99 Gretzky: Příběh hokejové legendy

99 Gretzky: Příběh hokejové legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289581/bmid_99-gretzky-pribeh-hokejove-legendy-HEv-289581.jpg 4 25 10

Tato kniha obsahuje tisíce informací o Wayneovi Gretzkém, jež jste neznali, a stejný počet jeho výroků, které jste nikdy neslyšeli. A jsou tam dokonce i takové, o nichž Wayne tvrdí, že je už zapomněl. Více než dekádu poté, co se Wayne Gretzky rozloučil v roce 1999 s aktivní kariérou, zůstává v hokeji nezaplněná díra. Ale Gretzky, navzdory své nejběžnější přezdívce, byl mnohem víc než „velký“. Byl úžasný. To, co dokázal, je legendární. Když ukončil kariéru, držel 61 rekordů NHL, z nichž většina platí dodnes a vydrží minimálně do konce našich životů. Možná budou platné navždy a hokej se posune do „moderní éry“, v které budou Gretzkého rekordy vetknuty před závorku jako nedosažitelné. Gretzky drží všechny ofenzivní rekordy, které za to stojí. Desetkrát vyhrál kanadské bodování. Devětkrát získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče v lize a dvakrát získal Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off. Také získal pětkrát Lady Byng Trophy, osmkrát se dostal do prvního All-Star týmu a sedmkrát do druhého All-Star týmu. Čtyřikrát vyhrál Stanley Cup. Nejenže rekordy překonával, on je drtil napadrť, takže dokonce i Sports Illustrated, časopis mnoho let známý svým antihokejovým zaměřením, musel přiznat, že to byl nejdominantnější sportovec všech dob – v jakémkoli sportu. Jen čtyřikrát v historii nějaký hráč NHL pokořil hranici 200 bodů. Ve všech případech to byl Gretzky. Ve Wayneovi Gretzkém toho bylo mnohem víc než jen hokejové umění, jakkoli bylo mimořádné. Každý, kdo ho zná, došel ke stejnému zjištění: bez ohledu na to, jak skvělý je to hokejista, je to ve všech směrech úžasný člověk.... celý text

Žánr:
Biografie a memoáry , Sport

Vydáno: , Timy Partners
Originální název:

99 Gretzky: His Game, His Story , 2013


více info...

jan7760
jan7760
01.06.2023 5 z 5

Pre mňa veľmi zaujímavá a poučná kniha aj zo zákulisia hokeja, v Kanade doslova náboženstva. Aj keď je to Gretzky, častokrát nemal na ružiach ustlané, hlavne čo sa týka medzinárodných zápasov a nominácií. Určite odporúčam.

ThomasRuhe
ThomasRuhe
18.01.2020 3 z 5

S knihou jsem víceméně spokojený. Je to průřez Gretzkého kariérou, od vstupu do NHL, triumfy s Edmontonem, přestup do LA Kings, finále s Kings v 93, angažmá u NY Rangers, všechny kanadské poháry a samozřejmě OH v Naganu. Závěr se pak věnuje aktivitám Wayna po hráčské kariéře.
Jsou zde informace všeobecně známé, tak i zákulisní, protože Strachan je Gretzkého přítel. To se projeví, když Strachan až hystericky Gretzkého brání prakticky po celou knihu... vrcholem je pak Nagano, tady se ukazuje jak kanaďané neustále brečí nad porážkou s námi. Jak je možné, že s průměrným týmem prohráli, že nájezdy byl podraz, a že mnozí z nich vůbec netušili, že po jednom prodloužení budou nájezdy...
Vcelku rušivé je i velké množství překlepů, a to i v datech, což je mnohdy matoucí...
Knize o 99 bych tak dal 70%.


Jack93
Jack93
30.10.2019 5 z 5

Hokejová bible pro všechny fanoušky tohoto krásného sportu. Kniha naplněná nesmírně poutavými historkami a nepřeberným množstvím zajímavých informací, díky kterým se od čtení neodtrhnete. Nikterak mi nevadila struktura díla, začít ukončením Gretzkého kariéry bylo podle mě chytré. Je pravda, že jeho působení u Rangers a poté na lavičce Coyotes mohlo být popsáno zevrubněji, ale na druhé straně se nejednalo o stěžejní část kariéry "The Great One", takže o nedostatek rozhodně nešlo.

mot33
mot33
09.08.2019 5 z 5

Ok super kousek je znát že autor je přítelem.Mě akorát vadila trochu ta časová postupnost.

Coudy_no1
Coudy_no1
24.07.2018 5 z 5

Gretzkyho si pamatuji krátce z Blues a Rangers, ale až po přečtení knihy jsem zjistil co pro hokej udělal. Zajímavé postřehy ze zákulisí a života nejlepšího hokejisty.

Erik77
Erik77
12.12.2017 5 z 5

Povinnosť pre každého fanúšika NHL a vôbec hokeja. Táto kniha sa skvele číta, načrtáva život najlepšieho hokejistu v dejinách. Čo sa mi páči je to ako autor popisuje Gretzkyho najdôležitejšie okamihy kariéry (jeho rekordy, roky v Oilers, prestup do LA, posledné roky kariéry) aj zo zákulisného pohľadu kde bežny fanúšik nevidí. Hoci v niektorých údajoch sú preklepy, nemožno jej uprieť informatívnosť a pútavosť.

gecko
gecko
18.08.2016 3 z 5

Kniha byla fajn, ostatně jako skoro každá podobná z prostředí hokejistů NHL. Leč nakonec bych hodnotil ideálně 3,5 hvězdičkami, kdyby to šlo.

Český překlad knihy, jak již bylo zmíněno v jiných komentářích, obsahoval docela dost překlepů (např. v letopočtech). To mi osobně vadilo ze všeho nejméně...šlo většinou jen o hlouposti a člověk nad tím musí přimhouřit oko. Mnohem víc mi zážitek z knihy kazily jiné věci.

První půlka se čte skvěle. Waynovy začátky v NHL, rekordy, zápasy Canada Cupu... Druhá polovina (od jeho přestupu k LA) už tak zajímavá není a autor popis jednotlivých sezon trochu odbývá. Popisuje detailně jen sezonu, kdy LA s Gretzkym postoupili do finále Stanley Cupu a pak sezonu, kdy byl vyměněn do STL. Toť vše. Jakoby sezony, kdy už tak nezářil, prostě nestály za řeč...

Wayne Gretzky byl skvělý hokejista a snad ještě lepší člověk. Místy mi ale připadalo, že to Al Strachan s jeho "vynášením do nebes" už trochu přehání. Stejně tak s popisovanou kritikou, která se na Gretzkyho tehdy snášela. Myslím, že to je součást života každého hokejisty a není třeba všechno zveličovat...Ze začátku mi to nijak nevadilo, ale časem to bylo prostě už trochu otravné.

Dost proti srsti mi byl popis olympijského semifinále v Naganu...Jasně, chápu že Kanaďané odjeli z turnaje jako spráskaní psi a nemají jediný důvod na něj vzpomínat tak, jako my. Ale popis onoho vzájemného semifinálového zápasu je přinejlepším zavádějící. Zápas rozhodně tak vyrovnaný, jak autor píše, nebyl (měli jsme mnohem více šancí) a rozhodně nehrály oba týmy nijak opatrně. Také popis obou našich gólů (v základní hrací době i v nájezdech) vyznívá tak, že jsme měli jen obrovské štěstí. Taktéž i samotné nájezdy, kdy autor svádí neúspěch na nepřítomnost zraněného Sakica a to, že žádnou z penalt nejel Wayne Gretzky.

Takže celkově jsem trochu zklamán. Autor knihy prostě nedokázal udržet úroveň tak vysoko, jako v první polovině. V té druhé přeskočí většinu Waynových sezon a spadne do fňukání a nekonečných pocitů křivdy, což působí neskutečně otravně. Škoda.

Jack.Bledsoe
Jack.Bledsoe
18.03.2016 5 z 5

Opravdu povinnost pro každou duši, která propadla NHL!

Já jí sleduju už nějakých 20 let, znám snad všechny knihy, co o ní v češtině vyšly, denně klikám na zahraniční servery a články. Přesto jsem víc jak 90% zde obsaženého materiálu dosud nečetl ani neslyšel. Al Strachan řeší jenom hokej, nezdržuje se popisem Gretzkyho dětství apod. Zavede vás do zákulisí edmontonské dynastie a velkých reprezentačních výběrů Kanady. Nemohl jsem se odtrhnout. Husí kůži jsem měl při popisu Gretzkyho loučení. Navíc je Strachan i hodně vtipnej, několikrát jsem se zasmál nahlas jeho postřehům.

Jinak souhlasím s pumlem - stinnou stránkou je redakce překladu. Tolik různých překlepů a chyb jsem asi v žádný knížce ještě neviděl. Z těch faktografických bych upozornil snad jen na rok Gretzkyho přestupu do LA - bylo to l.p. 1988 a ne 1998, jak vám budou NĚKOLIKRÁT tvrdit.

I přes tuhle poměrně zásadní výtku ani já nemůžu jít pod 5 hvězd, na to je to prostě moc velká zábava. Fanoušci NHL, neváhejte!

PS: Víc si jí užijou lidi, pro který jména jako Bill Ranford nebo Glenn Anderson nejsou španělskou vesnicí. Autor se nezdržuje vysvětlováním "kdo je kdo".

PPS: Nesrovnatelně lepší a záživnější, než nedávno vydaná kniha o Bobbym Orrovi, kde se o jeho hokejové kariéře a výkonech nedozvíte prakticky nic.

henstridge
henstridge
18.03.2016 5 z 5

Kniha pro hokejové fajnšmekry, anebo skalní příznivce čísla 99. Nejde o klasický životopis - kariéru Wayna musíte mít předem nastudovanou, ale právě o "ony" informace a příběhy z hokejového zákulisí, kam nás autor (mimo jiné blízký Gretzkyho přítel) nechává nahlédnou. Pro fanoušky zřejmě navždy nejproduktivnějšího kanadského hokejisty všech dob nadmíru zajímavé čtení.

puml
puml
03.01.2016 5 z 5

Výborná knížka: čtivá se spoustou zajímavostí bez zbytečných a nudných pasáží. Strachan byl Gretského fanouškem a později i přítelem. Z knihy je to znát. Jen těžko si lze představit jakou měl a má Gretzky v Kanadě reputaci. Strachan roli dějepisce "Great One" zvládl se ctí. Je pravdou, že ty ódy jsou někdy už trochu únavné, ale Kanada v kolektivních sportech moc nevyniká a hokej je spíš výjimka. Když už se pak v tomto sportu najde hvězda velikosti Gretzkého, je jasné, že objektivita bude velmi sporná. O to tu ale až tolik nejde. Hlavní je si užít četbu a takříkajíc pár večerů s NHL v době jejího asi největšího rozmachu. NHL, která byla před Gretzkým s přehledem na chvostu velké čtyřky (NFL, NBA, MLB, NHL), co se týče sledovanosti v USA, se i díky Gretzkému a jeho výkonům dostala do povědomí v místech, kde byste do 90. let hledali kluziště jen velmi marně. Pro mě osobně také příjemný návrat do dětství, kdy jsme jako kluci sbírali hokejové kartičky a hltali každou zprávu nebo video o NHL a potažmo Gretzkém.

Mám dvě výtky: první je k redakci a překladu. Překlad ujde, ale redakce se příliš nevyznamenala. Je tam dost chyb, překlepů a slovních spojení, které nedávají smysl.
Druhá je k tomu, že v závěru chybí hráčské statistiky a třeba i stručný přehled ocenění a rekordů. V samotném textu knihy to sice je, ale přeci jen nějaká ta konečná tabulka v závěru by nebyla na škodu. Naštěstí už dnes není problém vše dohledat na internetu, velmi dobře se mi osvědčila Wikipedia, kde jsou statistiky a informace snad o všech hráčích NHL.

Celkové hodnocení: Objektivně by to bylo tak mezi 3 a 4 hvězdami, já ale prostě nemůžu jít pod 5:-) Doporučuji.

Štítky knihy

lední hokej NHL - Národní hokejová liga

Autorovy knížky

Al Strachan
kanadská
2015  86%99 Gretzky: Příběh hokejové legendy

Kniha 99 Gretzky: Příběh hokejové legendy je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x