vtáhnout, ale příště by to chtělo víc promyslet svět, o kterém píšu (popustit uzdu fantazie). A hlavně, o čem chci psát. Dávám dvě hvězdy, za čtivý styl a obálku.

whack
12.12.2020 3 z 5

(SPOILER) Postapokalyptická lovestory 19-ročného dievčaťa Zoey a nevieme-koľkoročného ex-vojaka. Počas celého príbehu, podozrivo pripomínajúceho ten z knihy Vzdor (Sarah Crossan), som si nedokázal vybudovať hlbší vzťah k žiadnej postave. To dievča bolo miestami neznesiteľné, jej opakujúce sa hysterické záchvaty mohli byť nahradené popisom okolitého sveta. Nie že ten popis by tam nebol, ale radšej mohol byť rozpísaný viac ten, než 20-ty krát čítať, ako kričí, že je samostatná a že nikoho nepotrebuje. Každý tam hovorí o dávnej epidémii a dávnej vojne, ale nakoniec vyplýva, že to všetko sa odohralo len niekoľko mesiacov pred začiatkom knihy, kedy Zoey mala minimálne 17, čiže vôbec nie dávno. Ako to bolo v skutočnosti s tou epidémiou, sa dozvedáme len tak mimo rečou, a tiež to nie je rozoberané. Pre mladších čitateľov, ktorým je kniha určená, sú toto asi len zbytočné detaily. Chápem to. Kniha nie je zlá, len je pre mladších. PS: Nekontrolované, neregulované množenie sa, ktoré bolo jedným z cieľov záverečnej vzbury, akurát tak privedie ohraničené Mesto do stavu, v akom sa nachádza okolitý svet (iba ďalší zbytočný detail).

*Pájuše*
18.12.2019 1 z 5

Upřímně, námět to byl zajímavý. Už jen proto, že s tím "kam ten svět spěje" v dnešní době se roztrhl pytel a věřím tomu, že jak to autorka popisuje, může být jednou i náš případ (pokud už se to neděje - války, mutující nemoci atd.). Ovšem to provedení. Ajaj... Mám trochu pocit, jako by to autorka psala někde na střední, ale uvědomila si, že by tomu měla dát trochu přijatelnější kabátek. Mě to opravdu nepřesvědčilo.

Schary
07.09.2019 2 z 5

Četlo se to dobře, ale příběh klouže po povrchu, je dost naivní a hlavní hrdinka je trochu mimo a dost nesympatická.... Prostě takové Young adult sci-fi.

Kakiko
21.06.2018 2 z 5

Na první pohled se knížka jeví hodně dobře, první stránky dokonce dobré jsou, pak se to ale zvrtne v romantickou dystopii, kterých jsem se načetla až až, když mi bylo tak patnáct a tyto knihy už opravdu nevyhledávám, nicméně jsem si řekla, že to dočtu.
Rozhodně to tedy není kniha pro starší čtenáře, věková hranice je maximálně osmnáct let.
Děj se točí hlavně okolo "chci ho/nechci ho" a nespokojenosti lidí v dystopickém světě. Chybí mi popis okolí, zajímavé charaktery a trochu originálnější zápletka, která se zabývá taky trochu něčím jiným než city mladý holky. Příběh by sám o sobě nebyl špatný, kdyby byl napsaný trochu jinak a uvěřitelněji. Mě by třeba zajímala Simonova minulost, předem říkám, že na tohle nejsem žádný specialista, ale rozhodně by bylo zajímavější, kdyby si po své zkušenosti z války nesl nějaké posttraumatické problémy, on ale místo toho v klidu řekne, že zabíjel lidi a tím to hasne. Holt jsem náročný čtenář, který musí pořád nad něčím přemýšlet a tyhle nesrovnalosti a díry v ději mi vadí. Zároveň mám pocit, že vůbec nebyl zmíněn důvod, proč vlastně došlo k likvidaci lidstva, což je vzhledem k tomu, že se okolo toho točí celý děj, celkem podstatné.
Knihu tedy doporučuji spíše mladším, kterým nevadí, že je děj převážně o zmatený holce, která neví, co chce.

Anagythlin
31.03.2018 3 z 5

Moje asi první knížka od slovenské autorky a nejsem zklamaná. Jak už napovídá obal knížky, hlavní hrdinka se potká se Simonem. Vojákem, kterému nezbylo nic jiného než sestra a děda. Jejich vztah je ze začátku hodně skeptický doprovázený sprostými slovy. Musím přiznat, že v knížkách na to moc zvyklá nejsem, ale působilo to víc realisticky a důvěryhodně než inteligentní a přeslazené dialogy.
Časem stráveným spolu získali svou důvěru a začali si věřit. Měli jediný cíl na místo, kde je pravděpodobně čeká lepší život. A právě tehdy když dorazí na místo, kde nic není, přijde bod zlomu, který mě uchvátil.

Jo možná se to dalo čekat, možná na tom nebylo nic překvapujícího, možná to bylo až moc zkreslené, ale mě se líbilo, že z celé té knížky vyšlo to jedno.
Važte si toho, co máte. Teď tu žijeme a to je ta svoboda. Protože i když se vám zdá, že byste chtěli víc..to, co máte, je to všechno. Nic víc. Nic míň.

Gret21
01.03.2018 4 z 5

Som z tejto knihy veľmi milo prekvapená. Po predchádzajúcom obrovskom sklamaní z knihy Láska z ulice to bol teda riadny rozdiel. Kniha bola pútavá, vtiahla ma do seba a ja som si jej čítanie užívala, za čo autorke po mojich skúsenostiach s jej knihami tlieskam. Mala by sa vykašľať na písanie románov pre dievčatá, lebo tu jasne predviedla, čo jej ide o stonásobne lepšie. :)

NikyTv
20.09.2017 4 z 5

První část knihy se mi strašně líbila a byla jsem nadšená, ale druhá a třetí část mě už tak nenadchla. Ale kniha se četla dobře, takže jejího přečtení nelituji :).

Princezna22
10.08.2017 1 z 5

Tak takhle divnou knihu jsem dlouho nečetla,bylo to čtivé. Ale chybí tomu popis prostředí kde se hlavní hrdinka nachází. Výjevy typu miluji ho,nechci ho a podobně jsem v téhle knize tolik nečekala. Kord,když to má být příběh holky která pátrá po záhadnem místě.. kniha je dost nesmyslně napsaná a postavy zde se chovají nereálně,jako kdyby to vůbec nebyli lidé.. A ten Noe tam myslela jsem si,že knihu pak hned zavřu... Mno nemyslím si,že kniha je něco extra, autorka mohla napsat lepší knihu a ne tohle co ani není poradny příběh je to je pubertální výjev v knize a jeho prostředí nevyužité.... Škoda,anotace slibuje daleko lepší příběh. Ale nenechte se napálit.. Zhlédnem k tloušťce jsem usoudila,že autorka se psaním knihy pěkně spechala, a to to vypadalo tak slibně... Sakra ten Noe, lepší jméno mu vybrat nemohla a vstani s mrtvých? No nevím... Za mě rozhodně už nikdy víc...

Marian27
14.07.2017 5 z 5

Po pravde musím napísať že až takú dobrú knižku som vôbec nečakal. Občas si vezmem do vlaku aj také "babské" čítanie na osvieženie a zmenu a viem že pani autorka ju napísala pre inú cieľovú skupinu ale aj taký chlap ako ja som si v nej veľa našiel. Predovšetkým je to hlavná hrdinka, tuláčka alias Zoya (chválim aj výber mena) s ktorou som prežíval všetky dobrodružstvá ( aj tie akčné a aj tie citové:) . Páčila si mi jej zranitelnosť, ľudskosť a aj jej hraná "drsnosť". Ak by som mal spraviť rebríček svojich oblúbených literárnych postáv, určite by som na prvé miesta zaradil Zoyu. Simon mi spočiatku liezol na nervy kvôli svojmu chovaniu ale potom sa umúdril a fandil som mu ako pravému hrdinovi. Za druhé musím pochváliť prostredie v ktorom sa príbeh odohráva pretože nám nieje až také cudzie a už vôbec nie úplne nereálne. Je celkom dobre možné že takto dopadneme po nejakej veľkej globálnej katastrofe. A napokon treba vyzdvihnúť jazyk a určitú surovosť akým je kniha napísaná. Je to drsný svet a nedá sa v ňom vyjadrovať nejak uhladene a sladko.
Adaptácia je podla môjho názoru veľmi dobrá kniha a ak by sa našli potrebné financie, určite by som ju odporučil aj sfilmovať. Som spokojný a určite by som uvítal aj pokračovanie. Zoya, jej svet a to čo sa stalo skoro na konci by na to myslím stačilo... Za mňa super!

Jajibloguje
15.05.2017

Môj celkový pohľad na knihu je pozitívny. Rozhodla som sa ju prečítať najmä pre dobré referencie, ktoré som našla na internete. Neľutujem. Prečítala som ju za dva dni. nich sa stala mojim verným spoločníkom, ktorého som nechcela ani na sekundu pustiť z rúk. Som rada, že mnoho udalostí v knihe nechala autorka na fantázií čitateľa. Máme tak možnosť i my stať sa súčasťou zničeného sveta, kde každý deň je najdôležitejšie len jediné. Vyhrať boj o vlastný život.

SeverusSnape
22.03.2017 5 z 5

Byla jsem dost skeptická vzhledem k národnosti autorky,ale můžu říct jen WOW!!Fakt skvělá knížka

Alma-Nacida
21.02.2017 1 z 5

Zklamání, navzdory Lomgamerovu přesvědčení se kniha nelíbila ani dceři, která je právě asi zmíněnou cílovou skupinou. ;-) My holky, co nechceme číst o tom, jak mě ten kluk děsně štve a jé, já ho asi míluju, holt dáváme jen jednu hvězdu ze soucitu.

lomgamer
15.01.2017

Už dlouho jsem nečetl takhle špatně napsanou knížku. Postavy chovající se nereálně, těžko uvěřitelně, děj plytký a až na jeden zvrat byly všechny dopředu jasné... nuda, nuda, šeď, šeď.


Hlavní protagonistka aneb "tulačka" má mapu od svého ex, který ji neznámo jak získal a těsně předtím než umřel jí ji ještě předal. Ona se pevně rozhodla že pěšky přejde půl kontinentu, vyrazila a v prvním městě neumřela jen protože se hlavní protagonista zachoval přesně opačně, než by jeho povaha napovídala... a takhle to pokračuje min. do poloviny knihy.

Dále mi přišlo že postapo prostředí bylo zoufale nevyužité, místo popisu okolí se dočítáme, jak je tulačka rozervaná, protože netuší jestli ho chce v sobě nebo ne, soubojové scény byly popsány nudně, chyběla tomu ta správná "syrovost" (V tomhle ohledu bych doporučil třeba Kotletův Spad)
Možná že to je tím, že nejsem cílová skupina (hádám tak holčiny 12-14 let, všem starším to musí připadat stupidní), možná je to protože nejsem ochoten přehlížet nesmysly v ději ala tři hodiny pochodu ve vedru u moře, když jeden nese dítě, nastavení společnosti ve městě(opravdu autorka nezná pojem chléb a hry, nebo se rozhodla že lidskou psýchu může v románu psaném Ich formou ignorovat?) nebo vůbec celá cesta tulačky, ale rozhodně to nepovažuji za dílo, které si zaslouží víc než dvě hvězdy.

kneslova
06.11.2016 3 z 5

Je to prostě dobře čtivá kniha, to ano, ale slabší děj a málo věrohodné chování hlavních postav..., pro mládež, proč ne