10 % člověka

10 % člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261107/bmid_10-cloveka-261107.jpg 5 27 8

Jste člověkem jen z deseti procent. Na každou z buněk, z kterých se skládá vaše tělo, připadá devět černých pasažérů. Vaši tělesnou schránku netvoří jen krev, maso, kosti, kůže a nervový systém, ale také bakterie a houbovité organismy. Mikrobi, které v sobě během svého života hostíte, dohromady váží tolik jako pět slonů afrických. Nejste jedinec, ale kolonie. Až donedávna jsme si mysleli, že na mikrobech příliš nezáleží. Nové vědecké poznatky nám ale odkrývají jiný příběh. Příběh, ve kterém mikroby řídí naše tělo a cesta ke zdraví bez nich není možná. V této poutavé, šokující a mistrně napsané knize čerpá bioložka Alanna Collenová z nejnovějších vědeckých studií a ukazuje nám, jaký vliv mají naše osobní kolonie na naši váhu, imunitní systém, duševní zdraví a dokonce i volbu partnera. Collenová tvrdí, že velká část chorob, které v současnosti sužují lidstvo (obezita, autismus, mentální choroby, zažívací potíže, alergie, autoimunitní onemocnění nebo dokonce i rakovina), má příčinu v tom, že nepěstujeme nejdůležitější a nejtrvalejší vztah v našem životě – vztah s naší kolonií mikrobů. Vědecké poznatky obsažené v této knize vrhají nové světlo na mnoho otázek, na které se nepodařilo najít odpověď ani v rámci Projektu lidského genomu. A dobrou zprávou je, že na rozdíl od našich vlastních lidských buněk dokážeme naše mikroby změnit k lepšímu. Kniha Alanny Collenové je revolučním a nepostradatelným průvodcem světem mikrobů v lidském těle. Najdete v ní vědecké informace, které lze skutečně prakticky využít. Váš život i vaše tělo se od základu změní!... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

10 % HUMAN


více info...

Přidat komentář

Maevie
06.02.2024 5 z 5

Kvůli antibiotikům jsem se dostala do podobné situace jako sama autorka. A taktéž jsem stejně jako ona zjistila důležitost střevního mikrobiomu až potom, co přestal plnit svou funkci. Knížku bych popsala jako velké pátrání po příčinách nemocích 21. století, kde má autorka a la detektiv v hledáčku chudnoucí mikrobiom v našich střevech. Jako stoprocentního viníka ho samozřejmě označit nemůžeme, ale autorka nám prostřednictvím mnoha starších i nejnovějších výzkumů poskytuje data a poznatky, nad kterými bychom se měli pozastavit. Výskyt autoimunitních onemocnění, autismu, obezity a dalších chorob je enormní, a pokud se jim můžeme vyhnout opečováváním svých mikrobů, neměli bychom váhat. Autorka navíc nevybízí k žádným extrémním řešením, jen nabízí informace podložená data. A mnohdy se jedná jen o maličkosti, kterými můžeme zlepšit život svých mikrobů.

Ferda43
29.12.2023 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Přináší nové poznatky, často ohromující a šokující. Člověk znovu získává jiný náhled na své tělo... Vlastně na to tělo, ve kterém máme spoustu spolubydlících, ať chceme nebo ne...


Petrush
30.03.2023 4 z 5

Velice čtivá kniha. Je vidět, že autorka je nadšená do biologie. A navíc umí čtivě psát.
Má celkem ambiciózní cíl - snaží se vypátrat příčiny nemocí 21. století. Za jejich společný faktor považuje chronický zánět a hlavní příčiny vidí v negativním vlivu antibiotik (antibiotika oceňuje, ale upozorňuje na jejich nadužívání a všudypřítomnost ve vodě, živočišných i rostlinných potravinách), četnosti porodů císařským řezem, plném nekojení a nedostatku vlákniny ve stravě. To vše má prokazatelně negativní vliv na mikrobiom.
Autorka se věnuje procesu vzniku chronického zánětu, větší propustnosti střev, imunitní reakci, probiotikům, prebiotikům a mnoha dalším tématům. Zmiňuje vědecké studie i experimenty. Přestože se spousta věcí neví nebo nejsou dokázané, autorka na základě toho, co už zřejmé je, vyvozuje možné důsledky a závěry. Místy jsou to spíš jen náznaky a také nečekejte konkrétní rady.
V knize o spánku se dozvíte, že za spoustu problémů může nedostatečný spánek. V knize o psychoterapii se dočtete, že počátek problémů leží ve vašem dětství a výchově. A v knize o mikrobiomu...
Autorka neuvádí citace a také nezmiňuje některá témata (např. vliv přerušovaného půstu na mikrobiom nebo souvislost střeva - mikrobiota - mozek). Klidně mohla být kniha delší a věnovat se více tématům. V každém případě stojí za přečtení.

Ivka14
25.03.2023 5 z 5

Nepřekvapilo mě, když jsem viděla všechny pětihvězdičkové recenze této knihy. Jako člověk studující mikrobiologii mě při čtení této knihy překvapilo mnoho informací.

Tuto knihu bych doporučila každému, kdo by rád otevřel svou mysl nejnovějšímu výzkumu, který podporuje myšlenku, že naše zdraví závisí na mikrobech žijících v našem těle více než si myslíme. Spojení mikrobů s množstvím autoimunitních onemocnění, které v poslední době ovládly naši společnost, je přinejmenším ohromující.

Každá kapitola se zabývá různému odvětví mikrobiologie/biologie, ale přitom to všechno spojuje jedna věc a to mikroby, kteří žijí, jak v našem těle tak i v okolí.

hu_87
15.10.2020 5 z 5

(SPOILER) Knížka je moc zajímavá, navíc jí napsala vystudovaná bioložka.
O mikrobech a souvislostech buďto s duševním zdravím, metabolickými poruchami, se docela často mluví nebo píše. Dozvíte se třeba, že:
- je možné "nakazit" myši schizofrenií pomocí mikroba
- nejen pacienti se schizofrenií mívají v mozku Toxoplasmu, ale i pacienti s OCD a jinými diagnózami
- že dívat se na hubnutí typu příjem = výdej je moc zjednodušený pohled, protože v mnohém tahají za nitky naše mikroby (resp. to, kolik kalorií si z potravy odneseme)
- že autismus může být taky nakrásně zahlcení mozku toxiny (zde autorka hovoří o bakterii Clostridium tetanii)
- že i mikrobům v našich střevech záleží na tom, co právě zbaštíme
- že bezmikrobní myši (žijící ve sterilním prostředí) se chováním razantně odlišují od "běžných" myší, hlavně z hlediska sociálního, sdružovacího

m.gena
30.01.2020

nebyl by někdo tak hodný a neposlal mi alespoň pdf této knihy :DD to se prostě nedá sehnat ...:(

Katepaz
19.05.2019 5 z 5

Skvělá kniha o fungování střevní mikroflory a jak ovlivňuje naše nálady a vnímání vlastního prožívání.

Metroušek
28.10.2017 3 z 5

Další dílek do skládačky jak dosáhnout zdraví nebo přispět k jeho navrácení. Střevo je rozhodně důležitější, než si myslíme, a mikroby také.