14-14 Přátelství napříč staletími

14-14 Přátelství napříč staletími https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339880/mid_14-14-pratelstvi-napric-staletimi-KPI-339880.png 4 194 66

Hadrien a Adrien jsou dva třináctiletí kluci, kteří žijí ve Francii a mají podobné problémy ve škole, doma a i s dívkami. Od sebe je dělí jen jedna věc: Hadrien žije v roce 1914 a Adrien v roce 2014. Jejich osudy se propojí, když si začnou díky tajemné schránce posílat dopisy. Nejdříve vůbec netuší, že jejich dopisy putují časem. Když si Adrien uvědomí, že Hadrien žije v minulém století, rozhodne se ho varovat – blíží se první světová válka a jeho kamarád se musí za každou cenu ukrýt!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

14-14


více info...

Přidat komentář

Nathally
06.11.2023 5 z 5

Strašně krásná knížka, i když je s nádechem pro dětské čtenáře. Kniha se četla moc pěkně a nutila číst dál a dál. Ihned jsem si Adriena a Hadriena zamilovala a jsem ráda, že konec dopadl tak, jak dopadl a popravdě mi ukápla i ta slza..

Bookworm345
10.09.2023 2 z 5

Neříkám,že to pro mě bylo totální utrpení. Má to celkem zajímavý námět a příběh. Ty rozdíly mezi životem v roce 2014 a 1914 jsou fajn. Postavy nic moc. No já nevím, mě to prostě nesedlo. Přišlo mi to takové nepropracované a s nevyužitým potenciálem. Šlo by to podat i líp. Rozhodovala jsem se mezi dvěma a třema hvězdičkama, ale nakonec jsem dala dvě.


Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Dobrý nápad, čtenáři mohou porovnat život dvou chlapců, které dělí sto let. Vhodné pro dnešní zhýčkané děti.

katerina1237
30.04.2023 5 z 5

Tak tuhle knihu miluju, měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale v nejbližší době si ji určitě zajdu koupit. Je to krásný příběh o přátelství, které vzniklo z dopisů. Jediné, co mohu vytknout je věk hrdinů, to mě trochu zaráží, myslím, že kdyby jim bylo o trochu víc (14-15) neuškodilo by. Zase se mi líbilo, že je ze dvou pohledů a díky téhle knížce jsem dostala za jedna z testu chemie (fosgen). Nemůžu jinak než dát knize plný počet hvězdiček.

poiu
14.03.2023 4 z 5

Adrien žije svůj život v roce 2014 a trápí se nešťastnou láskou ke své kamarádce Marion.
Hadrien žije svůj život v roce 1914 a trápí se tím, že mu jeho otec nedovolí jít studovat do města na lyceum a plánuje pro něj práci na statku.

Náhle se jejich životy protínají, když Adrien posílá novoroční přání svému bratranci, ale dopis dostane do rukou Hadrien. (A může za to tajemná schránka u domu :-) ) Kluci se spolu spřátelí a když Adrien zjistí, že Hadrien opravdu žije v roce 1914, plný zděšení ho varuje před nadcházející válkou. Hadrien mu ale nevěří... Proč by měla být válka zrovna u nich? U nich na vesnici? Vždyť tomu nevěří ani pan učitel....

Kniha je moc fajn a četla se dobře, za mě by mohla jít trochu do hloubky, ale myslím, že pro mladší čtenáře, kterým je určena, je super.

Ukázka:
"Tohle vůbec říct nechtěl, ale když se člověk naštve, nehlídá se, co z něj padá. Na jazyk se člověku derou jen ta nejostřejší, nejošklivější slova, ale není pravda, že by byla také ta nejpravdivější."

simca9342
12.03.2023 5 z 5

Dva kluci, oba z jiného časového "pásma"
dopisy ve schránce času. Takhle bych popsala první setkání dvou příbuzných, kteří nejen, že o sobě vůbec nevědí, ale nikdy předtím se neviděli, ani vzhledem k dobám by to nikdy nebylo možné .
První světová- mé druhé oblíbené téma hned vedle druhé svetové a budoucnost.
Jak rozdílné světy a nejen z hospodářského ekonomického hlediska.
Co je to email nebo mobil?

kusma
17.02.2023 4 z 5

Pěkný příběh, opravdu spíš pro mladší čtenáře. Ale i starší si tam najdou to své. Já jsem spokojená.

Sansli
17.11.2022 5 z 5

Kniha mě zaujala na první pohled krásnou obálkou, a po přečtení anotace i příběhem. Cestování časem napříč staletími, koho by to nelákalo? Zvědavost mi nedala, vždyť jak takové přátelství dvou kluků, kdy je každý z jiného století, může dopadnout?
Kniha je výborně napsaná, skvěle popisovala rozdíly v životě lidí dnes a před sto lety, ale když se nad tím zamyslíte, také jistou podobnost. Protože i když doba se mění, problémy v lásce, s rodiči, se spolužáky... to se nevyhne nikomu, ať žije v jakémkoli století:) a je fajn, když si o tom může s někým popovídat. Moc jsem se těšila na každý dopis a se zaujetím sledovala, jak si kluci poradí s každou překážkou, která se jim staví do cesty. A zvládli to skvěle. Příběh za přečtení rozhodně stojí a opravdu nevadí, že máte pár let navíc:)

Elena_Dark
13.09.2022 5 z 5

Tak tohle byla opravdu zajímavá cesta napříč staletími. Kniha o poutavém přátelství dvou chlapců v nelehké době dokáže zaujmout asi každého. Řekněme to takhle, myslím, že by se v té knize spoustu lidí našlo.. někdy nejsme dostatečně vděční za to, co máme, stěžujeme si, nadáváme..ale tahle kniha přesně ukazuje, jak se lidé měli dříve, jak byla doba krutá a nemilosrdná a jak srážela vše, co jí přišlo do cesty. Nad tím jsem přemýšlela celou tu dobu čtení. Jinak příběh je vymyšlený velice hezky, oceňuji kreativní nápad autorů.

Ctenaricek4
05.07.2022 5 z 5

Knihu jsem koupila svému dvanáctiletému synovi jako dárek. Byl z ní nadšený, a hodně o ní vyprávěl. Tak jsem si jí přečetla také. A opravdu nelituji. Přátelství napříč staletími - toto byl hodně dobrý námět na knihu. Navíc pro děti velice poučný. Dáváme se synem pět hvězdiček a vřele doporučujeme nejen dětským čtenářům. Příběh vás opravdu chytí za srdce.

šárka999
06.06.2022 4 z 5

moc zajímavě zpracovaná kniha. Velice dobře se mi četla. Bylo v ní vše co o dobré knihy vyžaduju. Příběh, zápletka a rozuzlení. Pořád jsem doufala, že to nějak dopadne a ono to dopadlo úplně jinak, takže tam je i prostor pro vaší představivost. DOPORUČUJU

Matematicka
12.05.2022 2 z 5

Pro mě zklamání. Dcera ji dostala ze školy jako "doporučenou" četbu, ale už jsem četla mnoho podstatně kvalitnějších knih pro děti a dospívající. Téma je výborné a dalo se z něj rozhodně "vytěžit" mnohem víc. Příběhy pro mládež v různých časových rovinách zvládají lépe např. Jostein Gaarder nebo Sophie de Mullenheim.

Jarka_rybář
22.01.2022 5 z 5

Nádherná kniha. Kluci toho zažili a prožili...

happy-smile
14.06.2021 4 z 5

Nejprve jsem četla 42 dnů od Edgara a protože se mi to opravdu líbilo, tak jsem zkusila i tuto knihu. Zprvu se mi zdálo, že tentokrát je to až moc zaměřeno na mladší ročníky (trable zamilovaných), ale nakonec se z toho vyklubal opravdu moc pěkný příběh a jsem moc ráda, že jsem si i tuto knihu přečetla. Můžu jenom doporučit. :)

klarenzi
21.05.2021 5 z 5

14-14.
Neboli 1914 a kluk jménem Hadrien. A 2014 a kluk jménem Adrien.
A tihle dva si spolu nějakým zázrakem píšou dopisy. Jsou rozdílní, neznají svou dobu. I když vlastně - Adrien ví, že se blíží 1. světová válka, a co vše způsobila. Zejména s Hadrienovou vesnicí... @knihodura

kikidok
11.04.2021 3 z 5

Román pro děti a mládež. Co jsem si sakra myslela? Samozřejmě, že mě upoutala anotace a tenhle detail jsem úplně vynechala. Takže hodnotím opravdu jako dětskou knížku. Pro kluky i holky ve věku 10-15 let, měl i menší 'poslání' a poučení. Kniha byla čtivá, 200 stran a velká písmenka. Zvláštnost cestování v čase bylo to jediné, co knihu odlišovalo od druhých. Jinak byla docela průměrná, věřím, že se mládeži bude líbit ale asi to nebude žádná must-read. Je těžké hodnotit dětskou knihu, aniž by k ní člověk měl vztah. Já hodnotím 3,5* za originálnost ale zároveň nevyužití potenciálu.

paníŠ
11.04.2021 4 z 5

Nejsem cílová skupina čtenářů, ale přesto jsem si knihu užila. Ve druhé polovině dostává děj spád a stává se zajímavějším. Dva třináctiletí kluci, kteří si dopisují, ač jsou každý z jiné doby a vzájemně si pomáhají, podporují se, zachraňují.... Je to možná místy až dětsky naivní, ale přesto napínavé. Přátelství napříč staletími můžu jedině doporučit všem.

asodomkova
28.01.2021 4 z 5

Sice asi nejsem úplně cílovka, ale i přes to se mi kniha velmi líbila.
Kniha v sobě nesla takové ještě dětské kouzlo, a i když některé situace kluci museli řešit trochu dospěleji, bylo z toho cítit dětství a z toho jsem byla dost unešená. Měla jsem to přečtené hodně rychle a ráda bych doporučila jak mladším, tak i starším čtenářům.

MiLiška
12.01.2021 2 z 5

Tuto knihu jsem si přečetla, abych splnila jednu ze čtenářských výzev... Knihovny jsou stále zavřené, musela jsem si ji tedy koupit. Po pár stránkách mi kniha přišla povědomá a čím déle jsem četla, tím jsem si byla jistější... Ano, tuto knihu jsem přečetla 2x, netuším, jak bych hodnotila po prvním přečtení, dnes dávám 2 hvězdičky, víc za mě ne.

Irsaf
30.12.2020 5 z 5

Moc hezky vyprávěný příběh dvou 13 letých kluků, kteří se kamarádí napříč stoletím na stránkách dopisů, co si píší...
Doporučuji všem, malým i velkým...

Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) láska cestování časem kluci puberťáci

Autoři knihy

Silène Edgar
francouzská, 1978
Paul Beorn
francouzská, 1977

Kniha 14-14 Přátelství napříč staletími je v

Právě čtených3x
Přečtených253x
Čtenářské výzvě65x
Doporučených32x
Knihotéce97x
Chystám se číst152x
Chci si koupit41x
dalších seznamech10x