Solaris diskuze

Solaris https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11526/bmid_solaris-pvy-11526.jpg 4 1056 207

Solaris je vrcholné dílo Stanisława Lema, jednoho z mála neanglicky píšících spisovatelů, kteří pronikli do absolutní špičky autorů science fiction. Příběh se odehrává na vzdálené planetě Solaris, osídlené živým oceánem, který projevuje inteligenci, ovšem tak odlišnou od všeho, co znají lidé, že jejich pokusy o navázání kontaktu se nejen nedaří, ale vedou k naprosto nečekaným efektům. Oceán totiž dokáže zhmotnit nejskrytější lidské myšlenky, vytvořit kopie dávno zemřelých lidí, což ovšem vede k duševnímu rozvratu pracovníků, kteří se výzkumem oceánu zabývají. Lemovo přesvědčení o nemožnosti kontaktu mezi zcela odlišnými inteligencemi, v tomto románu spojeného s hlubokými sondami do lidského nitra, přitahuje nejen čtenáře, ale i literární kritiky a umělce jiných žánrů. Známý je zejména film ruského režiséra Andreje Tarkovského z roku 1971. Film Solaris režiséra Stevena Soderbergha v produkci Jamese Camerona měl premiéru 27. listopadu 2002.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Solaris , 1961


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

DastyX
17.11.2015 4 z 5

Tohle asi do komentárů ke knize nepatří, ale chtěla jsem dopsat pár úvah, které ve mě kniha probudila.
Kdyby náš pozemský oceán byl živý, poznali bychom to? Tím, že nekomunikuje tak jako komunikujeme my, nebo třeba včely, omezený svou hustotou a místem pobytu se nemůže bránit nákaze, která ho zabíjí a která je vzhledem k němu drobná a jednotlivě nepostřehnutelná. Oceán v knize jednotlivé návštěvníky viděl, vnímal, i když byli vzhledem k němu menší než bakterie na našem těle. Mohl tedy reagovat. Ale skutečný oceán těžko postřehne něco tak mrňavého jako je člověk, který do jeho vln noří nějaký předmět. Pocítí snad až větší zásahy, bomby atd, ale může si spojit tu bombu, která v něm zničila množství ryb s tím mrňavým nic, které proletělo nad jeho hladinou, nebo s tím, které sedí někde ve Washingtonu? Těžko.
Teorie o živé Zemi, Gaie, jsem slyšela. Nevím, jestli se tím někdo opravdu vědecky zabývá. A i kdyby to dělal, dopadl by stejně jako ti vědci, kteří století zkoumali oceán na Solarisu a nezjistili zhola nic, jen spousty teorií. Člověk asi nemá kapacitu na to, aby mohl pochopit něco takového, co se nedá přirovnat k němu samotnému. Nepodobá-li se zkoumaný život v některém ohledu člověku, není to život?

Jack Bauer
08.11.2011

Knihu vlastním už delší čas, ale jelikož obě filmová zpracování mě ani trochu neoslovily, tak se ji ani neodvažuji číst i přes velmi dobré hodnocení.