15 let v legii - Příběh českého vojáka ve francouzské cizinecké legii

15 let v legii - Příběh českého vojáka ve francouzské cizinecké legii https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274063/mid_15-let-v-legii-pribeh-ceskeho-vojak-ptF-274063.jpg 4 43 12

V roce 1991 se Stanislav Gazdik rozhodl vypravit do Francie a vstoupit do cizinecké legie, ve které následně prožil patnáct let života. Podařilo se mu dostat do speciální jednotky GCP a dosáhnout hodnosti le sergent chef. Když se po letech vrátil, rozhodl se ve své knize vyprávět svůj příběh. Vylíčil své zážitky a zkušenosti, od náborového střediska přes tvrdý výcvik až po nasazení v jednotlivých akcích. Umožňuje tak nahlédnout výjimečným způsobem do každodenního života ve francouzské cizinecké legii a poznat i rozmanité akce, kterých se zúčastnil v různých koutech světa. V knize nechybí ani širší seznámení s historií a kořeny cizinecké legie.... celý text

Přidat komentář

jan.para
06.04.2023 4 z 5

Pěkný popis 15 let Stanislava Gazdíka v legii. V knize čtenář nalezne nejen popis legionářského života, ale také krátkou historii legie, nebo její tradice. Některé kapitoly mi přišli příliš stručné. Nevím, proč se v nich autor více nerozepsal, možná z důvodu utajení nemohl. Chvílemi mi vadla přílišná glorifikace legie. Myslím si, že to tam není tak úžasné, tak autor píše. Je to určitě tvrdý a nemilosrdný život. Kniha ale rozhodně stojí za přečtení a zhltnete jí na posezení.

Etela
28.09.2021 4 z 5

Letem světem na 143 stránkách popsáno 15-leté působení v cizinecké legie. Jedná se o autentický popis člověka, jehož cílem bylo dostat se do legie a který se v průběhu let, nad rámec a dobrovolně, zdokonaloval ve svých vojenských dovednostech. Pro mne je to příběh úspěšné osobnosti, která si určila cíl a byla schopna pro jeho dosažení se podrobit nekonformitě, stresu a bolesti. Čtyři hvězdy, neboť kniha mohla být delší a podrobnější.


7259
30.01.2019

Nedejte na nějaké řeči kdy můžete na legii zapomenout nebo ne. Nejste mimina a pokud tak chcete jít, tak běžte. Bude vás to stát maximálně ten podělanej autobus do Štrasburgu. Nemám zkušenost z psychotesty Cizinecké, ale z toho kde vás předtím vzali a nevzali těžko zjistíte jak dopadnete tam. (Pro spoustu lidí je překvapení že psychotesty nejsou nikdy a nikde žádnou extra pojistkou. Můžou vyjít často ze dne na den značně rozdílně zejména co se kognitivních schopností týče...) Pro srovnání. Já moc chtěl, ale nakonec AČR a domnívám se že je to lepší (a kupodivu i s možnostmi doplnění vzdělání i platovými podmínkami), kolega co přišel z legie sloužit plný nadšení do vlastní armády byl radši za rok na to zpátky v legii. Všude je chleba o dvou kurkách. A pokud se chcete něco neromantizovaného a podrobného dozvědět v češtině zvolte raději "Moderní cizinecká legie očima výsadkáře", ta kniha se dá přeneseně použít i do jiných prostředí (tipy na trenink, typy překážek na překažkových drahách a jejich překonávání apod.) Jo a ještě bych zapoměl, od roku 2004 tj. vstupu do EU je sloužit v Legii zcela vsouladu s českým právem. Otázka je co by nastalo při uplatnění branné povinnosti nad občany kdy byste buď museli vrátit, nebo by vám dokonce mohlo být nařízeno prezidentem v cizí spojenecké armádě zůstat. Zajděte si na sociálku, vyřešte zdravotní pojištění a jinak vám dnes nestojí nic v cestě i když se vám různí dědkové se zálibou v military knihách čtených na vrátnicích ztichlých podniků budou snažit nakecat že zrovna oni to maj vyčtený líp.

ChodzikCZ
18.12.2018 4 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha, občas mi příjde popis legie kapánek příliš romantický, ale i přesto jsem přečet jedním dechem a zájemcům o tuto tematiku moho vřele doporučit.

fan_tomas
03.11.2018 4 z 5

Takový český Chuck Norris :) Ale kniha to je čtivá. Určitě doporučuji.

pobijecmuch
01.05.2017 5 z 5

Tato kniha je dobrá, ale pozor, ta vůně exotiky a dobrodružství není pro každého. Resp. pouze pro silné jedince a ten, který nebyl přijat do AČR může na FCL ihned zapomenout. Za prvé - nastoupením služby ve FCL se český občan dopouští závažného trestného činu (české zákony to vlastně nedovolují), za druhé - vstupní zdravotní, fyzické nebo psycho testy jsou tak těžké, že jim projde opravdu málo kdo.
Knihu hodnotím velice dobře, protože mně to bavilo a poučilo. Doporučuji všem, kteří mají vztah k vojenství.

Jacinda
28.02.2017 5 z 5

Přes delší začátek, který jsem, přiznám se, trochu přeskočila (jednalo se o podrobné dějiny), mě kniha velmi potěšila. Mám radost z úspěchů "našeho" legionáře a obdivuju schopnosti i vytrvalost pana Gazdika. Kniha mohla být klidně delší, třeba víc popsat, jak náročný výcvik byl. Ale to by nás asi všechny museli zabít :-D JInak knihu doporučuju i ze studijních důvodů pro spisovatele např. scifi a military. Ukazuje velmi střízlivým pohledem vojáky a celkově myšlení jednotky. Ve skutečnosti tito odvážní muži vůbec nejsou takoví magoři, jako je některé military knihy popisují. A musím říct, že je to pro mě příjemné zjištění.

Centurion
13.06.2016 5 z 5

Skvělá kniha o výjimečném člověku(mé ale jedno velké mínus, mohla by být delší, podrobněji probrán život v legii)

Felsenberg
28.02.2016 4 z 5

Krásná kniha o výjimečném člověku plná zajímavých fotografií. O panu Gazdíkovi se právem říká, že je mimozemšťan. To, co v legii a v její nejelitnější jednotce CRAP dokázal, je výsledkem jeho cílevědomosti a pracovitosti a zasluhuje velkou úctu. Kniha je psána krásně a romanticky. Pro srovnání doporučuji rovněž skvělou knihu od Špalka, Moderní cizinecká legie očima výsadkáře. Ta podává legii mnohem syrovější a drsnější. Vždycky asi záleží na tom, jakýma očima na ní hledíte.

pavel80
28.01.2016 5 z 5

Velice čtivá a zajímavá kniha, celá prodchnutá nevšedním zapálením autora pro vojenský život. Ten si v každém případě rozhodně zaslouží uznání a obdiv za svou odhodlanost a oběti, jít si za svým cílem, být v legii co nejlepší, a tomuto podřizuje vše a jeho pílí se mu povedlo dostat se v hierarchii a vážnosti u legie celkem vysoko. Legie je zde vylíčena jako jedna velká rodina a elitní útvar. Zajímavé je srovnání knihy například s jiným vylíčením autentických zážitků českého příslušníka CL (Špalek - Moderní cizinecká legie očima výsadkáře), který dokonce sloužil ve stejné rotě 2. REP, a který legii popisuje spíše dost negativně, i když je pravda, že sám uznává, že poměry v 90. letech, kdy sloužil S. Gazdik a po roce 2000, kdy sloužil on, se o dost zhoršily, navíc on sám myslím po třech nebo čtyřech letech z CL dezertoval. S. Gadik má však v každém případě můj největší obdiv za to, co se mu v legii povedlo dokázat. Bonusem knihy je mnoho autorových barevných fotografií a mnoho dalších materiálů o CL.

Hory
27.01.2016 5 z 5

Výborná kniha o neobyčejném člověku a jeho obdivuhodné vojenské a také životní cestě. Myslím že nejednoho čtenáře dokáže příběh pana Gazdíka zaujmout jeho neskutečnou vůlí jít si za svým snem, dostat se tam, kam si vytyčil že se dostat chce a schopností překonat na této cestě jakoukoliv překážku. Líbí se mi s jakou lehkostí a často humorem vypráví pan Gazdík svoji pouť Legií, plný dřiny, potu, napětí a i běžného vojenského života jazykem a stručností jemu vlastní. Kniha dává nahlídnout pod pokličku velice zajímavé a silné osobnosti, řídící se morálními pravidly a hodnotami, které v dnešní společnosti bohužel tolik chybí.

DCKH
16.12.2015

Bezva kniha,o vstupu do legie uvažuji delší dobu a vážněji od doby co mne nevzaly do AČR.
Skvěle popsané zážitky a zkušenosti.Design titulní strany je perfektní.
Bál jsem se že bude příliš stručná ale předčila mé očekávání.
O Stanislavovi Gazdíkovy jsem slyšel poprvé asi před třemi lety a od té doby je v mnoha věcech mým vzorem
87%

Štítky knihy

cizinecká legie legionáři

Kniha 15 let v legii - Příběh českého vojáka ve francouzské cizinecké legii je v

Právě čtených3x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce53x
Chystám se číst22x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x